Troche historii

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Troche historii

Post autor: Stormshield »

Fasolki.
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Odpowiedź może być tylko jedna:

MOTORHEAD

Nimi inspirowali się Beatlesi, Led Zeppelin, Yes, Pink Floyd, Black Sabbath, a sięgając dalej również Mieczysław Fogg, Frederyk Chopin, J.S. Bach oraz Mieszko I. I wielu wielu innych artystów.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

wam naprawde malo offtopowni to zakladacie kolejne ? :lol: no ale ok .... Black Sabbath
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Lucy Phere
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Lucy Phere »

Tylko jedna wlasciwa - Obrazek
:dance:
Reach out
-#Invader
-#Invader

Post autor: Reach out »

Ogólnie to nie bardzo bym się zgodził, ze stwierdzeniem, że metal miał swoje początki już dawno, dawno temu. Gdybym był Elvisem, albo Floydami i ktoś mi powiedział, że muzyka hmm np. Linkin Park wynika z inspiracji moją twórczością to chyba nie byłbym zadowolony. Metal to metal i jego twórcami byli Ci, którzy grali ostro, a inspiracje to oddzielna sprawa. Kogoś inspiruje śmierc babci, innych Mozart itd. Takie robienie z metalu i metalowców ludzi osłuchanych i nie wiadomo jak wybitnych artystów, którzy czerpią garściami od największy wydaje mi się nieco szalone. Ktoś krzyknie, że to różnorodny kierunek itd. "Posłuchaj np. Theriona". Po co mam słuchac czegoś takiego skoro mogę iśc na koncert muzyki klasycznej, albo wrzucic Bacha do odtwarzacza. Dla mnie metal ma korzenie w punku, hard rocku i ogólnie jest to muzyka gitarowa, bez żadnych sampli i innych studyjnych dziwactw. Nie ma nic do Theriona, bo sam słucham różnych bandów- ale nie koniecznie wrzucam je do szuflady z napisem metal lub rock.
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Szajba pisze:wam naprawde malo offtopowni to zakladacie kolejne ? :lol:
Sam się nad tym zastanawiałem.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Napewno Black Sabbath miał duży wpływ. Nie tylko na muzykę ale i na tą calą otoczkę.

Z zespołów, których nie wymieniliście brakuje mi najbardziej Venom. Wiele kapel ze Skandynawii (oczywiście nie tylko) inspirowało się ich twórczością.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

dillinger escape plan
Clayman
-#Invader
-#Invader

Post autor: Clayman »

Największy wpływ to miał chyba jednak Juas Priest.
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

miki pisze:dillinger escape plan
Mniam... ostatnio powróciłem do starego dobrego Dillingera - Miss Machine
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Największy wpływ na klasyczny heavy-metal miał Deep Purple ,w dalszej kolejnośc Led Zeppelin i Black Sabbath. Na thrash-metal z kolei Black Sabbath ,Motorhead i Venom. Iron Maiden i Judas Priest to z kolei zespoły ,które w największym stopniu przyczyniły się do dominacji heavy-metal(a później też thrashu) w latach '80.

Pierwszym zespołem ,który grał taki nowocześnie pojmowany heavy-metal był wg.mnie Judas Priest.
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Nomad pisze:Największy wpływ na klasyczny heavy-metal miał Deep Purple ,w dalszej kolejnośc Led Zeppelin i Black Sabbath. Na thrash-metal z kolei Black Sabbath ,Motorhead i Venom. Iron Maiden i Judas Priest to z kolei zespoły ,które w największym stopniu przyczyniły się do dominacji heavy-metal(a później też thrashu) w latach '80.

Pierwszym zespołem ,który grał taki nowocześnie pojmowany heavy-metal był wg.mnie Judas Priest.
Nic dodać, nic ująć.
ODPOWIEDZ