04/10/2005 - Dream Theater - Poznań @ Arena

Archiwalny dział o koncertach, imprezach, zlotach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Julian Baynes
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Re: 04/10/2005 - Dream Theater - Poznań @ Arena

Post autor: Julian Baynes »

maciekmetal pisze:
wysmienity bas Myunga
tylko z tym stwierdzeniem mogę sie zgodzić, bas Myunga na ToT był po prostu basowy a na Octavarium to jakieś takie głupie niebasowe pierdzenie :? :lol:
Witki opadaja kiedy czytam takie komenty...
Na "Octavarium" bas Myung'a jest chyba po raz pierwszy od "Falling Into Infinity"az tak dobrze uwydatniony. Cos pieknego jak sie tego slucha, po prostu miod a nie muzyka.

Vlad ---> Nie wiem skad doszly Cie glosy, ze "Ósemka" jest swietna.
Jedyne chyba co jest w niej swietne to to, ze chlopaki graja jak zespol, czego na ostatnich kilku plytach nie bylo. Nie ma morderczych pojedynkow Jordana z "Petrucha" i mimo mocniejszych riff'ow jest tez troche grania w starszym, "teatrowym" stylu. Plyte porownalbym do "6 Degrees...", bo jest podobnie niespojna ale za to o wiele bardziej nierowna, niestety...
Awatar użytkownika
Maciek_
-#Invader
-#Invader

Post autor: Maciek_ »

Julian Baynes pisze:
maciekmetal pisze:
wysmienity bas Myunga
tylko z tym stwierdzeniem mogę sie zgodzić, bas Myunga na ToT był po prostu basowy a na Octavarium to jakieś takie głupie niebasowe pierdzenie :? :lol:
Witki opadaja kiedy czytam takie komenty...
Na "Octavarium" bas Myung'a jest chyba po raz pierwszy od "Falling Into Infinity"az tak dobrze uwydatniony. Cos pieknego jak sie tego slucha, po prostu miod a nie muzyka.
słuchaj, jest ogromna różnica między dobrym brzmieniem basu a jego uwydatnieniem i słyszalnością na płycie :roll: a zwłaszcza że gram na basie to jestem wyjatkowo wyczulony na to...no i nadal nie podoba mi sie to brzmienie basu, mało basowe i bujające,a za to klekocząco-treblowe...fuuu bleee :? :lol:

a zresztą to juz jest kwestia gustu i mi sie po prostu nie podoba...ale i tak brzmienie basu z pierwszej płyty lekko przebija bas z "Octavarium" - oczywiście w tym negatywnym znaczeniu :lol: no i znowu to jest tylko i wyłącznie moja opinia i mnie nie linczujcie za to :lol:
The World's My Oyster Soup Kitchen Floor Wax Museum
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Fear »

Julian Baynes pisze:
maciekmetal pisze:
wysmienity bas Myunga
Z tą częścia się jeszcze zgodze, ale z ta poniżej juz nie :
Julian Baynes pisze: Na "Octavarium" bas Myung'a jest chyba po raz pierwszy od "Falling Into Infinity"az tak dobrze uwydatniony.
Zapominasz chłopie po drodze ( od Falling... do Octavarium ) o ważych płytach : mianowicie Scenes Form A Memory, Six Degrees..., i ToT!! ( czyli wszystkie studyjne jakie w tym czasie wyszły :wink: )
Żeby było jasne, to mnie osobiście podoba się bas, jaki jest na wszystkich płytach :wink:
Julian Baynes pisze: Jedyne chyba co jest w niej swietne to to, ze chlopaki graja jak zespol, czego na ostatnich kilku plytach nie bylo. Nie ma morderczych pojedynkow Jordana z "Petrucha" i mimo mocniejszych riff'ow jest tez troche grania w starszym, "teatrowym" stylu.
Jesli chodzi o te "mordercze pojedynki", to one własnie są super :wink: No ale gust to gust... Natomiast o co Ci chodzi w stwierdzeniu, że "chłopaki grają w końcu jak zespół"?? Dla mnie zawsze tak grali...dziwne jest Twoje zdanie na ten temat szczerze mówiąc... Tak samo jak dzwne jest : " ...jest troche grania w starszym 'teatrowym' stylu..." Jest ono wg mnie zupełnie nie na miejscu, bo akurat ostatnia płyta to zupełnie coś nowego, a niektóre kopmozyjce zahaczają o inne zespoły ( mam na myśli tutaj U2--> Patrz "I Walk Beside You", "Never Enough" , ale to już wcześniej napisałem ). Poza tym "Octavarium" ma mniej podrasowane brzmienie niż ToT, i brzmi w porównaniu z nią bardziej lightowo, aczkolwiek nie można powiedzieć, że brak jest jej drapieżności w brzmieniu :wink:
Więc najpierw sobie posłuchaj, jak brzmią ciężkie riffy, a później pisz o nich...
Pozdrawiam :beer
Fear
-#Assassin
-#Assassin

A teraz tak odbiegne od temetu powyższego : Ludzie włączcie sobie piosenke Octavarium na moment 17:50... :wink: Najlepszy moment płyty, choć jest baaaardzo króciótki .... 8)
Nie no może nie najlepszy, ale mnie sie baaardzo podoba, a jak jest z wami?? :D
Julian Baynes
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Fear pisze: Zapominasz chłopie po drodze ( od Falling... do Octavarium ) o ważych płytach : mianowicie Scenes Form A Memory, Six Degrees..., i ToT!! ( czyli wszystkie studyjne jakie w tym czasie wyszły :wink: )
Żeby było jasne, to mnie osobiście podoba się bas, jaki jest na wszystkich płytach :wink:
Po pierwsze nie jestem chlopem ani zadnym Twoim "Ziomalem".
Po drugie ja o zadnych plytach nie zapominam, tylko wyrazam swoje (i nie tylko) zdanie na temat produkcji poszczegolnych plyt, a konkretnie linii basu.
Moim zdaniem wlasnie bas na plytach miedzy "Falling...", a najnowsza byl "schowany" i o to mi chodzilo.
Fear pisze:Natomiast o co Ci chodzi w stwierdzeniu, że "chłopaki grają w końcu jak zespół"??
O co chodzi mi w tym stwierdzeniu juz napisalem i nie bede sie powtarzal.
Fear pisze:Tak samo jak dzwne jest : " ...jest troche grania w starszym 'teatrowym' stylu..." Jest ono wg mnie zupełnie nie na miejscu, bo akurat ostatnia płyta to zupełnie coś nowego
to zdanie jest jak najbardziej na miejscu, bo wyraza moj wlasny poglad na zawartosc ostatniego LP jednego z moich ulubionych zespolow. A ostatnia plyta nie jest zupelnie czyms nowym, a raczej wprost przeciwnie o czym juz w tym temacie pisalem i takze nie bede tego powtarzal.
Fear
-#Assassin
-#Assassin

1.
Julian Baynes pisze: Po pierwsze nie jestem chlopem ani zadnym Twoim "Ziomalem".
Oj przepraszam "Panie" Julianie Baynes. A tak na marginesie to dzie ja napisałem "Ziomal"??Hm...? :twisted: Po pierwsze, ja nielubie używać tego słowa :twisted: To dobre dla HH a nie dla mnie :twisted:
Julian Baynes pisze: Po drugie ja o zadnych plytach nie zapominam, tylko wyrazam swoje (i nie tylko) zdanie na temat produkcji poszczegolnych plyt, a konkretnie linii basu.
Najlepiej, niech każdy mówi za siebie.
A poza tym przecież wyraźnie pisałeś, że
Julian Baynes pisze: Na "Octavarium" bas Myung'a jest chyba po raz pierwszy od "Falling Into Infinity"az tak dobrze uwydatniony
a o płytach nie było tu mowy :roll:

Julian Baynes pisze: Moim zdaniem wlasnie bas na plytach miedzy "Falling...", a najnowsza byl "schowany" i o to mi chodzilo.
Gust to gust...
Fear pisze:Tak samo jak dzwne jest : " ...jest troche grania w starszym 'teatrowym' stylu..." Jest ono wg mnie zupełnie nie na miejscu, bo akurat ostatnia płyta to zupełnie coś nowego
Julian Baynes pisze:to zdanie jest jak najbardziej na miejscu, bo wyraza moj wlasny poglad na zawartosc ostatniego LP jednego z moich ulubionych zespolow. A ostatnia plyta nie jest zupelnie czyms nowym, a raczej wprost przeciwnie o czym juz w tym temacie pisalem i takze nie bede tego powtarzal.
Hmm... ciężki przypadek ...

2. A wg mnie i wielu innchy LP "Octavarium" jest czyms nowym. ( w necie również było cos na ten temat ). Tutaj przytocze fragment z recenzji zamieszczonej na Art Rock : " Nie trzeba być wielkim znawcą twórczości Dream Theater aby się zorientować, że każda ich płyta jest inna i często stoi w opozycji do wydawnictwa poprzedniego. "
Żeby było jasne, najpierw przesłuchałem płyte i sam ocieniłem, a dopiero później recenzje moje, znajomych , prasy i intrnetu...Taka kolejność jest tu podana jaka była.

Dream Theater jest równiez jednym moich ulubionych zespołów, ale ja znajduje na niej jednak coś nowego.

Sumując: Widze, że nasze zdania się różnia na paru płaszczyznach, wieć nie widze dalszego sensu, aby kontynuować " spór " i tą bezsensowną konwersajcę!!!!
I tak byśmy do porozumienia nie doszli. Pozostańmy przy tym, że oboje lubimy ten zespół...

A tak już odbiegając całowicie od tematu powyżej : jedziesz na koncert Dreamów do Poznania? :wink:
Julian Baynes
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Nie wiem czy bede mogl pojechac na ten koncert, bo u mnie nigdy nie wiadomo co bede robil w przyszlym tygodniu i gdzie bede.

Fear pisze:
Julian Baynes pisze:Na "Octavarium" bas Myung'a jest chyba po raz pierwszy od "Falling Into Infinity"az tak dobrze uwydatniony
a o płytach nie było tu mowy :roll:
Wlasnie w tym moim zdaniu jest mowa, ze ani na "Metropolis pt.2", ani "6 Degrees..", ani "ToT" bas John'a byl wyprodukowany inaczej i byl schowany...
Ale masz racje zakonczmy ten nic nieznaczacy spor, bo nie prowadzi on do niczego konstruktywnego.
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Hahaha, ja juz przed chwilką podebrałem 2 bilety i jestem juz jedną nogą na tym koncercie, teraz tylko czekam do 4 paźdizernika :P Rano wyjazd PKS-em do Wrocka, a później poćiagiem bezpośrednio do Poznania :wink:
Czy ktoś sie orientuje, jak daleko jest dworzec główny od Areny?
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Yaaqb »

Fear pisze: Czy ktoś sie orientuje, jak daleko jest dworzec główny od Areny?
2 przystanki tramwajem i 10 minut piechotą :]
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Dzięki :wink: A którą linią?
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

5, 8, 14 w stronę Górczyna, wysiadasz na przystanku Głogowska-Hetmańska, dalej pytasz się ludzi, albo idziesz za tłumem :lol:
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Yaaqb pisze:5, 8, 14 w stronę Górczyna, wysiadasz na przystanku Głogowska-Hetmańska, dalej pytasz się ludzi, albo idziesz za tłumem :lol:
Patrzyłem już na mape Poznania, wiec wiem gdzie jest Hetmańska :wink: Daleko nie będe miał :)
Jak Cię spotkam, to masz u mnie wieeeeeeeeeelkiego :beer :wink:
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Zanotuję, zanotuję :]

Z tym, że jeszcze nie jestem pewien, czy się wybiorę.
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Ależ serdecznie zapraszam Cię Yaaqbie na koncert do Poznania :wink: Przyjeżdżaj i nawet nie gadaj, że Ci sie nie chce :P
A jak sie poznamy,żebym wiedział komu mam tego :beer postawić. Tic-Tac...? :wink:
Yaaqb
-#Moonchild
-#Moonchild

Nie wiem, czy uzbieram siano jak jeszcze będą bilety :]

Do Areny to ja mam 25 minut drogi komunikacją miejską, więc będzie mi się chciało :]

Później się jakoś dogadamy, jak się poznamy, do koncertu jeszcze sporo :] Poza tym gdzieś w "Pokaż swoją twarz" są moje zdjęcia chyba :]
Fear
-#Assassin
-#Assassin

No spoko.
Ja mam 2,5h do Poznania pociągiem:/ Ale jakos przezyjeTylko, żeby była pogoda, bo jak z rana wpadne do Poznania, to nie mam zamiaru gdzies się chować przed deszczem, tylko pozwiedzać:] :wink:
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Dzisiaj kupiłem bilety, ale musiałem troszkę pochodzic by je znaleźć. W Empiku przy Marszałkowskiej i w Bileterii pod Rondem biletów juz nie było i nie wiedzieli czy będą następne. Kupiłem dopiero w Shortcut bo tam robią je na bierząco. Może nie było biletów bo na sezon wakacyjny ich nie zamówili, ale troszkę sie zdziwiłem, bo byłem pewien, że jest ich w bileteriach sporo.
Awatar użytkownika
Pink
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pink »

Pewnie w Empiku i Bileterii skończyła się po prostu partia pewna. Ja jeszcze niekupiłem biletu i raczej zrobię to dopiero we wrzesniu wiec lepiej by było gdyby ich niezabrakło :P
Awatar użytkownika
Eol_Eddie
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Eol_Eddie »

Ja pewnie zdecyduje sie w ostatniej chwili wiec oby jeszcze byly. Kupie nie wczesniej jak po 22 wrzesnia jak wroce z krotkotrwalego szkolenia w armii :twisted:
UpTheIrons
Awatar użytkownika
Pink
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pink »

No i dupa, mnie nie bedzie :cry: :( Studia wygrały :P
ODPOWIEDZ