Singiel "The trooper"

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Scorpien
-#Invader
-#Invader

Re: Singiel "The trooper"

Post autor: Scorpien »

ale mi nie chodzi o takie odgrzewanki.. tylko o jakis utwór z nowego albumu
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

... zobaczymy ... ale ja mam głęboko w _dupie takie przecieki ... gardzę _chujowym brzmieniem MP3 :guns ... w przypadku IRON MAIDEN zawsze czekam do premiery płyty ... ponadto w przypadko albumu ,,Dance of Death" jak sobie dobrze przypominam ... przed premirą nikt nigdzie nie opublikował w całości albumu ... jedynie 2-3 kawałki m.in.,,Wildest Dreams"
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Da5id »

jesper pisze:... zobaczymy ... ale ja mam głęboko w _dupie takie przecieki ... gardzę _chujowym brzmieniem MP3 :guns ... w przypadku IRON MAIDEN zawsze czekam do premiery płyty ... ponadto w przypadko albumu ,,Dance of Death" jak sobie dobrze przypominam ... przed premirą nikt nigdzie nie opublikował w całości albumu ... jedynie 2-3 kawałki m.in.,,Wildest Dreams"
Moi znajomi mieli całego DoDa w mp3 ponad tydzien przed ukazaniem sie plyty w sklepach :wink:
Scorpien
-#Invader
-#Invader

hmm pomińmy te bluzgi i wróćmy do tematu... nie chodzi mi już o same brzmienie i skąd te mp3 sie biorą... ale poprostu od dwóch lat nie wyszło nic nowego ... wprawdzie miedzy BNW a DOD była 3 letnia przerwa ale to dla zespołku który potrafił wydawać płyty co półtora roku zdecydowanie za duża przerwa....
Misieck
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Misieck »

Vlad Tepes pisze:<cytat z jespera>
Czy ja muszę czytać te bluzgi? Czujesz się ważny i nietykalny bo jesteś z Lublina? Cwaniaczek z PKS ominął sobie cenzurkę i zadowolony. Jesteś chłoptasiu żałosnym wieśniakiem.
Wybaczcie offtopa, ale czy możesz mi wyjaśnić co ma do tego bluzga to, że on jest z Lublina i o co Ci chodzi z tym PKSem? Z góry dzięki...
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

... Vlad Tepes - gość który charakterystycznym dla siebie żałosnym sarkazmem jak zwykle wyraża swe niezadowolenie [jak Ci się nie podoba nie czytaj tego posta] ... masz okres czy co?? ... dla mnie jesteś na tym forum ale tak jakby Cię nie było ...

... a tak przy okazji nie wiem o co Ci chodzi ... nawet Cię nie znam [bo i po cholerę zadawać się z niedowartościowanymi mitomanami nie widzacymi nic poza końcem swojego nosa ...] nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w idiotyczną polemikę z ktorej i tak nic nie wyniknie ponieważ Ty odpowiadzasz poprostu tylko i wyłącznie dla przekory a nic kreatywnego nie wynika z Twoich smętnych sarkastycznych wypocin ... wszelkiego rodzaju bezpodstawne i głupie ataki na moja osobę z Twojej strony zignoruję według pewnego powiedzenia : ,,nie ruszaj gówna bo smierdzi" które akurat w tym przypadku wręcz wysmienicie pasuje do Twojej osoby ... dalej walcz z wiatrakami :twisted:
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Da5id napisał:
Moi znajomi mieli całego DoDa w mp3 ponad tydzien przed ukazaniem sie plyty w sklepach.

... hmmmm ... może i mieli ale ja poprostu na siłę nigdy nie szukam MP3 przed oficjalna premierą płyty a już na 100% nie w przypadku IRON MAIDEN ... dlatego z tym większa niecierpliwością czekam także i teraz na premierę ,,Death on the Road" :rocx
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

Moim zdaniem kupno The Trooper'a Promo to strata kasy. Nawet "główna" wersja nie będzię wartościowa. Przecież to wszystko już było, a to co nie i tak zostanie wydane w niedalekiej przyszłości. Popatrzcie na przeróżne single Bruce'a, z których unikatowe piosenki i tak zostały skompletowane w jedną całość. Nie lepiej zaoszczędzić kilkaset złotych i przeznaczyć je na coś innego? Podobnie ma się sprawa z vinylami i reedycjami. Znam wiarę, która kupuję np. album Somewhere In Time, do tego ten sam album w wersji vinylowej, i jakby nie było mało jeszcze pierwsze wydanie na cd. Według mnie to kompletna strata kasy - po co kupować vinyla, dla większej okładki? To jest tak, jakby się miało kilka tych samych samochodów, tyle, że wersję zwykła, wersję turbo, wersję deluxe itd. itp. Wydaje mi się, że co niektórzy mają za dużo pieniędzy.
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

jesper pisze:... zobaczymy ... ale ja mam głęboko w _dupie takie przecieki ... gardzę _chujowym brzmieniem MP3 :guns ... w przypadku IRON MAIDEN zawsze czekam do premiery płyty ... ponadto w przypadko albumu ,,Dance of Death" jak sobie dobrze przypominam ... przed premirą nikt nigdzie nie opublikował w całości albumu ... jedynie 2-3 kawałki m.in.,,Wildest Dreams"
ehhh, znów zaczynasz?? raz upominałam, teraz znów tzreba... stary z niereformowalny :roll: Obrazek
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Scorpien pisze:uważaj bo popdaniesz w obsesje i jeszcze ołtarzyk zrobisz.... a tak patrząc na wydawnictwa ironów.. to niedługo powinien pojawić sie jakiś singiel z nowej płyty....ja myśle ze w styczniu będzie już jakieś jedno nagranko gotowe i pojawią sie przecieki....
Nowa plyta wychodzi za rok, a dopiero pod koniec tego, lub na poczatku przyszlego roku Panowie wezma sie za komponowanie. :P

Poza tym prosze nie offtopowac!! :evil: :P
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

... no tak ... jezeli chodzi o pieniądze ktore trzeba zainwestować w te wydawncitwa to masz rację ... nie jest to tanie ... ale z drugiej strony nie tylko IRON MAIDEN czy DICKINSON wydają single, vinyle i różnego rodzaju reedycje lub limitowane wydania płyt etc. ... w moim przypadku przygoda z muzyką zaczęła się właśnie od IRON MAIDEN W 1990 ROKU ... od tamtej pory jestem ich ogromnym wielbicielem i darzę zespół ogromnym szacunkiem ...

... wracając do tematu ... singla ,,The Trooper" udało mi się zdobyć zarówno w dwuutworowym formacie DigiPack PROMO CD z trasą koncertową oraz jako regularne CD w pełnym zestawie utworów, oczywiście do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze wersji vinylowych ... jednak w przypadku vinyli sprawa jest prosta ... choć wyglądają cudnie [juz nie wspmone o picture disc vinyl] i wzbogacone są także o utwory których nie ma na regularnym CD, poprostu w takim formacie płyt IRON MAIDEN nie kupuję z prostej przyczyny po pierwsze nie posiadam gramofonu [choc ciepłe brzmienie vinyli jest wspaniałe] a po drugie to nie w tym rzecz aby kupować vinyle [nie mogąc ich posłuchać] tylko po to aby staly na półce dla zaspokojenia własnych snobistycznych potrzeb ... darzę szacunkiem kolekcjonerów którzy w swej kolekcji posiadają ogromny zbiór wydawnictw IRON AMIDEN na płytach vinylowych ponieważ zdaję sobię sprawe z faktu że zdobycie tych wszystkich wydań związane jest ze sporym wysiłkiem i poświęceniem czasu w wyszukiwaniu że o kasie już nie wspomnę ...
MaYeR
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MaYeR »

BartSmith pisze:Przecież to wszystko już było, a to co nie i tak zostanie wydane w niedalekiej przyszłości..
Dla mnie 15 lat to duzo. I przez ten okres czasu moglem sie bawic sluchajac b-side'ow.
Proponuje zapytac starych fanow po co stali godzinami w sklepach po vinyl "Live After Death", przeciez wystarczylo poczekac raptem 5 lat do wydania tego na CD...tak?
Idac Twoim tokiem myslenia, moge powiedziec: " Po co w ogole kupowac plyty i single Iron Maiden. Za 30 lat to i tak wyjdzie jeszcze raz - pewnie w formacie DVD-Super Audio czy czego tam nie wymysla..."
Tak robi np. Deep Purple ale czy o to nam chodzi? Aby czekac 15, 20 czy wiecej lat? Kupujemy aby sie tym cieszyc juz teraz.
BartSmith pisze:Znam wiarę, która kupuję np. album Somewhere In Time, do tego ten sam album w wersji vinylowej, i jakby nie było mało jeszcze pierwsze wydanie na cd. Według mnie to kompletna strata kasy - po co kupować vinyla, dla większej okładki? .
Chyba nigdy nie sluchales plyt winylowych, ze takie herezje szerzysz...
Dzwieku z albumow wydanych w latach '90 i reedycjach z '98 tez chyba nie porownywales.
Co zrobic kiedy niektorzy lubuja sie w sluchaniu roznych wersji.
Nie bawisz sie w to, nie kupuj - ale nie wysmiewaj sie z zainteresowan innych osob.
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Może trochę odbiegnę od tematu, ale się kompletnie na tym nie znam a ciekawi mnie to:
MaYeR jaki dźwięk jest z takiego winyla? Nie jest mi dane niestety pamiętać tych czasów :/
Scorpien
-#Invader
-#Invader

o własnie skoro masz vinyle... to powiedz czy reedycja z 98 ma lepszy sound od tych na vinylach ?? tzn chodzi mi o sama jakość.. wolisz słyszeć tą z vinyla czy z cd ??
MaYeR
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MaYeR »

EvE pisze:Może trochę odbiegnę od tematu, ale się kompletnie na tym nie znam a ciekawi mnie to:
MaYeR jaki dźwięk jest z takiego winyla? Nie jest mi dane niestety pamiętać tych czasów :/
Nie musisz pamietac zadnych czasow - wystarczy, ze kupisz sobie gramofon (za 150 -200 zl) i sama zobaczysz :wink:
Scorpien pisze: tzn chodzi mi o sama jakość.. wolisz słyszeć tą z vinyla czy z cd ??
Tu nie chodzi o jakosc ale o brzmienie. Brzmienie plyt vinylowych jest "miekkie" - ciezko to wytlumaczyc osobie, ktora nigdy nie sluchala czarnych plyt

Co do tego jak wole sluchac plyt to :
-albumy nagrywane analogowo i wydawane pierwotnie tylko na vinylach - te do 88r. - wole sluchac z czarnych plyt
- albumy nagrywane cyfrowo z przeznaczeniem na wydanie CD - brzmia dla mnie lepiej na kompaktach
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Mayer ty mnie wogóle nie zrozumiałeś! Czy ja napisałem, żeby nie kupować płyt? Ja się dziwię osobom, które kupują po KILKA wersji, a nie JEDNĄ. Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno! To miało być też przesłanie dla osób wahających się nad kupnem singla The Trooper, tak samo jak do reedycji Dickinsona (żeby nie kupowali singli z lat wcześniejszych). Skoro to jest wydanie promo to wiadome jest, że jest to namiastka tego, co będzie!

Nic nie wspomniałem o pierwszych vinylach! Skoro ktoś kupił już tego znakomitego vinyla to po co kupuje teraz wersje na cd lub też wersje na cd, ale z reedycji skoro vinyle są lepsze? TO jest dla mnie stratą pieniędzy. Słuchałem płyt vinylowych i nadal uważam, że dźwięk z cd jest lepszy, szczególnie po cyfrowym remasteringu. Jeżeli ludzie do dnia dzisiejszego uważaliby, że np. taśmy VHS lub analogowe są najlepsze to nadal byśmy mieli kiczowate wersje (jakości dvd by nie było). Ponadto żeby poszukać jakiegoś vinyla w stanie idealnym, bez rys to naprawdę potrzeba czasu. Wogóle to wydaje mi się, że chciałeś się zemścić poniekąd za mojego posta, ponieważ sam jesteś podobnym kolekcjonerem. Ja się poprostu dziwię dlaczego te osoby to wszystko kupują, czy mają za dużo pieniędzy (o to mi dokładnie chodziło). Źle to wszystko wywnioskowałeś.

Dokładnie przesłuchiwałem każdą płytę z reedycji oraz z lat 80-tych i doszedłem do wniosku, że reedycja jest lepsza (ale to jest moja opinia). Np. na POM podkręcone jest ciężkie brzmienie - jednych może to urazić, więc wybiorą vinyle, drudzy wybiorą reedycje. Są różne gusta i każdy może wybrać to, co lubi najbardziej :wink: .

Na dzień dzisiejszy wydawane są różnorakie wersje - cd, dvd, kasety audio oraz vinyle. Jedni wolą ciężkie brzmienie, drudzy lżejsze - po to są też te wydania. Nie każdy także posiada odtwarzacz cd (a jednak) dlatego wychodzą kasety audio i vinyle.

Nikogo nie chciałem urazić, poprostu dziwię się dlaczego co niektóre osoby zbierają wszystko co wyjdzie.

Takie porównywanie dźwięków ("zabawa", jak to nazwałeś) potwierdzają tylko moje twierdzenie o zbyt dużej ilości pieniędzy w portfelu. Zresztą co mnie to obchodzi, nie moje życie...
Ostatnio zmieniony wt sie 16, 2005 5:46 am przez BartSmith, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Swedzi Cie to, ze kogos stac??
Zreszta to, ze ktos to wszystko kupuje wcale nie oznacza, ze mu sie przelewa. Niejednokrotnie wymaga to sporych wyrzeczen, abe znalesc pieniadze na zakup tego wszystkiego. Jesli tego nie rozumiesz to trudno, nie musisz rozumiec tylko nie WYSMIEWAJ - masz inne priorytety w zyciu i tyle. Ciekawy jestem jak bardzo racjonalnie Ty wydajesz swoje pieniadze. :?
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Szymon pisze:Swedzi Cie to, ze kogos stac??
Zreszta to, ze ktos to wszystko kupuje wcale nie oznacza, ze mu sie przelewa. Niejednokrotnie wymaga to sporych wyrzeczen, abe znalesc pieniadze na zakup tego wszystkiego. Jesli tego nie rozumiesz to trudno, nie musisz rozumiec tylko nie WYSMIEWAJ - masz inne priorytety w zyciu i tyle. Ciekawy jestem jak bardzo racjonalnie Ty wydajesz swoje pieniadze. :?
Oj stać mnie! Oto się nie martw.

Co do pieniędzy to powiedzmy wydaję je rozsądnie (przynajmniej staram się).

Nie chciałem się z nikim kłócić i nadal nie zamierzam. Looz! Kupujcie sobie co chcecie! Ja mam takie zdanie wy inne. Jedni są kolekcjonerami-maniakami, którzy zbierają wszystko, a drudzy są rozsądnymi kolekcjonerami.

Dziwię się też, że byle co napiszę na jakiś temat to zaraz mnie za to muszą cholernie krytykować. Wiem, że moje posty często są kontrowersyjne, ale nie każdy przecież musi się ze mną zgadazać. Może jestem dla kogoś "inny", ale nie musi mnie zaraz tak poniżać. Nie jestem następnym kretynem, któremu należy ostro napisać żeby zrozumiał. Ja też jestem tylko człowiekiem i umiem przyjąć falę krytyki, ale w ŁAGODNEJ wersji.

Wogóle to umiem się przyznać do błędu w przeciwieństwie co do niektórych. Ale to już inny temat...
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

BartSmith pisze:
Dziwię się też, że byle co napiszę na jakiś temat to zaraz mnie za to muszą cholernie krytykować. Wiem, że moje posty często są kontrowersyjne, ale nie każdy przecież musi się ze mną zgadazać. Może jestem dla kogoś "inny", ale nie musi mnie zaraz tak poniżać. Ja też jestem tylko człowiekiem i umiem przyjąć falę krytyki, ale w ŁAGODNEJ wersji.

Wogóle to umiem się przyznać do błędu w przeciwieństwie co do niektórych. Ale to już inny temat...
... myslę że brak ci pokory ... a może nie ... ponadto nie mi dane jest to oceniać ... i wcale nie jesteś kontrowersyjny w swoich wypowiedziach juz bardziej kontrowersyjny jest Roman Giertych :wink: [ale on jest idiotą ... ] ... skoro ktos się z Toba nie zgadza nie znaczy to że odrazu Cie krytykuje ponieważ tak jak sam napisałeś każdy inaczej może odbierać dany problem i kazdy ma do tego prawo, bywa tak że ty się z czyms nie zgadzasz lub ktoś z Tobą i nie widzę problemu aby użalać się na sobą tak jakbyś był jakąś ofiarą niezrozumienia na tym forum ...

... co do kwestii kolekcjonerskich to poprostu nie rozumiesz podstawowej sprawy ... tu nie chodzio o to aby zbierać wszystko co wydaje IRON MAIDEN tylko po to aby posatwić sobie płyty na półce i codziennie na nie spoglądać etc. ...

... i nie masz racji w kwestii kupowania singli ... coż z tego że teraz pojaiwły się na rynku reedycje wszystkich płyt Dickinsona z bonusami ... skoro np: taka płyta ,,Balls to Picasso" i single do niej wyszły w roku 1994 ... a teraz mamy rok 2005 ... a kto mógł przypuszczać wówczas że za 11 lat pojawią się takie reedycje, równie dobrze mogły sie pojawić za lat 15 ... jednak MaYeR juz pisał na ten temat nieco wczesniej ...
... single to także wydania japońskie czy też różne wersje danego singla z innymi kawałkami , dodatkowymi zdjęciami ... lub tak jak w przypadku wydań japońskich dodatkową książeczką ... w/g mnie nie cholernie nietrafne jest okreslenie ,,rozsądny kolekcjoner" bo albo nie rozumiesz tego pojęcia albo np: możesz poczekać na kolejną reedycje płyt IRON MAIDEN kolejne 5 lat w foramcie DVDAudio a tymczasem słuchać muzy w formacie MP3 [bo jestem przekonamny w 100% że takie reedycje za jakiś czas się pojawią] tylko po co??!! ... ja jestem kolekcjonerem i uwierz mi skoro wydaję kase na jakies interesujące mnie tytuły to nie znaczy że po zakupie danej płyty pakuję ją w folie i stawiam na półce skreslając na ścianie kolejna kreskę w osobistej snobistycznej kolekcji ... to nie w tytm rzecz ...
... każdą płytę czy jest ich 5- lub 10 wersji, keżdego singl,a wszelkiego rodzaju sklądanke przesłuchałem ponieważ ulwielbiam muzykę IRON MAIDEN ... to nie tylko materialne wydania i różne formaty są ważne ... Ty poprostu nie rozumiesz tego niesamowitego wręcz mistycznego klimatu związenego z kolekcjonowaniem płyt.

... jeżeli w tym nie siedzisz nigdy tego nie zrozumiesz ... poprostu Tobie wystarczą regularne wydania danej płyty etc. ... to także jest ważne a jak wczesniej najwazniesjzy jest odbiór i przezywanie muzyki ... co każdy robi w swój indywidualny sposób czy też jest wielbicielem IRON MAIDEN , kolekcjonerem lub przypadkowym słuchaczem któremu do gustu przypadl tylko jeden utwór lub jedna płyta zespołu.

... jeszcze wracając do kwestii singla PROMO ,,The Trooper" tak faktycznie mozna traktowac to wydanie jako namiastkę regulrnego wydania CD jednak pamiętaj że wydanie PROMO to format DIGIPACK z dodatkowym komentarzem Dickinsona oraz wydrukowaną całą tegoroczną trasą koncertową IRON MAIDEN ... tego typu wydawnictwa nie sa oficjalnie sprzedawane tylko przeznaczone jako materiał promocyjny dla dziennikarzy muzycznych i stacji radiowych etc. ... jak widzisz dla kolekcjonera takie wydanie stanowi niesamowita gratke kolekcjonerską, ponadto pojawiło się juz na 3 miesiące przed premierą regularnego wydania tego singla.
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

jesper pisze:... myslę że brak ci pokory ... a może nie ... ponadto nie mi dane jest to oceniać ... i wcale nie jesteś kontrowersyjny w swoich wypowiedziach juz bardziej kontrowersyjny jest Roman Giertych :wink: [ale on jest idiotą ... ] ... skoro ktos się z Toba nie zgadza nie znaczy to że odrazu Cie krytykuje ponieważ tak jak sam napisałeś każdy inaczej może odbierać dany problem i kazdy ma do tego prawo, bywa tak że ty się z czyms nie zgadzasz lub ktoś z Tobą i nie widzę problemu aby użalać się na sobą tak jakbyś był jakąś ofiarą niezrozumienia na tym forum ...
No może nie dla Ciebie :beer . Jest tu spora liczba osób, która się zna bardzo dobrze i jak się jednej osobie "podpadnie" to juz reszta na ciebie jedzie. Nie jest to moja jakaś tam chora wyobraźnia tylko poprostu ocenienie sytuacji :wink: .
jesper pisze:... co do kwestii kolekcjonerskich to poprostu nie rozumiesz podstawowej sprawy ... tu nie chodzio o to aby zbierać wszystko co wydaje IRON MAIDEN tylko po to aby posatwić sobie płyty na półce i codziennie na nie spoglądać etc. ...
Hmm, niewiele wyjasniłeś tą kwestią. Co ma wspólnego kupowanie wszystkiego, a stawianie na półce? Są to 2 rózne pojęcia. Pewnie chodziło Ci o to, że kupujesz większość wydań i je kładiesz/stawiasz na półce.
jesper pisze:... i nie masz racji w kwestii kupowania singli ... coż z tego że teraz pojaiwły się na rynku reedycje wszystkich płyt Dickinsona z bonusami ... skoro np: taka płyta ,,Balls to Picasso" i single do niej wyszły w roku 1994 ... a teraz mamy rok 2005 ... a kto mógł przypuszczać wówczas że za 11 lat pojawią się takie reedycje, równie dobrze mogły sie pojawić za lat 15 ... jednak MaYeR juz pisał na ten temat nieco wczesniej ...
Hmm, a gdzie ja napisałem, żeby ludzie z tamtych czasów wstrzymali się z kupnem, gdyż i tak to wszystko wyjdzie za jakiś czas? Mi chodziło o to, żeby osoby wahające się nad kupnem (W CHWILI OBECNEJ) nie przepłacały za single, gdyż i tak są na reedycji. Wiem, źle to sformułowałem, ale dokładnie o to mi chodziło.
jesper pisze:... single to także wydania japońskie czy też różne wersje danego singla z innymi kawałkami , dodatkowymi zdjęciami ... lub tak jak w przypadku wydań japońskich dodatkową książeczką ...
Tu akurat b.dobrze wiem o co chodzi, więc nie musiałeś mi tłumaczyć...
jesper pisze:w/g mnie nie cholernie nietrafne jest okreslenie ,,rozsądny kolekcjoner" bo albo nie rozumiesz tego pojęcia albo np: możesz poczekać na kolejną reedycje płyt IRON MAIDEN kolejne 5 lat w foramcie DVDAudio a tymczasem słuchać muzy w formacie MP3 [bo jestem przekonamny w 100% że takie reedycje za jakiś czas się pojawią] tylko po co??!! ... ja jestem kolekcjonerem i uwierz mi skoro wydaję kase na jakies interesujące mnie tytuły to nie znaczy że po zakupie danej płyty pakuję ją w folie i stawiam na półce skreslając na ścianie kolejna kreskę w osobistej snobistycznej kolekcji ... to nie w tytm rzecz ...
A na początku pisałeś żeby kupować unikaty, żeby później stawiać je na półce i na nie spoglądać...
Każdy ma swój określony typ kolekcjonera. Jedni powiedzą, że dla nich rozsądnie jest kupić tylko całą reedycje, parę dvd i na tym koniec, a drudzy dorzucą do tego vinyle, single i japońskie wydania.
jesper pisze:... każdą płytę czy jest ich 5- lub 10 wersji, keżdego singl,a wszelkiego rodzaju sklądanke przesłuchałem ponieważ ulwielbiam muzykę IRON MAIDEN ... to nie tylko materialne wydania i różne formaty są ważne ... Ty poprostu nie rozumiesz tego niesamowitego wręcz mistycznego klimatu związenego z kolekcjonowaniem płyt.
Może w to nie uwierzysz, ale ja TEŻ jestem fanem IM! :lol: I ja także zbieram unikaty - single, japońskie wydania itd. Na pewno moja kolekcja różni się od Twojej ilością, ale ja także miałem okres, gdzie wszystkie peiniądze wydawałem na unikaty. Teraz postanowiłem odstapnąć trochę i zacząć rozsądnie (wg mnie) kupować płyty. Zauważ, że wiele osób sprzedaje swoją starą kolekcję płyt Dickinsona, ponieważ wolą kupić nowsze, lepsze, zremasterowane wydanie. I oto mi chodzi w stwierdzeniu rozsądny klekcjoner. Taka osoba sprzeda wspomniane stare wydania i kupi nowsze. Kolekcjoner-maniak natomiast zostawi starą, ale w nowszą także się zaopatrzy. To jest zasadnicza różnica.
jesper pisze:... jeżeli w tym nie siedzisz nigdy tego nie zrozumiesz ... poprostu Tobie wystarczą regularne wydania danej płyty etc. ... to także jest ważne a jak wczesniej najwazniesjzy jest odbiór i przezywanie muzyki ... co każdy robi w swój indywidualny sposób czy też jest wielbicielem IRON MAIDEN , kolekcjonerem lub przypadkowym słuchaczem któremu do gustu przypadl tylko jeden utwór lub jedna płyta zespołu.
Oj siedzę też w tym. Nawet brat z rodzicami mnie opieprzają, że za dużo! (więc sobie możesz wyobrazić jak mnie to pociąga). Muzykę przeżywam na pewno i to więcej niż niejeden fan. To nie jest chwalenie, ja poprostu uwielbiam IM.
jesper pisze:... jeszcze wracając do kwestii singla PROMO ,,The Trooper" tak faktycznie mozna traktowac to wydanie jako namiastkę regulrnego wydania CD jednak pamiętaj że wydanie PROMO to format DIGIPACK z dodatkowym komentarzem Dickinsona oraz wydrukowaną całą tegoroczną trasą koncertową IRON MAIDEN ... tego typu wydawnictwa nie sa oficjalnie sprzedawane tylko przeznaczone jako materiał promocyjny dla dziennikarzy muzycznych i stacji radiowych etc. ... jak widzisz dla kolekcjonera takie wydanie stanowi niesamowita gratke kolekcjonerską, ponadto pojawiło się juz na 3 miesiące przed premierą regularnego wydania tego singla.
Wiem, że stanowi gratkę, ale ja chciałem uświadomić to ludziom "normalnym" tzn. takim, którzy nie kupują unikatów. Porównywałem niektóre single promo z kilku lat wstecz i okazało się, że te piosenki i tak są już wydane w większych kompilacjach (albumach czy tez japońskich singlach), więc ja wolę się skupić na jednym singlu niż kupować ich po kilka/kilkanaście. Ja unikaty kupuję w głównym stopniu żeby posiadać piosneki, które jak narazie nie zostały wydane, a dopiero potem żeby mieć taką czy owaką okładkę. Zresztą każdy inaczej postrzega coś jako unikat, wartościowy. Jeden będzie uważał, że bootleg, drugi, że japońskie wydanie singla, a trzeci, że bilet z koncertu.
ODPOWIEDZ