Sprzedaż AMOLAD
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Sprzedaż AMOLAD
#1 oczywiście Szwecja (złota płyta)
http://www.hitlistan.se/
#2 Węgry
http://www.mahasz.hu/m/hu/top40.php] Przydałoby się dorównać bratankom :beer
http://www.hitlistan.se/
#2 Węgry
http://www.mahasz.hu/m/hu/top40.php] Przydałoby się dorównać bratankom :beer
A kiedy będzie notowanie "Billboardu" ?? 
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

W gazetce media markt jest reklama AMOLAD 
oglądełeś keidyś to notowanie?Artur pisze:A kiedy będzie notowanie "Billboardu" ??
Jak n nasze warunki to 6 miejsce nie jest złe 
jutro albo pojutrze będzie lista OLISU z tamtego tygodnia czyli po oficjalnym wydaniu AMOLAD i n pewno album będzie wyżejAbstract pisze:Jak n nasze warunki to 6 miejsce nie jest złe
EDIT: jeśli w USA jest już 60 000 to możemy chyba liczyć na pierwszą dziesiątkę!
No oglądałem w sensie widziałem tę listę na oczy, jeśli o to idzieMatek pisze:oglądełeś keidyś to notowanie?![]()
Oj nie, raczej nie możemycellman pisze:EDIT: jeśli w USA jest już 60 000 to możemy chyba liczyć na pierwszą dziesiątkę!
Dance Of Death było 18 za sprzedaż 40 000....Artur pisze:No oglądałem w sensie widziałem tę listę na oczy, jeśli o to idzieMatek pisze:oglądełeś keidyś to notowanie?![]()
Zestawienie 200 najlepiej sprzedających się albumów w danym, tygodniu. "AMOLAD" pewno tak na miejscu 20-30 będzie, skoro lepiej się sprzedaje od "DOD', które było 35 czy jakoś tak
![]()
Szitfakcellman pisze:Dance Of Death było 18 za sprzedaż 40 000....
A to "AMOLAD" chyba może być w "dziesiątce"... Bo ostatnio jakiś zespół wszedł do dziesiątki nie mając nawet 100 000...
A to "BNW" był chyba 35 czy jakoś tak. Kurde, sprawdzę
Bnw było 39 za sprzedaż 38 000 czli różnica niewielka a miejsce odległe... AMOLAD ma bardzo realne sznase na zbliżenie się nawet do podium (chyba przesadzam już!
)
- born_to_kill
- -#Prodigal son

Ja myśle że nie możemy liczyć bo z tego co wiem na pierwszą dziesiątkę potrzeba ok.200 tys. egzemplarzy.cellman pisze:jutro albo pojutrze będzie lista OLISU z tamtego tygodnia czyli po oficjalnym wydaniu AMOLAD i n pewno album będzie wyżejAbstract pisze:Jak n nasze warunki to 6 miejsce nie jest złe
EDIT: jeśli w USA jest już 60 000 to możemy chyba liczyć na pierwszą dziesiątkę!
Up the Irons !!
Zgadza się, Bob Dylan zajmując teraz #1 miejsce sprzedał 198 tys.born_to_kill pisze: Ja myśle że nie możemy liczyć bo z tego co wiem na pierwszą dziesiątkę potrzeba ok.200 tys. egzemplarzy.
#1 Słowenia :rocx
http://www.paranoid-zine.com/default.cfm
- born_to_kill
- -#Prodigal son

A to i tak mało bo pamiętam że Tool sprzedał w ok. 600 tys. egzemplarzy...Maiden w USA nie jest tak popularne jak w Europie, w ciężkiej muzyce tam prym wiedzie trash, który jest łatwiejszy w odbiorze. Płyta tak skomplikowana jak AMOLAD ma tam minimalne szanse na sukces komercyjny, myśle że sprzedaż 200-300 tys. sztuk jest realna, ale może zdarzyć się i tak, że sprzeda się w nakładzie poniżej 200 tys. (tak sprzedał się Dance Of Death). Cała nadzieja w Ameryce Płd. gdzie Ironi są na fali :rocx .Cybul pisze:Zgadza się, Bob Dylan zajmując teraz #1 miejsce sprzedał 198 tys.
Up the Irons !!
w tej czerwonej takiej... u nas we Wrocku nie maRainmaker. pisze:W gazetce media markt jest reklama AMOLAD
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Tyle, że w Ameryce Południowej mało kogo stać na oryginalne płyty.born_to_kill pisze:Cała nadzieja w Ameryce Płd. gdzie Ironi są na fali :rocx .
Sprzedaż 60 tys. kopii w USA podczas pierwszego tygodnia byłaby b. dużym osiągnięciem i dawałaby Maiden miejsce w top 10 listy Billboard!
A płyta i tak najlepiej sprzedaje się w Europie Zachodniej i w Japonii.
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Borys1978 pisze:w tej czerwonej takiej... u nas we Wrocku nie maRainmaker. pisze:W gazetce media markt jest reklama AMOLAD
Tak w tej czerwonej, musi się chyba dobrze sprzedawać skoro robią taką akcje. Cena to 49,90
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Dasz skan?
Rozumiem, że reklamują wersję CD?
zajrzyj do skrzynki na listy pewnie przyszła pocztąWICKER MAN pisze:Dasz skan?![]()
Rozumiem, że reklamują wersję CD?
Podium to nie, to musiałaby być sprzedaż rzędu kilkuset tysięcy, a przynajmniej raczej ponad 100 000.cellman pisze:AMOLAD ma bardzo realne sznase na zbliżenie się nawet do podium (chyba przesadzam już! )
Nie, 200 000 to już jest miejsce w pierwszej "trójce" nierzadko. Tym bardziej, że jestem już pewien o co mi chodziło dokładnie w tej wypowiedzi:born_to_kill pisze:Ja myśle że nie możemy liczyć bo z tego co wiem na pierwszą dziesiątkę potrzeba ok.200 tys. egzemplarzy.
I moi drodzy tym zespołem był nie kto inny jak sam SLAYER ze swoim "Christ Illusion", który osiągnął aż 5-te miejsce(najwyższe w historii tej kapeli) mając sprzedanych w tygodniu, który obejmowało notowanie "jedynie" 62 000 egzemplarzy, toteż tutaj:Artur pisze:Bo ostatnio jakiś zespół wszedł do dziesiątki nie mając nawet 100 000...
Wicker może mieć rację, a przynajmniej jest to możliwe. Z tego co się orientuję tylko "SIT" ze wszystkich albumów Maiden zdołał się dostać do Top10 listy Billboard.WICKER MAN pisze:Sprzedaż 60 tys. kopii w USA podczas pierwszego tygodnia byłaby b. dużym osiągnięciem i dawałaby Maiden miejsce w top 10 listy Billboard!
Fakt, dokładnie to "Lateralus" w 2001 miał 550 000 i był #1, a w tym roku "10 000 Days" miało 560 000 i również #1. To po prostu zależy od tego jakie albumy jakich wykonawców wychodzą w danym tygodniu, tak więc reguły nie ma. Im większe gwiazda, tym większy popyt. Nie orientuję się jacy znani wykonawcy wydali swoje albumy w tym samym tygodniu co Maiden..born_to_kill pisze:A to i tak mało bo pamiętam że Tool sprzedał w ok. 600 tys. egzemplarzy
Raz, że thrash wiódł prym w Stanach pod koniec lat 80-tych i na początku 90-tych (czołowe miejsca albumów Metalliki,Megadeth czy Pantery na liście Billboardu), a nie teraz( bo Slayer to wyjątek i to spowodowany raczej powrotem Lombardo do składu), a dwa, że na pewno nie jest łatwiejszy w odbirze od heavy metalu, bez przesadyborn_to_kill pisze: ciężkiej muzyce tam prym wiedzie trash, który jest łatwiejszy w odbiorze
A tak w ogóle to możecie mi powiedzieć, skąd macie informacje o tym, ile poszło tego w USA ?
I kiedy będą znane dokładne wyniki w Plsce i na świecie, będzie miał jakieś wieści dla nas Wicker ?? :>
A jutro notowanie OLISu, 3mamy kciuki :rocx
EDIT: hehe, co za matołek ze mnie
EDIT2: dobra, to mała aktualizacja, żeby były wszystkie znane dotychczas pozycje "AMOLAD" na listach przebojów:
Album:
Finland #1 (Złota Płyta)
Italy #1
Germany #1
Czech Republic # 1
Sweden # 1 (Złota Płyta)
Slovenia # 1
Hungary # 2
Switzerland #2
Norway #2
UK #4 (sales topping 45,000)
Spain #4
Austria #4
France #5 (downloads: #7)
Ireland #5
Poland #6
Netherlands #7
Australia #12
New Zealand #34
EDIT 3: Ha - "A Matter Of Life And Death" na miejscu I, na liście najlepiej sprzedających się albumów w Europie w notowaniu Billboardu :rocx
http://www.billboard.biz/bb/biz/newsroo ... 1003118098
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

W tygodniu premiery Maiden wychodził jeszcze nowy album Kasabian (objął prowadzenie w UK, w USA raczej nie będzie to taki hit) oraz Bob'a Dylan'a... To największe zagrożenia dla Maiden. 
Nim info pojawi się na stronie Billboard to będą już przecieki z innych źródeł (mn. Blabbermouth czy Maidenfans) więc nie ma sensu się u nich rejestrować.
Sprzedaż albumów w USA, podobnie jak w Polsce, gwałtownie spada i dlatego teraz "marne" 60.000 egz. wystarczy, aby raczej na pewno znaleźć się w top 10. Kiedyś byłoby to niemożliwe, a albumy znajdujące się w pierwszej dziesiątce zestawienia sprzedawały się w setkach tysięcy egzemplarzy. W 2000 roku BNW z bodajże 38-tysiącami deubiotwał na 39 pozycji, a DOD (40.000) na 18-tej.
Myślę, że na sukces AMOLAD za oceanem przyczynił się występ na Ozzfeście i wrzawa jemu towarzysząca - choć minął od tego rok to Panowie dobrze to wykorzystali podsycając jeszcze atmosferę przed premierą kilkoma kąśliwymi wypowiedziami na temat Sharon. Do tego niska cena (9.99$ za wersję z DVD) i bonusy dołączane do przeróżnych wydań (zależnie od sklepu - naszywka lub plakaty) zachęciły dużo osób do kupienia tego albumu "w ciemno". Ciekawe ile z nich go polubi, bo wg. mnie AMOLAD to wydawnictwo typowo nieamerykańskie - tak jak SIT czy SSOASS nastawione głównie na europejskich odbiorców i trafiające w ich gusta muzyczne (Amerykanie nie szaleją aż tak za progresywnym metalem mimo sukcesów Dream Theater czy Tool).
Notowanie OLIS będzie w piątek/dzisiaj czy w sobotę??
Nim info pojawi się na stronie Billboard to będą już przecieki z innych źródeł (mn. Blabbermouth czy Maidenfans) więc nie ma sensu się u nich rejestrować.
Sprzedaż albumów w USA, podobnie jak w Polsce, gwałtownie spada i dlatego teraz "marne" 60.000 egz. wystarczy, aby raczej na pewno znaleźć się w top 10. Kiedyś byłoby to niemożliwe, a albumy znajdujące się w pierwszej dziesiątce zestawienia sprzedawały się w setkach tysięcy egzemplarzy. W 2000 roku BNW z bodajże 38-tysiącami deubiotwał na 39 pozycji, a DOD (40.000) na 18-tej.
Myślę, że na sukces AMOLAD za oceanem przyczynił się występ na Ozzfeście i wrzawa jemu towarzysząca - choć minął od tego rok to Panowie dobrze to wykorzystali podsycając jeszcze atmosferę przed premierą kilkoma kąśliwymi wypowiedziami na temat Sharon. Do tego niska cena (9.99$ za wersję z DVD) i bonusy dołączane do przeróżnych wydań (zależnie od sklepu - naszywka lub plakaty) zachęciły dużo osób do kupienia tego albumu "w ciemno". Ciekawe ile z nich go polubi, bo wg. mnie AMOLAD to wydawnictwo typowo nieamerykańskie - tak jak SIT czy SSOASS nastawione głównie na europejskich odbiorców i trafiające w ich gusta muzyczne (Amerykanie nie szaleją aż tak za progresywnym metalem mimo sukcesów Dream Theater czy Tool).
Notowanie OLIS będzie w piątek/dzisiaj czy w sobotę??