Boom na Iron Maiden w Polsce w latach '80

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Boom na Iron Maiden w Polsce w latach '80

Post autor: remi »

mi tata opowiadal ze jak byl w szkole sredniej to mial kolege metalowca i pamieta ze ow kolega mial naszywke ironow na plecaku i tego diabla z 666:)) mowil rowniez ze ten kolega nie pojawil sie w szkole na kilku dniach z powodow blizej nieokreslonych (zaliczyl koncerty w polsce z ktorejs z tras w 80 latach wydaje mi sie ze z Somewhera
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: adam IM »

Abandonment pisze:A gdzie byłeś na tym koncercie w 86r?
jeśli to do mnie :?: to w Zabrzu w Hali Widowiskowo-Sportowej przy ul. Matejki.
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

Myślałem, że to następny kretyński temat (nie mówię tu tylko o Nomadzie), jednak okazał się inny niż wszystkie. Dzięki za odświeżenie tematu Nomad :beer. Oby więcej osób się wypowiedziało.

Adam - gratuluję, naprawdę jestem pod wrażeniem :beer. Taki fan to rozumiem :P 8) Zapewne teraz mania opadła, ale czy nadal twój pokój lub cokolwiek ma elementy Iron Maiden?

Przy Tobie czuję jak zwykły fan, taki normalny :P Możnaby rzec, że sporo rzeczy robię/robiłem podobnie jak Ty, jednak do wielu kwestii sie umywam poprostu. No, ale też były inne czasy wtedy i nastawienie też było inne.
Grzędi pisze:Nie wiem, czy ktoś jeszcze ma kostkę z tego koncertu, bo Dave ponoć paroma rzucił ;)
Ja kupiłem (w zeszłym roku bodajże) kostkę Adrian'a z 1984 roku (ponoć).
adam IM pisze:tyle że zachowanie Dickinsona na tej trasie juz nie było takie jak kiedys. widać było ze coś w tej kapeli pęka bo Bruce odwalał kaszanę jak nigdy. drażniło go nawet to że na scene leciały flagi co wczesniej mu nie przeszkadzało. zachowywał się wobec publiczności raczej niegrzecznie, nie pisze arogancko bo to trochę za ostre, ale miałem jednak duży niesmak po koncercie.
To były pierwsze przejawy przemiany Bruce'a z łagodnego lwiątka w ostrego lwa. Wiem, że maniacy Bruce'a mnie zlinczują, ale taka jest prawda. On się zmienił dość mocno i teraz często krzyczy na fanów praktycznie o głupotę. Ma co prawda lepsze dni, ale często ma zły humorek. Wiem, że niektórych "starych" fanów to drażni (jak widać Ciebie również).
hybrydek pisze:Propozycja - napisz książke pt. "O Fanach Iron Maiden w Polsce w latach '80" - klimat by był zaczepisty :P
Ja bym wolał dokument z klipami live z koncertów z tamtego okresu i wywiadami. To by było coś, hehe. Wiem, że jest Behind The Iron Curtain, ale ja bym wolał coś bardziej na styl 20th Century Box. Tyle, że żadna polska TV tego nie zrobi. Na takie coś to mogą liczyć np. Szwedzi.
hybrydek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: hybrydek »

adam IM pisze:Helloween (Kaiem Hansenem), Saxon, Over Kill, Nasty Savage, Running Wild i wiele innych.
To Running Wild gościło w Polsce :?:
Sorki za Offtop, ale mógłby ktoś udzielić szerszych informacji gdzie to było i kiedy :?:
Awatar użytkownika
SAPER
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: SAPER »

hybrydek pisze:To Running Wild gościło w Polsce
Sorki za Offtop, ale mógłby ktoś udzielić szerszych informacji gdzie to było i kiedy

METALMANIA II
Spodek, Katowice 3-4 Kwietnia 1987

Dzień pierwszy: Hammer, Destroyer, Turbo, TSA, Overkill, Running Wild, Helloween

Dzień drugi: Dragon, Stos, Wilczy Pająk, Open Fire, KAT, Overkill, Running Wild, Helloween
Pierwsza moja Metalmania :rocx
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

SAPER pisze:
Sorki za Offtop, ale mógłby ktoś udzielić szerszych informacji gdzie to było i kiedy

METALMANIA II

Dzień pierwszy: Hammer, Destroyer, Turbo, TSA, Overkill, Running Wild, Helloween

Dzień drugi: Dragon, Stos, Wilczy Pająk, Open Fire, KAT, Overkill, Running Wild, Helloween
zgadza się :)
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

BartSmith pisze: Wiem, że niektórych "starych" fanów to drażni (jak widać Ciebie również).
Bart tu nie chodzi o to ze on miał zły chumor. było widać postępujacy rozłam między nim a reszta zespołu. miałem wrażenie że on chce spieprzyć ten koncert na max. nawet spiewał tak troche "na odwalcie się" :(

a co do wystroju pokoju to niestety juz nic nie zostało :( kiedy przeniosłem się do własnego lokum niestety nie było miejsca na to wszystko. poza tym jak to mówia wyrosłem już z plakatów. jedyny wystrój pokoju w stylu IM to płyty i DVD i tapeta na monitorze kompa :) nie zmienił się tylko mój stosunek do tej kapeli. nadal jest moim number one i tak juz zostanie. mimo ze nie wszystko co nagrali podoba mi się i jestem dość krytyczny co do ich niektórych dokonań. kapel, na której się wychowałem i ugruntowałem swój gust muzyczny. poza tym właśnie dzięki słuchaniu IM sięgnąłem po innych wykonawców HM jest jeszcze parę rzeczy na których odcisneło u mnie piętno IM ale o tym po tem :) :)
Awatar użytkownika
Premus
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Premus »

SAPER pisze:

METALMANIA II

Też tam byłem gdzieś chyba mam na kasecie niecaly koncert Turbo,TSA miałem ale tasma..na Running Wild ciekawa była scena statek piracki, działa i dużo ognia,na Helloween-vocalistą juz był Kiske.Overkill super zagrali ale za krótko

Jesli chodzi o zadymy w tamtych czasach no to one prawie zawsze były czy w Katowicach - czy w Arenie na Miaden 1986r na zewnątrz dochodziło do zadym ze Szczecinem -mieli w grupie kilkunastu wysportowanych pseudaków którzy zabierali co sie da.W środku w Arenie próbowali nam zabrac flagę i tym razem to my bylismy górą choc kilka razy ja utraciliśmy.
Ale jak jechaliśmy do Zabrza--pociąg zatrzymał sie na jakiejs wiosce na przesiadkę czekaliśmy ok 30 min tu była prawdziwa bijatyka ze Szczecinem walka na pasy,a oni jecze mieli łańcuchy.Gdy pociąg był podstawiony zrobiło się zamiesznie dużo od nas pobiegło na przód pociągu kilku nas wbieglo do przedostatnich. wagonów -no i mielismy pecha zaczęło się Szczecin tam był i kasował innych z kasy ,koszulek,jeden gosciu dostał z kufla ,zaczęlismy uciekać po wagonach dorwali nas, mieliśmy trochę kasy i to nas uratwało same drobiazgi- szczęście bo koleś co pobiegł na przód miał nasz dobytek..Po przyjeżdzie do Zabrza ucieszylismy sie na widok ZOMO jak nigdy -- bylismy już bezpieczni i spóźnieni na koncert ,grał wtedy miedzy innymi był Holy Moses.W Jarocinie tez tak było na festivalach.Jedym słowem wielka głupota .To może tyle
Awatar użytkownika
KaziorFukacz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: KaziorFukacz »

Wooo, to nieźle :P
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Z tego co słyszałem to ze Szczecina w większości kibole Pogoni to byli
Awatar użytkownika
Premus
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Premus »

I tu masz właściwie rację ,że ze Szczecina było też dużo kibiców zadymiarzy w wieku 25-35 lat przypomniało mi się hasło które wykrzykwaliśmy w Arenie syfem jedzie Pogoń śledzie.Mam nadzieję ,że się ktos nie obrazi.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Mam nadzieję ,że się ktos nie obrazi.
No ja mieszkam blisko Pogoni i jakoś nie czuję się obrażony :P , tym bardziej, że mnie wtedy nie było na świecie, poza tym kibole Pogoni to dla mnie (w większości) chorzy ludzie, tyle z mojej strony :D
Simon
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Simon »

Wow! Super temat!!!!! :solo :solo
Adam IM proszę o więcej opowieści. A moje pytanie to:

Czy maideni chodzili wtedy miedzy koncertami po miastach i normalnie można było do nich podejść i poprosić o autograf???
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

fymciu pisze:Wow! Super temat!!!!! :solo :solo
Adam IM proszę o więcej opowieści. A moje pytanie to:

Czy maideni chodzili wtedy miedzy koncertami po miastach i normalnie można było do nich podejść i poprosić o autograf???
mieli jakąś wycieczkę krajoznawczą do Ogrodzieńca i tyle. potem zaszyli się w hotelu i nawet nie wyszli do ludzi, których przed hotelem było sporo. wcale się nie dziwię bo Polska to wtedy był barbażyński-komunistyczny kraj gdzie polowało się na białe niedzwiedzie :) :) :)

ja ich na miescie w Katowicach nie spotkałem moze gdzieś indziej chodzili na spacery. ale Katowice to wtedy było brudne sląskie miasto i straszne zadupie nawet jak na stolicę województwa.
edii
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: edii »

Premus pisze:I tu masz właściwie rację ,że ze Szczecina było też dużo kibiców zadymiarzy w wieku 25-35 lat przypomniało mi się hasło które wykrzykwaliśmy w Arenie syfem jedzie Pogoń śledzie.Mam nadzieję ,że się ktos nie obrazi.

Pamiętam to, ale chyba największa rozpierducha była na dworcu głównym w Poznaniu ja czekałem pamiętam na pociąg do mojej wiochy i właśnie w roli głównej występowali ludzie ze Szczecina. Pamiętam gościa który pokazywał pałeczkę którą złapał od Nicko,a trzymał ją tak mocno jakby była conajmniej ze złota. :D
hybrydek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: hybrydek »

adam IM pisze:Katowice to wtedy było brudne sląskie miasto i straszne zadupie nawet jak na stolicę województwa.
I nie tylko w 80'... Dzisiaj właściwie K-ce to też w 80% brudne kamienice i zadupia...
Nie dziwie się Steve'owi i spółce...
Awatar użytkownika
Abandon
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Abandon »

Marx pisze:Abandonment napisał:
Nomad napisał:
troche żal że sie wtedy nie żyło.
To prawda, aż płakać mi się chce

Nie ma to jak dostać pałą za to, że się szło ulicą
Chodzi o to, że się wydaje, że wtedy to wszystko bardziej cieszyło niż dzisiaj...
ODPOWIEDZ