a co do :
no napewno nie..jest tu tylko 2 dnilikipiki pisze:Ty chyba kłótni na forum nie widziałeś. ;]
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
no napewno nie..jest tu tylko 2 dnilikipiki pisze:Ty chyba kłótni na forum nie widziałeś. ;]
Ekhm....Szajba pisze:Mati....oupps...M@ti
Uwielbiam te teksty ;] Tym samym kilkadziesiąt milionów fanów Linkin Park również nie może się mylićlikipiki pisze:tak samo jak Ty dobrze wiesz, że do wielu trafiają. milion much nie może się mylić.
No widzisz i poruszyłeś ważną kwestię - ewolucję ale wewnątrz włąsnego stylu. Jasna sprawa, że pierwsze 5 albumów Mety to również płyty różniące się od siebie, ale cały czas zachowywali swój styl i to jest imponujące. Każda wynikała jakby z drugiej. Według mnie, począwszy od "Load" zatracili to "coś". Nie zeszmacili się czy coś, ale jakby stali się bardziej "zwyczajni", tuzinkowi i tyle. Jak dla mnie to jednak słychać. I nie zgodzę się do końca, że brzmieli nadal jak Metallica.likipiki pisze:chodzi mi raczej o to, że meta ma to do siebie, że każdy kolejny album w pewien sposób odcina się od poprzedniego (nie dotyczy to RTL->MoP), bo przecież nawet RTL był od kill'em all inny. black album również do and justice się bezpośrednio nie odwoływał. jasna sprawa, że przeskok między 'metallicą', a loadami był największy i mógł się wydawać nielogiczny. jednak istotne cechy muzyki mety pozostały. brzmieli dalej jak metallica, tylko w nieco innym wydaniu.
Ustalmy, że pięciu i gitara ;]likipiki pisze:kompozycje również nie są na poziomie dwóch pierwszych płyt
Rozumiem o co Ci chodzi, może źle się wyraziłem - od 15 lat Metallica nie nagrała nic genialnego. O to mi bardziej chodziło.likipiki pisze:geniuszu nie da się stracić.
Hmmm.. ja bym powiedział, że raczej szersze spektrum zainteresowań, co później przekłąda się na większą różnorodność ich muzyki. Ale czy większy potencjał - to kwestia dyskusyjna. Na dziś dzień Maiden ma wg mnie jednak więcej płyt bardzo dobrych i lepszych, choć oczywiście w ogóle ma więcej nagranych, ale przykład - "Brave New World", 12 album studyjny a i tak powala świeżością i jest po prostu świetny. Czy Metallicę będzie stać na to, by ich 12 album(o ile taki będzielikipiki pisze:oni, moim zdaniem, mają dużo większy potencjał twórczy, niż przykładowo iron maiden
Z tego wynika, że masz Metę za zespół mocno wtórny ;]likipiki pisze:oczywiście, że nie zaprzeczę. jak dla mnie meta nigdy nie była na tyle zespołem eksperymentalnym by tworzyć nowe ścieżki, trendy. to udało się tylko nielicznym. meta po prostu zawsze gra swoje. to nie jest tak, ze zmieniają style muzyczne. oni po prostu czerpią z masy szufladek muzycznych i pakują to do muzyki o nazwie 'metallica'. nie muszę odkrywać dla swiata nowe dźwięki. wystarczy, ze to świat odkrywa je dla niej
Ja nie twierdzę, że jakoś cholernie nowatorskie. Ale dla mnie bezdyskusyjnie bardziej niż nowe. Wszak "Kill 'Em All" to po dziś dzień jeden z archetypów thrashu...likipiki pisze:od nowych? czy ja wiem czy nowatorskie...
Wypada tylko powiedzieć to co zawsze - kwestia gustulikipiki pisze:na pewno jest najbardziej niestandartowym i najtrudniejszym w przyjęciu. nie zmienia to faktu, ze w moich oczach jest to album przekombinowany, gdzie forma przykryła treść. nie oznacza to, ze go nie lubię. posłuchałem sobie niedawno i stwierdzam, że to kawał naprawdę dobrej muzyki. ale po prostu zdarzało się mecie nagrywać lepsze materiały
No no, aż się zawstydziłemlikipiki pisze:po prostu dwóch inteligentnych facetów gada sobie o męskiej muzyce
Naprawdę w każdym ich utworze słyszysz pierwiastki thrashu ?? ;> "Low Man's Lyric" ? "Mama Said ?? ;>likipiki pisze:ale w sumie po co do tego wracać? meta wybrała inną ściężke niż np. slayer. i niech na niej zostanie. od rasowego thrashu mamy masę kapel ;] niech będzie jedna taka, która nieraz nas jeszcze zaskoczy a mi się wydaje, że meta zawsze, ale to zawsze do każdego utworu przemyci pierwiastek thrashu
serio ?Fear pisze:Chyba jest u nich jakiś kryzys w komponowaniu

Ja też sie z tym zgadzam. Wystarczy spojżeć na ich debiutanckie albumy.likipiki pisze:oni, moim zdaniem, mają dużo większy potencjał twórczy, niż przykładowo iron maiden.
Tak się akurat śmiesznie składa, że "Kill 'Em All" na pewno nie jest lepszy od "Iron Maiden" pod każdym względem.... dla mnie akurat debiut Ironów jest lepszy. ProsteCygan pisze:Kill'em All jest lepszy od Iron Maiden pod każdym względem.
Po pierwsze:
- kompozycje
Po drugie:
- Solo na basie
Po trzecie:
- Iron Maiden poprostu gra stylem już wcześniej slyszanym, a Meta, zagrała swoje utwory tak jak ich nikt wcześniej nie slyszal. Chodzi glownie o skomplikowane riffy w tak szybkim tempie
Po czwarte:
- solówki (tu chyba się każdy zgodzi żę sola z KEA są o niebo jepsze od IM)
Po piąte:
- Na KEA ja czuję większy klimat i pasję niż na IM
Jak najbardziej Cię rozumeim. Każdy ma taki zespół.Cygan pisze:Na zakończenie:
Nie lubie porównywać tych 2 zespołów, ale meta jest dla mnie naj ważniejsza i zawsze będzie dla mnie lepsza od czegokolwiek.
Eeee.... no i ???Cygan pisze:Jeszcze plus ktory przemawia za Metą to to że na każdej płycie Mety śpiewa James, a w Iron Maiden nie
a co to ma do rzeczy ? ale jesli juz to ci powiem jedno: Bruce przez wszystkie lata spiewa mniej wiecej tak samo, paul i blaze na pobu "swoich" plytach spiewaja tak samo, a jaymz na KEM spiewa inaczej(ten jego wysoki troche chrypiący głos jest zajebisty, to inna sprawa ) , na RtL spiewa troche inaczej ale inaczej, na MoP i AJFA inaczej, na blacku inaczej, ap otem to juz wole spiewa do dupy... wiec... ale do AJFA włącznie spiewał naprawde fajnieCygan pisze:Jeszcze plus ktory przemawia za Metą to to że na każdej płycie Mety śpiewa James, a w Iron Maiden nie
No, czyli teoria Cygana chyba nie do końca słuszna jest.Matek pisze:to dla mnie zdecydowanie lepiej wypada maiden.
A może nawet lepszyMatek pisze:dla mnie dopiero na BNW Ironi zaprezentowali taki poziom jak meta na ride, master i justice.
niewykluczoneArtur pisze:A może nawet lepszy
a u mnie takArtur pisze:Heh, jeśli idzie o rzeczy następne U mnie to się przedstawia tak:
"Killers" 8/10 vs "Ride The Lightning" 9/10
"The Number Of The Beast" 10/10 vs "Master Of Puppets" 10/10
"Piece Of Mind" 10/10 vs "...And Justice For All" 10/10
No to ładnie, też wysoko, myślałem, że z tych płyt IM żadnej nie dasz więcej jak 8, bo wiem, że choćby na "TNOTB" i "POM" nie wszystkie numery Ci się podobająMatek pisze:a u mnie tak
killers 9
666 9
PoM 9
ride 10
master 9
ajfa 10
:rocxMatek pisze:bnw 11
No i bardzo dobrze. Nie raz pisałem, że również uwielbiam "BNW". Super album, Maiden w wielkiej formie. A o tych innych płytach na 10 to mówiłeś rozumiem o innych wykonawcach ?? Czy też o jakichś innych płytach IM ?? ;>Matek pisze:tak serio dla mnie brave to płyta poza jakąkolwiek konkurencją, w której każda sekunda mi się podoba. jest pare płyt którym dałbym 10 ale i tak żadna "nie ma startu" do brave'a więc 11 być musi
Ja tak samoMatek pisze:bnw 11 tak serio
no maiden też by się znalazło- rock in rio, LADArtur pisze:No i bardzo dobrze. Nie raz pisałem, że również uwielbiam "BNW". Super album, Maiden w wielkiej formie. A o tych innych płytach na 10 to mówiłeś rozumiem o innych wykonawcach ?? Czy też o jakichś innych płytach IM ?? ;>
nie, ja uwielbiam te płytki, zwłaszcza killersArtur pisze:No to ładnie, też wysoko, myślałem, że z tych płyt IM żadnej nie dasz więcej jak 8, bo wiem, że choćby na "TNOTB" i "POM" nie wszystkie numery Ci się podobają
"13th Step" ??Matek pisze:więcej grzechów nie pamiętam
Wiem wiem, nie raz pisałeśMatek pisze:zwłaszcza killers
zacznijmy od 13th step... nie 10 bo za dużo tam kawałków które odstają poziomem od tych najgenialniejszych z genialnychArtur pisze:"13th Step" ??Matek pisze:więcej grzechów nie pamiętam9,5 ?? ;>
Wiem wiem, nie raz pisałeśMatek pisze:zwłaszcza killersTo może inaczej - "TNOTB" i "POM" nie mają 10/10 bo nie wszystkie kawałki Ci się tak bardzo podobają nie ?? (vide: "Invaders"
![]()
![]()
)
No ja natomiast mam 10 dość sporoPowiedziałbym za dużo, ale nic, trudno. A i w sumie generalnie to oceniania nie lubię specjalnie, czasem tylko skrobnę
Hmm.. ta płyta jest dla mnie jakaś dziwna. Miałem takie okresy, że bardzo mi sie podobała, potem znowu nie mogłem tego słuchać i następinie jak na początkuSzajba pisze:serio ?Fear pisze:Chyba jest u nich jakiś kryzys w komponowaniuja tak twierdze od przesluchania st.shi...eee...angera ....

Wiesz, na forum Sanktuarium na pewno nie, ale na Overkillu by była.Artur pisze:No, czyli teoria Cygana chyba nie do końca słuszna jest.