19/06/2026 - Jean-Michel Jarre - Radom

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Re: 19/06/2026 - Jean-Michel Jarre - Radom

Post autor: johnny_o »

Warn za dissowanie CwŻ ;)
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Nie idzie nigdzie wyczytać tego. Łysy na swoim profilu też nic nie wspomniał o konkretnej godzinie. Zaczyna mnie to też lekko niepokoić, bo godzina 20 nie pada stricte jako start występu JMJ, tylko początek „koncertu”. Co gorsza, jak patrze na setlisty JMJ, to on lubi sobie o 22 zaczynać koncerty. No i najlepsze co znalazłem na jednej stronie:

„Początkowo zakładano, że próba odbędzie się w porze koncertu - piątek, godzina 22:15, wcześniej na scenie będzie występował – od godziny 20 - Krzysztof Zalewski”

To brzmi jak bełkot, bo coś o próbach pisali, ale jeżeli coś im się omsknęło i to miała być czasówka, to fatalnie.
Awatar użytkownika
johnny_o

XD
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Jak ta godzina jest związana z pokazem laserów, żeby było już w pełni ciemno, to pograne.
rafalfcb
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: rafalfcb »

Ponoć Zalew ma grać po JMJ,żeby ludzie,którzy mają w sobotę na rano lub jakiś remont nie mieli pod górę.
Francois I
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Francois I »

manichean pisze: czw cze 18, 2026 5:52 pm Nie idzie nigdzie wyczytać tego. Łysy na swoim profilu też nic nie wspomniał o konkretnej godzinie. Zaczyna mnie to też lekko niepokoić, bo godzina 20 nie pada stricte jako start występu JMJ, tylko początek „koncertu”. Co gorsza, jak patrze na setlisty JMJ, to on lubi sobie o 22 zaczynać koncerty. No i najlepsze co znalazłem na jednej stronie:

„Początkowo zakładano, że próba odbędzie się w porze koncertu - piątek, godzina 22:15, wcześniej na scenie będzie występował – od godziny 20 - Krzysztof Zalewski”

To brzmi jak bełkot, bo coś o próbach pisali, ale jeżeli coś im się omsknęło i to miała być czasówka, to fatalnie.
Absurd zwłaszcza że między 20 a 22:15 to dość spora różnica zwłaszcza dla osób które planują sobie dojazd z innych miast
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Dla mnie to fuszera by na 24 godziny przed koncertem nie podać prawidłowej czasówki, przy 13 tysiącach sprzedanych biletów. No nic, chyba zajadę na 19:30.
Francois I
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Francois I »

Znalazłem

18:00 Doors
20:00 Ceremonia Otwarcia
20:15 - 21:15 CWŻ
22:15 - 23:35 JMJ
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Strasznie długi czas od otwarcia do Zalewskiego. Przy kilkunastu tysiącach ludzi nie potrzeba aż tyle czasu na napełnienie publiczności. No i godzina między supportem a gwiazdą - tragedia.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Uuu....
Awatar użytkownika
johnny_o

Jan Michał tylko 80 minut i o takiej godzinie? Ciut mi lżej że odpuściłem.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Bardzo, bardzo nie podoba mi się ten trend, że odstęp między bramkami, supportem i headlinerem bywa tak długi. To głupota albo chęć wzbogacenia się na sprzedaży piwa/przekąsek. Innej opcji nie widzę. Ostatnio w Bratysławie stanie przez 2h w oczekiwaniu na Anthrax było mega męczące.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Francois I pisze: czw cze 18, 2026 9:57 pm Znalazłem

18:00 Doors
20:00 Ceremonia Otwarcia
20:15 - 21:15 CWŻ
22:15 - 23:35 JMJ
XDDDDD to fajnie
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Od CwŻ oczekiwałem w zasadzie tylko I’m Afraid of Americans i je dostałem. Spoko jak na mój pierwszy jego występ, acz skrócił całość o te 10 minut, tudzież mu kazali.

Nagłośnienie całkiem całkiem jak na stadion.
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Pora na relkę z tego "wydarzenia". Wraz z ogłoszeniem koncertu JMJ pojawiła się idea wyjazd rodzinnego. W związku z tym żadnych specjalnych wymagań co do niego nie miałem, ot co, wypad weekendowy. Chociaż jakieś większe nadzieje przyszły, kiedy JMJ zaczął w mediach społecznościowych pisać o planach obchodzenia 50 lecia pierwszego albumu z trylogii "tlenowej" w ramach tegorocznych koncertów. Na dosłownie dzień przed wyjazdem zorientowałem się, jak i reszta czytających ten wątek, że czeka nas dość absurdalna czasówka. Piknikowy klimat otaczający plan tego wypadu zaczął się dość szybko ulatniać. No i na domiar złego, krótszy set głównej gwiazdy brzmiał jak wyjątkowo niechlubny żart.

Do Radomia dojechaliśmy jakoś o 19:40. Trochę nam jeszcze schodził dojazd, widocznie preferują tam, aby sygnalizacja świetlna puszczała zielone przez kilka sekund. Nie bawiliśmy się nawet na tym etapie w darmowe parkingi udostępnione przez miasto, bo takowe były już dawno nabite. Auto zostawiliśmy na osiedlu tuż obok stadionu RKS. Wejście na sam obiekt przebiegało na szczęście szybko. Pierwszy raz widziałem chyba, by dawano opaski na płytę, a na trybuny mógł sobie wejść każdy. Najpewniej była to kwestia tego, że na pierwszą opcję wszystko było droższe :)

Zalewski zaczął grać wcześniej niż planowano, akurat jak zajęliśmy swoje miejsca. Od razu dało się słyszeć, że nagłośnieniowcy nie dali ciała. Dźwięk był bardzo przejrzysty, nic nie uciekało na wokalu. CwŻ poleciał nawet przez moment motywem Oxygene 4 na gitarze. Całość miała trwać godzinę, ale trwała skromniejsze 50 minut. Szkoda, bo nade dobrze się tego słuchało. Spodziewałem się swoją drogą chrząkań rodzinnych, związanych z doświadczeniem współczesnego rodzimego rocka, ale odbiór był całkiem pozytywny. Po tym była niestety godzina i kwadrans przerwy. Ten absurdalny czas oczekiwania do zaciemnienia się nieba spędziłem na obchodzeniu twierdzy Radomiaka. Stoisko z merchem malutkie, słabe wzory, brak eventówki, chociaż 150 zł za t-shirt u pana gwiazdora nie zmroziło krwi. Do tego były dzikie kolejki do toalet i po kiełbę.

O 22:16 nareszcie ruszył motyw otwierający koncert. Niebo stadionowe rozświetliły wiązki reflektorów. Żabojad pocisnął ostatecznie set prawie identyczny do tego sprzed roku, który trwał dzięki temu 20 minut dłużej od tego czym straszono w internecie. Spodziewałem się, że będzie on z pewnością mało obłożony klasyką, a i tak ilość umca umca mnie trochę zaskoczyła. Niestety dość prędko wyszło, że koncert w Radomiu nie świętował jeszcze Oxygene, bo z oryginału były tylka dwa kawałki, a z trójki jeden. A szkoda, bo dla mnie 7-13 to najlepszego jego wydawnictwo albumowe, a nie pojawiło się z niego nic. A co do laserów, coś tam spróbowali, ale do spektakularnego widowiska było temu daleko. Typowe pokazy świetlne, nawet nie było ostatecznie żadnych formacji z dronów, w które bawił się w ostatnich latach. "Vive la Radom, Vive la Poland" - padło na koniec.

Koncert nie okazał się na szczęście fiaskiem, ale, mówiąc wprost, dupy nie urwał. A było wręcz daleko od tego stanu. Średniawy wieczór, ale bez powodów do narzekania na sam fakt pojechania tam - odhaczone i dobrze. Odbiór tego koncertu będę pamiętał przez pryzmat widoku, jak jeden gość wiózł szybko innego - siedzącego na wózku inwalidzkim - i pędzili po pustej, betonowej płycie stadionu, w kompletnym odseparowaniu od granej wtedy muzyki. Po prostu mogło być lepiej :wink: i taniej :roll:

EDIT: A, no i był ogrom ej aj na ekranach. Jarre wręcz wprost powiedział, że jest nimi "zachwycony" i ma nadzieję, że wszyscy podzielą jego zachwyt :lol:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Pewien dobry człowiek mówił mi że koncerty Jana Michała już niczego nie urywają. Ja mu uwierzyłem, nie pojechałem i nie żałuję, zwłaszcza po tej recenzji.

Dziękuję
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ODPOWIEDZ