I wiesz co?- nawet się zgadzam
Brytyjski Patriotyzm i Konserwatyzm a twórczość Iron Maiden
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Brytyjski Patriotyzm i Konserwatyzm a twórczość Iron Maiden
No no, to się nazywa ciekawa interpretacja. Pierwszy długi post Nommada który przeczytałem w całości 
- Elevatorman
- -#Clansman

a na iron maiden transylvaniaOrion ma najlepszy tekst na MoP.
-
Lucy Phere
- -#Ancient mariner

łatwiej zaśpiewać tekst 'To Live is To Die'

- Elevatorman
- -#Clansman

eeeee to live is to die... ma piekny tekst...
-
Szczurza Pomoc
- -#Wrathchild

Nie wiem czy tak się teraz mówi, ale zawsze pisało się żenada.Rzenada po maksie (tak się teraz mówi?)
Teza o konserwatyzmie Ironów jest z dupy wzięta. To że mają teksty związane z historią swojego kraju świadczy o nim? Nie sądzę. Teksty zresztą nie dotyczą tylko historii Anglii ("Alexander the Great", "Montsegur"). Gdyby byli piewcami Imperium Brytyjskiego to nigdy nie napisaliby "Clansmana".
"Be Quick..." nie jest krytyką demokracji, raczej wyścigu szczurów i wielkich korporacji.
Konserwatywny. Podpowiem że "kontrowersyjny" nie oznacza tego samego. Zresztą, uznać kawałek za konserwatywny, tylko dlatego że użyto wiersza? Bez sensu. Bo w takim razie "Do prostego człowieka" Akurat, jest piosenką konserwatywną, bo to wiersz Tuwima był.A co Rimme nie był kontrowersyjny za tekst tylko za wykorzystanie pewnego bardo starego wiersza co nie?
I've lived in filth I've lived in sin
And I still smell cleaner than the shit you're in
które demokracja rodzi...Szczurza Pomoc pisze:
"Be Quick..." nie jest krytyką demokracji, raczej wyścigu szczurów i wielkich korporacji.
Natomiast Clansman to poprostu hołd dla takich wartości jak wolność, honor, patriotyzm, odwaga ,co też wynika z konserwatyzmu.
Za komuny tez było, tylko były wyścigi o partii...Nomad pisze:które demokracja rodzi...
To polecam Manowar ta kapela podług powyższego wyznacznika jest bardzo konserwatywna (nie kontrowersyjna - acz futrzane gatkiNomad pisze:Natomiast Clansman to poprostu hołd dla takich wartości jak wolność, honor, patriotyzm, odwaga ,co też wynika z konserwatyzmu.
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Thread of the year.

to mnie rozwalilo. to jezeli jestem honorowym patriota i nie wacham sie oddac zycia za ojczyzne i innych ludzi [odwaga], to jestem konserwatywny? mi sie nie wydajeNomad pisze:hołd dla takich wartości jak wolność, honor, patriotyzm, odwaga ,co też wynika z konserwatyzmu.
co do tematu. kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji tekstow. gdzies Steve mowil, ze fani odnajduja w utworach znaczenie, ktorego autor nawet nie mial na mysli. i jego to cieszy, poniewaz fani staraja sie zrozumiec to co oni maja do przekazania. moze z tezy Nomada tez by sie ucieszyl, ale ja uwazam, ze to jest nadinterpretacja.
zgodze sie z Nomadem w tym, ze Ironi maja dobre teksty, ktore mozna uznac za poetyckie [w koncu na nich oparlem moja zdana mature z Polskiego], ale czy z nich wynika, ze sa patriotami i konserwatystami? ja mysle, ze to nie wynika z tekstow, a juz na pewno nie widze tam konserwatyzmu
ja mam nadzieję, ze oni nie tęsknią za imprium brytyjskim, bo to raczej kiepska sprawa była. dowiedziałem się też, że pacyfizm to rzecz na równi z sektami i narkotykami.
heh, fajnie czasem tu zajrzeć. taki dobry temat przeoczyłem.
ofkors, nie nabijam się z Ciebie Nomad, ale trochę na wyrost masz te tezy. może masz trochę racji, ale właśnie dlatego nie przepadam już za tekstami iron maiden
heh, fajnie czasem tu zajrzeć. taki dobry temat przeoczyłem.
ofkors, nie nabijam się z Ciebie Nomad, ale trochę na wyrost masz te tezy. może masz trochę racji, ale właśnie dlatego nie przepadam już za tekstami iron maiden
-
SebastianArcheo
- -#Ancient mariner

a co jest w tekstach SAXON?!zrobisz charakterystykę?
zeby sobie o czyms pospiewac to spiewaja koledzy po 5 piwach czy Mandaryna.mimski pisze:Chłopaki napisali kilka wersów, żeby o czymś pośpiewać
Nie obrazaj Iron Maiden
Duzo ludzi po prostu nie potrafi nawet zrozumiec co Ironki spiewaja, chodzi mi tu o tekst - wiadomo jest po angielsku i nie zawsze latwo go zzrozumiec. Ale jak cos takiego czytam jak kolega napisal to az mi glupio...
Dlaczego akurat Metallica? Można też porównywać ich teksty z Van Halen i również znajdziemy przeciwieństwa. Iron Maiden tworzy w pewnym nurcie i się tego trzyma. Wielu stara się ich kopiować-też głupota. Iron nie ma tego kaznodziejskiego tonu w swoich tekstach. Trzymają się pewnej formuły - inni śpiewają o tym co im do głowy przyjdzie - wrzeszczą ze sceny, jaki ten świat lub ludzie są okropni. Jedni swoje problemy życia codziennego przenoszą do własnej muzyki, dlatego powstają płyty które się nie podobają, bo akurat artysta zakochał się w dziewczynie i tylko o tym chce śpiewać i w ogóle nie ma zamiaru grać np. death metalu. Odchodzi z kapeli, albo robi numer fanom wydając jakieś dziwadło. Problem polega chyba na tym, że manifestacja niezadowolenia, jakiś osobistych odczuć wewnętrznych, zostaje wyrażona poprzez muzykę. Jestem wściekły nagrywam agresję jest mi dobrze - gram coś pozytywnego. Jeżeli ktoś próbuje być zły na niby to wychodzi to sztucznie. Sądzę, że Maiden nie ma tego problemu. Po prostu nagrywa kolejną płytę jakiej ludzie oczekują. Można postawić pytanie: czy lepiej jest wytworzyć określony własny styl i pomału go rozwijać czy na początku kariery grać jakiś prymitywny death lub black, a na jej końcu tworzyć wybitne dzieła symfoniczne. To samo dotyczy tekstów - na początek same "fucki", a potem wielka poezja. Kto jest bardziej prawdziwy? Ci którzy tworzą muzykę dla samej muzyki (Maiden) czy Ci dla których jest ona terapią-leczy ich stan psychiczny.
pytanie też w jaki sposób to robią 
Sam temat przyznaję, ciekawy, nigdy bym sam na coś takiego nie wpadł, ale (ja to już tak mam, że się muszę czepiać
) to wszystko to tylko i wyłącznie Twoja interpretacja, bo nie wierzę, że chłopcy z Maiden akurat takie wartości i elementy z założenia zawierali w swoich tekstach. Po prostu pisali o tym co ich inspiruje, co wyczytali a logiczne, że skoro pochodzą z UK to dużo dzieł autorów brytyjskich poczytali, filmów brytyjskich się naoglądali i tyle. Wątpię by te wartości musiały w nich siedzieć itp. blebleble
A poza tym natrafiłem na jeden dość poważny błąd w toku argumentacji

Wszystko fajnie, tylko "Siódmy Syn" to klasyka amerykańskiej fantasy ;]I to dosłownie - książka jest na wskroś amerykańska, żeby nie było, że to i tak pisane przez imigranta więc żadne tam amerykańskieNomad pisze:Często widać wyraźny szacunek dla tradycji swojego kraju, co wyraża się w odwoływaniu się do dzieł literackich i filmowych np.Phantom of the Opera,Loneliness of Long Distance Runner,Seventh Son of a Seventh Son.
-
Arsene Lupin 1971
- -#Charlotte

Jaki tam ciekawy. Kiedy komponowali te utwory to mieli w głowie raczej fajne laski i piwo a nie brytyjski kon. i pat. Jakby myśleli o bryt. kon. to by uczyli się grać na kontrabasach i przygrywali rodzinie królewskiej do puddingu i herbatki o 5pm.
I z tego tworzą się właśnie opinie o tym, że muzyka metalowa jest o piwie i dziwkach. Jednak są zespoły, które wybiegają ponad to.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
-
farmer1990
- -#Invader

loool 
a sa przeciez takie przeciw anglikom
Como czy Clansman chocby.
ale to jest wlasnie na pozio\mie teleexpresu i na poziomie mowie nia na maiden satanisci po przesluchaniu numbera....
nie bierzmy wszystkiego na serio panowie
a sa przeciez takie przeciw anglikom
Como czy Clansman chocby.
ale to jest wlasnie na pozio\mie teleexpresu i na poziomie mowie nia na maiden satanisci po przesluchaniu numbera....
nie bierzmy wszystkiego na serio panowie
-
The Burczax
- -#Moonchild

Ten temat to takie pitolenie o Chopenie
. Napewno nie chodziło im o konserwatyzm, czy o patryioyzm.
niektóre tak. lirycznie maiden nie za bardzovyrus pisze:I z tego tworzą się właśnie opinie o tym, że muzyka metalowa jest o piwie i dziwkach. Jednak są zespoły, które wybiegają ponad to.