piosenki, do których nie możecie się przekonać

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Gary91
-#Trooper
-#Trooper

Re: piosenki, do których nie możecie się przekonać

Post autor: Gary91 »

Super płyta o super klimacie, nie wiem czemu jej nie słuchałem od miesięcy :) żałuje, prosze o wybaczenie :P
7.8.08 - Somewhere Back In Time
10.6.11 - The Final Frontier Tour
4.7.13 - Maiden England
24.6.14 - Maiden England
3.7.16 - The Book Of Souls Tour
23.11.16 - British Lion
27.7.18 - Legacy Of The Beast
5.3.20 - Bruce Dickinson Global Expo
23.7.22 - British Lion
24.7.22 - Legacy Of The Beast
13.6.23 - The Future Past Tour
2.8.25 - Run For Your Lives
Żabka
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Żabka »

Ja tam Killers nie lubie, tak samo jak Factor'a :) poza pojedyńczymy kawałkami które ujdą w tłoku
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

The Angel And The Gambler - gniot nad gniotami i jeszcze tyle to trwa!!
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Qba666
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Qba666 »

tak samo jak Brighter Than A Thousand Suns coz za zbieg okolicznosci.
Awatar użytkownika
Gary91
-#Trooper
-#Trooper

The Angel... to jest dobry kawałek, moim zdaniem Blaze w nim pokazał, że śpiewać umie, niech Ci którzy go nie lubia, postawia sie na jego miejscu...śpiewać po takim wspaniałym gościu jak Bruce, to na pewno był stres dla Blaze'a,ale on zgodził sie i spiewal (no troche krótko :) ) i przynajmniej IM nie przestało istnieć :)
4.7.13 - Maiden England
24.6.14 - Maiden England
23.11.16 - British Lion
23.7.22 - British Lion
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

TAATG - niby takie powtarzanie w kółko, ale jednak ma to swój klimat i mnie - jako element pewnej całości jaką jest albumu - jakoś nie przeszkadza. BTW - ktoś policzył że "don`t you think" powtarza się w tym kawałku dokładnie 66 razy :wink: :twisted:
Ostatnio zmieniony pn sie 14, 2006 9:44 pm przez Metalophil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Qba666 pisze:tak samo jak Brighter Than A Thousand Suns coz za zbieg okolicznosci.
grzeszysz .....
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Szajba pisze:
Qba666 pisze:tak samo jak Brighter Than A Thousand Suns coz za zbieg okolicznosci.
grzeszysz .....
Na stos z nim :P :wink:
Awatar użytkownika
Gary91
-#Trooper
-#Trooper

Don't you think I'm the saviour
Don't you think I could save you
Don't you think I could save your life
za każdym razem co innego :)
4.7.13 - Maiden England
24.6.14 - Maiden England
23.11.16 - British Lion
23.7.22 - British Lion
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

heh, ostatnio sluchalem Virtuala i powiem, że wywalilbym 3 kawalki moze a tak to nie jest zla plyta, po prostu slabsza od innych i z gory skazana na niepowodzenie, bo i przyjecie Factora bylo jakie bylo i ludzie sie troche uprzedzili...
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

plyty z blazem maja jeden wielki minus. utwóry w wiekrzosci sa baaardzo do siebie podobne... mnei sie podobaja lubie te plyty, ale to jest powod niecheci do tych plyt! ale ja je lubie :P
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

'The X Factor' nawet na swoj sposob cenie ('Sign Of The Cross' to jeden z najlepszych numerow IM).
Ale TAATG nie jestem w stanie przetrawic w zaden sposob. I wcale nie chodzi tylko o Blaze'a - tam sie kompletnie nic nie dzieje, zeby to jeszcze jakos brzmialo...
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Żabka
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Żabka »

Metalophil pisze:BTW - ktoś policzył że "don`t you think" powtarza się w tym kawałku dokładnie 66 razy
a ktoś się orientuje ile razy powtarza się "don't look to the eyes of a strangers"?
Awatar użytkownika
Katarn
-#Invader
-#Invader

Post autor: Katarn »

Revelation w wersji live. ręce opadają. Z pięknej ballady (powiedzmy) na koncertach robią jakiś kabaret. Tempo 4x szybsze, Bruce śpiewa niedbale, a na płycie tyle uczuć w to wkładał. ech, narzekam, narzekam, ale strawić nie mogę live wersji tego kawałka.
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Katarn pisze:Revelation w wersji live. ręce opadają. Z pięknej ballady (powiedzmy) na koncertach robią jakiś kabaret. Tempo 4x szybsze, Bruce śpiewa niedbale, a na płycie tyle uczuć w to wkładał. ech, narzekam, narzekam, ale strawić nie mogę live wersji tego kawałka.

Ja wręcz przeciwnie. Nie przepadam za wersją studyjną tego kawałka.
Freeze
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Freeze »

Total Eclipse - pierwsze co mi przychodzi do głowy. Nijak tego strawić nie mogę.
Sashh
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Sashh »

Virus. Właściwie sam nie wiem dlaczego. Głos Blaze'a podoba mi się, jego styl śpiewania też - zarówno na albumach IM, jak i solowych. Muzyka też niby ujdzie w tłoku. Tekstowo także nie jest najgorzej. Mimo to jest coś tak odpychającego w Virus'ie, że słuchać go nie potrafię. Może kiedyś się przekonam.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Sashh pisze:Virus. Właściwie sam nie wiem dlaczego. Głos Blaze'a podoba mi się, jego styl śpiewania też - zarówno na albumach IM, jak i solowych. Muzyka też niby ujdzie w tłoku. Tekstowo także nie jest najgorzej. Mimo to jest coś tak odpychającego w Virus'ie, że słuchać go nie potrafię. Może kiedyś się przekonam.
Ja uważam Virusa za jeden z najlepszych kawałków z czasów z Blazem! Tylko niestety produkcja fatalna... ale nieprzeszkadza mi to w odbiorze tego kawałka.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

ha ha ha ! "Revelations" w wersji live chlopie to kopie wersje studyjną, a "Total Eclipse" to konkretny kawalek i jedyną jego wadą jest za szybkie urwanie sola i zwolnienie i koniec. Ja wiem, czemu wam nie podchodzą niektore numery, pewno wolicie przeboiki takie jak "Wicker Man" czy "Wildest Dreams" i kazdy numer zagrany bardziej ambitnie i wymagajacy wiekszej uwagi jest przez was odstawiany na bok. Wezmy pierwsze plyty. Czemu ich nie lubicie? Bo, po pierwsze spiewa tam Di'Anno. Oj, biedny Paul, co on takiego zlego robi? Razi was ten surowy heavy metal. Razi was nie-przeboiowośc "Phantom Of The Opera" czy "Purgatory", "Innocent Exile". Razi was to, ze wszystko jest surowe. A juz wiekszosc lubi "The Number Of The Beast". Dlaczego? Ano dlatego, ze jest Dickinson. Plyta, owszem kanon heavy metalu ale spojrzcie ze juz bardziej przebojowa - "Run To The Hills", "Invaders", "Children Of The Damned". Latwo wpadaja ce w ucho, ostre granie, ja nie mowie temu "NIE!". Ale "Iron Maiden" i "Killers" zabijaja klimatem surowizny, nie potrzebują rozspiewanych fragmentow "Run To The Hills" czy "Prisoner". Kolejne plyty - "Piece Of Mind", to wg niektorych z was, kopalnia utworow, ktore wam nie pasuja? Czemu? Ano znow dlatego, ze chlopaki grzeją na calego. "Where Eagles Dare", "Revelations" czy "The Trooper" to sa rozpedzone heavy metalowe walce. "Sun And Steel" czy "Quest For Fire" to, mimo ladnych refrenow tego pierwszego, sa parte do przodu cietym riffem. Klasyka. Kolejne "Powerslave" juz bardziej podchodzą, bo 'zamerykanizowalo' sie brzmienie, "Somewhere In Time" i "Seventh Son..." sa juz delikatnie brzmiace, muzycznie rewelacja, ale wykluly pare przebojow, "The Evil That Men Do", "Can I Play With Madness" (w refrenie to juz takie piosenkowe) czy "Wasted Years". I znow odpowiadamy sobie na pytanie, czemu nie lubiany jest "No Prayer For The Dying"? Krótko - bo jest surowy. Heavy metal rozwalajacy mozg. "Fear Of The Dark" juz nie, juz ma pare skocznych momentow, balladke nawet... A czemu nie lubiane sa numery z Blazem? (no oprocz tych naprawde slabych jak "Angel and the gambler") Bo sa inne, znow nie przebojowe, a "The X Factor" to caly jest AMBITNY !!!! Wlasnie nie ma tam skocznego maiden, typu "oooo-oooo-oooo" z Troopera. Nie ma tam ladnych melodii jak w "Can I Play With Madness". Nie ma tam radości. Jest mrok, cierpienie i ludzkie slabosci opisane w tekstach. Nie ma czarownic, smokow ani bajeczek fantasy. Jest tam czlowiek. Widac niektorzy musza dorosnac. A nowe plyty? No to juz trafione w wasze gusta. Bo i ambitne utwory jak "Paschandale" albo "Brave New World" podane sa w odpowiednim do czasow, sosie.

Przepraszam niektorych za ten post. Wiem, ze kazdy ma swoj gust. Ale, na Boga! zacznijcie sluchac uwaznie, i jezeli sie skupicie, kazda plyta bedzie wam wchodzic i nie bedzie takich glupich tematow. Ja tez kiedys uwazalem, ze niektore kawalki sa takie se, ale wzialem i sluchalem ich non-stop, kazdej plyty. I teraz kazdy kawalek lubie, bo wiem, ze kazdy niesie za soba jakies przeslanie. Nawet jesli jest to żartobliwe lub dziwne. Pozdrawiam.
Freeze
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Freeze »

Za bardzo generalizujesz. Uważasz, że jak komuś się nie podoba jeden kawałek to już nie lubi połowy twórczości. Total Eclipse nie było w oryginale na albumie ale jak usłyszałem to niezbyt mi przypadło do gustu. Nigdzie nie napisałem ze nie lubie pierwszych dwóch płyt. Wprost przeciwnie. 'No Prayer' też mam i często słucham. Popieram, że każdy kawałek coś w sobie niesie, ale nie każdy musi się koniecznie podobać. Ja akurat jestem dość bezkrytyczny w stosunku do IM, ale jeśli już miałbym coś wybierać to właśnie Total Eclipse.

Bez obrazy ale Twoja postawa jest trochę zabawna, bo uważasz, że jesteśmy dzieciakami lecącymi na komercję bo nie umiemy docenić jakiegoś utworu a siebie portretujesz jako hardcorowca. A tak swoją drogą to 'No Prayer' był raczej krokiem w strone rocka niż heavy-metalu.
ODPOWIEDZ