Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Marx
-#Prisoner
-#Prisoner

Re: Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja

Post autor: Marx »

Nomad pisze:Ja i tak będe zawsze wolał każdy utwór z Number of the Beast ,każdy utwór z Somewhere in Time czy kazdy utwór z Seventh Sona, poprostu nie tylko mi sie bardziej podobają, co słuchając ich mam większe ciary na plecach
chwała ci za to chłopie... :wink:
arcos89
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: arcos89 »

Nomad pisze:Zastanawiacie się może czasami dlaczego akurat ten utwór został uznany za najbardziej kultowe nagranie Iron Maiden ,fani najbardziej domagają sie go na koncertach ,muzycy innych kapel tak bardzo częśto wymieniają go jako inspiracje .Mnie to bardo zastanawia ,tak samo jest w przypadku Judas Priest ,gdzie wiele osób wymienia album Painkiller ,które przecież najlepszy nie jest ,tak samo tu.
Fear of the Dark to napewno dobry utwór ,ale do takich arcydzieł jak Halloweed Be thy Name ,Powerslave czy Infinite Dreams mu daleko, bardzo daleko. Zacznijmy od wstępu ,no napewno jest ciekawy ,przeciągły riff ,który przechodzi w delikatną partie gitary ,ale taki zabieg Ironi stosowali już wiele razy np.w Halloweed Be thy Name ,Revelations czy Children of the Damned i jakoś te wstępy młodym fanom aż tak sie z Iron Maiden nie kojarzą .Potem mocne wejście ,napewno brzmi to atrakcyjnie ,ale czy jest to takie genialne. Wokal Bruca tylko niezły ,zwrotki dośc słabe jak na Iron Maiden no i całkiem ciekawa solówka . Potem zwolnienie na końcu .I czy to wszystko składa sie na najlepszy utwór Iron Maiden ,jak dla mnie napewno nie ,nie ma tu dla mnie tej mocy co chociażby Phantom at the Opera, Prisoner , Heaven Can Wait czy Moonchild .Więc co młodych fanów tak do niego ciągnie ,nie wiem ,myśle że to ,że to ostatni utwór przed odejściem Bruca i to ma takie znaczenie.
Myśle ,że większośc fanów ,uważa inny utwór za najbardziej kultowy ,wielu też ,zwłaszcza starszych Feara nie umieściłoby w swojej 10 najlepszych utworów ,ja nawet nie mieszcze w 50 ,poprostu Ironi mieli zbyt dużo genialnych utworów .

Jakie są wasze opinie na ten temat?

No tak zgadzam się z tobą w 100% ale zauważ jedno ;) , jeśli ktoś mówi o utworze "Fear of the Dark" zawsze mówi o wersji live. :!: A przecież wersja studyjna nie jest, taka najgorsza wcale. :!:

PS A co do fenomenu utworu "Fear of the Dark" to cóż, :!: klasyka. :!: 8)
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Filik10 »

Marx pisze:
Nomad pisze:Ja i tak będe zawsze wolał każdy utwór z Number of the Beast ,każdy utwór z Somewhere in Time czy kazdy utwór z Seventh Sona, poprostu nie tylko mi sie bardziej podobają, co słuchając ich mam większe ciary na plecach
chwała ci za to chłopie... :wink:
Mam tak samo jak ty Nomad. No może z 3 utwory z tych wymienionych albumów są gorsze od FOTD. Fear to chyba jedyny utwó Maiden który mi się przejadł :P
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

arcos89 pisze:przecież wersja studyjna nie jest, taka najgorsza
Mi wersja studyjna bardzo się podoba :wink:
arcos89
-#Prodigal son
-#Prodigal son