28/05/2008 - Metallica - Chorzów @ Stadion Śląski

Archiwalny dział o koncertach, imprezach, zlotach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

yankes
-#Clansman
-#Clansman

Re: 28/05/2008 - Metallica - Chorzów @ Stadion Śląski

Post autor: yankes »

:twisted: No cóż, to był już 4 mój koncert Metallici i szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że wczorajszy będzie równie dobry jak zeszłoroczny w Wiedniu. Set piękny:

01. Creeping Death
02. For Whom The Bell Tolls
03. Ride The Lightning
04. Harvester Of Sorrow
05. The Unforgiven
06. ...And Justice For All
07. Devil's Dance
08. Disposable Heroes
09. Welcome Home (Sanitarium)
10. Master Of Puppets
11. Whiplash
------------
12. Nothing Else Matters
13. Sad But True
14. One
15. Enter Sandman
------------
16. Last Caress
17. So What
18. Seek & Destroy

Bardzo się cieszę, że usłyszałem harvester of sorrow , devil's dance ( co za niespodzianka !!), last caress i so what - utwory, których usłyszeć wcześniej na żywo okazji nie miałem :)) Liczyłem bardzo, że zagrają nowy utwór i to jedyne czego zabrakło mi do pełni szczęścia. Teraz trzeba wrócić na parę dni do rzeczywistości i we wtorek PRAGA !!!

P.S. pozdrowienia dla metala - jedynego forumowicza spotkanego na koncercie

EDIT: tekst Jamesa, który stwierdził, że cześć publiczności podnosi rękę na pytanie czy widzieli Mete wcześniej, bo "..you don't wanna look like a dick..." mnie rozpierdolił na kolana!!! Widać, ze wrócił stary skurwysyński James jakiego kochamy :twisted:
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Dodam jeszcze, że na Creeping Death wszedłem w dość mocne pogo i but mi spadł :laugh Później kolega mi go znalazł i się wycofaliśmy trochę ;-)
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Tam gdzie ja stałem na Creeping Death wywróciliśmy się wszyscy jak domino :B
Awatar użytkownika
reiper
-#Invader
-#Invader

Post autor: reiper »

Powiem tak. Mnemic spodziewalem sie jakiegos zalosnego shitu, jednak dalo sie posluchac, fajnie bas brzmial. Zaluje teraz, ze nie bylem pod scena, z tego co mowicie nie bylo w ogole scisku pod barierka. Z pogo sie wycofalem w srodku Machine Head, bo balem sie, ze wypadnie mi telefon (luzna kieszen). Ogolnie spodziewalem sie wiekszej jazdy (moj 1 koncert), cala plyta ruszyla 5m w przod na creeping death, pozniej juz spokoj. Naglosnienie do dupy, dzwieki sie zlewaly ze soba, ale zawsze moglo byc gorzej. Pirotechnika byla ok, te ognie na koncu czulem az na srodku plyty, tym z boku pewnie wlosy popalilo :D. Ogolnie to bylo zajebiscie, po Machine Head i tej godzinnej przerwie szczerze mialem juz dosc, nogi wlazily w dupe, kark bolal od wygladnia, ale gdy uslyszalem ecstasy of gold to o tym wszystkim zapomnialem. Szkoda, ze nie grali nowych kawalkow, ale zrekompensowali nam to takimi utworami jak Ride The Lightning, Whiplash, And Justice For All, czy chocby Harvester Of Sorrow. Wyzej wspomniamy Machine Head skopal nam dupy, tutaj tez plus dla publicznosci (Machine Fuckin' Head), widac nie wszyscy na sama Metallice przyjechali. Pozostaje teraz miec nadzieje, ze to co powiedzial Lars sie sprawdzi i za rok wpadna do nas z nowa plyta. A jak nie, to juz trzeba kase zbierac na Berlin czy Prage.
Awatar użytkownika
Evil Men
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Evil Men »

Mam pytanie. Chodzi o retransmisje koncertu w TV tak jak to było z RHCP. Czy jest możliwe cos takiego???
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Nie. Nie przewidywali czegoś takiego. A szkoda....
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

to teraz słów parę ode mnie:

(główne przesłanie)O JA PIERDOLE !!!

Krótko o supportach: Mnemic - nuda, monotonia, chłam

Machine Head: nagłośnienie popsuło cały efekt imo. Nie wiem jak to wyglądało spod sceny, ale z dala to panowie sie strasznie męczyli. Choć Halo i Take My Scares wyszedł zajebiście :mrgreen:

MetallicA:
Artur pisze:Metallica jednak nie skończyła sie na Kill 'Em All :mrgreen:

skończyła się, ale zawsze można zacząć na nowo ;)

Jechałem na ten koncert bez większych nadziei na super widowisko. Tak po prostu, "bo są zespoły które zobaczyć trzeba". Byłem przekonany, że Jaymz się będzie męczyć, Lars gubić tępo, etc. O JA NIEWIERNY :!: Czy to życiowa forma ? niewiem, ale nie zdziwię się jesli tak. Autentycznie, poczułem się tak jakbym znowu miał 13 lat i słuchał pierwszej metalowej płyty w swoim życiu (AJFA ;) ) a do tego na żywo ! Set? wyborny, to co się działo by Masterze czy Harvester Of Sorrow ( :!: :!: :!: ) przechodziło ludzie pojęcie. Cały koncert, wedle zresztą zamierzenia, spędziłem daleko, żeby wszystko dokładnie widzieć i martwić sie czy wyciagne potem ręke ( :lol: ) z Efką i Nevlaną. Do "małego młyna" po prawej od akustyków, wbilem tylko na "For whom..." i załapałem się na crowd surfing :lol: Gardło oczywiście zdarte mam niebotycznie, ale jakoś się tym nie przejmuję :lol:

nie wiem, czy ci, którzy byli w młynie widzieli to co działo się na sektorach chwile przed wejściem zespołu. Takich meksykańskich fal, to ja nawet na meczu Polska - Anglia nie widziałem :lol: o, proszę : fala

pozdro dla spotkanych, czyli dla Efki, Nevlany (fajne spacerek mieliśmy potem :lol: ) Raffa, Michcia, Opry (no! wreszcie :mrgreen: ) Windy, Branda, Metala, Artura, Kobiego, Sleja, Balcerka i też dla tych których ja widziałem a oni mnie nie (Tobiasz na urodziny kupie Ci koszulke z napisem "UWAGA! zachodzi przy zakrętach :lol: )

Jedynym mankamentem był fakt, że nagłośnienie szwankowało, Jaymza pare razy nie było słychać, solówka Kirka w Whiplash był dla mnie ledwo słyszalna (on to w ogóle imo najsłabiej się zaprezentował ). btw to coś mnie naszło na liczenie ile razy który będzie zmieniał gitarę. I tak Jaymz zrobił to 6 czy 7 razy, Robert 3 a Kirk 2 :lol:

z "osobliwych" rzeczy nie można zapomnieć o ekipie chyba 5 osób w różowych koszulkach i kolesi w koszulkach Tokio Hotel czy Strachów :lol: czy też jak to kilka razy leciały Symphony Of Destruction z głośników :lol:

Maideni będą się musieli postarać za 3 miesiące ;)
Ostatnio zmieniony czw maja 29, 2008 8:22 pm przez Szajba, łącznie zmieniany 4 razy.
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

KONCERT ROKU KURWA!!!

METALLICA ROZPIERDOLIłA!!!!!!! :twisted:
Byłem w wydzielonym sektorze,wielki +

wątpie,żeby IM w Wawie,bardziej rozwaliło,cóż supporty spoko,chociaż nie znałem ani 1 utworu,ale złapałem kostkę gitarzysty Mnemic,Basista kapeli rozpierdolił.Machine Head(miałem wygodną pozycje w 3 rzędzie) troszkę brzmienie było spierdzielone IMO.A Koncert Mety to już historia :twisted:,Genialny set(brakowało mi najbardziej Fade To Black i Battery) po 3 pierwszyc kawałkach byłem juz przy barierkach a 2 rzędzem,i tak juz zostało do końca,no i złapałem kostkę Kirka :twisted: .Pozdro dla Wratha i Michcio

METALLICA SEE YOU AGAIN
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Cóż godzinę temu się obudziłem. Koncert bardzo fajny, znakomity show. Ale chyba mimo wszystko muszę powiedzieć, że Down bardziej mi się podobał. Co oczywiście nie zmienia faktu, że było bardzo bardzo przyjemnie.
Wejście na stadion, to była jakaś masakra, lekko bydłowato się zrobiło. No, ale opaskę dostałem więc można zapomnieć. Mnemic przeleżałem na trawie i nie jest mi z tego powodu szkoda. Machine Head nawet ładnie grało, szkoda że nagłośnienie perkusji to była jakaś tragedia, słychać było tylko taktowe, to że uderza w werbel było tylko widać.
No, a Metallica to jak pisałem wyżej, znakomity show, ten wielki telebim, wybuchy i całą reszta. Bardzo dobrze, że scena była taka wysoka. Choć może dla tych stojących na samym początku trochę za wysoka, dlatego aż tak bardzo się tam nie pchałem. Szkoda, że Kirk prawie nie słyszalny. Najlepszy moment koncertu to chyba dla mnie Disposable Heroes i Sanitarium.
Wyjazd z parkingu też ciekawy, jak tylko zobaczyłem jak to wygląda to zostało tylko opuszczenie oparć foteli do dołu i krótka drzemka. O 1 było już w miarę luźno.
Ale najlepszy moment koncertu to zdecydowanie pytanie: "Ile osób było już na koncercie" i 3/4 ludzi podnosi rękę. Następnie pytanie "A dla kogo jest to pierwszy koncert" i znowu 3/4 podnosi rękę. :razz:
Kro pisze:Jak zaczeli wpuszczac to przewrocila sie jedna bramka, normalnie cud ze nikomu sie nic nie stalo.
Niestety chyba nie, znajomy mówił że kogoś wynieśli na noszach do karetki.
El Dorado

Post autor: El Dorado »

Ale w ciul fajnie, mamy z Herkim i Mikim i S1 i Korzeniem autografy metallici i zdjęcia, Miki, S1 i Herki byli na pierwszej stronie dziennika zachodniego! Razem z Jamesem i Larsem!!

Ogólnie wyjazd srogi, nie wiem co pisać nawet :D :D

nie mam auta
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

brokuł
Awatar użytkownika
Thor
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Thor »

Kronos pisze:Tam gdzie ja stałem na Creeping Death wywróciliśmy się wszyscy jak domino :B
The Burczax pisze:Dodam jeszcze, że na Creeping Death wszedłem w dość mocne pogo i but mi spadł :laugh Później kolega mi go znalazł i się wycofaliśmy trochę ;-)
Dzieciaki :roll:

:B
Evil
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Evil »

Po ponad godzinny staniu w korku i którejś tam spożytej flaszcze z kolegami w aucie wreszcie dotarliśmy. Prawdą było iż ponad 50 tyś ludzi było na stadionie - ponoć nawet 60 tys - i ogrom ten mógł lekko przytłoczyć. Wszędobylskie metalowe mordy spożywające alkohol chyba nikogo nie dziwiły - za to kilku bardziej agresywnych panów którzy bili po mordach młodszych i bezbronnych z pewnością jeszcze dziś odsiaduje areszt...

Byłem na sektorze 23 - w ostatniej chwili na 2 godziny przed otwarciem bram stadionu odebrałem swój upragniony bilet... cena szokująca bo tylko 130zł i zdecydowanie była tego warta.

Ciekawych ludzi można było spotkać no nie powiem... pół redakcji Mystic Art, właścicieli jednych z większych metalowych klubów w Polsce, czy członków różnych zespołów mruga Wszyscy znajomi mi mniej lub bardziej - a niektórzy nawet aż za bardzo hehe.

Sektor 23 położony był z prawej strony i cóż... na pierwszy rzut oka nie było tak źle - widok na całą scene i prawy telebim (z początku myslałem, że tego dużego w ogóle nie ma!!). Słyszalność ''praaaawie'' dobra co zjebało mi kompletnie występ Machine Head na którym zdarłem gardło aż chyba aż do krwi a sam koncert oglądałem przez lornetke. Minusami koncertu Machine Headów były:

- wiatr który rozsiewał dźwięk
- zbyt głośne triggery
- brak Circle pit o który wciąż Flynn się darł (niestety Polacy są wiele lat wstecz za zachodem i się tak nie bawią heheh)
- zbyt mały udział publiczności w koncercie

Po Machineach pozwiedzałem stadion w poszukiwaniu toi'a. Cóż 40 minut stania przed toiem - a lać mi się chciało jak skurwysyn ;/ było czasem zdecydowanie za długim. W końcu się udało - następnym razem (za rok?!!) oby tych sraczy było więcej.

Dobrze zaopatrzone stoiska gastronomiczne sa in plus, ochrona też robiła swoje (co mnie zdziwiło, że FOSA taka rzetelna). Jakiś większych wybryków poza wspomnianymi panami nie uświadczyłem.

W końcu nastał czas METALLICA. Nie podniecałem się, nie oczekiwałem cudów - nie wiem dlaczego... po prostu widziałem legendę widziałem świetny show i brak słabych numerów (brakło mojego kochanego DAMAGE I DYERS EVE, o BATTERY czy BLACKENED ani nie mówię). Ulrich dał radę (JUSTICE!!), Kirk jebał swoje cudowne solówki a Hetfield miał zdecydowanie lepszy wokal niż się spodziewałem. Szkoda, że tak późno zaczęli bawić się pirotechniką - i tak swoją drogą strasznie przewidywalne to było, za to emocje podczas już nie Very Happy

Świetnie wypadło MASTER, MASTER i DIE DIE śpiewane przez cały stadion, tego właśnie oczekiwałem. Dziwiło mnie za to zachowanie ludzi którzy w połowie Mety opuszczali stadion bądź ba! w ogóle na niego nie wchodzili (mimo, że mieli bilety). Dziwne...

Czekam na obiecany koncert za rok i miejmy nadzieje, że przyjadą wraz z dobrą nową THRASH METALOWĄ płytą.

Fajnie wyszło im to ''nizegranie'' w Seeku hehe :)
Meksykańskie fale wymiotły xD
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

no nic. 2 razy sobie mete odpuściłam, to może za 3 się uda w końcu ruszyć dupsko ;)
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Da5id »

Tob`cause we`re metallica pisze:Ale w ciul fajnie, mamy z Herkim i Mikim i S1 i Korzeniem autografy metallici i zdjęcia
O mnie zapomniałeś. :(
El Dorado

sorry, Ty też masz foty, średnio myślę jakoś, muszę się wyspać :D
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

ej będzie retransmisja w tvn ? :>
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
El Dorado

Szajba pisze:Choć Home i Take My Scares wyszedł zajebiście :mrgreen:
Chyba Halo? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Szajba pisze:(Tobiasz na urodziny kupie Ci koszulke z napisem "UWAGA! zachodzi przy zakrętach :lol: )
co?
Ostatnio zmieniony czw maja 29, 2008 8:06 pm przez El Dorado, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

jak by ktoś chciał, to NEM z wczoraj w dobrej jakości

http://pl.youtube.com/watch?v=GhD4ihIyT2I
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Korzeń
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Korzeń »

Przemega koncert!!! Metallica to klasa, co się będę rozgadywał. Powiem tylko, że set mnie totalnie zmiażdżył, zupełny oldschool! Diametralnie inny niż przekrojówka sprzed 4 lat, wielki plus!

Szkoda tylko że na Machine Head, ja, miki i S1 byliśmy jednymi z niewielu osób czujących klimat (w naszej okolicy). Darliśmy ryje i się wczuwaliśmy generalnie. Na Aestheticsach Flynn się drze "CIRCLE PIT!!! SHOW US WHAT YOURE MADE OF!!!" a te cepy stoją. No nic. Polska, nie elegancja Francja. I nie było werbla. Ale i tak miazga i rozpizg.

Foty <33333
ODPOWIEDZ