Może chodzi im o eksperymenty jako coś czego oni nigdy jako zespół nie nagrywali. A nie że w ogóle w muzyce.
Different World - oceny, wrażenia, recenzje!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Different World - oceny, wrażenia, recenzje!
ale to nie ten utwór 
Może chodzi im o eksperymenty jako coś czego oni nigdy jako zespół nie nagrywali. A nie że w ogóle w muzyce.
Da mi ktoś linka do mp3 na PW...? Byłbym dźwięczny...
Jeszcze jakby ktoś mi przysłał linka na pw to bym była dźwięczna 
ja tez moge prosic kogos o wersje mp3? z góry dzieki
:beer
telepatiaironek_48 pisze:Byłbym dźwięczny...
Zobaczycie jakiego kopa da na koncertachElevatorman pisze:Nicko nam sie starzeje
Nie wiem komu nie wiem na czym nie wiem jak.
-
Deleted User 1499
Wlasnie sobie przesluchuje nowy numer.
Nie powalil mnie na kolana , ale numer b. fajny.
Mam nadzieje ze po paru przesluchaniach bedzie lepiej.Jedno co zdarzylem zauwazyc to to ze Maiden nadal umie napisac utwory wpadajace w ucho.No i Adrian zagral zdecydowanie lepsze solo od Dave(Benjamin).Wokal?Bruce spiewa idealnie, czy oni mlodnieja??
Po raz kolejny Iron Maiden udowadnia ze jest zespolem ktory nie nagrywa szmiry i za to ich szanuje
:rocx
Nie powalil mnie na kolana , ale numer b. fajny.
Mam nadzieje ze po paru przesluchaniach bedzie lepiej.Jedno co zdarzylem zauwazyc to to ze Maiden nadal umie napisac utwory wpadajace w ucho.No i Adrian zagral zdecydowanie lepsze solo od Dave(Benjamin).Wokal?Bruce spiewa idealnie, czy oni mlodnieja??
Po raz kolejny Iron Maiden udowadnia ze jest zespolem ktory nie nagrywa szmiry i za to ich szanuje
:rocx
- Wakterstein
- -#Trooper

Moim zdaniem lepiej zaprezentował się Benjamin. Refren rzeczywiście trochę przesłodzony, mam jednak nadzieję, że to tylko na wstęp, a następne będą lepsze. Może to taka komercyjna zachęta? Nic nadzwyczajnego w tym utworze nie widzę, wolę jednak ocenić całość. Oby inne były lepsze. Jeśli chodzi o utworki wesołe, to wolę Holy Smoke
. Poczekamy zobaczymy. Progresywności to ja w tym nie słyszę, być może jestem głuchy, ale jest schemat tekst-ref-tekst(...)-solówka-tekst(...), utwór nie zaskakuje, a wszystko takie jak było. Jeszcze raz mówię, poczekamy zobaczymy. Coś mi się dziwnie zdaje, że płytka może być nastawiona na nowych, dla których marka IM to powód do zakupu koszulki, ewentualnie płyty (jeśli nie ściągną). Mam nadzieję, że to tylko radiówka, mam nadzieję...
PS. 6 przesłuchanie i zaczynam już przełykać
PS. 6 przesłuchanie i zaczynam już przełykać
Jak powiedziałem utwór dobry ale zobaczymy jak wypadnie w lepszym brzmieniu i z resztą utworów.
Powiem tak: w porównaniu z kawalkami z okresu 1980-1985 wypada katastrofalnie. Kombinują jak mogą a mogliby nagrac następce płyty "Killers" i byłaby gitara. Natomiast jeśli chodzi o okres 1999-2005, to może być. Zwłaszcza takie jest teraz Iron Maiden, to już nie te lata kiedy był soczysty heavy metal (jak np "The Number Of The Beast", "Purgatory" czy "Phantom Of The Opera"). Po "Reincarnation..." i "Different World" mam wrażenie że i cała płyta i kolejna będzie jeszcze dziwniejsza. Żeby nie było nieporozumień, że besztam Ironów i przestanę ich słuchać, nie, nie o to chodzi. Po prostu zastanawiam się, czego oni szukają zamiast grać heavy metal, którego już nie grają. Szanuję ich od 7 lat. Są moim numerem jeden, ale mam wrażenie że się lekko gubią. Zobaczymy w kontekście całej płyty - "Wildest Dreams" też było takie se a płyta o wiele lepsza. Fakt, że takie czasy i mogą sobie nagrywać co chcą, byleby witali w Polsce jak najczęściej, ale przynajmniej jak nagrywają coraz to dziewniejsze płyty to mogliby na koncertach grać góra 3 kawalki z nowej a resztę to przywalic starymi killerami. Bo na którymś z bootlegów z trasy Early Days przed kawalkiem "Phantom Of The Opera" Dickinson mowi, że "jesli nie lubisz tego kawalka, nie lubisz Maiden, musisz fuck off and die"...
No nic. Zobaczymy jak będzie. Nie przekreślam tego, ale uważam, że lekko się gubią chlopaki.
No nic. Zobaczymy jak będzie. Nie przekreślam tego, ale uważam, że lekko się gubią chlopaki.
-
Filik10
- -#Clairvoyant

Dziwią mnie ludzie, którzy nażekają, ze DW nie jest progresywne. Przecierz to miał być typowy opener, a dopiero reszta progresywna.
Wyobraźcie sobie takie Different World np. w 1983 roku 
Ciekawe jak to wyjdzie na koncertach?? Nie bedzie takiego kopa jak miał Wickerman, ale może być ciekawie
riff: Fill one
E E E Q Q E E E E E E E E E
E||-------------------------|----------------------------|
B||-------------------------|----------------------------|
G||-------------------------|----------------------------|
D||--9--------10----7----9--|--------------7-------------|
A||--7---------7----7----7--|----7--9--10-----10--9--7---|
E||--0--0--0----------------|----------------------------|
Fill two
E E E E E E E E
----------------------------||
-----7----------------------||
--------10--9--7------------||
------------------10--9--7--||
dla wszystkich gitarzystów tabulatura riffu

E E E Q Q E E E E E E E E E
E||-------------------------|----------------------------|
B||-------------------------|----------------------------|
G||-------------------------|----------------------------|
D||--9--------10----7----9--|--------------7-------------|
A||--7---------7----7----7--|----7--9--10-----10--9--7---|
E||--0--0--0----------------|----------------------------|
Fill two
E E E E E E E E
-----7----------------------||
--------10--9--7------------||
------------------10--9--7--||
dla wszystkich gitarzystów tabulatura riffu
Takie pytanie do mówiących ,że nie grają już heavy metalu - co grają wg Was? Metal progresywny?
-
Filik10
- -#Clairvoyant

Black MetalAbstract pisze:Takie pytanie do mówiących ,że nie grają już heavy metalu - co grają wg Was? Metal progresywny?
Gdzies na jakims (moze nawet tym?) forum widzialem, jak ludzie probowali napisac tabulature do "Reincarnation of Benjamin Breeg". Moze sprobowacby zrobic to samo z "Different World"? Z pewnoscia sa tu tacy, ktorzy graja na gitarze :] :solo Uprzedzam, ze muzykiem nie jestem i tak sobie od czasu do czasu brzdekam, aczkolwiek udalo mi sie zagrac cos, co przypominalo intro DW. :
E------------------------------------------------------------------------------
H------------------------------------------------------------------------------
G-7-7---8--5--7------------------------7-7---8--5--7-----------------------
D-7-7---8--5--7-----------5------------7-7---8--5--7----7-5---5----------
A-5-5---6--3--5----5-7-8----8-7-5----5-5---6--3--5---------8---8-7-5---
Na 100 % idealne to oczywiscie nie jest, wszystkie poprawki mile widziane!
Dziekuje za uwage.
EDIT : Przepraszam za powielanie tematu, nie zauwazylem postu wyzej autorstwa Cellman'a.
H------------------------------------------------------------------------------
G-7-7---8--5--7------------------------7-7---8--5--7-----------------------
D-7-7---8--5--7-----------5------------7-7---8--5--7----7-5---5----------
A-5-5---6--3--5----5-7-8----8-7-5----5-5---6--3--5---------8---8-7-5---
Na 100 % idealne to oczywiscie nie jest, wszystkie poprawki mile widziane!
Dziekuje za uwage.
EDIT : Przepraszam za powielanie tematu, nie zauwazylem postu wyzej autorstwa Cellman'a.
Ostatnio zmieniony pt sie 11, 2006 1:31 pm przez Havok, łącznie zmieniany 1 raz.
Co grają? Hm... Wiesz na pewno to nie jest heavy metal. Heavy metal to jest chlopie "British Steel" czy "Screaming For Vengeance" Judas Pirest, "Killers" Iron Maiden dla przykladu. "Different World" nie dorasta do piet. To jest "dziwny rock" tak bym to nazwal.
heavy metal to jest defenders of the faith jeśli o judasach mowa.
ironi trzymają się w granicach określonych jako heavy metal, z tym, że to nie jest już ten stary dobry heavy z lat 80. temat był poruszany parę stron wcześniej więc nie widze potrzeby ponownego go rozgrzebywania
ironi trzymają się w granicach określonych jako heavy metal, z tym, że to nie jest już ten stary dobry heavy z lat 80. temat był poruszany parę stron wcześniej więc nie widze potrzeby ponownego go rozgrzebywania