Scorpions

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 1309

Re: Scorpions

Post autor: Deleted User 1309 »

Wielki pokłon przed takim dziełem jak ,,Lonesome Crow" :rocx
Co do nowego albumu jest taki sobie ma moze z 3 kawałki wybijajace sie ponad przeciętność. Raczej wole starsze albumy zespołu.
janjansen
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: janjansen »

Scorpionsi nie są ani lepsi ani gorsi od mejdenów... oni po prostu grają zupełnie co innego
Lesiu
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Lesiu »

Owszem był ten temat ja go zakładałem.

Scorpions to mój nr 1. ze wszystkich zespołów, od nich się zaczęło. Nie rozumiem opinii, że Scorpions może się szybko znudzić, mają zajebiście szeroki repertuar. Mają mnóstwo niesamowitych kompozycji o których nawet wiekszość fanów heavy metalu nie ma pojęcia. Mało kto bowiem zna twórczość Scorpions z lat 70. A to najgenialniejszy okres dla tego zespołu, kiedy to na wiośle gra wielki, genialny gitarzysta Uli Jon Roth, zapatrzony w Jimmiego Hendrixa. Albumy nagrane z tym gościem to poprostu masa niesamowitych psychodelicznych dźwięków, mnósto niesamowitych patentów itd. Proponuje aby osoby, które nie znają prawdziwego oblicza Scorpions lat 70 posluchali takich albumow jak - Fly to The Rainbow, In Trance, Taken By Force, Virgin Killer, Tokyo Tapes i Lonesome Crow.. te albumy poprostu tetnia genialnoscia, zasadniczo sa bardzo trudne w odbiorze, ale po glebszym wsluchaniu i osluchaniu się na prawde poczujecie moc tego zespolu. Lata 80 rownież rządza i tutaj proponuje pośłuchać takich płyt jak Lovedrive, Animal Magnetism Blackout, Love First at Sting i Word Wide Live - to czysty heavy metal. Niestety lata 90 nie sa juz tak laskawe jak 70 czy 80. Scorpions muzycznie obniza swoje loty ale wciaz graja ciekawa choc juz nie tak dobra muzyke jak wczesniej.

To tak w skrocie o ich tworczosci a teraz pare slow wyjasnien:

The Zoo - to Cover Dickinsona, notabene chyba obok Blackout Halforda najlepszy pokrowiec Scorpions :)

Iron Maiden inspirowali się Scorpions i to nie ulega w ogole watpliwosci, dowodow jest wiele, zreszta Harris sam to kiedys potwierdzil. Pozatym kazdy kto zna tworczosc Scorpions slyszy na debiucie Maiden wszelakie wplywy tego zespolu.

I jeszcze jedno porownywanie jedni lubia rybki drudzy akwarium. Czy Scorpions czy Iron Maiden jest lepsze? Kiedyś to Maiden supportowało Scorpions a teraz jest odwrotnie. Ja o porównanie się nie pokuszę. Powiem tylko ze wielbie Scorpions i Uliego Rotha ;)

A Klaus niestety dzisiaj spiewa ze straszna maniera, nie ma juz tego pazura co na Blackout :(

Th
www.cob.vel.pl - Polska strona Children of Bodom
kiske
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: kiske »

metal pisze:Jest sporo kapel lepszych od Maiden. Coś w tym dziwnego?? A Scorpionsi to legenda :solo
:lol:
Nie ma kapel lepszych i gorszych są tylko takie, które Tobie siębardziej podobają
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

Sa kapele które mi się bardziej podobają i są kapele które podobają się bardziej innym, ale stwierdzenie ze nie ma lepszych i gorszych jest bzdurne... bo ocena muzyki sprowadzałaby się tylko i wyłącznie do gustu a nie umiejętności technicznych czy kompozycyjnych muzyków, więc nie chrzań mi tutaj...
Lesiu
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Lesiu »

Zgadzam się z panem powyżej, bo jeśli sprowadzałoby sie wszystko do gustu, to w tej sytuacji można wywnioskować, że Linkin Park może być ciekawszą kapela od Maiden :) Tylko dlatego ze ma wieksza ilosc fanow ;] Bzdura.. liczy sie warsztat, kompozycje i lata doswiadczen ;)
www.cob.vel.pl - Polska strona Children of Bodom
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Jak dla mnie jedna z najlepszych kapel pochodzących z Niemiec, świetny riffy, wspaniały unikatowy głos Klausa Meine i wspaniały talent do tworzenia świetnych melodii. Wiele osób utożsamia ich z nieciekawymi balladami typu Wind of Change...i to jest błąd bo zespół kiedyś grał naprawde mocną muzykę ,którą zainspirował wiele sław heavy-metalu. Takie utwory jak ostre jak brzytwa Blackout,Virgin Killer, Another Piece of Meat(najlepszy), China White czy Now czy bardziej melodyjne, przebojowe jak Big City Night czy Rock You Like Hurricane to naprawde dobre rzeczy,które zadowolą każdego fana heavy-metalu.
Poza tym dali świetny koncert w Sopocie nigdy wcześniej nie widziałem tam dobrego koncertu ,hehe
Copycat
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Copycat »

ThunderBird pisze: Poza tym dali świetny koncert w Sopocie
No tu się muszę nie zgodzić. Jak dla mnie ten koncert w ogóle nie miał jaj.
Ale kapela świetna, mimo przesłodzonych niektórych tekstów w stylu "Here comes my baby..." Brrr, hehe.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No bo ten nowy Scorpions, taki Another Piece of Meat zmiata w proch i w pył energią i mocą ,albo Dynamite, klasyczne ,rockowe killery .
A koncert naprawde mi sie podobał, zepsuły go te przerwy troszke ,ale patrząc tylko na muzyke i na to jak publika sie bawiła było naprawde ok
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Specjalnym wielbicielem Scorpionsów nie jestem, ot od czasu do czasu można posłuchać kilku przyjemnych utworów Still Loving You, Send Me An Angel, legendarny Wind Of Change i jeszcze kilka innych. Za to można powiedzieć, że jestem wielbicielem jednego ich utworu. Deadly Sting Suite, bo o nim mowa, to jedna z najlepszych kompozycji w historii muzyki.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
Green Man
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Green Man »

Scorpionsi to jedna z moich ulubionych kapel, wspaniały wokal, świetne melodie, poprostu wgniatają mnie :D
Frouse

Post autor: Frouse »

Bardzo lubię Scorpions pomimo tego, że ostatnimi czasy zrobili wiele po prostu słabych kawałków. Okres 1972-1985 to niewątpliwie ich świetność. Najbardziej podoba mi się LC i FttR-gitary rozwalają łeb! Nie gorzej jest też w latach 80-tych: Blackout, LaFS, no i korona w postaci WWL! Roth i później Jabs to dla mnie kwintesencja metalowego (gitarowego)grania. :rocx
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Ostatnimi czasy słucham bardzo dużo Scorpions i stwierdzam ,że to bezprzecznie najlepszy heavy-metalowy zespół pochodzący z Niemiec.
Co prawda, nie grali tylko heavy,bo w latach 70 grali blues-rocka ,a w późnych '80 rock,a miejscami nawet pop-rock,ale nie ma to znaczenia,bo takie płyty jak Lovedrive(nagrane w unikatowym skłądzie z braćmi Schenker i Jabsem) ,Blackout i Love at First Sting rzucą na kolana każdego fana heavy-metalu. Do tego jeszcze świetne ballady,które znajdywały sie na większości płyt.
No i ten głos, Klaus Meine to niesamowity wokalista, troche ma podobny głos do Dio.
Awatar użytkownika
IM
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: IM »

Ooo tak Scorpionsi to wielki zespół.
Awatar użytkownika
HAMMERS
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: HAMMERS »

Jak dla mnie to Scorpions od Meidenów lepszy nie jest, ale jeśli chodzi o ballady to nikt nie ma lepszych od Scorpions.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

HAMMERS pisze:ale jeśli chodzi o ballady to nikt nie ma lepszych od Scorpions.

a Manowar to co :twisted: :?:

Master Of The Wind,Heart Of Steel,Courage,Mountains
Awatar użytkownika
IM
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: IM »

Dla mnie lepsze ballady ma Aerosmith od Scorpionów :)
Awatar użytkownika
HAMMERS
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Invader pisze:a Manowar to co

Master Of The Wind,Heart Of Steel,Courage,Mountains
Sczerze powiedziawszy to nie jestem fanem Manowar i ich nie słucham :(
Ale te utwory sobie ściągnę :D
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Raczej z klimatów balladowych bym wymienił Pink Floyd [chociażby "If" czy "High Hopes"]. Manowar ma fajne ballady dla jakiś panienek, które ryczą od każdego smutnego dźwięku. Chociaż nie powiem - "Heart Of Steel" jest świetne.
Awatar użytkownika
HAMMERS
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Włąśnie sćiągnełem te ballady Manowar i mi się podobają :D

A jeśli o High Hopes to mistrzostwo świata! Kocham ten utwór. Szczególnie w wersji z solowego DVD Gilmoura :D
ODPOWIEDZ