Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Re: Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja
Hmm... "Fear Of The Dark" stał się legendą a legenda to coś więcej niż fenomen

Wielokrotnie legendami w muzyce stawały się utwory wcale nie tak genialne ,że wspomne Stairway to Heaven Led Zeppelin czy Highway to Hell AC/DC ,to o niczym wcale nie świadczy , zresztą wg. mnie Fear of the Dark to bardziej popularny utwór niż legenda, legenda to bardziej Halloweed Be thy Name , jak dla mnie FoTD nie mieści się w pierwszej piątce na albumie ,zresztą podobnie jak Run to the Hills na Numberze.
Fear to bardzo dobry utwór, ale jakiś geniusz to nie jest, do pięt nie dorasta Rime Of The Ancient Mariner czy To Tame A Land.
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

ThunderBird pisze:Wielokrotnie legendami w muzyce stawały się utwory wcale nie tak genialne ,że wspomne Highway to Hell AC/D
To akurat zły przykład
ThunderBird pisze:wg. mnie Fear of the Dark to bardziej popularny utwór niż legenda, legenda to bardziej Halloweed Be thy Name , jak dla mnie FoTD nie mieści się w pierwszej piątce na albumie ,zresztą podobnie jak Run to the Hills na Numberze.
Moim zdaniem "Fear of the Dark" okrył się legendą - z penością dzięki temu kawałkowi Maideni pozyskali i pozyskują dużo fanów. Ja również nie uważam fera za najlepszy numer na płycie ale jest ok
Moim zdaniem ten utwór zdobył taką słąwę dzięki jego wykonywaniu na żywo....bo mom zdaniem wtedy prezentuje się niczym pieśń bogów 
dlaczego zły przykład ,jak słucham płyty Highway to Hell to wszystkie utwory są przynajmiej bardzo dobre, a ten troche nuży , nie wiem może ci sie podoba ,ale dla mnie jest mocno przereklamowany ,taki Night Prowler czy Touch too Much go zmiatają ,zresztą takich przykładów jest dużo np. utwór Paranaoid Black SabbathRainmaker. pisze:ThunderBird pisze:Wielokrotnie legendami w muzyce stawały się utwory wcale nie tak genialne ,że wspomne Highway to Hell AC/D
To akurat zły przykład![]()
tak samo można określić utwór Roots sepultury :/ dla mnie to bryndza , a ludzie sie nim zachwycaja 
ja tam uwazalem fear of the dark za najlepsza plytke do momentu kiedy uslyszalem brave new world....bije fear'a na glowe!!!
Jest! :]ThunderBird pisze:,tak samo jest w przypadku Judas Priest ,gdzie wiele osób wymienia album Painkiller ,które przecież najlepszy nie jest
a co do tematu, to Fear of The Dark jest utworem, klasycznym dla tego zespołu, wykonywanym na koncertach i znanym na calym swiecie.
Kazda wieksza kapela ma swoje "klasyki" , to normalne i dobrze, ze takie sa, a sam FOTD, nie jest z najlepszej ani jakiejs szczegolnej plyty. Jest po prostu swietnym kawalkiem, od ktorego wiele osob zaczyna z IM czy wogole metalem, a pozatym melodia wchodzi w pamiec, zreszta tekst, solowki - ten utwor ma wszystko by stac sie optymalnym hitem i sie stal.
Afraid to shoot strangers, dla mnie najlepszy z FOTD, nigdy hitem nie byl... a ma jeszcze wiecej niz tytulowy
coz ciezka sprawa tak racjonalnie wytlumaczyc, czemu FOTD cieszy sie takim powodzeniem, po prostu - jest swietny
Jazz is not dead, it just smells funny.
Fear Of The Dark wersja live wypada o wiele lepiej niz studyjna a czy to jakiś fenomen mysle że nie 
Wersja studyjna fear of the dark jest przeciętna, ale koncertowa jest świetna! Lubię ten utwór (a którego to ja nie lubię?
), może też dlatego, że to była chyba trzecia piosenka Maidenów, jaką usłyszałam. Pamiętam jak mój przyjaciel mówił: "ale pamiętaj, tylko koncertówkę!" 
Fear jest super ale ten z Rock In Rio.... Może pobije go ta wersja z death on the road. Wersja studyjna mnie tak nie rusza.... Ostatnio trochę mi się przejad we wszystkich wersjach. Napewno nie jest to najlepszy utwór Maiden 
Dla mnie to jeden z najlepszych utworów Dziewicy. Od niego zaczęła się moja przygoda z IM. A ten z Rock In Rio
wg mnie najlepiej wyszedł z całego koncertu
jest w nim coś takiego co sprawia, że podoba się nawet tym, którzy za metalem nie przepadają
Ja nie jestem do końca przekonana żeby dobrą oznaką to było...Wrathchild_88 pisze:że podoba się nawet tym, którzy za metalem nie przepadają
A ja myśle ,żę każdy utwór IM może sie podobać tym którzy nie przepadają za metalem . Np. jak ktoś jest fanem Scorpionsów, Queen czy Deep Purple to on napewno doceni IM za fajne melodie, umiejętności instrumentalistów i czerpanie z dobrych wzorców, natomiast fanom większości odmian metalu ,od thrashu w góre ,IM moze wydać się zbyt łagodne i mogą tego nie słuchać.
- Nocny Jastrząb
- -#Trooper

ja już dawno nie przesłuchałem całego FOTD. Jakoś mi sie znudził.
To jest jeszcze normalne.ThunderBird pisze:Scorpionsów, Queen czy Deep Purple
Ale np. jak na całą twórczość Maiden jakiś skate czy technomuł uwielbia Feara? Moim zdaniem jest to trochę dziwne (dziwne że jest to zawsze Fear, zadko kiedy jakiśinny utwór). Zresztastąd ten fenomen.
JA tak samoNocny Jastrząb pisze:ja już dawno nie przesłuchałem całego FOTD. Jakoś mi sie znudził.
No tak ale , jak ci którzy słuchają maniakalnie jakiś takich gatunków jak black-metal , grind-core czy jeszcze coś cięższego i brutalniejszego zachwycają sie np. 666 albo Halloweed Be thy Name to też normalne nie jest. A spotkałem sie z takimi opiniami.
No właśnie ja też , rzadko słucham Feara (piosenki) ale nie dlatego że mi sie znuudził ,bo ja go rzadko słuchałem(tzn. rzadko jak na IM
) ,raczej dlatego ,że on mi sie jakoś szczególnie nigdy nie podobał. Ale Be Quick or Be Dead, Afraid too Shoot Strangers, Childhood's End albo Fugitive uwielbiam posłuchać. Często jest tak ze przy słuchaniu FotD niektóre piosenki pomijam i Fear jest jedną z nich.
No właśnie ja też , rzadko słucham Feara (piosenki) ale nie dlatego że mi sie znuudził ,bo ja go rzadko słuchałem(tzn. rzadko jak na IM
- Nocny Jastrząb
- -#Trooper

Ja znam technomuła co mu się straszine Transylvania podobaEvE pisze:To jest jeszcze normalne.ThunderBird pisze:Scorpionsów, Queen czy Deep Purple
Ale np. jak na całą twórczość Maiden jakiś skate czy technomuł uwielbia Feara? Moim zdaniem jest to trochę dziwne (dziwne że jest to zawsze Fear, zadko kiedy jakiśinny utwór). Zresztastąd ten fenomen.JA tak samoNocny Jastrząb pisze:ja już dawno nie przesłuchałem całego FOTD. Jakoś mi sie znudził.a jak już to góra 6 utworów słucham z tego.
A mi się podoba Maiden a słucham głównie black/death/grind. Co do łągodności to fakt, niektóre utwory są delikatne, ale ogólnie lubię i słucham maiden.ThunderBird pisze:natomiast fanom większości odmian metalu ,od thrashu w góre ,IM moze wydać się zbyt łagodne i mogą tego nie słuchać.