Lord of Light - oceny, wrażenia, recenzje!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Re: Lord of Light - oceny, wrażenia, recenzje!
Lord Of Light jest genialny :rocx Bardziej brzmi jak z solowego dorobku Bruca niż Maiden jak dla mnie. Świetny wstęp, po czym wspaniała galopada (zwrotka) i ciężki podniosły refren. Obok FTGGOG i LD najlepszy na płycie 
j apo całym weekendzie spędzonym z tą płytą powiem że ten kawałek jest jednym z najlepszych w ich karierze
istne cudo, 10/10. niesamowity początek, potem genialny, agresywny wokal dickinsona i równie genialny refren. nawet solówki wymiatają...
Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak. Może jeszcze jakieś 20 przesłuchań pod rząd i coś wyjdzie 
-
Filik10
- -#Clairvoyant

Eee tam, większośc zespołów progresywnych, czy death/black metalowych za bardzo nie da się zanucić, a i tak ich słuchamSzczur22 pisze:Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak. Może jeszcze jakieś 20 przesłuchań pod rząd i coś wyjdzie
tyle ze IM nie sa ani black metalowi ani deat metalowi ani tym bardziej progresywniFilik10 pisze:Eee tam, większośc zespołów progresywnych, czy death/black metalowych za bardzo nie da się zanucić, a i tak ich słuchamSzczur22 pisze:Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak. Może jeszcze jakieś 20 przesłuchań pod rząd i coś wyjdzie
Heh zakończenie tego kawałka trochę mi tu nie pasuje, nawiązanie do HBTN? 
Kawałek świetny już widzę ten młyn który się rozpęta po fragmencie gdzie Bruce wchodzi ze swoim agresywnym wokalem. :solo
Riff który wchodzi zapowiadając szybszą partię jest GENIALNY. Kawałek-cudo.
X
Przy 5 minucie coś mi zgrzyta.. Jestem w lekkim szoku, może tak.. Rzeczywiście, riff i przejście przy 5 minucie, jakby żywcem solowych płyt Bruce'a. Ale kawałek jest cholernie mocny!!! Nicko niesamowicie nap.. zaiwania na garach znaczy
Słychać pracę całego zespołu. Riff w refrenie fajnie pokombinowany z tymi podjazdami przed dźwiękami. Masakryczny dla mnie ten refren, a solo dzikie :solo :rocx dzikie, jak nigdy chyba, z takim smoczym pazurem.. (no ok, smoki zarezerwujmy dla fanów Dio;P). Wyobraźcie sobie tysiące fanów zdzierające gardło na tym refrenie.. zabili mnie!! Kto tu mówił, że nie potrafią kąsać, niech na szable ze mną wyskoczy!! :beer
Aces High cpt. Dickinson!
Ha! Minelo pare dni i juz tez uwielbiam ten utwor! Wiedzialem ze tak bedzie 
to normalne... tak się sklada że ten kawałek nie wypada tak rewelacyjnie w oczach (raczej uszach) fanów maiden - patrząc po ocenach itp. cóż, ja słucham nieco innej muzyki i akurat ta stylistyka mi jak najbardziej odpowiada.Szczur22 pisze:Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak.
to że się utarlo że to pieprzenie o progresji to trochę pic na wodę (zwłaszcza po tych 3 udostępnionych kawałkach) to nie znaczy że jej nie ma na tej płycie...Bonzo pisze:tyle ze IM nie sa ani black metalowi ani deat metalowi ani tym bardziej progresywni
X
No nie oszukujmy się, Maiden to nie Queensryche czy DTMatek pisze: to że się utarlo że to pieprzenie o progresji to trochę pic na wodę (zwłaszcza po tych 3 udostępnionych kawałkach) to nie znaczy że jej nie ma na tej płycie...
- soulburner
- -#Invader

Dla mnie Maiden jest bardzo progresywnym zespołem - racja, to nie Dream Theater, ale od kiedy DT jest synonimem progresywności? 
Np. "Somewhere in Time" jest dla mnie bardzo progresywnym albumem, utwory są długie i posiadają dość złożone partie instrumentalne.
Zatem... nie mówić mi tu, że Maiden nigdy nie było progresywne i nowy album również nie jest, bo jest i wcześniejsze utwory również takie były. Co, może "Rime..." nie jest progresywny? "Seventh Son" też nie? Ani "To Tame A Land"? No jak nie jak tak
A co do Lord of Light - obecnie jest to mój najmniej lubiany kawałek. ALE! Ja mam tak bardzo często - niemal zawsze jest jakiś pojedynczy utwór, który mi się nie podoba, a po jakimś czasie staje się wręcz moim ulubionym
Np. "Somewhere in Time" jest dla mnie bardzo progresywnym albumem, utwory są długie i posiadają dość złożone partie instrumentalne.
Zatem... nie mówić mi tu, że Maiden nigdy nie było progresywne i nowy album również nie jest, bo jest i wcześniejsze utwory również takie były. Co, może "Rime..." nie jest progresywny? "Seventh Son" też nie? Ani "To Tame A Land"? No jak nie jak tak
A co do Lord of Light - obecnie jest to mój najmniej lubiany kawałek. ALE! Ja mam tak bardzo często - niemal zawsze jest jakiś pojedynczy utwór, który mi się nie podoba, a po jakimś czasie staje się wręcz moim ulubionym
You must gather your party before venturing forth.
soulburner pisze:Dla mnie Maiden jest bardzo progresywnym zespołem - racja, to nie Dream Theater, ale od kiedy DT jest synonimem progresywności?
No HALO
Coż, Lord of light raczej moim zdaniem odstaje od reszty utworów płyty. Czegoś mu brakuje. Nie wiem czego! ale nie czuję do końca tej pisoenki, mimo, ze to dobra kompozycja. Może to ten refren, troche powolny i wydaje mi się taki na siłę. Troszkę może przeszkadzać głos wokalisty, który akurat w tej piosence miejscami "stęka". Ale być może przekonam się do tego utworu (po 3 przesłuchaniach i tak lepiej o nim myślę niż po 1 przesłuchaniu).
i całe szczęściesoulburner pisze:Dla mnie Maiden jest bardzo progresywnym zespołem - racja, to nie Dream Theater
Świetny kawałek uwielbiam go
I nie mogę przestać słuchać
Wspaniały głos Bruce'a, cudowna solówka, taka jak na mój gust dość Maidenowa, bardzo dobra gra Nicko, dobry tekst. No czego chcieć więcej 
Ani Queensryche, ani Dream Theater to nie są zespoły jakoś bardzo progresywne. I nie mówię tego w tonie złośliwym, bo Dream Theater bardzo lubię, a Queensryche uwielbiam wręcz.Celestial pisze:No nie oszukujmy się, Maiden to nie Queensryche czy DT
X
No cóż, nie mnie oceniać, czy to kwestia gustu, czy jednoznacznych muzycznie dowodów (wystarczy spojrzeć w nuty/taby)Artur pisze:Ani Queensryche, ani Dream Theater to nie są zespoły jakoś bardzo progresywne. I nie mówię tego w tonie złośliwym, bo Dream Theater bardzo lubię, a Queensryche uwielbiam wręcz.
Tak czy inaczej , wracając do wątku AMOLAD, chłopaki naprawdę dali z siebie wszystko na tym albumie. Nie znaczy to, że nie stać ich na więcej, ale wszyscy zgodnie musimy przyznać: dalej nas zaskakują! :rocx
Pzdr.
Ale wiesz, to nie chodzi o nuty czy taby. Progresję albo słychać, albo nie. I jakkolwiek elementy progresji w muzyce tych zespołów są niewątpliwie zauważalne, tak nie brałbym ich jako wyznacznika progresji w metalu, zwłaszca Queensryche. I tylko tyle.Celestial pisze:No cóż, nie mnie oceniać, czy to kwestia gustu, czy jednoznacznych muzycznie dowodów (wystarczy spojrzeć w nuty/taby)
Ale kłócić się nie zamierzam, bo oczywiście Ty masz prawo inaczej patrzeć na muzykę