Zajzajerowski przegląd twórczości - Judas Priest

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zajzajerowski przegląd twórczości - Judas Priest

Post autor: Zajzajer »

Pierwszy post na zespoły które będę robić, czyli kolejność:

1. Judas Priest
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
...
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Zajzajerowski przegląd twórczości - Judas Priest

Na pierwszy ogień pójdzie Priest, potem ten Hammerfall a potem chyba King Diamond :) co będzie później to możecie mi proponować w tym temacie. Zaczniemy od Priest (od końca) nie wiem jeszcze czy będę opisywał moje przeżycia z ich koncertówkami.

Zespoły których nie zrobię: Dream Theater, Testament, Running Wild, Death, Cradle of Filth - bo niektóre z nich już zrobiłem, a niektóre są w trakcie w odpowiednich tematach, jak skoncze Priest, to zmienie nazwę tematu na następny zespół i tak się to będzie toczyć.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Przeniesione do ankiet
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

10: Hallas, Hallas(?), Misthyrming, Wolvennest, She Past Away
11: Messa(?), Messa(?), Carpenter Brut, Imperial Triumphant, Niechęć
12: Lady Pank(?), Psychonauts(?), Lebanon Hanover

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

blackcocker pisze: wt wrz 01, 2026 5:51 pm Przeniesione do ankiet
To przenieś też mimskiego i jego przegląd twórczości DReam theater, i będzie równo :wink:
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

ja teraz przeniosłem, wcześniejsze przeoczenie. wszystkie zabawy etc lądują tu. tematy o zespołach są stricte o zespołach. rownie dobrze te przeglądy możecie robic w tematach o JP, DT etc. nic temu nie szkodzi.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ok dzięki Sardi, nie chce Wam tam psuć conentu. Skoncze Kredki w kredkach, testament w thrash i death w death i wszystko będe robic tutaj ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Zajzajer pisze: wt wrz 01, 2026 5:53 pm
To przenieś też mimskiego i jego przegląd twórczości DReam theater, i będzie równo :wink:
Man, nawet nie wiem kto to mimski
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

blackcocker pisze: wt wrz 01, 2026 6:06 pm
Zajzajer pisze: wt wrz 01, 2026 5:53 pm
Man, nawet nie wiem kto to mimski
Spoko, Sardi chyba przeniósł, teraz nie mam pretensji, jest git. Mimski to taki stary wyjadacz, chyba prawnik albo coś takiego, dosyć dobrze wymiata na gitarze. Lubi Dream Theater, Megadeth :)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Ok, nie zauważyłem jego tematu. Dobrze, że Sard posprzątał. #sardi2026
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Caracalized »

O ile dobrze jeszcze kojarzę to mimski chyba zarabia na życie jako kierowca tira. I tak, te przeglądy twórczości mogą równie dobrze w tematach zespołowych być robione.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Caracalized pisze: wt wrz 01, 2026 6:31 pm O ile dobrze jeszcze kojarzę to mimski chyba zarabia na życie jako kierowca tira. I tak, te przeglądy twórczości mogą równie dobrze w tematach zespołowych być robione.
O ile pamiętam skończył prawo, a jego obecny zawód to nie wiem, dlatego napisałem prawnik.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ok jedziemy z tematem, na pierwszy ogień leci ostatni album - Invincible Shield:

Obrazek

To nie będzie nic w stylu recenzji, gdzie będę opisywać każdy utwór. Raczej luźne spostrzeżenia w stylu Mimskiego i jego Maiden czy DT. Taka sama zasada tutaj, to jedziemy:

IS pierwszy raz puściłem sobie miesiąc temu. Może są jakieś autoplagiaty, ale zbyt dawno nie słuchałem reszty płyt by coś wyłapać. Panic Attack w pewnym momencie przypomina mi trochę Painkiller, ale to w tym przypadku na pewno nie zarzut. Przez całą płytę najlepiej grają gitarzyści/gitarzysta i śpiewa RH. Basu słabo słychać na mojej wersji MP3 w późniejszych utworach dopiero coś rusza. Scott gra dobrze, nie ma mowy o odkrywaniu ameryki, ale nie o to w tym chodzi. Tytułowy niezły. Przypominam sobie, że niektóre utwory słyszałem na koncercie w Krk, ale kompletnie nie pamiętam co (poza Panic Attack) wtedy te utwory mi się już podobały na tym koncercie i tak samo jest jak na płycie. Niektóre tytuły utworów brzmią trochę Manowarowo jak np - Sons of Thunder czy Giants. Devil to mocny metalowy numer, riff mi trochę przypomina coś z DIO, choć Dio praktycznie poza pierwszą płytą nie znam xD, ale po to ten temat żeby nadrobić, doskonały refren. Tak samo sobie myślę o tym, że Maiden są trochę młodsi a nagrywają takie dziadkowate płyty, a JP się jednak chce i czuć w tym szczerość i młodzieńczą werwę, tutaj nie ma nic dla kasy i pod publiczkę, czyli jak się chcę to można. I ta płyta jest dobra jakościowo, to nie jest odcinanie kuponów na zasadzie - ''a kurwa nagrajmy album, bo publika tego oczekuje, nagrajmy klocka tu i tutaj i jakoś to będzie'' xD Crown of Horns - świetny numer, jeden z moich faworytów, taka pół-balladka bym to nazwał. Doskonałe linie wokalne Roba. Piękny refren. Czytam creditsy wlasnie na wiki i okazuje się, że okładkę narysował Mark Wilkinson ta tutaj to raczej nie jest jego top (bo wiadomo, że te to okładki Marillion) ale powodu do wstydu nie ma. Czuć w tym zespół Heavy Metalowy. As God Is My Witness to mój kolejny z faworytów, no dobra największy faworyt z płyty (przynajmniej jak na ten moment po 15-20 odsłuchach) kapitalny refren, doskonale tną gitary. Czuję tutaj ducha Metal Meltdown albo Night Crawler. Następne Trial by Fire i Escape from Reality to dobre rockowe hymny. Ten pierwszy ma riff który przypomina mi coś z Dreamowej - Parasomnii. A ten drugi kojarzy mi się trochę z wycinaniem w stylu Zakka Wylde i śpiewaniem niektórych momentów w stylu Ozzy'ego. Sons of Thunder to mój najmniej ulubiony wałek z płyty, ale i tak jest niezły. Na zakończenie mamy Giants in the Sky (plus za gitarki akustyczne) momentami trochę zbyt pompatyczne, ale jako całość się broni.

Ocena końcowa 7/10

Przejdźmy jeszcze do tych trzech bonusowych utworów: Żałuję, że nie zmieściły się na albumie bo zamieniłbym je wszystkie z pozycjami nr 2, 10 i może 5 lub 9 i ocena byłaby jeszcze wyższa. Fight of Your Life zawiera świetny refren. Vicious Circle imo najsłabszy z tej trójki bonusowych, ale dalej lepszy od takiego Sons of Thunder. A The Lodger to już absolutna klasyka.

W następnym odcinku bierzemy się za Firepower (bo jak mówiłem będziemy od końca jechać)

To tyle, dzięki jak ktoś przeczytał te moje wypociny. No i czekam na Wasze opinie na temat tej płyty :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Okładką IS powinna być grafika zamieszczona z tyłu płyty, przedstawiająca nowe wcielenie anioła z kilku poprzednich krążków. Nie wiem, dlaczego postawili na coś, co mogłoby się nadawać na oprawę boxa albo singla.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Shin
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Shin »

Panic Attack miażdży. Co za numer. Mnie najbardziej brzmi jak sequel do Traitors' Gate (czyli mojego ulubionego numeru Priest wydanego po Jugulator, a może i po Painkiller). Trial uwielbiam, podobnie Witness (pełna zgoda - kapitalny refren!), Escape też wyjątkowo dobrze mi siedzi. Z bonusów: Lodger znakomity, szkoda że nie wszedł na główną płytę. Fight of Your Life też fajny wałek, na koncertach mógłby robić robotę. W zamian wywaliłbym przesadnie cukierkowe Giants i Serpent, bo refren niemożebnie mnie wkurwia.

Okładka wygląda trochę jak twór AI, ale wierzę że Wilkinson faktycznie własnoręcznie ją wykonał. W końcu to marka. Ale na koszulki poszedł już anioł z tylnej okładki i tu pełna zgoda z przedmówcą - działałby bardzo dobrze. Zresztą to na tyle dobry wzór, że takową koszulkę posiadam ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nie musisz Wilkinsonowi wierzyć na słowo, bo jak pogrzebiesz na FP zespołu, to natkniesz się na wstępne szkice okładki ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Shin
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Shin »

Tym lepiej :D
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Dla mnie, Serpent spokojnie jest w czołówce albumu. 3 pierwsze numery to są mocarne strzały, a Maiden przy nich to jest geriatria.
7-7,5 - to dla mnie dość sprawiedliwa ocena, bo jednak czasami dla mnie jest fillerowo
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Nie kłócę się z tezą o geriatrii, ale akurat Ty nie jesteś w stanie tego obiektywnie stwierdzić ;)
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Prawda, ale przecież sam przyznajesz mi rację ;) Tego zespołu to nawet Rysiek chyba już nie uratowałby od tego męczenia buły.
Albo inaczej - nie dostałby na tyle wolnego miejsca, żeby wprowadzić tam trochę heavy metalu.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Nie do końca - rozumiem zachwyt nad ostatnimi dokonaniami JP, ale też mam o wiele lepsze zdanie na temat Senjutsu (TBOS już nie, wręcz przeciwnie) niż zdecydowana większość ;) Pełna zgoda co do Ryśka, bo Szef jest jeden i ma być jak on sobie życzy, no ale to gdybanie. A koncertowo nie ma mowy o geriatrii, Bydlak tak zachwycony że aż zaginął w akcji :lol:
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
ODPOWIEDZ