Wasz koncertowy dorobek
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Wasz koncertowy dorobek
jeszcze bardzo fajny show TDEP widziałeś na metalmanii 
W tym roku byłem na Metalmanii, dwukrotnie na koncertach Iron Maiden i Metallicy. Z imprez mniejszego kalibru zaliczyłem min. Hardrocker Fest, T. Love, Acid Drinkers, Farben Lere, Dezerter, Anima Liberti, Jacka Pałuchę... No trochę się tego uzbierało, a rok się jeszcze nie skończył! Sam trochę jestem zaskoczony, że aż na tyle imprezek starczyło czasu. Dat i miejsc nie wypisuję - dla mnie to nie jest bardzo istotne, poza tym niektórych po prostu nie pamiętam... Wiecie jak jest - starość - nie radość, hehe.
-
El Dorado
Racja! Poprawiłem :]miki pisze:jeszcze bardzo fajny show TDEP widziałeś na metalmanii
Byłem na całych dwóch w tym roku:
1. Ray Wilson
2. Iron Maiden
Wilson mi się o wiele bardziej podobał, Maiden jako wypad było fajne.
1. Ray Wilson
2. Iron Maiden
Wilson mi się o wiele bardziej podobał, Maiden jako wypad było fajne.
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

To też sobie pozwolę na małe podsumowanie, bo trochę w tym roku tego było:
1. Ray Wilson w poznańskim Siouxie. Ciężko mi tutaj oddzielić wrażenia czysto muzyczne, od... niech będzie, że wszystkich pozostałych, ale niezależnie od wszystkiego, i tak to był ten najważniejszy wyjazd. Sam koncert, mimo ciasnoty, problemów technicznych Aliego Fergusona był niesamowity... Świetny set (chociaż chyba jednak ten z Bydgoszczy z marca zeszłego roku był lepszy), forma zespołu... Właśnie dlatego lubię małe klubowe koncerty- łatwiej na nich złapać tego nieuchwytnego ducha, dla którego człowiekowi chcę się spędzać te kilka godzin sypiając w autobusach czy pociągach, to co powoduje, że to jest najlepszy pretekst do zwiedzania.
2. The Cure w Spodku. Ten koncert jednak pozostanie w mojej pamięci, jak najbardziej ambiwalentny ze wszystkich na których byłem. Z jednej strony forma całej czwórki niesamowita, przez trzy godziny dawali z siebie wszystko, a i Robert Smith już nie taki młody cały czas pokazywał swoją klase, talże w tych wyższych rejestrach, wcale nie tak charakterystycznych dla siebie... Po drugie set- już po samym kombie Lovesong- A Letter To Elise- To Wish Impossible Things- Pictures of You można było paść z wrażenia, a takich momentów było więcej, choćby A Boy I Never Knew, który ku mojemu kompletnemu zdumieniu nie znalazł się na nowej płycie. Ale była też druga strona medalu- po pierwsze- za głośno, za ostro- chwilami ten zredukowany do kwartetu tak redukował sobie mniejsze instrumentarium, ale ze stratą dla słuchacza... Nieszczęsne bisy, z utworami z dwówch pierwszych bisów, z których poza "Boys Don't Cry" i "Killing an Arab" mogliby nic nie grać. I okropna publiczność... Czemu za każdym razem jak jestem w Spodku musi być tam pełno wieśniaków?
3. The Police na Śląskim i Iron Maiden na Gwardii. Oba razem, bo te dwa koncerty dla mnie to ten sam kierunek, chociaż przeciwny zwrot. W obu przypadkach panowie przyjechali grać starocie, i jak te koncerty mają wyglądać wiadomo było już na długo przed... Ale mimo to była jedna ogromna różnica- na Police pójście na żywioł, łączenie utworów, rozciąganie, improwizacje, tylu takich partii Andy'ego Summersa nie zmieściło się na żadnej ich płycie... Natomiast Maiden- wszystko czyściutko, perfekcyjnie zagrane od pierwszej do ostatniej nutki, zgrane jak marzenie. Ale nie potrafię oceniać którzy byli lepsi, tak jak nie potrafię porównać dwóch takich typów koncertów, bo i jedni i drudzy to profesjonaliści w swojej klasie.
4. Let Me Introduce You To The End w naszej Luce. A tutaj coś zupełnie przeciwnego. Puściutki klub, chyba z dwadzieścia osób na sali, i Bryan Socash siedzący z gitarą w towarzystwie swojego zespołu, śpiewającego swoje piosenki, z naprawdę mocnymi scenami wyświetlanymi na ekranie w tle... To dopiero tworzyło niesamowity klimat, raczej rzadko się zdarza, że wizualizacje nie przeszkadzają w słuchaniu muzyki, ale tutaj idealnie wszystko się uzupełniało. Szkoda tylko, że do płyty nie była dodawana druga właśnie z tymi scenami...
5. Ray Wilson w Progresji... No i jednak na ostatnim miejscu. Chociaż w zasadzie koncert nie był zły. Całą czwórka zaprezentowała się tak dobrze jak zwykle, ale i kiepskie nagłośnienie, dziwna publiczność, jak i żadnych niespodzianek w secie- wtedy to jeszcze wciąż było granie utworów z "She", wprawdzie bardzo lubię tą płytę, ale jednak już chciało się czegoś nowego. Ale i tak nie żałuję, ani tego, ani żadnego z tych wszystkich wypadów.
Nie uwzględniam Riverside w Hali Toyi, bo to zwyczajnie nie moja muzyka, nie przepadam ani nie rozumiem heavy-metalu więc nie będę jej oceniać, bo nie ma to żadnego sensu.
1. Ray Wilson w poznańskim Siouxie. Ciężko mi tutaj oddzielić wrażenia czysto muzyczne, od... niech będzie, że wszystkich pozostałych, ale niezależnie od wszystkiego, i tak to był ten najważniejszy wyjazd. Sam koncert, mimo ciasnoty, problemów technicznych Aliego Fergusona był niesamowity... Świetny set (chociaż chyba jednak ten z Bydgoszczy z marca zeszłego roku był lepszy), forma zespołu... Właśnie dlatego lubię małe klubowe koncerty- łatwiej na nich złapać tego nieuchwytnego ducha, dla którego człowiekowi chcę się spędzać te kilka godzin sypiając w autobusach czy pociągach, to co powoduje, że to jest najlepszy pretekst do zwiedzania.
2. The Cure w Spodku. Ten koncert jednak pozostanie w mojej pamięci, jak najbardziej ambiwalentny ze wszystkich na których byłem. Z jednej strony forma całej czwórki niesamowita, przez trzy godziny dawali z siebie wszystko, a i Robert Smith już nie taki młody cały czas pokazywał swoją klase, talże w tych wyższych rejestrach, wcale nie tak charakterystycznych dla siebie... Po drugie set- już po samym kombie Lovesong- A Letter To Elise- To Wish Impossible Things- Pictures of You można było paść z wrażenia, a takich momentów było więcej, choćby A Boy I Never Knew, który ku mojemu kompletnemu zdumieniu nie znalazł się na nowej płycie. Ale była też druga strona medalu- po pierwsze- za głośno, za ostro- chwilami ten zredukowany do kwartetu tak redukował sobie mniejsze instrumentarium, ale ze stratą dla słuchacza... Nieszczęsne bisy, z utworami z dwówch pierwszych bisów, z których poza "Boys Don't Cry" i "Killing an Arab" mogliby nic nie grać. I okropna publiczność... Czemu za każdym razem jak jestem w Spodku musi być tam pełno wieśniaków?
3. The Police na Śląskim i Iron Maiden na Gwardii. Oba razem, bo te dwa koncerty dla mnie to ten sam kierunek, chociaż przeciwny zwrot. W obu przypadkach panowie przyjechali grać starocie, i jak te koncerty mają wyglądać wiadomo było już na długo przed... Ale mimo to była jedna ogromna różnica- na Police pójście na żywioł, łączenie utworów, rozciąganie, improwizacje, tylu takich partii Andy'ego Summersa nie zmieściło się na żadnej ich płycie... Natomiast Maiden- wszystko czyściutko, perfekcyjnie zagrane od pierwszej do ostatniej nutki, zgrane jak marzenie. Ale nie potrafię oceniać którzy byli lepsi, tak jak nie potrafię porównać dwóch takich typów koncertów, bo i jedni i drudzy to profesjonaliści w swojej klasie.
4. Let Me Introduce You To The End w naszej Luce. A tutaj coś zupełnie przeciwnego. Puściutki klub, chyba z dwadzieścia osób na sali, i Bryan Socash siedzący z gitarą w towarzystwie swojego zespołu, śpiewającego swoje piosenki, z naprawdę mocnymi scenami wyświetlanymi na ekranie w tle... To dopiero tworzyło niesamowity klimat, raczej rzadko się zdarza, że wizualizacje nie przeszkadzają w słuchaniu muzyki, ale tutaj idealnie wszystko się uzupełniało. Szkoda tylko, że do płyty nie była dodawana druga właśnie z tymi scenami...
5. Ray Wilson w Progresji... No i jednak na ostatnim miejscu. Chociaż w zasadzie koncert nie był zły. Całą czwórka zaprezentowała się tak dobrze jak zwykle, ale i kiepskie nagłośnienie, dziwna publiczność, jak i żadnych niespodzianek w secie- wtedy to jeszcze wciąż było granie utworów z "She", wprawdzie bardzo lubię tą płytę, ale jednak już chciało się czegoś nowego. Ale i tak nie żałuję, ani tego, ani żadnego z tych wszystkich wypadów.
Nie uwzględniam Riverside w Hali Toyi, bo to zwyczajnie nie moja muzyka, nie przepadam ani nie rozumiem heavy-metalu więc nie będę jej oceniać, bo nie ma to żadnego sensu.
Tak na szybko
1. Iron Maiden - tego nie da się opisać, jak dla mnie chyba najlepszy koncert w życiu. Stać pod sceną, walczyć o życie, usłyszeć te hity i mieć ich na wyciągnięcie ręki. Poczułem się jak dzieciak z podstawówki, który z kaset po raz pierwszy słucha 'Fear Of The Dark.' Bardzo rodzinna atmosfera panowała na stadionie. Zagrali świetnie, nie mam w zasadzie zastrzeżeń. Mój koncert marzeń.
2. Metallica - widziałem ich pierwszy raz. I cóż, zrobili na mnie niesamowite wrażenie. Jeśli zagrają w przyszłym roku, ustawię się w kolejce po bilet... Naprawdę niesamowicie mnie zniszczyli. James zaśpiewał tak jak sobie wymarzyłem. Setlista była wyśmienita i ten tłum...
3. Deep Purple - tylko na 3 miejscu, chociaż setlista w zasadzie lepsza od tej w Spodku 2006. Niemcy to jednak sztywniaki i w ogóle się nie bawili. Ich płyta, a nasza płyta na koncercie Purpury jest bez porównania... Ale to ma też związek z ilością koncertów. Gillan trochę jakby zmęczony i chory, tak mi sie wydawało. Solówli Morse'a jakieś kanciate. No ale set naprawdę był super i brzmieli niesamowicie ciężko!
4. Uriah Heep - hmm, w sumie to również udany koncert. Może po prostu nie jestem aż takim fancem Uriah Heep? Zagrali cały nowy album. W zasadzie to nie mam zastrzeżeń, bo całkiem go lubię. Bernie w super formie wokalnej. Publika trochę drętwa, ale program z podpisami muzyków kupiłem
5.T.Love - mały klub w Zielonej Górze, super set, super zabawa pod koniec. Zaśpiewałem z nimi wszystkie hity i tyle. Jak dla mnie drugi po TSA polski zespół warty zobaczenia.
Jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany w tym roku
1. Iron Maiden - tego nie da się opisać, jak dla mnie chyba najlepszy koncert w życiu. Stać pod sceną, walczyć o życie, usłyszeć te hity i mieć ich na wyciągnięcie ręki. Poczułem się jak dzieciak z podstawówki, który z kaset po raz pierwszy słucha 'Fear Of The Dark.' Bardzo rodzinna atmosfera panowała na stadionie. Zagrali świetnie, nie mam w zasadzie zastrzeżeń. Mój koncert marzeń.
2. Metallica - widziałem ich pierwszy raz. I cóż, zrobili na mnie niesamowite wrażenie. Jeśli zagrają w przyszłym roku, ustawię się w kolejce po bilet... Naprawdę niesamowicie mnie zniszczyli. James zaśpiewał tak jak sobie wymarzyłem. Setlista była wyśmienita i ten tłum...
3. Deep Purple - tylko na 3 miejscu, chociaż setlista w zasadzie lepsza od tej w Spodku 2006. Niemcy to jednak sztywniaki i w ogóle się nie bawili. Ich płyta, a nasza płyta na koncercie Purpury jest bez porównania... Ale to ma też związek z ilością koncertów. Gillan trochę jakby zmęczony i chory, tak mi sie wydawało. Solówli Morse'a jakieś kanciate. No ale set naprawdę był super i brzmieli niesamowicie ciężko!
4. Uriah Heep - hmm, w sumie to również udany koncert. Może po prostu nie jestem aż takim fancem Uriah Heep? Zagrali cały nowy album. W zasadzie to nie mam zastrzeżeń, bo całkiem go lubię. Bernie w super formie wokalnej. Publika trochę drętwa, ale program z podpisami muzyków kupiłem
5.T.Love - mały klub w Zielonej Górze, super set, super zabawa pod koniec. Zaśpiewałem z nimi wszystkie hity i tyle. Jak dla mnie drugi po TSA polski zespół warty zobaczenia.
Jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany w tym roku
ja z kolei nie widze sensu w nazywaniu Riverside heavy metalem, ale to już taki offtopik z mojej strony.Tomek(JMM) pisze:Nie uwzględniam Riverside w Hali Toyi, bo to zwyczajnie nie moja muzyka, nie przepadam ani nie rozumiem heavy-metalu więc nie będę jej oceniać, bo nie ma to żadnego sensu.
1995-10-24 - Iron Maiden, Warszawa
1997-06-10 - The Gathering, Wroclaw
1997-10-31 - Megadeth & Bruce Dickinson & Kreator & Moonlight & Acid Drinkers, Katowice
1998-04-28 - Judas Priest & Morbid Angel & The Gathering & Therion & HammerFall & Dimmu Borgir, Katowice
1998-06-01 - Apocalyptica, Wrocław
1998-09-12 - Iron Maiden, Katowice
1999-05-15 - Samael & Grip Inc. & Anathema & Vader & Lacuna Coil & Turbo & Artrosis & Christ Agony & Tower & Evemaster, Zabrze
1999-06-01 - Metallica & Apocalyptica & Monster Magnet, Warszawa
1999-09-09 - Arch Enemy & Children of Bodom & Dark Tranquility & In Flames, Praga
1999-09-22 - Testament & Aion, Poznań
2000-02-21 - Annihilator & Overkill, Katowice
2000-04-28 - Katatonia & Opeth, Wrocław
2000-06-20 - Iron Maiden, Katowice
2001-06-26 - Megadeth, Warszawa
2002-05-29 -Tool & Slayer & Ozzy, Katowice
2003-04-09 - Paul Di'Anno, Warszawa
2003-11-07 - Iron Maiden & Kat, Wrocław
2004-03-30 - U.D.O.& Majesty, Warszawa
2004-05-31 - Metallica, Chorzów
2004-06-11 - Anathema, Wrocław
2004-06-26 - XIII. Stoleti, Wrocław
2004-10-23 - Therion & Tristania, Wrocław
2005-03-11 - Chainsaw, Wrocław
2005-05-13 - Paradise Lost & Orphaned Land, Łódź
2005-05-29 - Iron Maiden & Nightwish & Kreator & Primal Fear & Behemoth, Chorzów
2005-06-19 - Grave Digger & Dragon's Eye & Chainsaw, Warszawa
2005-07-15/17 - Rage & Edguy & HammerFall & Nightwish & Manowar & Rhapsody, Vizovice
2005-08-04/06 - Tristania & Candlemass & Nightwish & Morgana Lefay & Sonata Arctica & Metal Church & Edguy & Apocalyptica & Overkill & Machine Men & Finntroll & HammerFall & Kreator & Accept & Sentenced, Wacken Open Air
2005-09-09 - Horrorscope & Respawn & Pathology, Łódź
2005-10-15 - Turbo & Sapros & Egzekuthor, Wrocław
2005-11.24 - Helloween, Warszawa
2005-11-28 - Exodus & Hypocrisy, Wrocław
2005-12-03 - Judas Priest, Wilno
2005-12-10 - CETI & Esqarial, Wrocław
2006-03-04 - Therion & Anathema & Nevermore & U.D.O. & Evergrey & Soilwork & Unleashed & Acid Drinkers & Hunter, Katowice
2006-03-11 - Chinsaw & Totem & Sapros, Wrocław
2006-04-19 - Sodom & Assassin & Fatal Embrace & Panzer'Faust, Lodz
2006-04-20 - Holy Moses & Assassin & Fatal Embrace & The No-Mads & Panzer'Faust & Miecz Wikinga, Wrocław
2006-05-20 - C.E.T.I. & Horrorscope & Gutter Sirens & Archeon & The No-Mads, Kościan
2006-05-22 - Carpathian Forrest & Keep of Kalessin & Hate, Wrocław
2006-05-27 - Chainsaw, Teplice nad Metuji, Czechy
2006-06-07 - KAT z Romanem & Kreon & Sapros, Wrocław
2006-07-01 - Joe Satriani, Wrocław
2006-07-14/16 - The Gathering & Masterplan & Charon & Crucified Barbara & Evergrey & Gamma Ray & Helloween & Rage & Metal Church & Riverside & Edguy & Apocalyptica, Vizovice
2006-08-03/05 - Scorpions & Nevermore & Soilwork & Children of Bodom & Primal Fear & Metal Church & Arch Enemy & Fear Factory & Gamma Ray & Whitesnake & Motorhead & Hellfueled & Finntroll & Emperor & Celtic Frost, Wacken Open Air
2006-08-14/12 - Fear Factory & Amorphis & Arakain & Acid Drinkers & Totem & Virgin Snatch & Hunter & TSA & Napalm Death, Szczytno
2006-09-12 - Destruction & The No-Mads, Warszawa
2006-11.14 - Amon Amarth & Wintersun, Wrocław
2006-11-24 - Di'Anno & Chainsaw, Katowice
2006-11-25 - Di'Anno & Chainsaw, Wrocław
2007-02-13 - Therion & Grave Digger & Sabaton, Kraków
2007-02-14 - Therion & Grave Digger & Sabaton, Warszawa
2007-03-18 - Monstrum, Wrocław
2007-03-24 - Zyklon, Horrorscope, Jorn Lande, Vital Remains, Entombed, Destruction, Blaze Bayley, Sepultura, Testament, Paradise Lost, My Dying Bride, Katowice
2007-03-31 - Turbo & Chainsaw, Wrocław
2007-04-30 - Saxon & Masterplan, Warszawa
2007-07-7/8 - Kreator & Rage & Sepultura & Samael & Behemoth & Kat i Roman & Acid Drinkers & Virgin Snatch & Frontside & Sick of it All & Arakain, Szczytno
2007-08-02/04 - Blitzkrieg & Sodom & Saxon & Hatesphere & Overkill & Suidakra & Amorphis & Therion & Grave Digger & Falconer & Lacuna Coil & Blind Guardian & Dimmu Borgir & Iced Earth & Sacred Reich & Moonspell & Stratovarius & Rage & Destruction & Immortal & In Flames & Haggard, Wacken Open Air
2007-09-01 - Skyforger, Wrocław
2007-10-06 - Witchking, Wrocław
2007-10-17 - Korpiklaani & Kivimetsan Druidi, Wrocław
2007-11-18 - CETI & Gutter Sirens, Wrocław
2007-11-25 - Turbo & Chainsaw & Sir Saw & Butelka & LFG, Bydgoszcz
2007-12-15 - Helloween & Gamma Ray & Sabaton, Zlin
2008-01-05 - Monstrum, Wrocław
2008-02-16 - The No-Mads & Butelka & Killjoy, Zabrze
2008-03-08 - Megadeth & Overkill & Dillinger Escape Plan & Satyricon & Vader & Artillery & Flotsam and Jetsam & Marduk & Mortal Sin, Katowice
2008-04-02 - Privateer & To Resist Fatality & InDespair, Wrocław
2008-04-03 - InDespair, Wrocław
2008-04-30 - InDespair, Wrocław
2008-05-10 - Tehace & Testor & Esqarial & Blindead & Chainsaw & Al Sirat, Bydgoszcz
2008-05-28 - Metallica & Machine Head, Chorzów
2008-06-09 - TYR & At the Lake & InDespair, Wrocław
2008-06-17 - TYR & InDespair & Orchard, Legnica
2008-06-30 - Death Angel & Horrorscope, Wrocław
2008-07/08-31/02 - Iron Maiden & Kreator & Exodus & Children of Bodom & Sabaton & The Haunted & Chainsaw & 3 Inches of Blood & HeadHunter & Nightwish & Avantasia & Girlschool & Airbourne & Kamelot & Sonata Arctica & Gorgoroth & Crematory & Killswitch Engage, Wacken Open Air
2008-08-07 - Iron Maiden & Made of Hate, Lauren Harris, Warszawa
2008-10-05 - InDespair & Warmageddon & Grimlord, Wrocław
2008-11-06 - Grimlord, Wrocław
2008-11-09 - The No-Mads, Inductor, Inhuman Obssesed, Obliteator, Wrocław
2008-11-22 - InDespair, Poznań
a i prezentów przybyło:
1. ??? niestety nie mam pojęcia od kogo i z jakiego koncertu mam tą kostkę
2. Michael Nicklasson, basista Dark Tranquillity
3. Joe Comeau, gitarzysta Overkill
4. Fitty Wienhold basista U.D.O.
5. Igor Gianola, gitarzysta U.D.O.
6. Stefan Arnold, perkusista Grave Digger
7. Jens Ludwig, gitarzysta Edguy
8. Oscar Dronjak, gitarzysta HammerFall
9. Lee Altus, gitarzysta Exodus (x2)
10. Ian Hill, basista Judas Priest
11. Johan Niemann, basista Therion
12. Ronald Schulze, basista Fatal Embrace
13. Jürgen Scholz, gitarzysta Assassin
14. Henjo Richter, gitarzysta Gamma Ray
15. Mike Sifringer, gitarzysta Destruction
16. Sebastian Górski, perkusista Chainsaw
17. Johan Helgesson, perkusista Di'Anno
18. Tim Carter, basista Saxon
19. Chris Broderick, gitarzysta Megadeth
20. Rob Cavestany, gitarzysta Death Angel
21. Ted Aguilar, gitarzysta Death Angel
1997-06-10 - The Gathering, Wroclaw
1997-10-31 - Megadeth & Bruce Dickinson & Kreator & Moonlight & Acid Drinkers, Katowice
1998-04-28 - Judas Priest & Morbid Angel & The Gathering & Therion & HammerFall & Dimmu Borgir, Katowice
1998-06-01 - Apocalyptica, Wrocław
1998-09-12 - Iron Maiden, Katowice
1999-05-15 - Samael & Grip Inc. & Anathema & Vader & Lacuna Coil & Turbo & Artrosis & Christ Agony & Tower & Evemaster, Zabrze
1999-06-01 - Metallica & Apocalyptica & Monster Magnet, Warszawa
1999-09-09 - Arch Enemy & Children of Bodom & Dark Tranquility & In Flames, Praga
1999-09-22 - Testament & Aion, Poznań
2000-02-21 - Annihilator & Overkill, Katowice
2000-04-28 - Katatonia & Opeth, Wrocław
2000-06-20 - Iron Maiden, Katowice
2001-06-26 - Megadeth, Warszawa
2002-05-29 -Tool & Slayer & Ozzy, Katowice
2003-04-09 - Paul Di'Anno, Warszawa
2003-11-07 - Iron Maiden & Kat, Wrocław
2004-03-30 - U.D.O.& Majesty, Warszawa
2004-05-31 - Metallica, Chorzów
2004-06-11 - Anathema, Wrocław
2004-06-26 - XIII. Stoleti, Wrocław
2004-10-23 - Therion & Tristania, Wrocław
2005-03-11 - Chainsaw, Wrocław
2005-05-13 - Paradise Lost & Orphaned Land, Łódź
2005-05-29 - Iron Maiden & Nightwish & Kreator & Primal Fear & Behemoth, Chorzów
2005-06-19 - Grave Digger & Dragon's Eye & Chainsaw, Warszawa
2005-07-15/17 - Rage & Edguy & HammerFall & Nightwish & Manowar & Rhapsody, Vizovice
2005-08-04/06 - Tristania & Candlemass & Nightwish & Morgana Lefay & Sonata Arctica & Metal Church & Edguy & Apocalyptica & Overkill & Machine Men & Finntroll & HammerFall & Kreator & Accept & Sentenced, Wacken Open Air
2005-09-09 - Horrorscope & Respawn & Pathology, Łódź
2005-10-15 - Turbo & Sapros & Egzekuthor, Wrocław
2005-11.24 - Helloween, Warszawa
2005-11-28 - Exodus & Hypocrisy, Wrocław
2005-12-03 - Judas Priest, Wilno
2005-12-10 - CETI & Esqarial, Wrocław
2006-03-04 - Therion & Anathema & Nevermore & U.D.O. & Evergrey & Soilwork & Unleashed & Acid Drinkers & Hunter, Katowice
2006-03-11 - Chinsaw & Totem & Sapros, Wrocław
2006-04-19 - Sodom & Assassin & Fatal Embrace & Panzer'Faust, Lodz
2006-04-20 - Holy Moses & Assassin & Fatal Embrace & The No-Mads & Panzer'Faust & Miecz Wikinga, Wrocław
2006-05-20 - C.E.T.I. & Horrorscope & Gutter Sirens & Archeon & The No-Mads, Kościan
2006-05-22 - Carpathian Forrest & Keep of Kalessin & Hate, Wrocław
2006-05-27 - Chainsaw, Teplice nad Metuji, Czechy
2006-06-07 - KAT z Romanem & Kreon & Sapros, Wrocław
2006-07-01 - Joe Satriani, Wrocław
2006-07-14/16 - The Gathering & Masterplan & Charon & Crucified Barbara & Evergrey & Gamma Ray & Helloween & Rage & Metal Church & Riverside & Edguy & Apocalyptica, Vizovice
2006-08-03/05 - Scorpions & Nevermore & Soilwork & Children of Bodom & Primal Fear & Metal Church & Arch Enemy & Fear Factory & Gamma Ray & Whitesnake & Motorhead & Hellfueled & Finntroll & Emperor & Celtic Frost, Wacken Open Air
2006-08-14/12 - Fear Factory & Amorphis & Arakain & Acid Drinkers & Totem & Virgin Snatch & Hunter & TSA & Napalm Death, Szczytno
2006-09-12 - Destruction & The No-Mads, Warszawa
2006-11.14 - Amon Amarth & Wintersun, Wrocław
2006-11-24 - Di'Anno & Chainsaw, Katowice
2006-11-25 - Di'Anno & Chainsaw, Wrocław
2007-02-13 - Therion & Grave Digger & Sabaton, Kraków
2007-02-14 - Therion & Grave Digger & Sabaton, Warszawa
2007-03-18 - Monstrum, Wrocław
2007-03-24 - Zyklon, Horrorscope, Jorn Lande, Vital Remains, Entombed, Destruction, Blaze Bayley, Sepultura, Testament, Paradise Lost, My Dying Bride, Katowice
2007-03-31 - Turbo & Chainsaw, Wrocław
2007-04-30 - Saxon & Masterplan, Warszawa
2007-07-7/8 - Kreator & Rage & Sepultura & Samael & Behemoth & Kat i Roman & Acid Drinkers & Virgin Snatch & Frontside & Sick of it All & Arakain, Szczytno
2007-08-02/04 - Blitzkrieg & Sodom & Saxon & Hatesphere & Overkill & Suidakra & Amorphis & Therion & Grave Digger & Falconer & Lacuna Coil & Blind Guardian & Dimmu Borgir & Iced Earth & Sacred Reich & Moonspell & Stratovarius & Rage & Destruction & Immortal & In Flames & Haggard, Wacken Open Air
2007-09-01 - Skyforger, Wrocław
2007-10-06 - Witchking, Wrocław
2007-10-17 - Korpiklaani & Kivimetsan Druidi, Wrocław
2007-11-18 - CETI & Gutter Sirens, Wrocław
2007-11-25 - Turbo & Chainsaw & Sir Saw & Butelka & LFG, Bydgoszcz
2007-12-15 - Helloween & Gamma Ray & Sabaton, Zlin
2008-01-05 - Monstrum, Wrocław
2008-02-16 - The No-Mads & Butelka & Killjoy, Zabrze
2008-03-08 - Megadeth & Overkill & Dillinger Escape Plan & Satyricon & Vader & Artillery & Flotsam and Jetsam & Marduk & Mortal Sin, Katowice
2008-04-02 - Privateer & To Resist Fatality & InDespair, Wrocław
2008-04-03 - InDespair, Wrocław
2008-04-30 - InDespair, Wrocław
2008-05-10 - Tehace & Testor & Esqarial & Blindead & Chainsaw & Al Sirat, Bydgoszcz
2008-05-28 - Metallica & Machine Head, Chorzów
2008-06-09 - TYR & At the Lake & InDespair, Wrocław
2008-06-17 - TYR & InDespair & Orchard, Legnica
2008-06-30 - Death Angel & Horrorscope, Wrocław
2008-07/08-31/02 - Iron Maiden & Kreator & Exodus & Children of Bodom & Sabaton & The Haunted & Chainsaw & 3 Inches of Blood & HeadHunter & Nightwish & Avantasia & Girlschool & Airbourne & Kamelot & Sonata Arctica & Gorgoroth & Crematory & Killswitch Engage, Wacken Open Air
2008-08-07 - Iron Maiden & Made of Hate, Lauren Harris, Warszawa
2008-10-05 - InDespair & Warmageddon & Grimlord, Wrocław
2008-11-06 - Grimlord, Wrocław
2008-11-09 - The No-Mads, Inductor, Inhuman Obssesed, Obliteator, Wrocław
2008-11-22 - InDespair, Poznań
a i prezentów przybyło:
1. ??? niestety nie mam pojęcia od kogo i z jakiego koncertu mam tą kostkę
2. Michael Nicklasson, basista Dark Tranquillity
3. Joe Comeau, gitarzysta Overkill
4. Fitty Wienhold basista U.D.O.
5. Igor Gianola, gitarzysta U.D.O.
6. Stefan Arnold, perkusista Grave Digger
7. Jens Ludwig, gitarzysta Edguy
8. Oscar Dronjak, gitarzysta HammerFall
9. Lee Altus, gitarzysta Exodus (x2)
10. Ian Hill, basista Judas Priest
11. Johan Niemann, basista Therion
12. Ronald Schulze, basista Fatal Embrace
13. Jürgen Scholz, gitarzysta Assassin
14. Henjo Richter, gitarzysta Gamma Ray
15. Mike Sifringer, gitarzysta Destruction
16. Sebastian Górski, perkusista Chainsaw
17. Johan Helgesson, perkusista Di'Anno
19. Chris Broderick, gitarzysta Megadeth
20. Rob Cavestany, gitarzysta Death Angel
21. Ted Aguilar, gitarzysta Death Angel
www.MetalSide.pl
- Maidenholik
- -#Ancient mariner

Chyba Nibbs Cartergumbyy pisze: a i prezentów przybyło:
Ja tez jestem usatysfakcjonowany koncertami w tym roku. Co prawda, nie bylo tego az tyle, jak w przypadku poprzednika, ale zawsze...
Metallica - Chorzów
TSA - Zamosc i Krasnystaw
Kiss - Praga
Maiden - Wawa
Whitesnake - tyz Wawa
Jak na moj gust - bardzo przyjemny rok koncertowy, oby nastepny byl rownie obfity, czego Wam i sobie zycze;)
Nibbs to chyba tylko ksywaMaidenholik pisze:Chyba Nibbs Cartergumbyy pisze: a i prezentów przybyło:
18. Tim Carter, basista Saxon![]()
- Maidenholik
- -#Ancient mariner

No tak, de facto ma Timothy, chodzilo mi tylko, ze pod "Nibbsem" figuruje w lineupie;)herki pisze:Nibbs to chyba tylko ksywaMaidenholik pisze:Chyba Nibbs Cartergumbyy pisze: a i prezentów przybyło:
18. Tim Carter, basista Saxon![]()
Wiadomo o kogo chodziMaidenholik pisze:No tak, de facto ma Timothy, chodzilo mi tylko, ze pod "Nibbsem" figuruje w lineupie;)
www.MetalSide.pl
Jak widac dosc monotonnieSzymon pisze:2008.03.08 MEGADETH - Metalmania, Katowice@ Spodek
2008.05.28 METALLICA - Chorzów @ Stadion Śląski
2008.07.01 IRON MAIDEN - Paryż @ Palais Ominisport de Bercy (FRA)
2008.07.02 IRON MAIDEN - Paryż @ Palais Ominisport de Bercy (FRA)
2008.07.22 IRON MAIDEN - Trondheim @ Lerkendalstadium [BRUCE AIR] (NOR)
2008.07.24 ACID DRINKERS - Warszawa @ EMPIK Junior (ul. marszałkowska)
2008.07.25 PAUL DI'ANNO - Göteborg @ Trädgarn (SWE)
2008.07.26 IRON MAIDEN - Göteborg @ Ullevi Stadion (SWE)
2008.08.07 IRON MAIDEN - Warszawa @ Stadion Gwardii
2008.08.08 IRON MAIDEN - Praga @ Stadion Eden (CZR)
2008.08.10 IRON MAIDEN - Split @ Split City Stadium (CRO)
2008.08.14 IRON MAIDEN - Basel @ St Jakobshalle (SWI)
2008.08.16 IRON MAIDEN - Assen @ TT Circuit (NED)
Pierwszy raz na Metallice bylem i mnie zaskoczyli baaaardzo. Nagran live w ich wykonaniu nigdy sluchac nie moglem, ale na zywo jak sie tam jest to sprawa wyglada zupelnie inaczej. Na maiden patrze nie obiektywnie, dlatego pomijajac ich koncerty, zdecydowanie najlepszy koncert w tym roku. Wielkie dzieki dla Michcia za pomoc w dostaniu sie do fan pitu
Na Acid Drinkers tez bylem pierwszy raz - wogole nie znam ich tworczosci i nie moj klimat generalnie, ale bylo calkiem jak na smieszny koncert w EMPIKu. Chcialem tylko podziekowac Archaonowi za uzyczenie imienia i nazwiska, dzieki ktoremu moglem tam byc
Megadeth - z tego koncertu pamietam niewiele, tylko tyle ze slabo bylo z dzwiekiem i ze bylem tam za darmo, tym razem podziekowania dla Andzi za nozyczki i tasme
Dianno - Swietne dopelnienie "maidenowych" wakacji, choc Pawel spiewac nie potrafi i gada pierdoly, poza tym przez jego koncert nie mielismy sily isc z D5 i Natalia w miasto wieczorem i nie pilismy z Janem
Iron Maiden - tu nie wiem jak skrocic opis
Dla mnie najlepsze koncerty to Trondheim i Bazylea za niezmacony odbior z 1 rzedu dodatkowo Trondheim za przerzycia zwiazane z Bruce Air a Bazylea za to ze koncert byl w hali i scena byla baaardzo blisko barierek. Na rowni postawil bym tez Goteborg i Split, ale za TOTALNE szalenstwo pod scena, Ulevi zwycieza jednak bez 2 zdan bo 56 tys fucking vikings on the football stadium robi wrazenie wystarczy spojrzec na to zdjecie http://www.ironmaiden.com/plugins/p17_i ... s/2928.jpg
Jesli chodzi o plany na 2009
To oprocz tych oczywistych
Saxona mistrzowska!
Po dodaniu tegorocznych koncertów i paru zapomnianych z lat poprzednich:
10/04/03 - Paul DiAnno, Katatonia – Kraków @ Studio TVP Krzemionki
16/10/03 - Kult – Kraków @ Studio
14/11/03 - Dark Stars Festival 2003 – Moonlight, Delight, Sacriversum, StrommousHeld – Kraków @ Loch Ness
28/05/04 - Virgin – Kraków @ Loch Ness
22/10/04 - Kult – Kraków @ Hala Wisły
10/11/04 - Dark Stars Festival 2004 – Closterkeller, Moonlight, Delight, Darzamat, Via Mistica, Cemetery of Scream – Kraków @ Loch Ness
07/12/04 - Myslovitz – Kraków @ Rotunda
18/12/04 - Kult – Stalowa Wola @ Planeta
26/01/05 - Dżem – Rzeszów @ Akademia
14/05/05 - Juwenalia 2005 - Hey, Skangur – Kraków
20/05/05 - Kult – Kraków @ TS Wisła
29/05/05 - Mystic Festival 2005 – Iron Maiden, Nightwish, Kreator, Behemoth, Primal Fear, Frontside, Dragonforce - Chorzów @ Stadion Śląski
03/06/05 - Dżem, KSU – Rzeszów @ WSK
20/06/05 - Slipknot, The Dillinger Escape Plan – Warszawa @ Stodoła
14/07/05 - Soulfly, Hunter – Kraków @ Studio
04/09/05 - Leszcze - Kraków
12/11/05 - Rockowisko – Perfect, TSA, Dżem, Armia, KSU – Łódź @ MOSiR
12/05/06 - Juwenalia 2006 - Lady Pank, Hurt – Kraków @ Żaczek
24/06/06 - Wianki 2006 – Marillion, Lech Janerka – Kraków @ Zakole Wisły
03/09/06 - Majka Jeżowska, Ryszard Rynkowski - Kraków
24/11/06 - Metal Maraton 2 - Paul DiAnno, Chainsaw – Katowice @ Mega Club
28/02/07 - Coma, Normalsi - Kraków @ Studio
27/03/07 - Mystic Tour 2007 - Hunter, Frontside, Virgin Snatch, Rootwater – Kraków @ Loch Ness
01/04/07 - Metal Maraton 3 - Turbo, Chainsaw, Witchking – Kraków @ Loch Ness
18/04/07 - Moonspell, Darkside, Darzamat – Kraków @ Studio
05/06/07 - Mystic Festival 2007 – Slayer, Celtic Frost, Behemoth – Katowice @ Spodek
12/06/07 - Dream Theater, Riverside - Katowice @ Spodek
03/07/07 - Red Hot Chili Peppers, Jet, Mickey Avalon - Chorzów @ Stadion Śląski
17/10/07 - Riverside, Tottentanz, Osada Vida - Kraków @ Studio
18/10/07 - Iced Earth, Annihilator, Turisas - Brno @ Fleda (CZ)
01/12/07 - Hunter, Frontside - Kraków @ Loch Ness
15/12/07 - Metalfilia 2007 - Virgin Snatch, Rasta - Kraków @ Rotunda
19/02/08 - Nightwish – Kraków @ Hala Wisły
08/03/08 - Metalmania 2008 – Megadeth, The Dillinger Escape Plan, Overkill, Artillery – Katowice @ Spodek
17/04/08 - Samael, Gothminister – Kraków @ Loch Ness
08/05/08 - Juwenalia 2008 – Hey, Coma, Grabaż i Strachy Na Lachy – Kraków @ TS Wisła
09/05/08 - Lech Maj Party – H-Blockx, Perfect, Ira, Skangur – Kraków @ Błonia
10/05/08 - Juwenalia 2008 – Lao Che, KSU, Frontside - Kraków @ Żaczek
28/05/08 - Metallica, Machine Head, Mnemic – Chorzów @ Stadion Śląski
05/06/08 - Maria Peszek, Grzegorz Turnau, Homo Twist – Kraków @ Rynek Główny
03/08/08 - Czerwone Gitary – Górecko Kościelne
24/08/08 - Czesław Śpiewa - Kraków @ Plac Nowy
17/10/08 - ChainFest – Evergrey, Chain Reaction – Warszawa @ Amfiteatr Bemowo
21/10/08 - Anathema, Demians – Kraków @ Studio
24/10/08 - Sabaton, Grailknights, Conquest, Privateer – Kraków @ Studio
26/10/08 – Kult – Kraków @ Studio
13/12/08 – Kat & Roman Kostrzewski – Kraków @ Loch Ness
W tym roku najmilej wspominam wypad na Metallikę. Byłoby super gdybym i w przyszłym roku mógł ich zobaczyć u nas na koncercie. Z planów to na pewno Marillion i Metalmania, Kreator też raczej. No i Saxon & Iced Earth jeśli termin będzie odpowiadał.
10/04/03 - Paul DiAnno, Katatonia – Kraków @ Studio TVP Krzemionki
16/10/03 - Kult – Kraków @ Studio
14/11/03 - Dark Stars Festival 2003 – Moonlight, Delight, Sacriversum, StrommousHeld – Kraków @ Loch Ness
28/05/04 - Virgin – Kraków @ Loch Ness
22/10/04 - Kult – Kraków @ Hala Wisły
10/11/04 - Dark Stars Festival 2004 – Closterkeller, Moonlight, Delight, Darzamat, Via Mistica, Cemetery of Scream – Kraków @ Loch Ness
07/12/04 - Myslovitz – Kraków @ Rotunda
18/12/04 - Kult – Stalowa Wola @ Planeta
26/01/05 - Dżem – Rzeszów @ Akademia
14/05/05 - Juwenalia 2005 - Hey, Skangur – Kraków
20/05/05 - Kult – Kraków @ TS Wisła
29/05/05 - Mystic Festival 2005 – Iron Maiden, Nightwish, Kreator, Behemoth, Primal Fear, Frontside, Dragonforce - Chorzów @ Stadion Śląski
03/06/05 - Dżem, KSU – Rzeszów @ WSK
20/06/05 - Slipknot, The Dillinger Escape Plan – Warszawa @ Stodoła
14/07/05 - Soulfly, Hunter – Kraków @ Studio
04/09/05 - Leszcze - Kraków
12/11/05 - Rockowisko – Perfect, TSA, Dżem, Armia, KSU – Łódź @ MOSiR
12/05/06 - Juwenalia 2006 - Lady Pank, Hurt – Kraków @ Żaczek
24/06/06 - Wianki 2006 – Marillion, Lech Janerka – Kraków @ Zakole Wisły
03/09/06 - Majka Jeżowska, Ryszard Rynkowski - Kraków
24/11/06 - Metal Maraton 2 - Paul DiAnno, Chainsaw – Katowice @ Mega Club
28/02/07 - Coma, Normalsi - Kraków @ Studio
27/03/07 - Mystic Tour 2007 - Hunter, Frontside, Virgin Snatch, Rootwater – Kraków @ Loch Ness
01/04/07 - Metal Maraton 3 - Turbo, Chainsaw, Witchking – Kraków @ Loch Ness
18/04/07 - Moonspell, Darkside, Darzamat – Kraków @ Studio
05/06/07 - Mystic Festival 2007 – Slayer, Celtic Frost, Behemoth – Katowice @ Spodek
12/06/07 - Dream Theater, Riverside - Katowice @ Spodek
03/07/07 - Red Hot Chili Peppers, Jet, Mickey Avalon - Chorzów @ Stadion Śląski
17/10/07 - Riverside, Tottentanz, Osada Vida - Kraków @ Studio
18/10/07 - Iced Earth, Annihilator, Turisas - Brno @ Fleda (CZ)
01/12/07 - Hunter, Frontside - Kraków @ Loch Ness
15/12/07 - Metalfilia 2007 - Virgin Snatch, Rasta - Kraków @ Rotunda
19/02/08 - Nightwish – Kraków @ Hala Wisły
08/03/08 - Metalmania 2008 – Megadeth, The Dillinger Escape Plan, Overkill, Artillery – Katowice @ Spodek
17/04/08 - Samael, Gothminister – Kraków @ Loch Ness
08/05/08 - Juwenalia 2008 – Hey, Coma, Grabaż i Strachy Na Lachy – Kraków @ TS Wisła
09/05/08 - Lech Maj Party – H-Blockx, Perfect, Ira, Skangur – Kraków @ Błonia
10/05/08 - Juwenalia 2008 – Lao Che, KSU, Frontside - Kraków @ Żaczek
28/05/08 - Metallica, Machine Head, Mnemic – Chorzów @ Stadion Śląski
05/06/08 - Maria Peszek, Grzegorz Turnau, Homo Twist – Kraków @ Rynek Główny
03/08/08 - Czerwone Gitary – Górecko Kościelne
24/08/08 - Czesław Śpiewa - Kraków @ Plac Nowy
17/10/08 - ChainFest – Evergrey, Chain Reaction – Warszawa @ Amfiteatr Bemowo
21/10/08 - Anathema, Demians – Kraków @ Studio
24/10/08 - Sabaton, Grailknights, Conquest, Privateer – Kraków @ Studio
26/10/08 – Kult – Kraków @ Studio
13/12/08 – Kat & Roman Kostrzewski – Kraków @ Loch Ness
W tym roku najmilej wspominam wypad na Metallikę. Byłoby super gdybym i w przyszłym roku mógł ich zobaczyć u nas na koncercie. Z planów to na pewno Marillion i Metalmania, Kreator też raczej. No i Saxon & Iced Earth jeśli termin będzie odpowiadał.
czekać na koncert roku 348 dni? warto niewątpliwie, taki był Illusion. Ewidentnie najlepszy ze wszystkich...
Czy ktoś wie, czy oni zamierzają ruszyć w jakąś trasę koncertową czy to był jednorazowy koncert?Michcio pisze:czekać na koncert roku 348 dni? warto niewątpliwie, taki był Illusion. Ewidentnie najlepszy ze wszystkich...
jeden jedyny, Lipa wposminał nawet na koncercie że to już po raz ostatni spotkanie pod szyldem Illusion, ale cholera ich tam wie!
Może kiedyś jeszcze się zejdą
Może kiedyś jeszcze się zejdą