30/05/2026 - Garbage - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Teddy123
-#Invader
-#Invader

30/05/2026 - Garbage - Warszawa

Post autor: Teddy123 »

Brzmienie alternatywnego rocka z przełomu wieków? Garbage na pewno jest zespołem, który miał na nie ogromny wpływ. Dowodzona przez Shirley Manson grupa wystąpi 30 maja na Letnia Scena Progresji - Gramy DoWoli w Warszawie!

GARBAGE / 30.05.26 / Letnia Scena Progresji, Warszawa

Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w piątek, 19 grudnia o godzinie 10:00 na https://bit.ly/GARBAGE_WWA

Garbage bardzo szybko weszli do ścisłej czołówki światowej alternatywy za sprawą wydanego w 1995 roku debiutanckiego albumu, z którego pochodzą takie utwory jak “Stupid Girl” czy “Only Happy When It Rains”. Trzy lata później “Version 2.0” przyniósł zespołowi dwie nominacje do nagrody GRAMMY i potwierdził ich pozycję jako jednego z najbardziej charakterystycznych zespołów końca lat 90. Duża w tym zasługa charyzmatycznej wokalistki Shirley Manson, której głos idealnie dopełnia muzyczną mieszankę grupy, łączącą alternatywnego rocka, trip-hop, elektronikę i popową melodyjność. Garbage w swoim muzycznym CV mają m.in. wykonanie bondowskiego The World Is Not Enough”, a ich liczącą 8 krążków dyskografię zamyka wydany w tym roku album “Let All That We Imagine Be The Light”.

Szkoda tylko, że tego samego wieczoru w Progresji jest Laibach....No, ale tu wybór będzie prosty czyli Garbage.....
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 30/05/2026 - Garbage - Warszawa

Post autor: Shedao Shai »

Grubo. 14 lat ich u nas nie było.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Kojarzę tę nazwę z jakichś zamierzchłych czasów. Nie spodziewałbym się, że jeszcze istnieją

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Pamiętam tę rudą, ale też myślałem, że band dawno się skończył.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Fajne ogłoszenie i chętnie bym odhaczył, ale pokrywa się z Laibachem na który mam już bilet.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Idę na to.
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
johnny_o

18:30 – The Doors
19:20 – Izzy & The Black Trees
20:20 – Garbage
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Teoretycznie ktoś może być w stanie ogarnąć 2 niecałe koncerty, bo Garbage zaczyna o 20:20, a Laibach o 19:00.
Awatar użytkownika
johnny_o

A mogliby zrobić jak z Voivod i Judas Priest... Ja uznaję tylko całe, jeszcze za trzy stówy tym bardziej by mi było szkoda ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Był ktoś?
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Ja się w końcu wybrałem, bo przed koncertem wpadł mi bilet za 170 zł. Ogólnie sztuka dobra, ale mam parę "ale". Po pierwsze ta cena - 170 zł to jeszcze w miarę akceptowalna kwota, natomiast wczorajszy dzień tylko mnie utwierdził w przekonaniu, że po prostu dobry, półtoragodzinny rockowy koncert powinien kosztować te max. 150 zł. Natomiast jakbym zapłacił te 3 stówy, które winiary sobie życzyły, to bym raczej żałował wydanych pieniędzy, no bo kurwa bez przesady XD. Po drugie, na odbiór koncertu pewnie miało też wplyw to, że wczoraj mnie dopadły jakieś problemy migrenowo-żołądkowe, więc w trakcie miałem już takie "ok, fajnie grają, ale wróciłbym do łóżka". Może w pełni sił bym bardziej docenił całość. Po trzecie, sama Letnia Scena Progresji. Uświadomiłem sobie, że byłem wcześniej tam aż raz, na Paradise Lost w 2022, potem jakoś albo nie było nic ciekawego, albo inne kolizje terminów. Po 4 latach moja opinia nie zmieniła się za bardzo - miejscówka na koncerty bardzo średnia. Z jednej strony na plus nagłośnienie, przy takiej głośności w klubie byłby jazgot, a tutaj testowałem część koncertu w zatyczkach, część bez, i nawet bez było calkiem ok. Z drugiej, klimatu tam w ogóle nie ma, zaczęło być fajnie gdzieś koło 21:30, gdy już zbliżało się do końca. No ale dzięki takiej czasówce można było być przed 23 w domu.

Odsuwając te wszystkie powyższe mankamenty, to forma zespołu bardzo dobra, Shirley to świetna frontmanka, nie słychać ani nie widać, że w tym roku osiąga polski wiek emerytalny. Wcześniej nie znałem za bardzo ich dokonań, przed koncertem sobie wybiórczo przesłuchałem i muszę powiedzieć, że wchodzi to bardzo dobrze, nie zdziwię się, jak mnie najdzie na to, aby porządnie zagłębić się w całą dyskografię. Jak będzie jakaś okazja kiedyś, to mógłbym powtórzyć, ale na pewno nie za taką cenę, jaką wczoraj nominalnie winiary chciały. Natomiast jak ktoś jest fanem i pieniądze nie robią mu wielkiej różnicy, to rozczarowany raczej nie wyszedł.
ODPOWIEDZ