Maiden New DVD "Death On The Road"

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

CubeX
-#Trooper
-#Trooper

Re: Maiden New DVD "Death On The Road"

Post autor: CubeX »

Nawet jeśli cena nie jest tak bajeczna, jak mogłoby się wydawać, to i tak na pewno chciałbym mieć możliwość zrobienia takiego zakupu. Jeśli nie stać byłoby mnie na dużą ilość, to przynajmniej na jakieś pojedyncze sztuki bym składał, byle tylko mieć taką ciekawostkę. A już na pewno dużo byłbym w stanie dać za porządny zapis koncertu, w którym uczestniczyłem. No bo byłem np. w Katosach i Wrocku w 2003, mam z tych koncertów zapisy, ale ich jakość pozostawia trochę do życzenia. Co nie zmienia faktu, że dla mnie mają one dużą wartość. Ze względów emocjonalnych, że tak powiem.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

Katowice 2003 to faktycznie są słabiutkie, ale za to Wrocław jest w/g mnie super. Bardzo lubię go słuchać. Szczerz to wolę tego boota od tej profesjonalnej Metalliki z Chorzowa.
Jednak racja - warto by mieć możliwość kupienia, kupować wszystkiego nie trzeba.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Michcio pisze:sorry ze zmieniam temat i lekko offtopuje.. ale.. jak sadzicie czy tegoroczny koncert maiden na Rock am ring bedzie nagrywany jak na GMETID ?? sorry jeszcze raz za offa :wink:
Najprawdopodobniej tak. Będzie transmitowany w necie oraz częściowo w brytyjskiej mtv 2 i w całości w niemieckiej WDR (czy WRD?)... Więcej informacji już wkrótce... :)
Stranger pisze:A jednak jest tego dosc duzo. Wiekszosc zdjec publiki od fosy i niektore ujecia z boku od gory. Wcisnij sobie pauze w momencie gdy pokazuja publike i zobaczysz ze wiele z tych miejsc to nie rock in rio. Nie pamietam dokladnie ktore to momenty, ale kojarze ze na The Mercenary jest dosc duzo tego.
Łatwo można rozpoznać ujęcia (zarówno zespołu jak i publiczności) pochodzące z Santiago, Buenos Aires i Mexico City. Po prostu światła były tam silniejsze, bo Maideni używali własnego zestawu, a nie festiwalowego jak na Rock In Rio (Steve na to narzekał, bo faktycznie momentami na RIR jest zbyt ciemno, wręcz mgliście ;) ). Poza tym na tych koncertach zespół nie miał pełnej scenografii (brakowało rusztowań po boku).
CubeX pisze:Chodzi mi o to, czy Maideni wydadzą DVD i równolegle CD (czyli tak, jak z Rock In Rio) oraz czy wydawnictwo będzie rzeczywiscie częścią cyklu, który zapoczątkowało "Early Days"? Jesli teraz ukazałaby się część czwarta, to chyba na dwie "środkowe" trzeba byłoby "upchać" bardzo długi okres działanlości Ironów. Tak mi się przynajmniej wydaje.
CD i DVD Death On The Road wyjdą równocześnie 29 sierpnia. :)

Niby można podpiąć to pod cykl "History Of Iron Maiden", ale raczej całość nie będzie reklamowana tą marką. Ponoć ma wyjść raczej około 4 części Historii. Czyli kolejne części mogłyby opowiadać o:
II - 1984-1987 (World Slavery Tour - Live After Death, Somewhere On Tour)
III - 1988-1993 (7th Tour - Maiden England, Donington 1992, Raising Hell)
IV - 1995-1999 (Blaze, reunion).
Raczej wątpię, żeby wydali kolejne DVD z Rock In Rio - chyba, że wznowienie, ale raczej dopiero za kilkanaście lat. :)
MiKi pisze:no Maideni to nie robili tak

Metallica chyba daje jakieś okładki do tych bootów, bo nawet mam skana tego z Chorzowa 2004
Pearl Jam to w takich tekturkach wydawali, mieli różne okładki, ale one ogólnie takie dziwne (czyt. Pear Jam'owe :wink: )
no jak na USA to tanie to jest, jednak jak np. na moją kieszeń to trochę za dużo i tak
Steve Harris powiedział, że Maideni na pewno nie sprzedawaliby bootlegów z każdego koncertu. Po pierwsze chcą przygotować idealnie brzmiące wydawnictwo, a po drugie byłoby to zbyt duże obciążenie finansowe dla hard-core fanów. ;)
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

WICKER MAN pisze: Niby można podpiąć to pod cykl "History Of Iron Maiden", ale raczej całość nie będzie reklamowana tą marką. Ponoć ma wyjść raczej około 4 części Historii. Czyli kolejne części mogłyby opowiadać o:
II - 1984-1987 (World Slavery Tour - Live After Death, Somewhere On Tour)
III - 1988-1993 (7th Tour - Maiden England, Donington 1992, Raising Hell)
IV - 1995-1999 (Blaze, reunion).
Raczej wątpię, żeby wydali kolejne DVD z Rock In Rio - chyba, że wznowienie, ale raczej dopiero za kilkanaście lat. :)
Smallwood w wywiadzie dla Teraz Rocka powiedział, że będzie to 6. część cyklu. MYślę, że to najabrdziej wiarygodne źródło.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

To prawda, ale w innym wywiadzie mówił o około 4 DVD... Po prostu jeszcze na 100% nie wiedzą ile części z tego zrobią. Najpierw muszą zobaczyć jaki materiał nadawałby się na te wydawnictwa. Obróbka i przygotowanie tego wszystkiego, a do tego nakręcenie wywiadów zajmie sporo czasu. Sądzę, że drugiej części cyklu można się spodziewać najwcześniej za rok...
Sashh
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Sashh »

mam pytanie do osob kompetentnych (wicker man, licze na ciebie ;] )

czy moglibyscie podac pelna liste oficjalnych cd/dvd maiden jakie maja sie ukazac w tym roku? ja sie juz w tym wszystkim pogubilem ;]
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

No chyba nie ma sie w czym gubic. Ogloszone jest tylko DVD i CD z DOD Tour. Prawdopodobnie bedzie do tego singiel/moze dwa sigle. I to chyba wszystko ;)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Sashh pisze:mam pytanie do osob kompetentnych (wicker man, licze na ciebie ;] )

czy moglibyscie podac pelna liste oficjalnych cd/dvd maiden jakie maja sie ukazac w tym roku? ja sie juz w tym wszystkim pogubilem ;]
Bez przesady. :P ;)

Essential Iron Maiden - 2CD ("best of") - 5 lipca - prawdopodobnie tylko w USA
Death On The Road - 2CD/2DVD - 29 sierpnia
The Trooper - singiel - T.B.A.

Do tego re-edycje solowej dyskografii Bruce'a Dickinsona i Tyranny Of Souls - 23 maja.
Sashh
-#Prisoner
-#Prisoner

essential - kolejny bezsens z serii "edward the great" - podziekuje

death on road - oryginalne cd - tak, oryginalne dvd - niekoniecznie (wpierw zbieram dyskografie audio, potem zajme sie wideo)

singiel the trooper - jesli za darmo, to bardzo chetnie ;]

dzieki za info, pozdrawiam
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

ten best niech wyjdzie tylko w stanach, zresztą i tak mogą go sobie wsadzić...
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Sashh pisze:essential - kolejny bezsens z serii "edward the great" - podziekuje
btw - dobry pretekst do rozpoczęcia dyskusji na podobny temat, a mianowicie:
Co sądzicie na temat czegoś a`la "Heavy Metal Thunder" Saxonu w wykonaniu Maiden?
Moim zdaniem nagranie największych hitów jeszcze raz - przy dzisiejszej technice i na 3 gitary byłoby czymś znacznie ciekawszym od kolejnego zwykłego "best of" no i z pewnością kupiło by to znacznie więcej osób(np. ja, który nie widze potrzeby kupowania ani "ETG" ani "BOTB", a to bym z pewnością nabył :rocx )
tylko że się pewnie panom z Maiden zwyczajnie nie chce :wink:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

juras pisze:ten best niech wyjdzie tylko w stanach, zresztą i tak mogą go sobie wsadzić...
Akurat to bardzo dobry pomysł choć raczej wytwórni (Columbii) niż Maiden. Na Ozzfeście zobaczy ich mnóstwo dzieciaków, które słuchały wcześniej tylko modnych zespołów typu Mudvayne czy Slipknot. Na pewno Maideni jak zwykle wypadną rewelacyjnie więc przybędzie im nowych, młodych fanów, którzy będą chcieli sięgnąć po swoją pierwszą płytę Maiden i wybiorą specjalną składankę Essential. :rocx :)
Metalophil pisze:btw - dobry pretekst do rozpoczęcia dyskusji na podobny temat, a mianowicie:
Co sądzicie na temat czegoś a`la "Heavy Metal Thunder" Saxonu w wykonaniu Maiden?
Moim zdaniem nagranie największych hitów jeszcze raz - przy dzisiejszej technice i na 3 gitary byłoby czymś znacznie ciekawszym od kolejnego zwykłego "best of" no i z pewnością kupiło by to znacznie więcej osób(np. ja, który nie widze potrzeby kupowania ani "ETG" ani "BOTB", a to bym z pewnością nabył :rocx )
tylko że się pewnie panom z Maiden zwyczajnie nie chce :wink:
Nie to, że nie chce. Sądzę, że 'Arry absolutnie by się na to nie zgodził. :P Zamiast marnować czas w studio na poprawianiu i nagrywaniu na nowo starych przebojów wolą nagrać nowy album. :rocx Maideni bardzo ostrożnie podchodzą do wydawnictw typu "best of" - najczęściej jest to inicjatywa wytwórni, ewentualnie managementu - trochę "za plecami" Steve'a i spółki. ;)
Ostatnio zmieniony czw maja 19, 2005 6:25 pm przez WICKER MAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Sashh
-#Prisoner
-#Prisoner

WICKER MAN pisze:
juras pisze:ten best niech wyjdzie tylko w stanach, zresztą i tak mogą go sobie wsadzić...
Akurat to bardzo dobry pomysł choć raczej wytwórni (Columbii) niż Maiden. Na Ozzfeście zobaczy ich mnóstwo dzieciaków, które słuchały wcześniej tylko modnych zespołów typu Mudvayne czy Slipknot. Na pewno Maideni jak zwykle wypadną rewelacyjnie więc przybędzie im nowych, młodych fanów, którzy będą chcieli sięgnąć po swoją pierwszą płytę Maiden i wybiorą specjalną składankę Essential. :rocx :)
tylko ze dokladnie_taka_sama role mial pelnic ETD, czyzby kolejny skok na kase fanow? przynajmniej ja to tak odbieram... kolejny album czy koncertowke kupie zawsze, ale kolejne best of'y (essential bedzie chyba juz czwartym -_-') to przegiecie...
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

no to nie mogą edwarda tam sprzedawać, albo best of the beast??
rozumiem ideę 8)
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Tak naprawdę to tylko w "Best Of The Beast" chłopaki włożyli w przygotowaniu tej składanki serce, dziś te całe komplikacje typu "Edward The Great" to nic innego jak tylko śmieci w dyskografii, a co do tego DvD jak i cd "Death On The Road" również nie jestem przekonany, po co wydawać koncertówke która już na starcie przegra z takimi live jak "Rock In Rio" czy "Live After Death".
Awatar użytkownika
IM
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: IM »

Ja też tego nierozumiem po co tyle best of ?? Z koncertówkami chyba tez przesadzają nie tak dawno było Rock In Rio.A tu kolejna koncertówka chyba teraz to juz po każdej płycie studyjnej ( o ile będzie) to jakiś the best of, koncertówka i DVD wyjdzie . Nie wiem na co to komu powinni jednego The Best of wydać i z 2 koncertótki i wystarczy a nie 3 Best Of i 4 koncertówki i jakby było mało jeszcze ma dojśc kolejna koncertówka i Best Of!
Może by cos nowego wkońcu wydali bo to zaczyna być nudne.
CubeX
-#Trooper
-#Trooper

Post powyżej zawiera kompendium dyskusji na temat: czy nie zadużo... To staje się nudne. Skoro są anbywcy tego typu wydawnictw, to znaczy, że są one potrzebne. Po prostu. Nie ma więc sensu marudzić, oburzać się, złorzeczyć, tylko dlatego, że samemu nie ma się kasy na nowe płyty, albo po prostu nie widzi sensu ich zakupu. Inni jednak taki sens widzą i to ich święte prawo.
CubeX
-#Trooper
-#Trooper

To jeszcze o niczym nie świadczy. Jak widać po polsku umiem pisać, za to nie za bardzo kumaty jestem. Bo jakoś twojego powyzszego tekstu nie zrozumiałem. :wink:
Vansyk
-#Invader
-#Invader

Post autor: Vansyk »

Co do Essential, onet podal liste utworow, ktora prezentuje sie tak:

blabbermouth, KI, 20 maja 2005 09:55

Esencja Żelaznej Dziewicy

Tempo pojawiania się kolejnych albumów kompilacyjnych Iron Maiden jest niesamowite. Strona fanów zespołu podała, że niebawem pojawi się sprzedaży kolejne podsumowanie kariery Brytyjczyków.

Iron Maiden
Według informacji zamieszczonych na stronie internetowej MusicTap.net, kolejna dwupłytowa składanka nagrań Iron Maiden będzie nosić tytuł "Essential Iron Maiden", zaś w sklepach pojawi się 5 lipca.

Zaledwie kilka dni temu zapowiedziano natomiast wydanie albumu Death On The Road" (premiera 29 sierpnia). Na płytę złożą się dwa krążki. Wielbiciele legendarnej heavymetalowej formacji będą mieli okazję nie tylko posłuchać swoich idoli, ale także zobaczyć ich w akcji, gdyż do krążka CD dołączona zostanie płyta DVD. Szczegóły dotyczące dzieła owiane są na razie tajemnicą.

Znana jest natomiast zawartość albumu "Essential Iron Maiden". Oto ona:

CD 1:

1. Paschendale
2. Rainmaker
3. The Wicker Man
4. Brave New World
5. Futureal
6. The Clansman
7. Sign Of The Cross
8. Man On The Edge
9. Be Quick Or Be Dead
10. Fear Of The Dark (Live)
11. Holy Smoke
12. Bring Your Daughter... To The Slaughter
13. The Clairvoyant

CD 2:

1. The Evil That Men Do
2. Wasted Years
3. Heaven Can Wait
4. 2 Minutes To Midnight
5. Aces High
6. Flight Of The Icarus
7. The Trooper
8. The Number Of The Beast
9. Run To The Hills
10. Wrathchild
11. Killers
12. Phantom Of The Opera
13. Running Free (Live)
14. Iron Maiden (Live z trasy Dance Of Death)

dla ludzi ktorzy pierwszy raz uslysza maiden, bedzie to najlepsza sprawa, bo mozna to uznac za przekroj przez tworczosc maidenow, album zawiera wszystkie (prawie) kawalki ktore powinien poznac mlody czlowiek :)
/no.. brakuje mi halloweda tylko ;) /
Pijesz? Nie pisz.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Sashh pisze:tylko ze dokladnie_taka_sama role mial pelnic ETD, czyzby kolejny skok na kase fanow? przynajmniej ja to tak odbieram... kolejny album czy koncertowke kupie zawsze, ale kolejne best of'y (essential bedzie chyba juz czwartym -_-') to przegiecie...
Essential wyjdzie najprawdopodobniej TYLKO w USA, gdzie poprzednie "best of'y" nie były zbytnio promowane. Poza tym to raczej decyzja amerykańskiej wytwórni (Columbii), a nie Maiden. Prawie każdy zespół pojawiający się na Ozzfeście promuje lub wydaje w tym czasie jakąś płytę. Dla Maiden jest to znakomita okazja zdobycia nowych, młodszych fanów za oceanem. :)
Rainmaker. pisze:Tak naprawdę to tylko w "Best Of The Beast" chłopaki włożyli w przygotowaniu tej składanki serce, dziś te całe komplikacje typu "Edward The Great" to nic innego jak tylko śmieci w dyskografii, a co do tego DvD jak i cd "Death On The Road" również nie jestem przekonany, po co wydawać koncertówke która już na starcie przegra z takimi live jak "Rock In Rio" czy "Live After Death".
Death On The Road to w założeniu DVD - CD jest przeznaczone głównie na rynki gdzie nośnik DVD nie jest zbyt popularny. Wiadomo, że hard-core fani kupią oba wydawnictwa, ale nic się nie stanie jeśli większość sięgnie np. tylko po DVD. Trasa promująca Dance Of Death jest powszechnie uznawana za jedną z największych i najlepszych produkcji scenicznych Maiden. Utwory takie jak tytułowy czy Paschendale na żywo wypadły rewelacyjnie. Chyba każdy fan Dziewicy chciałby mieć możliwość obejrzenia tego spektaklu w znakomitej jakości na DVD. Do tego razem z dokumentami, ujęciami zza kulis itp. I nie wiem dlaczego nowe wydawnictwo miałoby nie dorównać Live After Death czy Rock In Rio - jak dla mnie na pewno przebije choćby to ostatnie. :P
ODPOWIEDZ