Jak to nie jest piractwem?! Przecież osoba która kupuje taką płytkę nie kupi oryginału i zespół straci na tym kasę!Madril pisze:Zespół bierze tantiemy od każdego egzemplarza płyty raz, odsprzedawanie ich nie jest w żadnym wypadku piractwem, jeśli jest to oryginalna płyta.
UWAGA! Złodzieje na Allegro!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- sekretariusz
- -#Wrathchild

Re: UWAGA! Złodzieje na Allegro!
tanie wino jest fajne, bo jest fajne i tanie
Gdzie tu masz cokolwiek o odsprzedawaniu?sekretariusz pisze:"Unauthorised copying, reproduction, hiring, lending, public performance and broadcasting prohibited"
Gdyby to było niezgodne z prawem to działy z muzyką na ebay.com, na Allegro itp. nie miałyby sensu istnienia.
Ale to jest oryginalna płyta cały czas!sekretariusz pisze:Jak to nie jest piractwem?! Przecież osoba która kupuje taką płytkę nie kupi oryginału i zespół straci na tym kasę!
Ostatnio zmieniony sob sie 19, 2006 10:19 pm przez Madril, łącznie zmieniany 1 raz.
sekretariusz jeżeli kupie płyte to profity płyną do :
1 wydawcy
2 zespołu
3 sklepu, który mi ową płyte sprzedał
4 jeszcze pewnie ktoś jest po drodze, ale to nie waźne.
Jeśli teraz ja tę płyte komuś odsprzedam np. na Allegro to co w tym złego.
Zespól i tak na tym egzemplażu zarobił, więc nie widze potrzeby żeby zarabiał jeszcze raz.
1 wydawcy
2 zespołu
3 sklepu, który mi ową płyte sprzedał
4 jeszcze pewnie ktoś jest po drodze, ale to nie waźne.
Jeśli teraz ja tę płyte komuś odsprzedam np. na Allegro to co w tym złego.
Zespól i tak na tym egzemplażu zarobił, więc nie widze potrzeby żeby zarabiał jeszcze raz.
-
obserwator
- -#Long distance runner

ale to nie jest piractwo, gdyby to było piractwem to coś takiego jak allegro by nie istniałosekretariusz pisze:Jak to nie jest piractwem?! Przecież osoba która kupuje taką płytkę nie kupi oryginału i zespół straci na tym kasę!
czy jak na przykład kupie sobie gitarę i będe chciał ją później sprzedać komuś taniej (tak po 2 latach powiedzmy) to tamten gościu będzie złodziejem wobec, dajmy na to, firmy gibson
i tak w nieskończoność można wymieniać
mtszły
- sekretariusz
- -#Wrathchild

1. Pan X kupuje oryginalną płytkę Maidenów w empiku za 60 zł.obserwator pisze:hehehe, to raczej nie ma znaczenia bo oni mają ustaloną stawkę od sprzedanego egzemlarza i wątpie aby mogła ona ulegać zmianiesekretariusz pisze:Chłopaki z APOCALYPTICI pewnie się ucieszyli, że ktoś sprzedał ich produkt i tym samym stracili 50% zysku...
zobacz, płyty maiden ostatnio chodziły po 60zł, a teraz możesz je kupić normalnie w sklepie za 35 zł i co mają z tego tytułu mniej na tym zarobić
2. Zespół dostaje z tego jakiś %.
3. X sprzedaje kupioną wcześniej płytkę za 29.99 zł na allegro panu Y.
4. Pan Y zaoszczędził 30 zł i 1 gr.
5. Zespół, sklep i jeszcze inni stracili 60 zł. bo pan Y, gdyby nie pan X poszedłby do sklepu i kupił płytke za 60 zł.
6. pan Y jest piratem (zrobił to samo co ludzie, którzy ściągają z torenta mp3)
Tego już nie da się prościej wyjaśnić...
A Promocje w sklepach są uzgadniane z zespołami.
- sekretariusz
- -#Wrathchild

Ale mógłby zarobić na tym który kupi od ciebie taniej płytę, gdyby kupił w sklepie, prawda?paniron pisze:Jeśli teraz ja tę płyte komuś odsprzedam np. na Allegro to co w tym złego.
Pan Y, gdyby nie allegro, nie kupiłby płyty za 60zł, bo go nie stać. 
Człowieku, weź się trochę zastanów nad tym, co piszesz, bo drugi obieg legalnych płyt to sprawa normalna, a niektórych wydawnictw już się nie da inaczej kupić.
Ja sam wolę kupować w sklepach, na allegro bardzo rzadko...
Człowieku, weź się trochę zastanów nad tym, co piszesz, bo drugi obieg legalnych płyt to sprawa normalna, a niektórych wydawnictw już się nie da inaczej kupić.
Ja sam wolę kupować w sklepach, na allegro bardzo rzadko...
Ostatnio zmieniony sob sie 19, 2006 10:33 pm przez Madril, łącznie zmieniany 1 raz.
Biznes to nie jest taka prosta sprawa...sekretariusz pisze:1. Pan X kupuje oryginalną płytkę Maidenów w empiku za 60 zł.
5. Zespół, sklep i jeszcze inni stracili 60 zł. bo pan Y, gdyby nie pan X poszedłby do sklepu i kupił płytke za 60 zł.
Nie ma stałego % które zespół dostaje. To wszystko jest "płynne"
-
obserwator
- -#Long distance runner

to ci napisałem już strone wcześniej i przyznałem ci trochę racji, ale napisałem też że na allegro mozna kupić płyty dając zarobić zespołowi itd.sekretariusz pisze:1. Pan X kupuje oryginalną płytkę Maidenów w empiku za 60 zł.
bo tam też oferty wystawiają normalne sklepy, często są one atrakcyjne
ale gdyby to wszystko było piractwem i było by nielegalne nie mozna by wogóle było sprzedawać urzywanych rzeczy itd.
na pewno jedno jest pewne:
z tym się zgadzam bo sam to pisałem wcześniej, ale z tym nie do końcasekretariusz pisze:1. Pan X kupuje oryginalną płytkę Maidenów w empiku za 60 zł.
5. Zespół, sklep i jeszcze inni stracili 60 zł. bo pan Y, gdyby nie pan X poszedłby do sklepu i kupił płytke za 60 zł
bo tutaj musisz wyrzygać jednak siano na tę płytę a pobierając z neta nie musisz,(bo nie będe się bawił w liczenie prądu itd. za które i tak pewnie większości tutaj płacą rodzice)czyli nie dostajesz tego albumu za darmosekretariusz pisze:6. pan Y jest piratem (zrobił to samo co ludzie, którzy ściągają z torenta mp3)
mtszły
- sekretariusz
- -#Wrathchild

No dobra, pan Y jest na tyle uczciwy, że nie ściąga z netu, ale na tyle nie uczciwy, że zarabia na kupnie na allegro 30 zł i 1 gr:)
ta historyjka o panu X i Y była pisana z myślą o tych którzy kupują płytki maiden i innych zespołów, które jeszcze są nastawione na zysk z wystawionych przez siebie produktów (one czekają na nas w sklepach).
Chyba każdy z was się zgodzi z tym, że jak zespół ustala cenę 60 zł za płytkę, to będzie się wkurzał na tych co kupują ich twórczość za 29.99.
Oczywiście stare, nie wydawane już nigdzie wydawnictwa kupujemy na Allegro i tym podobnych ( bo tylko tam są) ale kupić na Allegro "A Matter Of Life And Death" za cenę o 50 % mniejszą niż w sklepach to chyba jest piractwo ( może połówkowe ale jest!)
ta historyjka o panu X i Y była pisana z myślą o tych którzy kupują płytki maiden i innych zespołów, które jeszcze są nastawione na zysk z wystawionych przez siebie produktów (one czekają na nas w sklepach).
Chyba każdy z was się zgodzi z tym, że jak zespół ustala cenę 60 zł za płytkę, to będzie się wkurzał na tych co kupują ich twórczość za 29.99.
Oczywiście stare, nie wydawane już nigdzie wydawnictwa kupujemy na Allegro i tym podobnych ( bo tylko tam są) ale kupić na Allegro "A Matter Of Life And Death" za cenę o 50 % mniejszą niż w sklepach to chyba jest piractwo ( może połówkowe ale jest!)
Na razie nie kupisz AMOLAD 50% taniej, ceny na allegro są raczej normalne. Te niższe ceny wynikają raczej z tego, że ludzie kupują płyty, gdy są tanie w promocji, a sprzedają je, gdy promocja się skończy... 
Niech Wicker sie wypowie, bo bajzel sie zaczyna robić 
- sekretariusz
- -#Wrathchild

jaki bajzel? a co, Wicker to jest jakiś góru, żeby się wypowiedział?
Przeczytaj całe forum to zrozumiesz...

Może nie jest góru, ale jest tu szefemsekretariusz pisze:Wicker to jest jakiś góru
-
obserwator
- -#Long distance runner

jeśli kupuje to w sklepie (internetowym czy zwykłym)i daje na tym zarobić zespołowi to czego mają się wkurzaćsekretariusz pisze:Chyba każdy z was się zgodzi z tym, że jak zespół ustala cenę 60 zł za płytkę, to będzie się wkurzał na tych co kupują ich twórczość za 29.99.
jeśli kupie to z drugiej ręki
oto analogia: czy jak ktoś kupuje samochód (używany czy to nowy) na giełdzie samochodowej to okrada tę markę
mtszły
- sekretariusz
- -#Wrathchild

ale oferując album na allegro każdy mówi, że nówka a jak kupujesz tanio samochód to ma na liczniku naście tysiaków i jest np. 8 letni..
w sumie to już mi wszystko jedno...
w obronie maiden są zawsze razem a na forach skaczą sobie do gardeł....
w sumie to już mi wszystko jedno...
w obronie maiden są zawsze razem a na forach skaczą sobie do gardeł....
-
obserwator
- -#Long distance runner

ale pisałem, że nówka albo używany, czyli jak kupisz taniej uzywane CD to z kolei one było kilkaset razy odtwarzane i też może być 8 letniesekretariusz pisze:ale oferując album na allegro każdy mówi, że nówka a jak kupujesz tanio samochód to ma na liczniku naście tysiaków i jest np. 8 letni..
mtszły
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Ten temat jest poprostu śmieszny! Gdyby kupowanie płyt na Allegro było nielegalne to tych aukcji już dawno by nie było a ludzie prowadzący je siedzieli by za kratkami. Zresztą na Boga kupowanie ORYGINALNYCH płyt po niskich cenach to piractwo... nie kompromitujcie się... 
Czekajcie tylko niech sekretariusz wbije się do władzy allegro to będziecie mieć kupowanie używanych płyt