03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Jeszcze kontynuując - jeżeli Trójmiasto nie jest przygotowane na taki najazd na hotele, to co niby jest? Dodatkowo lokalizacja powoduje, że widownia się rozjedzie w różne strony, nie jest tak, że wszyscy pojadą SKM do centrum Gdańska.
Nie ma płakać nad rozlanym mlekiem, skoro to okoliczności zmusiły organizatorów do przeprowadzki.
Natomiast też mam obawy. Dobrze kojarzę, że to, co nazywają "bloniami stadionu" to po prostu... parking wyłożony kostką?
Czy jest tam jakiś teren trawiasty w stylu tej ukrytej przestrzeni za Progresją w Warszawie?
Ale ogólnie nie ma co marudzić, zobaczymy jak będzie. Jestem optymistycznie nastawiony, bo tak jak pisałem, ścisk w stoczni w tym roku już był dla mnie za duży, pomimo nawet luzów w B90 ma tym co chciałem zobaczyć.
Nie ma płakać nad rozlanym mlekiem, skoro to okoliczności zmusiły organizatorów do przeprowadzki.
Natomiast też mam obawy. Dobrze kojarzę, że to, co nazywają "bloniami stadionu" to po prostu... parking wyłożony kostką?
Czy jest tam jakiś teren trawiasty w stylu tej ukrytej przestrzeni za Progresją w Warszawie?
Ale ogólnie nie ma co marudzić, zobaczymy jak będzie. Jestem optymistycznie nastawiony, bo tak jak pisałem, ścisk w stoczni w tym roku już był dla mnie za duży, pomimo nawet luzów w B90 ma tym co chciałem zobaczyć.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
No i właśnie to jest ciekawe, bo Ty w zasadzie sam piszesz między wierszami, gdzie jest problem, tylko kończysz to, że będzie dobrze.Shedao Shai pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:53 am Gorycz: jest dużo prawdy w tym, co mówisz, ale nie zapominaj, że wyprowadzka ze stoczni - według naszej wiedzy - nie była decyzją organizatorów Mystica, tylko zostali oni poniekąd "wypchnięci". Więc nie należy mieć o nią pretensji.
A co do wyboru błoni, to nie jestem znawcą w temacie Trójmiejskich venue, ale czytając ludzi bardziej obeznanych wyłania mi się taki obrazek, że niespecjalnie była alternatywa. Pozostałaby chyba tylko wyprowadzka poza Trójmiasto, co znowu wkurwiłoby część ludzi, może ucięło trochę publiki ze Skandynawii, stworzyło nowe problemy (np. trzeba przyznać, że w Trójmieście jest jedna z najlepszych baz noclegowych w Polsce) itd.
O tym, co sądzę o klimacie jako koronnym argumencie - napisałem powyżej. Natomiast co do logistyki - przecież wciąż będzie dobrze. Okej, w stoczni to było baja bongo, chwila i jesteś na dworcu, wszędzie blisko itd., ale teraz, no co - baza noclegowa ta sama (Trójmiasto), do SKMki kawałek (ok. 1,8 km) - czy to daleko, czy blisko, zależy jak kto paczy. Zmotoryzowanych ładnie odprowadzi al. Płażyńskiego. To stadion na imprezy masowe, infrastruktura istnieje. Będzie trochę więcej wysiłku, ale bez przesady. Poprzewracało wam się w dupach z tą stocznią po prostu, a teraz przychodzi normalność![]()
Osobiście też mam trochę obaw, wynajem stadionu groszy nie kosztuje, zrobić "większy" lineup od tego do którego przyzwyczaił nas Mystic też nie jest łatwo, więc jest i taka możliwość, że za dwa lata to się wszystko wywali na pysk, bo się nie zepniei te wszystkie dywagacje o tym, jak kto sobie wyobraża Mystica będzie można wywalić do kosza, bo nie będzie go wcale. No ale trzeba ufać orgom, że wiedzą co robią. Wierzę, że będzie dobrze.
Jeśli faktycznie zostali wypchnięci ze Stoczni, okej, fair, pretensje można kierować gdzie indziej. Tylko że to wcale nie zmienia efektu końcowego, z którym mierzą się ludzie. Dla uczestnika nie ma znaczenia, czy to była ich decyzja, czy nie, liczy się to, że produkt, za który płaci, zmienia się na potencjalnie gorszy/inny pod wieloma względami.
Co do braku alternatywy, też częściowo kupuję. Tylko że to nie jest argument „to jest dobre rozwiązanie”, tylko raczej „to jest najmniej złe”. A to jednak różnica. I dokładnie o tym mówimy, że to wygląda jak kompromis, który będzie miał realne konsekwencje dla komfortu ludzi.
Z tą logistyką bym jednak nie był taki spokojny. Stadion = infrastruktura pod jeden punkt wydarzenia, a nie kilkudziesięciotysięczny festiwal rozlany na kilka dni z ciągłym ruchem ludzi w tę i z powrotem. To zupełnie inny przypadek użycia. „1,8 km do SKM” brzmi spoko na papierze, ale przy kilku tysiącach osób wracających jednocześnie robi się z tego wąskie gardło i to jest dokładnie ten moment, w którym zaczyna się frustracja.
Ale teksty o „poprzewracało się w dupach” to trochę pudrowanie tematu. Ludziom nie chodzi o luksus, tylko o to, że Mystic wyrobił sobie konkretny standard i doświadczenie, a teraz jest ryzyko, że dostaną coś bardziej uciążliwego i droższego. To nie jest roszczeniowość, tylko naturalna reakcja na zmianę jakości produktu. <<taka mała dygresja....żeby nie było, że mi się poprzewracało w dupie....pamiętam standardy koncertów z lat 80 i 90 i pamiętam też jak na Brutal Assault zobaczyłem prysznice na monety, coś czego u nas nikt wtedy jeszcze nie widział
Najbardziej ironiczne jest to, że Twoja ostatnia część („może się to wszystko wywalić, bo się nie zepnie”) jest w sumie najbliżej sedna. Bo dokładnie o to chodzi, to jest ruch pod skalowanie imprezy, który niesie ze sobą realne ryzyko. Większy koszt, większe oczekiwania, trudniejsza logistyka.
Więc jasne, można ufać orgom. Tylko to nie znaczy, że nie można jednocześnie widzieć, że ta zmiana ma bardzo konkretne minusy i wcale nie jest takim oczywistym upgradem, jak próbują to sprzedać.
Kolego, ja nikogo nie obrażam, więc oczekuję tego samego od innych. Fest został zmuszony? OK. Wystarczy oficjalny, szczery komunikat. To wszystko.Kevin18 pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:59 amNiektórzy zachowują się jakby byli jacyś ograniczeni umysłowo. Walisz chłopie elaborat a prawda jest taka że Mystic został ZMUSZONY do opuszczenia tego miejsca, bo to idzie pod deweloperów. Oczywiście że Mystic przedstawi to jako szansę na coś więcej, ale prawda jest taka że ani Iron Maiden czy Metallica do Gdańska nie przyjedzie, ani Mystic by się nie wynosił stamtąd jakby nie musiał.Gorycz pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:35 amSzczerze? To zaczyna wyglądać jak klasyczny przykład, jak rozwalić coś, co działało, w imię rozwoju.Recit The Thornographer pisze: ↑ndz cze 07, 2026 8:58 am No jak. Takiego obłożenia hoteli nie było w gdańskiej historii festiwalu. Nawet ten Mercure Gdański (ten blisko stoczni) nie był wyprzedany, nie mówiąc już o tym w Gdyni i kilku innych hotelach w okolicy. A tu mówimy o sytuacji, że wzdłuż SKM, blisko przystanków, praktycznie nie ma już wolnych hoteli, nawet w Gdyni są 2 duże hotele w całości zarezerwowane (chociaż wcale nie są blisko SKM). Serio, to nie jest zaskakujące?![]()
Na rok przed festiwalem już widać pierwsze efekty tej genialnej decyzji: noclegi znikają, a ceny lecą w kosmos. I tak, można sobie gadać o prawach rynku, tylko że to jest po prostu efekt wrzucenia ogromnej imprezy w miejsce, które kompletnie nie jest do tego przygotowane.
Bo prawda jest taka: wyciągnięcie Mystica ze Stoczni i przerzucenie go pod stadion to nie jest ewolucja, tylko zamiana klimatycznego festu w kolejną generyczną masówkę. Stocznia była ciasna? Była. Ale właśnie dlatego miała klimat. A teraz będzie wielkie pole i Metalopolis z kontenerów? Brzmi bardziej jak foodtruckowy jarmark niż coś, co zastąpi tę atmosferę.
Organizatorzy mówią o rozwoju, większych scenach i jeszcze większych zespołach. Tylko że Mystic już teraz ściąga topowe nazwy i sprzedaje się na pniu. Więc gdzie tu realna wartość dla uczestnika? Bo na razie jedyne, co rośnie, to ceny.
A logistyka? No powodzenia. Tysiące ludzi będą codziennie dojeżdżać i wracać; kto myśli, że to się nie skończy korkami, dramatem komunikacyjnym i dynamicznymi cenami Ubera, chyba nigdy nie był na dużej imprezie poza centrum.
I jeszcze ten mit miasteczka festiwalowego. Serio? Bez sensownej bazy noclegowej to nie jest miasteczko, tylko marketingowa naklejka. Noclegi i tak musisz ogarnąć sam, tylko teraz drożej i gorzej.
Najlepsze jest to, że wszystko to dzieje się przy jednoczesnym narracyjnym robimy to dla was. Nie, robicie to, bo chcecie sprzedawać więcej biletów i skalować biznes. Co jest ok, tylko przestańmy udawać, że to jest jakaś wielka wartość dodana dla ludzi.
Bo na koniec dnia możemy dostać festiwal większy, droższy i… zwyczajnie gorszy.
Jeśli poczułeś się urażony to sorry, ale też nie róbmy dramatu z tego że Uga Buga Stoczni nie będzie. No nie będzie. Będzie co innego kawałek dalej. Może będzie lepiej, może gorzej. Dajmy szansę. Jak będzie chujowo to pierwszy będę jęczał xDGorycz pisze: ↑pn cze 08, 2026 12:08 pmKolego, ja nikogo nie obrażam, więc oczekuję tego samego od innych. Fest został zmuszony? OK. Wystarczy oficjalny, szczery komunikat. To wszystko.Kevin18 pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:59 amNiektórzy zachowują się jakby byli jacyś ograniczeni umysłowo. Walisz chłopie elaborat a prawda jest taka że Mystic został ZMUSZONY do opuszczenia tego miejsca, bo to idzie pod deweloperów. Oczywiście że Mystic przedstawi to jako szansę na coś więcej, ale prawda jest taka że ani Iron Maiden czy Metallica do Gdańska nie przyjedzie, ani Mystic by się nie wynosił stamtąd jakby nie musiał.Gorycz pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:35 am
Szczerze? To zaczyna wyglądać jak klasyczny przykład, jak rozwalić coś, co działało, w imię rozwoju.
Na rok przed festiwalem już widać pierwsze efekty tej genialnej decyzji: noclegi znikają, a ceny lecą w kosmos. I tak, można sobie gadać o prawach rynku, tylko że to jest po prostu efekt wrzucenia ogromnej imprezy w miejsce, które kompletnie nie jest do tego przygotowane.
Bo prawda jest taka: wyciągnięcie Mystica ze Stoczni i przerzucenie go pod stadion to nie jest ewolucja, tylko zamiana klimatycznego festu w kolejną generyczną masówkę. Stocznia była ciasna? Była. Ale właśnie dlatego miała klimat. A teraz będzie wielkie pole i Metalopolis z kontenerów? Brzmi bardziej jak foodtruckowy jarmark niż coś, co zastąpi tę atmosferę.
Organizatorzy mówią o rozwoju, większych scenach i jeszcze większych zespołach. Tylko że Mystic już teraz ściąga topowe nazwy i sprzedaje się na pniu. Więc gdzie tu realna wartość dla uczestnika? Bo na razie jedyne, co rośnie, to ceny.
A logistyka? No powodzenia. Tysiące ludzi będą codziennie dojeżdżać i wracać; kto myśli, że to się nie skończy korkami, dramatem komunikacyjnym i dynamicznymi cenami Ubera, chyba nigdy nie był na dużej imprezie poza centrum.
I jeszcze ten mit miasteczka festiwalowego. Serio? Bez sensownej bazy noclegowej to nie jest miasteczko, tylko marketingowa naklejka. Noclegi i tak musisz ogarnąć sam, tylko teraz drożej i gorzej.
Najlepsze jest to, że wszystko to dzieje się przy jednoczesnym narracyjnym robimy to dla was. Nie, robicie to, bo chcecie sprzedawać więcej biletów i skalować biznes. Co jest ok, tylko przestańmy udawać, że to jest jakaś wielka wartość dodana dla ludzi.
Bo na koniec dnia możemy dostać festiwal większy, droższy i… zwyczajnie gorszy.
A Trójmiasto jest fantastycznie przygotowane na festiwal bo ma kapitalną bazę noclegową i no trzeba być wariatem by rok przed festem znając daty nie móc sobie nic znalezc
www.last.fm/user/darkfuneral18
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Ziom, ale Ty mówisz o bardzo konkretnych minusach, tylko potem ja ich w Twoim poście nie bardzo widzę.
Piszesz, że Stadion = infrastruktura pod jeden punkt wydarzenia, a nie kilkudziesięciotysięczny festiwal rozlany na kilka dni z ciągłym ruchem ludzi w tę i z powrotem.. Trochę naciągasz - ciężej jest infrastrukturze łyknąć właśnie taki jednostrzałowy event, gdzie dziesiątki tysięcy ludzi przybywają w np. 3godzinnym okienku, niż gdy to się rozkłada jak na festiwalu.
To zupełnie inny przypadek użycia. „1,8 km do SKM” brzmi spoko na papierze, ale przy kilku tysiącach osób wracających jednocześnie robi się z tego wąskie gardło i to jest dokładnie ten moment, w którym zaczyna się frustracja. - no właśnie... nie? Gdzie niby to wąskie gardło miało być? SKMki są pojemne i jeżdżą często.
Festiwale często odbywają się w szczerym polu z dowożącymi autobusami, wąskimi drogami dojazdowymi i brakiem wsparcia kolei i jakoś to działa. Stąd mój trochę żartobliwy komentarz o tym, że w dupach się poprzewracało - po prostu teraz będzie bliżej standardu większości festiwali. Byłeś kiedyś na Openerze? Koledzy słusznie przywołali ten festiwal. Jakkolwiek urośnie Mystic, jego rozmiarów nie osiągnie, a przecież Opener też się odbywa w Trójmieście. Więcej... odbywa się na dużo większym zadupiu, a jednak tysiące ludzi dziennie tam dojeżdżają. Da się? To czemu z Mysticem miałoby się nie dać?
Ja np. zdecydowanie nie czuję, żeby produkt zmieniał się na gorsze. Nie mam żadnych informacji o Mysticu 2027 poza zmianą lokalizacji, która sama w sobie może wyjść na dobre (bo może z tego być większy festiwal). A może, jak pisałem, będzie to początek końca bo nie uda się zabookować na tyle konkretnych nazw, żeby ściągnąć tyle ludzi, żeby wynajem stadionu i inne koszta się zwróciły. Sedno w tym, że nie wiemy, i wszystko ponad to to tylko gdybanie jak babcie na osiedlowej ławeczce.
Piszesz, że Stadion = infrastruktura pod jeden punkt wydarzenia, a nie kilkudziesięciotysięczny festiwal rozlany na kilka dni z ciągłym ruchem ludzi w tę i z powrotem.. Trochę naciągasz - ciężej jest infrastrukturze łyknąć właśnie taki jednostrzałowy event, gdzie dziesiątki tysięcy ludzi przybywają w np. 3godzinnym okienku, niż gdy to się rozkłada jak na festiwalu.
To zupełnie inny przypadek użycia. „1,8 km do SKM” brzmi spoko na papierze, ale przy kilku tysiącach osób wracających jednocześnie robi się z tego wąskie gardło i to jest dokładnie ten moment, w którym zaczyna się frustracja. - no właśnie... nie? Gdzie niby to wąskie gardło miało być? SKMki są pojemne i jeżdżą często.
Festiwale często odbywają się w szczerym polu z dowożącymi autobusami, wąskimi drogami dojazdowymi i brakiem wsparcia kolei i jakoś to działa. Stąd mój trochę żartobliwy komentarz o tym, że w dupach się poprzewracało - po prostu teraz będzie bliżej standardu większości festiwali. Byłeś kiedyś na Openerze? Koledzy słusznie przywołali ten festiwal. Jakkolwiek urośnie Mystic, jego rozmiarów nie osiągnie, a przecież Opener też się odbywa w Trójmieście. Więcej... odbywa się na dużo większym zadupiu, a jednak tysiące ludzi dziennie tam dojeżdżają. Da się? To czemu z Mysticem miałoby się nie dać?
Ja np. zdecydowanie nie czuję, żeby produkt zmieniał się na gorsze. Nie mam żadnych informacji o Mysticu 2027 poza zmianą lokalizacji, która sama w sobie może wyjść na dobre (bo może z tego być większy festiwal). A może, jak pisałem, będzie to początek końca bo nie uda się zabookować na tyle konkretnych nazw, żeby ściągnąć tyle ludzi, żeby wynajem stadionu i inne koszta się zwróciły. Sedno w tym, że nie wiemy, i wszystko ponad to to tylko gdybanie jak babcie na osiedlowej ławeczce.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Byłem tam na kilku meczach gdzie było 40k luda i nigdy długo nie wracałem. Okej, nie jest to takie smooth jak stocznia, ale nie zajmowalo to więcej niż godzinke od wyjscia z meczu do nocleguZ tą logistyką bym jednak nie był taki spokojny. Stadion = infrastruktura pod jeden punkt wydarzenia, a nie kilkudziesięciotysięczny festiwal rozlany na kilka dni z ciągłym ruchem ludzi w tę i z powrotem. To zupełnie inny przypadek użycia. „1,8 km do SKM” brzmi spoko na papierze, ale przy kilku tysiącach osób wracających jednocześnie robi się z tego wąskie gardło i to jest dokładnie ten moment, w którym zaczyna się frustracja.
Nikt nie robi dramatu, kolego. Nikt nie dramatyzuje. Forum jest od tego, żeby wyrażać swoje zdanie. Byłem w tym roku na Mysticu, rozmawiałem z wieloma osobami i naprawdę spora liczba osób ma podobne spostrzeżenia jak moje, a że akurat nie pokrywają się z Twoimi, to, tutaj cytując Ciebie, "sorry".Kevin18 pisze: ↑pn cze 08, 2026 12:11 pmJeśli poczułeś się urażony to sorry, ale też nie róbmy dramatu z tego że Uga Buga Stoczni nie będzie. No nie będzie. Będzie co innego kawałek dalej. Może będzie lepiej, może gorzej. Dajmy szansę. Jak będzie chujowo to pierwszy będę jęczał xDGorycz pisze: ↑pn cze 08, 2026 12:08 pmKolego, ja nikogo nie obrażam, więc oczekuję tego samego od innych. Fest został zmuszony? OK. Wystarczy oficjalny, szczery komunikat. To wszystko.Kevin18 pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:59 am
Niektórzy zachowują się jakby byli jacyś ograniczeni umysłowo. Walisz chłopie elaborat a prawda jest taka że Mystic został ZMUSZONY do opuszczenia tego miejsca, bo to idzie pod deweloperów. Oczywiście że Mystic przedstawi to jako szansę na coś więcej, ale prawda jest taka że ani Iron Maiden czy Metallica do Gdańska nie przyjedzie, ani Mystic by się nie wynosił stamtąd jakby nie musiał.
A Trójmiasto jest fantastycznie przygotowane na festiwal bo ma kapitalną bazę noclegową i no trzeba być wariatem by rok przed festem znając daty nie móc sobie nic znalezc![]()
Nie no, proszę cię, to jakaś kretynka po prostu była xDRecit The Thornographer pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:49 am Gorycz, ale wiesz, że oni są w pewnym sensie zmuszeni, bo teren, na którym teraz jest Park idzie pod deweloperkę...
W tym sęk. Przyjmuję bycie Randym ze zrozumieniem, bo nie chcę się na siłę otwierać na nowe, nie czuję tego. Pretensje tej gostki, które piszesz, że rozumiesz, zresztą są źle ukierunkowane:Shedao Shai pisze: ↑pn cze 08, 2026 11:02 am Tu dodatkowo jest taki haczyk, że żeby się otworzyć na nowe, trzeba by przejść w inne rejony metalu, bo w tych "klasycznych" nie ma żadnych następców zespołów z lat 80, 90.
Ok, to jest tak, że "starzy" słuchają Megadeth, a nie tego co wymieniła.
Ale...
Młodzi też licznie słuchają Megadeth i to jej mówiłem, żeby zobaczyła ile osób w ich wieku jest w koszulkach Mega Dave'a.
Także pretensje do swojego pokolenia niech mają, a nie do naszego.
Na Mystica zaprasza się młode kapele i sam trochę ich tam widziałem. Kurde, zanim tacy idioci w ogóle wiedzieli, co to jest Sleep Token, który obecnie wyprzedaje hale, to ta grupa grała set w którejś z mysticowych saun na Elektryków w 2022 albo 23. Sam miałem rok temu (nie)przyjemność oglądać ukraiński Jinjer przed Kingiem Diamondem.
Po kilku edycjach w Gdańsku z łatwością można było zauważyć, że organizatorzy Mystica mają pewne klimaty, na których się skupiają i takie, które traktują bardziej po macoszemu (choć jednocześnie różnorodność na tym festiwalu stanowi jego ogromny plus). Przykładowo nie uświadczysz na MF za dużo heavy metalu. Jak już, to jest to jakiś klasyk o mocnej reputacji, ale raczej nie rzeczy kvltowe i niszowe. Ściągną Judas Priest czy Saxon, ale na Tygers of Pan Tang albo inne Angel Witch szanse są już niewielkie. Natomiast focus idzie na bardziej ekstremalne granie i tutaj Mystic Coalition potrafi naprawdę błysnąć ("szwedzki" dzień w 2023, Tom Warrior z najdłuższym setem w historii festiwalu, Beherit...). No tak po prostu jest, to jest jakiś kierunek, w który od dawna idą i albo to komuś pasuje albo nie.
Ja na pewno nie będę oglądał jakiegoś cwela z tatuażami na szyi, tunelami w uszach i brokułem na łbie, drącego mordę do tak samo brzmiących riffów. Ani żadnej innej lafiryndy o ksywie Dark Lilith z farbowanymi włosami i wdziankiem a la BDSM kupionym w Shein, której cała muzyka opiera się na kontrastowaniu czystego wokalu z growlem, któremu towarzyszą nudne riffy grane w niskiej tonacji.
A jak ktoś siedzi w tej muzyce, chodzi na koncerty i nie potrafi ogarnąć, że dzieciaki zaczynają swoją przygodę od kapel pokroju Megadeth, to jest po prostu zjebany.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Chyba właśnie podpadłeś @nugzowi.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
A to Nugz lubi takich przyjemniaczków? 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Tego nie wiem (chociaż lubi Killshit Engage), ale użyłeś słowa na "c", na które jest mocno wyczulony (chyba, że przeszkadza mu tylko w wypowiedziach dżosefa)
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Ej, ale o żonobijce nic nie wspominałem 
Teraz już tak
Fascynujące rozkminy, bo jakaś randomowa laska "coś tam se pomyślała" i (niestety) powiedziała to na głos
www.MetalSide.pl
Normalnie bym na to nie zwrócił uwagi, ale komentarze dot. "starych dziadów" na Mysticu widywałem już wcześniej, a one są po prostu głupie i niezgodne z prawdą.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Co ciekawe nie jest to jakieś mocno biznesowe myslenie, tylko stricte gust organizatorow, którzy po prostu nie sluchaja heavy metalu.No tak po prostu jest, to jest jakiś kierunek, w który od dawna idą i albo to komuś pasuje albo nie.
Być może, ale jak widać po rozwoju festiwalu, takie podejście się sprawdza. Inna sprawa, że Polska to nigdy nie był kraj heavy metalem stojący, o czym nie raz epopeje pisał tu Nomad.
- blackcocker
- -#Moderator

To prawda, mnóstwo jest takich komentarzy na fb, ale nie od dziś wiadomo, że to totalny ściek
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Mystic jest na przykład odwrotnością niemieckich festiwali. Tam z kolei Power Metal czy Heavy Metal to absolutny CORE każdego festu. Musisz mieć powrzucane Alestormy, Powerwolfy, Stratovariusy i inne Avantasie a do tego jakiś Rage czy Grave Digger.Bon Dzosef pisze: ↑pn cze 08, 2026 2:46 pmCo ciekawe nie jest to jakieś mocno biznesowe myslenie, tylko stricte gust organizatorow, którzy po prostu nie sluchaja heavy metalu.No tak po prostu jest, to jest jakiś kierunek, w który od dawna idą i albo to komuś pasuje albo nie.
Ludzie z otoczenia Mystica wielokrotnie na przykład na Fejsie z takiej muzyki się naśmiewało.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Nie no, Schizoid sięgnął po c-worda... Co tu się do jasnego cwala odpierdala... 
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Twój ideał sięgnął bruku