Different World - oceny, wrażenia, recenzje!

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Different World - oceny, wrażenia, recenzje!

Post autor: Bonzo »

a swoja droga w tytule tematu jest blad, czynikt tego nie zauwazl przez 16 stron? :wink: ale to niewazne :) dobra ide juz serio 3mka :beer
Awatar użytkownika
Levy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Levy »

Trochę się spóźniłem...
Mógłbym prosić tego linka na prv??
Z góry dzięki... :rocx
Sashh
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Sashh »

Wiele zależy od tego, czego oczekiwaliście po tym utworze. Ja chciałem, żeby był dobrym openerem i żeby bił na głowę Benjamina. I taki jest, z czego należy się cieszyć. Jednak patrząc przekrojowo, to jak już napisało kilka co bardziej zmyślnych osób - nie jest to absolutnie nic odkrywczego. BB nie jest w stylu Maiden - co jest zarówno minusem jak i plusem. WD to kolejny argument dla zwolenników tezy, że IM od 30 lat gra to samo. Owszem, jest kilka smaczków jak bas, chórek i ciekawa solówka, ale to za mało, żeby nazwać tę piosenkę 'nowatorską'. Oczywiście dla większości fanów (w tym mnie) to starczy - "stare dobre Maiden". No ale nie oszukujmy się - do klasycznych openerów w stylu 2 Minutes to Midnight, Be Quick, niedocenionego Moonchilda, czy Where Eagles Dare nie ma go co porównywać - ja porównałbym go może z równie przeciętnym Wildest Dreams (który mi osobiście bardziej wpadał w ucho). Tak więc trochę śmiać mi się chce z osób, które już wieszczą genialność nowego albumu - ochłońcie, posłuchajcie nowego kawałka w zestawieniu z klasykami i sami stwierdźcie, że Ironi powinni powoli szykować się na emeryturę (a już Nicko szczególnie) :)

(no dobra, to była prowokacja, ale coś w tym jest, szczególnie z McBrainem)

*edit*

Rainmaker vs Different World? Najlepszy utwór po reunion i przeciętny opener w jednym zestawieniu? To woła o pomstę do nieba.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Hallowed pisze:Jest w wersji akustycznej solo. Na akustyku. Wystarczy zobaczyć choćby na Death On The Road. Adrian je gra.
Dokładnie, było solo w wersji live. :)

Co do Different World to jest to znakomity materiał na singla - na pewno zawojuje listy przebojów w Skandynawii czy na Wyspach. :) Znów mamy nietypowy początek w wykonaniu Nicko - tym razem "aiiii". IMHO Panowie powinni to sobie darować, bo brzmi to niezbyt poważnie. Choć śmiesznie. ;) Riff jest bardzo fajny - przypomina nieco Lord Of The Flies, ale jest szybszy. Wpada w ucho. Linia wokalna jest bardzo ciekawa - Bruce najpierw śpiewa w dolnych rejestrach, by potem przejść do wyższych. Bardzo ładnie się to komponuje. Chórki z Adrianem są bardzo popowe, ale co w tym złego? Can I Play With Madness też takie było, a teraz jest to jeden z klasyków. Maideni znów udowodnili, że można grać melodyjny i bardzo łatwo wpadający w ucho metal. Solo i harmonia gitarowa, mimo że proste, robią wrażenie. Po prostu mają power'a i są melodyjne.
Podsumowując - bardzo fajny otwieracz choć daleko mu do takiego WICKER MAN'a. :twisted: 8) Ale Wildest Dreams bije wg. mnie o głowę! Po prostu ma to "coś", że chce się go nucić już po kilku przesłuchaniach! Choć chórki nie są łatwe do zapamiętania tak jak w przypadku WD. Ogólnie bardzo dobrze, wreszcie szykuje nam się przebojowy singiel (wyjdzie pewnie jakoś w październiku - przed trasą po Europie). :rocx
Awatar użytkownika
Levy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dzięki panowie za linki.. :beer

Jak dla mnie to "Different Worlds" nie jest niczym odkrywczym... Bardzo lubię takie chwytliwe i wpadające w ucho kawałki. Refren bardzo mi się podoba. Solo jest również ciekawe. Zdecydowanie wolę Benjamina, ale są to dwa zupełnie inne utwory i nie należy ich porównywać.

Nie jestem zachwycony i liczę na to, że pozostałe kompozycje mnie czymś zaskoczą... Jak na razie jest dobrze, ale dla Maidenów to za mało...

...tyle ode mnie...
Awatar użytkownika
Levy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

No i się stało...
Im dłużej słucham tym bardziej mi się podoba...
:D
Freeze
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Freeze »

Wyjdę na fanatyka ale nie mogę inaczej powiedzieć o tym utworze niż cudo! :D Owszem, nie wiem czy pobije Wicker Man'a na mojej liście ulubionych utworów, ale właśnie czegoś takiego się spodziewałem - nieco bardziej skomplikowany muzycznie rocker, ze świetnym refrenem i solówką H! Wymiata! :solo

[edit]
Ma ktoś linka do tego w mp3 np?
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Da5id »

likipiki pisze:
Elevatorman pisze:benek jest fajniejszy niz DW....
:shock: O_o

widzisz co piszesz? ;)
Ja też tak uważam. To znaczy, ze nie jestem trv?
Bonzo pisze:a swoja droga w tytule tematu jest blad, czynikt tego nie zauwazl przez 16 stron? :wink: ale to niewazne :) dobra ide juz serio 3mka :beer
Ja nie widze zadnego bledu.
freeforce
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: freeforce »

Bonzo pisze:chlopie, pilnuj sie, nie reklamuj sie bo tutaj tez sa pederasci
Nie martw się :D Nie z takimi już sobie radzilem :D
freeforce
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Hallowed pisze:Solo jest grane przez Adriana Evil or Very Mad MNIE NIE WIERZYSZ ??? Mnie ???
W tej kwestii bym się nie pomylił

Wierzę Ci :D !! :twisted: I WIEM ŻE TO NA PEWNO ADRIAN GRA :twisted: ale pisałem że będzie lol jeśli się okaże że kto inny ale to jest szansa 1 : 1000000000 :solo
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

OK, Wreszcie przesłuchałem nowy kawałek. Jest naprawdę dobry, lepszy od Wildest Dreams a już za trzecim przesłuchaniem m0żna powiedzieć ,że jest naprawdę dobry :). Tylko początek jest taki zbyt... dowcipny ze strony Nicko :)
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Da5id »

Mam link do duzo lepszej mp3 jesli chodzi o jakosc, jezeli ktos jest zainteresowany - PM.
freeforce
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

WICKER MAN pisze:Znów mamy nietypowy początek w wykonaniu Nicko - tym razem "aiiii"
Według mnie to Nicko tam krzyczy "hail" :twisted:
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

WICKER MAN pisze:
Hallowed pisze:Jest w wersji akustycznej solo. Na akustyku. Wystarczy zobaczyć choćby na Death On The Road. Adrian je gra.
Dokładnie, było solo w wersji live. :)

Co do Different World to jest to znakomity materiał na singla - na pewno zawojuje listy przebojów w Skandynawii czy na Wyspach. :) Znów mamy nietypowy początek w wykonaniu Nicko - tym razem "aiiii". IMHO Panowie powinni to sobie darować, bo brzmi to niezbyt poważnie. Choć śmiesznie. ;) Riff jest bardzo fajny - przypomina nieco Lord Of The Flies, ale jest szybszy. Wpada w ucho. Linia wokalna jest bardzo ciekawa - Bruce najpierw śpiewa w dolnych rejestrach, by potem przejść do wyższych. Bardzo ładnie się to komponuje. Chórki z Adrianem są bardzo popowe, ale co w tym złego? Can I Play With Madness też takie było, a teraz jest to jeden z klasyków. Maideni znów udowodnili, że można grać melodyjny i bardzo łatwo wpadający w ucho metal. Solo i harmonia gitarowa, mimo że proste, robią wrażenie. Po prostu mają power'a i są melodyjne.
Podsumowując - bardzo fajny otwieracz choć daleko mu do takiego WICKER MAN'a. :twisted: 8) Ale Wildest Dreams bije wg. mnie o głowę! Po prostu ma to "coś", że chce się go nucić już po kilku przesłuchaniach! Choć chórki nie są łatwe do zapamiętania tak jak w przypadku WD. Ogólnie bardzo dobrze, wreszcie szykuje nam się przebojowy singiel (wyjdzie pewnie jakoś w październiku - przed trasą po Europie). :rocx
Wicker - takie pytanie ogólne (nie odnoscnie tego kawałka)- co trzeba brać żeby się wszysktko podobało? :lol:

a wracając do tematu. .. "przespałem się" z tym utworem i pewno wnioski mam ;) myśle że kluczem do polubienia tej płyty będzie nie porónywanie jej z klasykami... niestety nie może wyjść zwycięsko z takiego zestawienia, tego już teraz jestem pewien. i fakt, że ze starego dobrego Maiden nie zostało już prawie nic. kiedyś jak robili rockera to wychodził taki powiedzmy Trooper. i porónać sobie go do DF :lol: Maiden już nie brzmią jak heavy metalowa kapela :!: i doskonale rozumiem wszystkich którym to nieodpowiada (delikatnie sprawę ujmując ;) ). po cichu może i miałem nadzieje że będzie zwrot w kierunku choćby BNW, że te nowosci (nowości jak na miaden, obecnie standardy muzyki rockowej - komercyjnej) z DoD- takie słodkie refreniki pójdą w niepamięć. a tu mamy w dwóch kawałkach już/ na dwa poznane (benek na dobrą sprawę też ma taki refren- słodki ale bez takiego maidenowego polotu brrr, nie lubie tego słowa... ). no ale wcale nie narzekam bo coś czuję że i tak będę słuchał z przyjemnością tej płty ale chyba muszę się już pogodzić że nie wrócą tamte czasy kiedy każdy następny poznawany numer maiden był wydarzeniem (jak wtedy kiedy zaczynałęm z nimi i zapoznawałem się z całą dyskografią do bnw). no ale dobrze że dopiero teraz zaczynają te eksperymenty bo jakby zaczęli to robić 20 lat temu to byc może dziś mało kto by o nich pamiętał ;)
freeforce
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Matek pisze:no ale dobrze że dopiero teraz zaczynają te eksperymenty bo jakby zaczęli to robić 20 lat temu to byc może dziś mało kto by o nich pamiętał
Zgadzam się z kolegą Matek :twisted:
petersen
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: petersen »

Szajba pisze:
M@ti pisze:Refren trochęjak z amerykańskich kapel punk rockowych.
HERETYK!!!! :guns
Nie, to święta prawda, brzmi trochę jak mdłe kapelki pseudo-punkowe (a rzeczywiście bardziej pop-rockowe) :x
Co nie znaczy, że spisałem całkiem ów utwór na straty, oprócz tego refrenu są dobre momenty :D
Ale RoBB IMO było dużo lepsze, tyle że to niełatwy utwór, tym bardziej jak na singiel.
freeforce
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Nie ma co porównywać tych dwóch piosenek do siebie bo się różnią klimatem (jak to ujął petersen)
petersen
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: petersen »

freeforce pisze:Nie ma co porównywać tych dwóch piosenek do siebie bo się różnią klimatem (jak to ujął petersen)
Chyba akurat nie ja ale kij :)
freeforce
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

oj ..;D

To mają inny stopień skomplikowania umysłowego :twisted:
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

kurde Wy tak gadacie jakby porónywanie było grzechem. tego nie można, tamtego nie mozna... ble. tylk że to by było cholernie nudne takie gadanie o muzyce jakby nie można było niczego do siebie porónywać. wiadomo że nie porównujemy mandaryny z vaderem, tylko dwa kawałki jednej kapeli :!:
ODPOWIEDZ