Ulubiona płyta Metalliki
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Ulubiona płyta Metalliki
trochę takim tanim punk rockiem zalatuje
my nie lubić punk rocka 
Zgadza się punk rock jak cholera. Gdybym nie wiedział że to Meta to bym powiedział że Green Day. 
o lol... po numetalu jaki nam zaservowali na stanger to na tym beda grac califfornia punk
nic dodac nic ująckupa
od 2:20tak przez jakies 15 sekund i ostatnie 5 sekund troche lepiej to brzmi ale i tak
kupa
już nie mam tu najwięcej postów

-
obserwator
- -#Long distance runner

tak teraz słucham i mam nadzieję, że tego nie wrzucą na płytę bo to jakaś parodia jest po prostu
mtszły
Nomobserwator pisze:bo to jakaś parodia jest po prostu
-
obserwator
- -#Long distance runner

no właśnie ja teżWrath pisze:powoli zaczynam się martwić o ich nowy album
mtszły
- likipiki
- -#Lord of the flies

puściłem to sobie w tle. i o ile to na serio ma być ich nowy kawałek to świetna sprawa. ;]
widać, że nadal robią to co im się podoba nie zwracając uwagi na przekonserwatyzowanych starych fanów. ;]
a sam utwór raczej mniej niż więcej.
widać, że nadal robią to co im się podoba nie zwracając uwagi na przekonserwatyzowanych starych fanów. ;]
a sam utwór raczej mniej niż więcej.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
No to skoro raczej mniej to czemu mówisz, że świetna sprawa, tylko dlatego, że nadal robią to co chcą ?? ;> Dodam, że pioseneczki jeszcze nie słuchałem.
Owszem, to można Metallice zapisać na + , że kroczą własną ścieżką, eksperymentują. Natomiast na - niewątpliwie to, że od kiedy zaczęli eksperymentować bardziej, jakość ich muzyki znacznie spadła...
W tym kontekście czasem rozumiem owych "przekonserwatywowanych fanów", którzy chcieliby, żeby panowie wrócili do tego, co im wychodziło najlepiej 
Owszem, to można Metallice zapisać na + , że kroczą własną ścieżką, eksperymentują. Natomiast na - niewątpliwie to, że od kiedy zaczęli eksperymentować bardziej, jakość ich muzyki znacznie spadła...
- likipiki
- -#Lord of the flies

dlaczego świetna sprawa? bo w mecie właśnie zawsze najbardziej ceniłem kroczenie własnymi ścieżkami, któe niektórzy z uporem maniaka nazywają 'komercją'. zawiódłbym się, gdybym usłyszał, coś co już znam, jak to ma miejsce np. z ironami. ;]
co więcej, meta nigdy poniżej pewnego poziomu nie zeszła. trzyna fason, cały czas nagrywając coś nowego. i co z tego, że ten utwór mi nie podchodzi? meta to meta, wyznacznik jakości i to jest świetne

co więcej, meta nigdy poniżej pewnego poziomu nie zeszła. trzyna fason, cały czas nagrywając coś nowego. i co z tego, że ten utwór mi nie podchodzi? meta to meta, wyznacznik jakości i to jest świetne
-
prodigalson
- -#Wrathchild

and justice for all to jedyna płyta która mi sie nie osłuchała 
Tu bym się kłócił jednak ;] "Load" i "ReloaD" to dla mnie zaprawdę spora mizeria... Dla przykładu - "Reload" - 4 pierwsze utwory, a reszty mogłoby nie być.likipiki pisze:meta nigdy poniżej pewnego poziomu nie zeszła
Ale skoro Ci się nie podoba ten utwór, to przecież nie możesz go nazwać świetnym... świetne może być to, o czym mówisz tutaj:likipiki pisze:i co z tego, że ten utwór mi nie podchodzi? meta to meta, wyznacznik jakości i to jest świetne
Tylko, że dla mnie te ścieżki prowadzą donikąd. Niestety.likipiki pisze:bo w mecie właśnie zawsze najbardziej ceniłem kroczenie własnymi ścieżkami
Do 1991 - tak ;] Potem - chyba niebardzo ;] Taka prawda. Późniejsze płyty nie są słabsze dlatego, że inne.. są słabsze, dlatego, że nudne, zdecydowanie mniej udane jako całość niż 5 pierwszychlikipiki pisze:meta to meta, wyznacznik jakości
Najlepsza Metallica dla mnieprodigalson pisze:and justice for all to jedyna płyta która mi sie nie osłuchała
- likipiki
- -#Lord of the flies

bzdurzyszArtur pisze:Tu bym się kłócił jednak ;] "Load" i "ReloaD" to dla mnie zaprawdę spora mizeria... Dla przykładu - "Reload" - 4 pierwsze utwory, a reszty mogłoby nie być.
no przecież wyraźnie napisałem że jest to świetna sprawa, a nie świetny utwór. podoba mi się, że meta nadal ma gdzieś 'petycje o starą metę' i tym podobne pierdoły. nagrywają i robią to na co mają ochotę. to jest właśnie świetne.Artur pisze:Ale skoro Ci się nie podoba ten utwór, to przecież nie możesz go nazwać świetnym... świetne może być to, o czym mówisz tutaj:
a ja widzę w tym pewną konsekwecję.Artur pisze:Tylko, że dla mnie te ścieżki prowadzą donikąd. Niestety.
ale to nie jest prawda.Artur pisze:Do 1991 - tak ;] Potem - chyba niebardzo ;] Taka prawda.
no dwie pierwsze ply mety to poprzeczka nie do przeskoczenia. fakt. ale późniejsze płyty? bardzo wysoki poziom. jak na moje to anger zjada mastera i justice. zjedz mnie teraz ;PArtur pisze:Późniejsze płyty nie są słabsze dlatego, że inne.. są słabsze, dlatego, że nudne, zdecydowanie mniej udane jako całość niż 5 pierwszych Wink
jasna rzeczArtur pisze:Choć jakieś utwory na pewno na wyróżnienie zasługują.
ale skoro uważasz:
to zaczynam rozumieć te bzdurki które powypisywałeśArtur pisze:Najlepsza Metallica dla mnie Cool
-
prodigalson
- -#Wrathchild

jak to jedni mówią ze dane kapele to firma... ale mimo tego nie brak krytyki jak coś schrzanią więc muzyka sama się broni
Nie, to Ty bzdurzyszlikipiki pisze:bzdurzysz
Wybacz, ale ja tej ciągłości nie widzę. Przeskok z płyty "Metallica" do "Load" wydaje się nienaturalny. Na "Load" w zasadzie nic nie wynika z poprzednich płyt, a to już mocno dziwne jest...likipiki pisze:metallica jest jedna i wyraźnie widać ciągłość w ich ścieżce artystycznej)
Bym powiedział mocno średnie. Ok, nagrane może dobrze, wykonane może też, ale kompozycyjnie już nie. W dodatku cholernie niespójne. A czy dobrze wydane to akurat mało ważne jest.likipiki pisze:ale to dobre płyty, dobrze napisane, dobrze wykonane, dobrze nagrane, dobrze wydane.
Jest. Metallica po 1991 roku nie jest już wyznacznikiem jakości. Jest dobrym zespołem i tylko tyle. Kiedyś była zespołem genialnym. Teraz to nierzadko Metallikę się porównuje do innych zespołów, kiedyś było inaczej. W dodatku płyty po 1991 nie odkrywają wcale jakichś nowych ścieżek... może dla Mety tak, ale ogólnie to niespecjalnie. Zaprzeczysz ?likipiki pisze:ale to nie jest prawda.
Żeby nie było - oni chyba nawet nigdy nie odkrywali czegoś zupełnie nowego, ale jednak znacznie bardziej nowatorskie są stare płyty.
Hehe, nie jeść nie będę, wiem, że bardzo lubisz "St. Anger", ale dla mnie to jest jednak nie do przyjęcialikipiki pisze:ale późniejsze płyty? bardzo wysoki poziom. jak na moje to anger zjada mastera i justice. zjedz mnie teraz ;P
No cóż, prawda jest taka, że nie każdy rozumie ten album. Tak mi się wydaje. Ze wszystkich jest zdecydowanie najbardziej ambitny, niestandardowy. Na dokładkę ma brzmienie, które powoduje, że część z "fanów" przy tej płycie po prostu odpada. Ale skoro od lat cała 3 Jeźdźców powtarza jak litanię, że ta płyta jest spieprzona(?!) to przestaje mnie dziwić ten ich "rozwój".likipiki pisze:to zaczynam rozumieć te bzdurki które powypisywałeś
Wystarczająco długo obcowałem z albumami Metalliki, żeby stwierdzić, że "...And Justice For All" to NAJLEPSZY ich album. Skończony. A "To Live Is To Die" to chyba najlepszy utwór w ogóle.
A, dodam jeszzce jedno - najlepszą rzeczą obecnie dla Metalliki jet to, że nowy album będzie nagrywał z nimi Rubin. Liczę, że Rock już tam nie wróci, bo chyba zbytnio poczuł się członkiem zespołu. A co do utworów to zobaczymy.
-
prodigalson
- -#Wrathchild

a sie chłopy kłocicie 
wiedziec...testament nagal swietna plyte, slayer tez, exodus wiadomo, megadeth raczej tez nagra swietna... no to meta tez by wypadało zeby nagrali kawał pożąnego Thrashu.... ale po tym co uslyszalem to wiecie co uywazam...(ta strona, 5 post od góy)
już nie mam tu najwięcej postów

Ja się z nie kłócę. Ja tylko wyrażam moje zdanie i chcę także poznać zdanie Likiego. Tylko tyle.
No a co do nowej Metalliki - ja absolutnie nie jestem negatywnie nastawiony do tego materiału, nie raz pisałem, że lubię "St. Anger". W zasadzie to co mi się w tej płycie m.in. podoba to to, że jest bardzo.. równa. Dla mnie nie ma tam jakichś wybitnie wyróżniających się kawałków. I choćby to w niej lubię i choćby tego wg mnie absolutnie nie da się powiedzieć o 2-óch wcześniejszych. MAtek chyba kiedyś słusznie stwierdził (o ile o był Matek) - gdyby skleić najlepsze kawałki z "Load" i "Reload" to powstałąby naprawdę zajebista płyta. Bo sęk w tym, że jakkolwiek są na tych płytach świetne utwory, tak również są tam gnioty.
Ale powiem też, że nie obraziłbym się gdyby nagrali płytę klasycznie metalową, ale oczywiście ze współczesnym brzmieniem i pewnymi nowinkami. Z drugiej strony - Exodus, czy Testament na swoich ostatnich płytach pokazały, że thrash nadal można grać nowocześnie, bez wrażenia "już to gdzieś słyszałem). Ale wątpię, by Metallica poszła tym tropem.
No a co do nowej Metalliki - ja absolutnie nie jestem negatywnie nastawiony do tego materiału, nie raz pisałem, że lubię "St. Anger". W zasadzie to co mi się w tej płycie m.in. podoba to to, że jest bardzo.. równa. Dla mnie nie ma tam jakichś wybitnie wyróżniających się kawałków. I choćby to w niej lubię i choćby tego wg mnie absolutnie nie da się powiedzieć o 2-óch wcześniejszych. MAtek chyba kiedyś słusznie stwierdził (o ile o był Matek) - gdyby skleić najlepsze kawałki z "Load" i "Reload" to powstałąby naprawdę zajebista płyta. Bo sęk w tym, że jakkolwiek są na tych płytach świetne utwory, tak również są tam gnioty.
Ale powiem też, że nie obraziłbym się gdyby nagrali płytę klasycznie metalową, ale oczywiście ze współczesnym brzmieniem i pewnymi nowinkami. Z drugiej strony - Exodus, czy Testament na swoich ostatnich płytach pokazały, że thrash nadal można grać nowocześnie, bez wrażenia "już to gdzieś słyszałem). Ale wątpię, by Metallica poszła tym tropem.
Nie wymieniłeś jeszcze conajmniej kilku kapel które ostatnio nagrały znakomite płyty np. Kreator czy Sodom.Szajba pisze:wiedziec...testament nagal swietna plyte, slayer tez, exodus wiadomo, megadeth raczej tez nagra swietna... no to meta tez by wypadało zeby nagrali kawał pożąnego Thrashu....
W tej chwili było by najlepiej gdyby Metallica nagrała płytę najbardziej zbliżoną do Black Albumu. W tym momencie to było by najlepsze co mogli by zrobić, bo do thrashowych albumów na bank już nie wrócą.Artur pisze:Exodus, czy Testament na swoich ostatnich płytach pokazały, że thrash nadal można grać nowocześnie, bez wrażenia "już to gdzieś słyszałem). Ale wątpię, by Metallica poszła tym tropem.
- likipiki
- -#Lord of the flies

tak samo jak Ty dobrze wiesz, że do wielu trafiają. milion much nie może się mylić.Artur pisze:Nie, to Ty bzdurzysz Razz . Zresztą, nie tylko do mnie nie trafiają, wiesz o tym doskonale. I nie mówię to tylko o tzw. "twardogłowych"...
możesz tak powiedzieć, ale wtedy będziesz się myliłArtur pisze:Zresztą - tak samo mogę Ci powiedzieć, że Ty bzdurzysz, bo jakkolwiek do Ciebie te płyty trafiają, tak wcale dobre nie są. Wink
nie twierdzę, że te płyty są spójne. chodzi mi raczej o to, że meta ma to do siebie, że każdy kolejny album w pewien sposób odcina się od poprzedniego (nie dotyczy to RTL->MoP), bo przecież nawet RTL był od kill'em all inny. black album również do and justice się bezpośrednio nie odwoływał. jasna sprawa, że przeskok między 'metallicą', a loadami był największy i mógł się wydawać nielogiczny. jednak istotne cechy muzyki mety pozostały. brzmieli dalej jak metallica, tylko w nieco innym wydaniu.Artur pisze:Wybacz, ale ja tej ciągłości nie widzę. Przeskok z płyty "Metallica" do "Load" wydaje się nienaturalny. Na "Load" w zasadzie nic nie wynika z poprzednich płyt, a to już mocno dziwne jest...
muzyczne fascynacje, ślizganie się po aktualnych trendach. to przecież od ZAWSZE towarzyszyło metallice. to nie był, nie jest i nie bedzie przeciez jeden z tych zespołów, który nagrywa cały czas to samo, całkowicie ignorując to co aktualnie dzieje się w muzyce. dodatkowo zawsze mieli swój styl, zawsze brzmieli jak metallica, zawsze grali z jajami. to mi się podoba, tym mi imponują.
co racja to fakt. są niespójne. kompozycje również nie są na poziomie dwóch pierwszych płyt. ale wciaż to są bardzo dobre albumy.Artur pisze:Bym powiedział mocno średnie. Ok, nagrane może dobrze, wykonane może też, ale kompozycyjnie już nie. W dodatku cholernie niespójne. A czy dobrze wydane to akurat mało ważne jest.
geniuszu nie da się stracić. metallica jest jedna, jest spójna. oni, moim zdaniem, mają dużo większy potencjał twórczy, niż przykładowo iron maiden. bo ci, którzy stworzyli kiedyś genialne albumy, mogą to jeszcze nie raz powtórzyć. dlatego już chyba z każdą nową płytą metallici będę wiązał wielkie nadzieje.Artur pisze:Jest. Metallica po 1991 roku nie jest już wyznacznikiem jakości. Jest dobrym zespołem i tylko tyle. Kiedyś była zespołem genialnym.
oczywiście, że nie zaprzeczę. jak dla mnie meta nigdy nie była na tyle zespołem eksperymentalnym by tworzyć nowe ścieżki, trendy. to udało się tylko nielicznym. meta po prostu zawsze gra swoje. to nie jest tak, ze zmieniają style muzyczne. oni po prostu czerpią z masy szufladek muzycznych i pakują to do muzyki o nazwie 'metallica'. nie muszę odkrywać dla swiata nowe dźwięki. wystarczy, ze to świat odkrywa je dla niejArtur pisze:Teraz to nierzadko Metallikę się porównuje do innych zespołów, kiedyś było inaczej. W dodatku płyty po 1991 nie odkrywają wcale jakichś nowych ścieżek... może dla Mety tak, ale ogólnie to niespecjalnie. Zaprzeczysz ?
od nowych? czy ja wiem czy nowatorskie...Artur pisze:Żeby nie było - oni chyba nawet nigdy nie odkrywali czegoś zupełnie nowego, ale jednak znacznie bardziej nowatorskie są stare płyty.
na pewno jest najbardziej niestandartowym i najtrudniejszym w przyjęciu. nie zmienia to faktu, ze w moich oczach jest to album przekombinowany, gdzie forma przykryła treść. nie oznacza to, ze go nie lubię. posłuchałem sobie niedawno i stwierdzam, że to kawał naprawdę dobrej muzyki. ale po prostu zdarzało się mecie nagrywać lepsze materiałyArtur pisze:No cóż, prawda jest taka, że nie każdy rozumie ten album. Tak mi się wydaje. Ze wszystkich jest zdecydowanie najbardziej ambitny, niestandardowy. Na dokładkę ma brzmienie, które powoduje, że część z "fanów" przy tej płycie po prostu odpada. Ale skoro od lat cała 3 Jeźdźców powtarza jak litanię, że ta płyta jest spieprzona(?!) to przestaje mnie dziwić ten ich "rozwój".
Wystarczająco długo obcowałem z albumami Metalliki, żeby stwierdzić, że "...And Justice For All" to NAJLEPSZY ich album. Skończony. A "To Live Is To Die" to chyba najlepszy utwór w ogóle.
po pierwsze, nie kłócimy się. po prostu dwóch inteligentnych facetów gada sobie o męskiej muzyceprodigalson pisze:a sie chłopy kłocicie Razz
po drugie, Ty chyba kłótni na forum nie widziałeś. ;]
coś w tym jestArtur pisze:MAtek chyba kiedyś słusznie stwierdził (o ile o był Matek) - gdyby skleić najlepsze kawałki z "Load" i "Reload" to powstałąby naprawdę zajebista płyta.
ale w sumie po co do tego wracać? meta wybrała inną ściężke niż np. slayer. i niech na niej zostanie. od rasowego thrashu mamy masę kapel ;] niech będzie jedna taka, która nieraz nas jeszcze zaskoczyArtur pisze:Ale powiem też, że nie obraziłbym się gdyby nagrali płytę klasycznie metalową, ale oczywiście ze współczesnym brzmieniem i pewnymi nowinkami. Z drugiej strony - Exodus, czy Testament na swoich ostatnich płytach pokazały, że thrash nadal można grać nowocześnie, bez wrażenia "już to gdzieś słyszałem). Ale wątpię, by Metallica poszła tym tropem.