Lord of Light - oceny, wrażenia, recenzje!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Lord of Light - oceny, wrażenia, recenzje!
To wpsólnie stwierdźcie że chociaż Tool jest progresywny i podajcie sobie łapki 
Ale tak serio.. swoją drogą - jakie są kryteria tej progresywności? No nie wiem, może używam jakiegoś potocznego języka. Ale muzyką progresywną nazywa się skomplikowane i niejednokrotnie bardzo rozbudowane utwory, często rozpisane na wiele instrumentów. Tekstowo przeważają tam utwory iście epickie, często inspirowane tematyką mitologiczną, historyczną itp.. Progesywna muzyka łączy w sobie rozne style, otwarcie tez nawiazuje do muzyki klasycznej - tyle zapamietalem z wykladow, ale i tyle sam mniej wiecej wnioskuję
DT pasuje do tej definicji, IM za cholerę
Tool jak najbardziej, Fates Warning, King Crimson, Focus, YES, Camel etc etc...
Aces High cpt. Dickinson!
Pod tym to ja się podpiszę wszystkim co mam. Tool to niewąpliwie jest zespół grający muzykę progresywną.Szczur22 pisze:że chociaż Tool jest progresywny
Częściowo tak.Celestial pisze:DT pasuje do tej definicji
Ja to nie wiemCelestial pisze:Ale tak serio.. swoją drogą - jakie są kryteria tej progresywności?
-
Dani Filth
- -#Long distance runner

Gęstość różnorodnych dźwięków, pewien rozmach i jak powiedziałeś epickie teksty traktujące o mrocznych, czy cieżkich sprawach. Najlepszym przykładem progresywności jest ,,Paschendale" z ,,Dance Of death". Utwór trudny w odbiorze i bardzo skomplikoawany pod względem technicznym.Celestial pisze:swoją drogą - jakie są kryteria tej progresywności?
Ps. A teraz niech wszyscy odpalą ,,X-Factor" i posłuchają sobie ,,Blood On The Worlds Hands". :rocx
Nemesis...as one we stand!!
A instrumentale nie mogą być progresywne??Dani Filth pisze:epickie teksty traktujące o mrocznych, czy cieżkich sprawach.
Przecież z tego nie wynika, że nie. Głupie pytanie - oczywiście, że mogą, i są.BOSKI pisze:A instrumentale nie mogą być progresywne??Dani Filth pisze:epickie teksty traktujące o mrocznych, czy cieżkich sprawach.
PS: Ciekawy podpis
Kolejny świetny kawałek muzyki. Tyle powiem. Póki co, trójka moich ulubionych utworów, wraz z "The Longest Day" i "For The Greater Good Of God". Ten galop jest świetny, taki wściekły. :rocx
-
Dani Filth
- -#Long distance runner

Podałem tylko charakterystyczny przykłąd progresywnego utworu. Ale jeśli chodzi o tekst to powinien on być zbliżony do źwięku, bo poswtałby wtedy rażący kontrast. :rocxBOSKI pisze:A instrumentale nie mogą być progresywne??
W muzyce progresywnej dźwięki są po prostu hm..foniczną realizacją zdarzeń opowiadanych przed podmiot. A jeśli nie ma tekstu, to tak czy inaczej oddają one dźwiękami stany emocjonalne, zdarzenia. Przykład - Symphony X w Odyssey. Jeśli są to utwory instrumentalne zaś, to najczęściej wplecione są one w większą całość - koncept-albumy.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Artur na prezydenta :beer Mam dokładnie tak samo, ale z każdym dniem The Legacy zbliża się do tej trójkiArtur pisze:Póki co, trójka moich ulubionych utworów, wraz z "The Longest Day" i "For The Greater Good Of God"
Heh, pewno lepszy niż obecny będę, choć to chyba nie jest jeszcze powod do dumyKratos pisze:Artur na prezydenta :beer
Też tak w zasadzie mam, bo z początku jednak "The Legacy" ewidentnie nie "czułem"... teraz już lepiej jest, ale nadal ten utwór jest dla mnie tai niejednoznaczny.Kratos pisze:Mam dokładnie tak samo, ale z każdym dniem The Legacy zbliża się do tej trójki
-
Dani Filth
- -#Long distance runner

Czy nie taki właśnie powinien być? Niejednoznaczny, intrygujący. Brzmi jak utwór z X-Factor (10/10) i świetnie pasuje jako zakończenie AMOLAD. :beerArtur pisze:z początku jednak "The Legacy" ewidentnie nie "czułem"... teraz już lepiej jest, ale nadal ten utwór jest dla mnie tai niejednoznaczny.
No ale ja nie powiedziałem, że to źle. To dobrze, że jest niejednoznaczny.Dani Filth pisze:Czy nie taki właśnie powinien być? Niejednoznaczny, intrygujący. Brzmi jak utwór z X-Factor (10/10) i świetnie pasuje jako zakończenie AMOLAD.
Ale dziwny to on zawsze będzie
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

I w tym właśnie leży jego siła jak dla mnieArtur pisze:Też tak w zasadzie mam, bo z początku jednak "The Legacy" ewidentnie nie "czułem"... teraz już lepiej jest, ale nadal ten utwór jest dla mnie tai niejednoznaczny.
najlepsze są ostatnie 3 kawałki
gdyby nie pare mankamentów o których pisałem w odpowiednim temacie legacy mogło by więcej 'zawojować'
no ale nie jest źle... a ocena lord of light rośnie cały czas u mnie - już skali brakuje 
Do momentu zwolnienia jest naprawde zaje.......... potem robi sie juz przyzwoity utworek tylko.
Eh, słucham tego i słucham, i coraz mniej mi się podoba. Jest nudny, ograny, a przy intrze można zasnąć. Tyle.
a mi za pierwszym razem wydawal sie najgorzy a teraz po ok 20 jest super i tym sposobem uwazam album za doskonaly 
-
Deleted User 2259
polać muMatek pisze:najlepsze są ostatnie 3 kawałki Cool
:beer
dokładnie wszystkim dałem po 10
Też mam podobne zdanieInvader pisze:polać muMatek pisze:najlepsze są ostatnie 3 kawałki Cool
:beer
dokładnie wszystkim dałem po 10
A Lord Of Light to jednak potęga
Fajne jest zakończenie- bez zbędnych pierdół, ostre cięcie. Już pisałem chyba gdzieś, że ten kończący motyw przypomina mi klasyczne zagrywki Maiden np. zakończenie HBTN. Fajne połączenie