Z tego co zauważyłem nie było jescze takiego wątku, co mnie troche dziwi. Jeśli był to przepraszam za przeoczenie a co gorsza po cholera ja tyle pisałem
Który zespół lubicie bardziej i dlaczego (nie chodzi mi tutaj o wypowiedzi w stylu "Ironi rządzą kropka", ale "uwielbiam Metallice/Ironów za ... i ... "). Jak ktoś się skusi to niech napiszę, że jednak uznaje wiekszość jedenego zespołu nad drugim. Co was pociąga w wiekszym stopniu np solówki, riffy Ironów/Metallici i dlatego wznosi na piedestał tylko jednego z nich.
Ja muszę przyznać, że ten problem trpi mnie już od jakiegoś czasu, ale chyba do szedlem do wniosku, że to METALLICA jest Bogiem. Ironi może pół-bogiem czy też bożkiem
1. Bardzo podobają mi się gitarowe riffy Metallici na większości płyt (Na St Anger tylko Frantic ma superancki riff
Na późniejszych płytach nie są one aż tak zabójcze, ale dajej bajeranckie. Pomimo, że nie są to jakieś super technicznie wymagające i skomplikowane rzeczy to mają niesamowitą moc. Nothing else matters najpiękniejsza rockowa ballada na świecie. A coverowa Garage Inc wyszła fenomenalnie.
2. Wokal jest jedyny na świecie. Wcześniej powiedziałem, że się zmieniał (teraz James nie potrafi jużtak śpiewać jak kiedyś, z taką mocą no ale ...) rok 89 koncert w Austin - BOW DOWN AND ADMIRE HIS VOCAL POWER hehe takkie utwory jak Creeping Death z niezastąpionym Jasonem poczas refrenów czy die, die , die ... to jest moc
3. Larsa i Kirka nie będę opisywać obszernie. O larsie mieliście już temat LARS vs NICKO a Kirk - jeden z lepszych gitarzystów na świecie - TYLE I AŻ TYLE
4. ponad 90 000 000 sprzedanych płyt mówi samo za siebie
5. Każdy ich koncert jest niesamowity - a takie perełki jak Live in Moscow, San Diego każdy musi mieć, no i koncert z Chorzowa z mniesamowitym nagłośnieniem.
Największy minus Ironów (dla mnie oczywiście) to to, że nie mają takich porywających gitarowych riffów - the trooper, number of the beast, the wickerman, run to the hills z pewnością jeszcze pare, ale Metallica ma tego spooooro więcej.
Podsumowując - uważam Metallice za lepszy zespół. Najlepszyt w histori. Ironi zajmują 2 miejsce