Szukałem tematu o Blind Guardianie, ale ku memu zdziwnieniu nie znalazłem. Nie wiem czy są osoby które nie znają BG, ale wiem, że napewno są osoby znające maksymalnie 2 utwory BG [tylko takie spotkałem
No więc od początku. Wielu wciska Bardów, do worka zwanego "power metal". W sumie słusznie, bo to pojęcie dość obszerne.
Zespół powstaje początkowo jako Lucifer's Heritage i wydaje demo w roku 1985 zatytułowane Symphonies Of Doom , w składzie
Thomen Stauch - bębny, Christoph Theissen - gitary, Hansi Kürsch - Gitara basowa, wokal.
rok później następuje roszada w składzie zespołu i zostaje wydane drugie demo zatytułowane po prostu Lucifer's Heritage.
W roku 1986 wydane zostało drugie demo Battalions of Fear i zespół zmienił nazwę na Blind Guardian.
Dołączyli do niego wówczas Marcus Siepen i Thomen Stauch,
który powrócił, do zespołu. Podczas jego nieobecności zastepował go Hans-Peter Frey
z którym nagrano kasetę demo. [LH]
W 1988 zespół zmienia nazwę na Blind Guardian i wydaje pierwszą płytę, zatytułowaną Battalions of Fear
Śmieszna cyrkowa muzyczka i zaczyna się.
Majesty
Blind Guardian od początku zaczął kierunkować tematykę swoich tekstów.
Poza otwierającym album płytę "Majesty" opowiadającym o "śmierci" Gandalfa w Morii i rozpaczy drużyny pierścienia, mamy również dwa [z trzech] instrumentale: By The Gates of Moria i Gandalf's Rebirth
W 1989 nagrany został Follow the Blind, w który wkład swój miał Kai Hansen z Helloween [obecnie Gamma Ray].
Tales from the Twilight World [1990] było początkiem tego Blind Guardian, którego możemy obecnie słuchać - utwory stały się bardziej melodyjne.
Na tej płycie znalazła się pierwsza ballada zespołu, Lord of the Rings.
Rok potem powstał album Somewhere far beyond [z kultową balladą In The Forest, pierwszą częścią dwuczęściowej kompozycji zwanej The Bard's Song], na którym znów
udzielił się Kai Hansen [jak przy i TftTW].
Wydanie Imaginations from the other Side, przez wielu fanów uznawanych za najlepszą w dorobku zespołu przypada na rok 1995, a rok później powstaje coś w rodzaju składanki z nowo nagranymi utworami : Forgotten Tales.
W roku 1997 Hansi zrezygnował z gry na basie.
Od tej pory rolę basisty spełnia Olivier Holzwarth.
Album-koncept - Nightfall in Middle-Earth, inspirowany w całości Silmarillionem J. R. R. Tolkiena, powstał w 1998.
Następne cztery lata zespół koncertował i zbierał materiały na kolejną płytę, która wydana
została w 2002 pod nazwą A Night at the Opera. Znalazło się na niej jeszcze więcej chórów, jeszcze więcej instrumentów symfonicznych niż na poprzedniej płycie.
Na płycie znalazł się najdłuższy jak do tej pory utwór And Then There Was Silence, trwający 14 minut. Nie będę opisywał. Trzeba przesłuchać, a miłość do utworu i płyty przyjdzie sama
W 2005 roku, zespół opuścił Thomen Stauch grający obecnie w Savage Circus oraz Coldseed.
Jego miejsce zajął Frederik Ehmke.
Po 4 letniej przerwie - we wrześniu 2006 Bardzi zaszczycili nas kolejną płytą,
tym razem zatytułowaną A Twist in the Myth
Mniej chórów, więcej metalu niż na ANATO jak twierdzą sami muzycy i jak na moje - mają rację.