Brytyjski Patriotyzm i Konserwatyzm a twórczość Iron Maiden

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Brytyjski Patriotyzm i Konserwatyzm a twórczość Iron Maiden

Post autor: Szczur22 »

No no, to się nazywa ciekawa interpretacja. Pierwszy długi post Nommada który przeczytałem w całości :D
I wiesz co?- nawet się zgadzam
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Orion ma najlepszy tekst na MoP.
a na iron maiden transylvania
Lucy Phere
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Lucy Phere »

łatwiej zaśpiewać tekst 'To Live is To Die' :P :B
:dance:
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

eeeee to live is to die... ma piekny tekst...
Szczurza Pomoc
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Szczurza Pomoc »

Rzenada po maksie (tak się teraz mówi?)
Nie wiem czy tak się teraz mówi, ale zawsze pisało się żenada.

Teza o konserwatyzmie Ironów jest z dupy wzięta. To że mają teksty związane z historią swojego kraju świadczy o nim? Nie sądzę. Teksty zresztą nie dotyczą tylko historii Anglii ("Alexander the Great", "Montsegur"). Gdyby byli piewcami Imperium Brytyjskiego to nigdy nie napisaliby "Clansmana".

"Be Quick..." nie jest krytyką demokracji, raczej wyścigu szczurów i wielkich korporacji.
A co Rimme nie był kontrowersyjny za tekst tylko za wykorzystanie pewnego bardo starego wiersza co nie?
Konserwatywny. Podpowiem że "kontrowersyjny" nie oznacza tego samego. Zresztą, uznać kawałek za konserwatywny, tylko dlatego że użyto wiersza? Bez sensu. Bo w takim razie "Do prostego człowieka" Akurat, jest piosenką konserwatywną, bo to wiersz Tuwima był.
I've lived in filth I've lived in sin And I still smell cleaner than the shit you're in
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Szczurza Pomoc pisze:
"Be Quick..." nie jest krytyką demokracji, raczej wyścigu szczurów i wielkich korporacji.
które demokracja rodzi...

Natomiast Clansman to poprostu hołd dla takich wartości jak wolność, honor, patriotyzm, odwaga ,co też wynika z konserwatyzmu.
Marx
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Marx »

Nomad pisze:które demokracja rodzi...
Za komuny tez było, tylko były wyścigi o partii...

Nomad pisze:Natomiast Clansman to poprostu hołd dla takich wartości jak wolność, honor, patriotyzm, odwaga ,co też wynika z konserwatyzmu.
To polecam Manowar ta kapela podług powyższego wyznacznika jest bardzo konserwatywna (nie kontrowersyjna - acz futrzane gatki :roll: )
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Thread of the year. 8) :wink:
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Nomad pisze:hołd dla takich wartości jak wolność, honor, patriotyzm, odwaga ,co też wynika z konserwatyzmu.
to mnie rozwalilo. to jezeli jestem honorowym patriota i nie wacham sie oddac zycia za ojczyzne i innych ludzi [odwaga], to jestem konserwatywny? mi sie nie wydaje

co do tematu. kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji tekstow. gdzies Steve mowil, ze fani odnajduja w utworach znaczenie, ktorego autor nawet nie mial na mysli. i jego to cieszy, poniewaz fani staraja sie zrozumiec to co oni maja do przekazania. moze z tezy Nomada tez by sie ucieszyl, ale ja uwazam, ze to jest nadinterpretacja.
zgodze sie z Nomadem w tym, ze Ironi maja dobre teksty, ktore mozna uznac za poetyckie [w koncu na nich oparlem moja zdana mature z Polskiego], ale czy z nich wynika, ze sa patriotami i konserwatystami? ja mysle, ze to nie wynika z tekstow, a juz na pewno nie widze tam konserwatyzmu
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

ja mam nadzieję, ze oni nie tęsknią za imprium brytyjskim, bo to raczej kiepska sprawa była. dowiedziałem się też, że pacyfizm to rzecz na równi z sektami i narkotykami.
heh, fajnie czasem tu zajrzeć. taki dobry temat przeoczyłem.
ofkors, nie nabijam się z Ciebie Nomad, ale trochę na wyrost masz te tezy. może masz trochę racji, ale właśnie dlatego nie przepadam już za tekstami iron maiden :wink:
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

a co jest w tekstach SAXON?!zrobisz charakterystykę?
Awatar użytkownika
Sortis
-#Invader
-#Invader

Post autor: Sortis »

mimski pisze:Chłopaki napisali kilka wersów, żeby o czymś pośpiewać
zeby sobie o czyms pospiewac to spiewaja koledzy po 5 piwach czy Mandaryna.
Nie obrazaj Iron Maiden

Duzo ludzi po prostu nie potrafi nawet zrozumiec co Ironki spiewaja, chodzi mi tu o tekst - wiadomo jest po angielsku i nie zawsze latwo go zzrozumiec. Ale jak cos takiego czytam jak kolega napisal to az mi glupio...
Reach out
-#Invader
-#Invader

Post autor: Reach out »

Dlaczego akurat Metallica? Można też porównywać ich teksty z Van Halen i również znajdziemy przeciwieństwa. Iron Maiden tworzy w pewnym nurcie i się tego trzyma. Wielu stara się ich kopiować-też głupota. Iron nie ma tego kaznodziejskiego tonu w swoich tekstach. Trzymają się pewnej formuły - inni śpiewają o tym co im do głowy przyjdzie - wrzeszczą ze sceny, jaki ten świat lub ludzie są okropni. Jedni swoje problemy życia codziennego przenoszą do własnej muzyki, dlatego powstają płyty które się nie podobają, bo akurat artysta zakochał się w dziewczynie i tylko o tym chce śpiewać i w ogóle nie ma zamiaru grać np. death metalu. Odchodzi z kapeli, albo robi numer fanom wydając jakieś dziwadło. Problem polega chyba na tym, że manifestacja niezadowolenia, jakiś osobistych odczuć wewnętrznych, zostaje wyrażona poprzez muzykę. Jestem wściekły nagrywam agresję jest mi dobrze - gram coś pozytywnego. Jeżeli ktoś próbuje być zły na niby to wychodzi to sztucznie. Sądzę, że Maiden nie ma tego problemu. Po prostu nagrywa kolejną płytę jakiej ludzie oczekują. Można postawić pytanie: czy lepiej jest wytworzyć określony własny styl i pomału go rozwijać czy na początku kariery grać jakiś prymitywny death lub black, a na jej końcu tworzyć wybitne dzieła symfoniczne. To samo dotyczy tekstów - na początek same "fucki", a potem wielka poezja. Kto jest bardziej prawdziwy? Ci którzy tworzą muzykę dla samej muzyki (Maiden) czy Ci dla których jest ona terapią-leczy ich stan psychiczny.
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

pytanie też w jaki sposób to robią :wink:
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Sam temat przyznaję, ciekawy, nigdy bym sam na coś takiego nie wpadł, ale (ja to już tak mam, że się muszę czepiać :lol: ) to wszystko to tylko i wyłącznie Twoja interpretacja, bo nie wierzę, że chłopcy z Maiden akurat takie wartości i elementy z założenia zawierali w swoich tekstach. Po prostu pisali o tym co ich inspiruje, co wyczytali a logiczne, że skoro pochodzą z UK to dużo dzieł autorów brytyjskich poczytali, filmów brytyjskich się naoglądali i tyle. Wątpię by te wartości musiały w nich siedzieć itp. blebleble :) A poza tym natrafiłem na jeden dość poważny błąd w toku argumentacji ;)
Nomad pisze:Często widać wyraźny szacunek dla tradycji swojego kraju, co wyraża się w odwoływaniu się do dzieł literackich i filmowych np.Phantom of the Opera,Loneliness of Long Distance Runner,Seventh Son of a Seventh Son.
Wszystko fajnie, tylko "Siódmy Syn" to klasyka amerykańskiej fantasy ;]I to dosłownie - książka jest na wskroś amerykańska, żeby nie było, że to i tak pisane przez imigranta więc żadne tam amerykańskie :lol:
Arsene Lupin 1971
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Arsene Lupin 1971 »

Jaki tam ciekawy. Kiedy komponowali te utwory to mieli w głowie raczej fajne laski i piwo a nie brytyjski kon. i pat. Jakby myśleli o bryt. kon. to by uczyli się grać na kontrabasach i przygrywali rodzinie królewskiej do puddingu i herbatki o 5pm.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

I z tego tworzą się właśnie opinie o tym, że muzyka metalowa jest o piwie i dziwkach. Jednak są zespoły, które wybiegają ponad to.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
farmer1990
-#Invader
-#Invader

Post autor: farmer1990 »

loool :D
a sa przeciez takie przeciw anglikom :)
Como czy Clansman chocby.
ale to jest wlasnie na pozio\mie teleexpresu i na poziomie mowie nia na maiden satanisci po przesluchaniu numbera....
nie bierzmy wszystkiego na serio panowie :)
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Ten temat to takie pitolenie o Chopenie :lol: . Napewno nie chodziło im o konserwatyzm, czy o patryioyzm.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

vyrus pisze:I z tego tworzą się właśnie opinie o tym, że muzyka metalowa jest o piwie i dziwkach. Jednak są zespoły, które wybiegają ponad to.
niektóre tak. lirycznie maiden nie za bardzo
ODPOWIEDZ