Wyższość Di`Anno nad Dickinsonem ?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Da beste ?

Dickinson
59
89%
Di`Anno
7
11%

Liczba głosów: 66

Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Wyższość Di`Anno nad Dickinsonem ?

Post autor: vyrus »

BeBe pisze:Jak Dickisnon przylazł, wszystko zaczęło się wygładzać.
Mieli poprostu więcej kasy więc nie dziwić to. Wyjątkiem chyba jest Killers który moim zdaniem brzmi lepiej od TNOTB.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

ke? juz myslalem ze to temat Nomada.

Moim skromnym zdaniem Di' Anno nie pasowal do Maiden, nie mowie ze nie jest dobrym wokalista. Co prawda nie ma go co porownywac z Gillanem, Plantem, Dickinsonem, czy Dio , bo to zupelnie inna liga. Ze wzgledu na jego zamilowania muzyczne, mozna go porownac do wokalistow (?) punkowych, ktorych to Paul zjada na sniadanie.
Moim zdaniem nie ma utworu z jedynki i Killers, ktorego Bruce nie zaspiewalby lepiej od Paula, wczesniej myslalem ze wyjatkiem jest Remember Tomorrow, lecz trasa Early Days 05 pokazala jak bardzo sie mylilem.
Bruce Dickinson zostal stworzony, by bycc wokalista Iron Maiden i misje ta nadal wypelnia znakomicie.
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Głos na Bruce'a. Moim zdaniem zdecydowanie przewyższa Paula pod prawie każdym względem. Ktoś napisał ,że Bruce wykonuje Wratjchild przeokropnie. Ja natomiast wolę wersję z Brucem
TheXFactor

Post autor: TheXFactor »

Oczywiscie Bruce, ale równierz bardzo doceniam i szanuje to co Paul robił w Maiden, uwielbiam pierwszą płyte, swietnie pasuje do tego surowego brzmienia głos Paula, jednak co tu duzo mówic, trudno porownac tych dwóch wokalistów...
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Bez tych starych skladow maiden, m.in. bez tego z 1980 ktory nagral debiut, nie byloby takiego maiden jak jest dzis... wiec szacunek Paulowi się nalezy!! z Brucem muzyka nabrala rozmachu i wszystko w ogole stalo sie wieksze... scenografia, powazniejsze teksty, rozbudowana muzyka... z DiAnno maiden grali po prostu zywiolowa muzyke, a 2 pierwsze plyty uwazam za absolutna klasyke HM.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

Ktoś napisał ,że Bruce wykonuje Wratjchild przeokropnie. Ja natomiast wolę wersję z Brucem
To byłem ja ;] Wg. mnie ten jego pisk w środku piosenki jest wręcz nieznośny- zawodzenie Paula lubię bardziej ;]
Moim zdaniem nie ma utworu z jedynki i Killers, ktorego Bruce nie zaspiewalby lepiej od Paula, wczesniej myslalem ze wyjatkiem jest Remember Tomorrow, lecz trasa Early Days 05 pokazala jak bardzo sie mylilem.
Toś mnie teraz powalił. Jeżeli Charlotte czy Iron Maiden jest lepiej wykonywane, to wymiękam ;]
Najbardziej zastanawiają mnie posty:"Głos na Bruce, chociaż Paul jest świetny" . Zamknijmy w takim razie "dyskografię" do Piece Of Mind i tras. Wtedy może będzie taki swoisty "przekrój" co nastąpiło po Paulu.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Abstract pisze:Głos na Bruce'a. Moim zdaniem zdecydowanie przewyższa Paula pod prawie każdym względem. Ktoś napisał ,że Bruce wykonuje Wratjchild przeokropnie. Ja natomiast wolę wersję z Brucem
jak dla mnie Wratchild z Paulem jest super!!!, i tylko jedno wykonanie Wratchild Bruce'a jest wg. mnie lepsze, mianowicie to z Live at Donnington '92!!! :rocx Po prostu miażdży!!
Zygmunt
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Zygmunt »

Zdecydowanie Bruce. Tych co nadal uważają, że Paul jest lepszy od Bruce'a na pierwszych 2 albumach, odsyłam do posłuchania co Bruce robi z kawałkami Wrathchild i Killers na Demo-Tape z września 1981. Bruce w nich miażdży Paula zadziornością i agresją. Po prostu już nigdy lepiej tych kawałków nie zaśpiewał. Trudno porównać koncertowego Bruce'a ze studyjnym Paulem. Na koncertach moim zdanie Paul już śpiewał dużo słabiej.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

BeBe pisze:Toś mnie teraz powalił. Jeżeli Charlotte czy Iron Maiden jest lepiej wykonywane, to wymiękam ;]
Wymiekniesz jesli posluchasz Charlotte z B-side singla "The Evil That Men Do", jesli o Iron Maiden chodzi to wystarczy odpalic DVD Early Days i posluchac obu wersji i samemu stwierdzic ktora jest lepsza, wiadomo kazdy ma wlasny gust i wlasne zdanie.
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Który wymiatał koncertowo? Ten jest lepszy. Zdecydowanie Bruce, Paul mierny na koncertach.
farmer1990
-#Invader
-#Invader

Post autor: farmer1990 »

BeBe pisze:A śpiewane przez niego piosenki, które wcześniej wykonywał Di`Anno brzmią biednie [via.Iron Maiden, Wratchild, Killers]
Tu sie zgodze w calej rozciaglosci bo ajronke ciezko sie slucha ostatnimi czasy...
Ale np Murders... jest o wiele lepsze za Dickinsona.
Ale tak-Dickinson bogiem nie jest,zatem w niektorych momentach Di'anno go przewyzsza
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Di'Anno genialnie spiewal na plytach Ironow i robil dobre show, ale jednak Dickinson robil jeszcze lepsze no i te jego skrzeki. np. Killersow wole w wykonaniu Bruce'a, chociaz Paul tez sie niezle tam wydziera
Beltrametix
-#Invader
-#Invader

Post autor: Beltrametix »

Dickinson jest o wiele wiele lepszy :) Utwierdziłem się w tym przekonaniu po obejrzeniu Rock Am Ring 2005. Po prostu "Phantom" w wykonaniu Bruce'a zabija :solo
Żabka
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Żabka »

Bruce na pierwszym miejscu za całokształ, mimo, że Di'Anno na pierwszych dwóch płytach brzmiał niesamowicie. Może gdyby się dłużej utrzymał w zespole i nie wyleciał w tak głupi sposób to byłoby inaczej.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Dla mnie w ogóle nie ma co porównywać. Paul całkiem nizły był, ale nic więcej. Bruce jest lepszy pod każdym względem.
Awatar użytkownika
Ryba
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Ryba »

Hmm... a moim zdaniem z czasem Maiden zaczęło tracić pazur... porównując jednak pierwsze 4 płyty lepszym wokalistą jest Bruce. Lepsza technika, wieksze możliwości itp. Jednak zgadzam się z wszelkimi opiniami, że kawałki z czasów DiAnno brzmią lepiej w jego wykonaniu (właśne słucham RT z BBC Sessions - Reading 1980;))... Czasem jestem ciekaw jak Paul by wypadł np. w Hallowed be Thy Name... i obawiam sie, ze mógłby mieć problem. Ale np. do TNOTB, Invaders czy Troopera byłby świetny:D
Tak mi sie cos zdaje:P
Tekst to tylko pretekst do podtekstu...
Phantom22
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Phantom22 »

Dla mnie 2 pierwsze płytki IM mają większą wartość niż całę późniejsze ich dokonania. Mają one moc a głos Paula fantastycznie pasował do zespołu. Oczywiście szanuje Bruce, ale ostatnio jak słucham Maiden to tylko z Paulem na wokalu. A piosenki Paula w wykonaniu Bruce nie mają już tej magi. O wiele bardziej wole orginalne wykonanie.
ironek_48
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: ironek_48 »

BeBe pisze:
Wiedziałem Łiker, że z twojej strony poleci głos do Dickinsona :P
Bo Wickerowi się lepiej piwo bije z Bruce'm niż z Paulem.. :D
U mnie głos na Bronka, bo od zawsze wolałem jego styl śpiewania...a jeśli o tego pierwszego pana chodzi, to podoba mi się Iron Maiden, ale Killers już nie (biorąc pod uwagę sam wokal).
Phantom22
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Phantom22 »

ironek_48 pisze:Bo Wickerowi się lepiej piwo bije z Bruce'm niż z Paulem..
z Paulem to by tempa nie wytrzymał :P
--Mlody--
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: --Mlody-- »

Nie ma co porownywac Bruce zgniata Paula pod kazdym wzgledem :solo
How long on this longest day...
ODPOWIEDZ