The Final Frontier

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: The Final Frontier

Post autor: vyrus »

DOD miażdży. Powinni nagrać coś w stylu Bruca i to wymieszać z czymś mrocznym. Bruce powinien śpiewać nisko i będzie git.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

ilu fanów tyle głosów tyle rad :)

zawsze tak będzie. I dlatego grają co chcą i jak chcą. Komu się podoba ok, komu nie trudno - wszystkim nigdy nie przypasują :)
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

ja bym się nie obraził, jak nowy album byłby muzycznie podobny bardziej do Tyranny Of Soul, niż do dwóch ostatnich płyt IM ;-)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

za stronka bestofironmaiden

fragment z wywiadu z Nicko:
"Pracę nad nowym albumem zaczniemy w listopadzie. Na pisanie mamy zarezerwowany listopad i pierwsze dwa tygodnie grudnia. Nowy album nagramy w styczniu 2010, a w wakacje zrobimy tournee z tym materiałem. Taki jest plan. Na szczęście, Bogu dzięki, wszyscy są zdrowi i możemy się za to zabrać".
Deleted User 804

Post autor: Deleted User 804 »

problem w tym że w każdym wywiadzie mówią co innego :roll: Niedawno Nicko mówił że nowa trasa na koniec 2010 lub początek 2011. Z kolei Bruce mówił ze w 2011 nowa trasa będzie. Teraz wakacje 2010. Dla mnie im wcześniej tym lepiej, ale mogliby się zdecydować ;-)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Nieee... W kazdym wywiadzie mowia to samo. Tzn., ze wchodza do studia w styczniu, a trasa zacznie sie jakos na jesieni (we wrzesniu?) 2010. Nicko tez to potwierdza w najnowszym wywiadzie dla magazynu Revolver - ktos po prostu zle przetlumaczyl jego wypowiedz:
Final question: Is Iron Maiden working on a new album?
We start working on a new record in November. We’ve got November and the first couple of weeks of December booked into writing. We’re gonna do a new album in January 2010, and we should tour with that in late summer, fall time. That’s the plan. Hopefully, God willing, everybody’s health is good and we can get on with it and get out there again.
Czyli trasa zacznie sie poznym latem (wrzesien) lub jesienia (pazdziernik). Byc moze po prostu pod koniec lata zagraja w USA, a od pazdziernika Europa.
Deleted User 804

Post autor: Deleted User 804 »

Tu jest ten wywiad. Ponieważ mi wywala ze strona zawiera konia trojańskiego :shock: (revolvermag.com) to wklejam zawartość

Iron Maiden have done so many concert films, documentaries, and music-video DVDs over the years. Other than the jet, what makes Flight 666 special for you?
NICKO McBRAIN It’s a bit of the agony and the ecstasy on this one. It was the first time that we had had 24-7 cameras with us. Not just filming the backstage stuff and the concert; it was filming us going to work and coming from work, while we’re at work, and then when we’re not working. We were always a very private band. We never were and we still aren’t a band that would chase the limelight, chase the paparazzi. We steer clear of places where we knew people would be at to take photographs for OK magazine. When you look at the film…they had 500 hours worth of film to edit from. And there’s a lot of it [laughs] that are those sort of things that you didn’t want people to see that’s on the cutting-room floor. They did a fantastic job.

Why did you want to pull the curtain back now?
Good point. We’ve had many opportunities. There was a documentary on the making of the last record. It didn’t go away from the studio, per se. It didn’t go into our private lives, but you still got an idea of what we’re all about as individuals as well as collectively as Iron Maiden. To answer your question, it was something we were talked into doing, and I’m so glad that we did it, because the proof in the film is 100 percent right there.

When you watch the film, was there anything that made it to the final cut that makes you cringe?
There was one golf shot where I missed a putt, and I wished they hadn’t put it in it. [Laughs] It was the money putt. But there wasn’t anything in there that was, “Oh, my Lord.” We all had the option that if there was something we weren’t happy with, we could point that out and they could make some changes if they wanted to.

In the beginning of the film, someone hands you a bottle of wine, as you’re boarding the plane for the first time. Later, Bruce teases you about it. What was so special about that bottle?
When I got on the plane, this geezer comes up and he hands me this bottle of Château Palmer. And I thought, Oh, I thought it was a gift. As you noticed, I was exuberant. I get up the top of the stairs. And what you didn’t see after that, when I got on the plane, was [production manager] Dicky Bell came up and said, “Oh, I see you’ve got your wine there. That’s one of the bottles. We just wanted to check that it’s the right one that you ordered.” I had ordered like three dozen bottles of this Palmer and some lovely red wines for the duration of the tour to drink on the plane. So not only was my bubble burst, because I thought someone was actually handing me a going-away gift, but it was actually one of the bottles that I’d paid for! And when Bruce got on the plane before we took off, he knew I was a bit disgruntled about this, and he was going, “Oh, and we can drink all of Nicko’s wine that he got.” [Laughs]

At least you were able to enjoy the wine, even if it wasn’t special.
Yes, we certainly did. There’s quite a few of the journeys where more than one or two bottles were consumed.

Later in the film, there’s a shot of a man in Colombia crying because he caught one of your drumsticks. How did that make you feel to see?
I had mixed emotions when I first saw it. I thought, Now, hang on a minute, was he crying because he wanted one of Dave [Murray’s] or Adrian [Smith’s] or Janick [Gers’] guitar picks? Was he crying because the gig was over? Which is probably what it was. Was he crying just because he did get my drumstick? It was probably the last two. We have since met that lad.

The wonderful endearment of that scene is it’s not just that you focus on the guy who’s holding that stick…the girl behind him starts crying, and the bloke behind the girl starts crying. And they’re not looking at one another. And I’m thinking, There’s a contagious vibe going. And that’s that kind of passion that these Latin American audiences—they’re just so passionate. And the Crying Man—we called him the Crying Man—as I said, I did get to meet him in the last two months, when we did the Ed Force One trip again. We got to meet him and take care of him, and I got to say hi to him, and I gave him another drumstick, so he had a pair then. He had a left-hand stick, and now he has a right one. [Laughs] He was grateful. Lovely bloke, too.

Is Bruce’s piloting as smooth-sailing as it looks on DVD?
Oh, my Lord, yeah. Bruce’s flying prowess is unquestionable without a doubt. It got to the state where people got rather complacent after the first few weeks, and unless it was something that was a little bit too heavy, they’d go, “Oh, that’s out of ooorder.” [Laughs] But he’s great pilot.

It looks like you had so much gear in the back. Did any get lost?
When we first started talking about putting this together, one of my key mumblings and grumblings about things was that I had to take my drums out of the flight case and put them into individual boxes. My point was, something’s gonna go missing, and what the heck’s gonna happen if we’re in Australia or Argentina somewhere and one of my drums is stolen. How am I gonna get a replacement? What happened was we had a guy named Jeremy from Rocket Cargo, and it was done stringently.

But having said that, they did lose one of my drums, but from my little practice kit. We had just started in South America, and one of my drum techs said, “I’ve got a bit of bad news.” I said, “Oh yeah, what’s that?” He said, “We’ve lost a bit of your drum set.” And I went crazy. And he said, “No, no, no. It’s from your main kit, it’s from your little practice kit.” And I went, “It doesn’t matter.” It did matter—of course it matters, but it wasn’t my touring kit. But there was a little bit of worrying about how to keep an eye on so much when we’re playing so many shows around the world. We were very, very fortunate. They kept a great eye on everything.

Obrazek
Looking at pictures of your kit, you must have had several individual packages.
Yeah, I’ve got 11 drums and 15 cymbals, plus all the spare bits and bobs. And all the hardware had to go in individual cases, hard cases.

One thing that stood out in the video was, do you play barefoot?
Yes, I do. It’s something I used to do when I was a kid. As I started playing stronger, heavier, hard-hitting music as I got into my teenage and into my adult life, I started using a Ludwig Speed King pedal. You can’t play one of them in bare feet, because it’s not very smooth; there are holes in it. So I went to using boxing boots, and so over the years of my drumming, I went from barefoot to boxing boots to back to bare feet when I switched to a DW pedal. And I’ve been playing barefoot for, I don’t know, eight or nine years. The only reason I like to play in bare feet is because I have more freedom.

We start working on a new record in November. We’ve got November and the first couple of weeks of December booked into writing. We’re gonna do a new album in January 2010, and we should tour with that in late summer, fall time. That’s the plan. Hopefully, God willing, everybody’s health is good and we can get on with it and get out there again.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Kurde dało by rade to przetłumaczyć , bo nie wszystko rozumiem :?:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

fakt, że warto by było przetłumaczyć ten wywiad
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Warto dodać, że koncerty najprawdopodobniej będą wyłącznie halowe, zaczną we wrześniu od USA i Kanady, potem pewnie Japonia, z końcem października EU, podobnie jak to było w 2006 jakieś 25/28 gigów w najważniejszych salach. W grudniu obowiązkowo UK i Irlandia. Rok 2011 to Ameryka Łacińska, Oceania, Azja a latem Festiwale i stadiony Europy.
Jest szansa, że wystąpią wówczas w Polsce, może Służewiec!?
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Zapewne wszystko będzie zależeć od sprzedaży albumu :/
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiesz, masę osób i tak kupi chętniej stare, klasyczne albumy niż ten najnowszy - ci ludzie z chęcią zobaczą ten zespół na żywo a o lokatę nowej studyjnej płyty się nie martwię, skoro taki "Flight 666 : Soundrack" w Polsce znalazł się w TOP 15, lepiej niż w wielu innych krajach!
Ale to tylko ciekawostka, dodatek do DVD, które jest dosłownie wszędzie No#1, co nie dziwi. Iron Maiden nigdy nie sprzedawali "najwięcej płyt na świecie", to nie jest zespół nastawiony na "przebój miesiąca", za to w kategorii koncertowej są potężni, tak było nawet w latach '80tych. Wiele osób ( nie tylko w Polsce) chętniej kupi bilet niż kolejny album :pijak:
Deleted User 4432

Post autor: Deleted User 4432 »

tłumaczenie na polski, to tak mniej więcej bo nie mam wprawy .ale zawsze to coś.
jeśli zauważycie jakieś błędy a na pewno są albo jeśli coś można by było ująć lepiej , piszcie to się poprawi i będzie git . kilku zwrotów nie umiałem przetłumaczyć ,ale ogólny sens wypowiedzi mam nadzieję się zgadza .

Jako IM wydaliście bardzo dużo nagrań koncertów, dokumentów i muzycznych dvd , co czyni Flight 666 wyjątkowym dla ciebie ?

NICKO - Można odnależć na nim skrajne emocje ,to był pierwszy raz kiedy byliśmy kamerowani 24 godziny na dobę , 7 dni w tygodniu , nagrywane były nie tylko kulisy samego koncertu Również kręcono nas w drodze do pracy i z powrotem, kiedy harowaliśmy i odpoczywaliśmy. zawsze ceniliśmy sobie prywatność ,nigdy nie byliśmy i nie jesteśmy kapelą , która chętnie odsłaniała się do świateł reflektorów i paparazzich . Trzymamy się z daleka od miejsc gdzie wiemy ,że mogą być ludzie z OK! Magazine (takie pismo plotkarskie o znanych osobistościach ). Kiedy patrzysz na film... było 500godzin, które z korzyścią dla filmu warto było wyciąć .a było sporo takich rzeczy (śmiech) które nie chciałbyś , żeby inni widzieli, zawartych w wyciętych materiałach. fantastyczna robota.

Co sprawiło , że chcieliście się tym razem odsłonić przed fanami ?

Dobre pytanie , mieliśmy wiele okazji. Był dokument o nagrywaniu ostatniego albumu, ale ani na sekundę nie wykraczał poza to się dzieje w studio . Nie pokazywał nas prywatnie , ale wciąż można się było przekonać jaki jest każdy z nas , i jacy jesteśmy wszyscy jako Iron Maiden. Odpowiadając na twoje pytanie , to było coś na co nas namówiono , ale jestem zadowolony że to zrobiliśmy

Kiedy oglądasz film , czy zauważasz jakąś scenę pozostałą w ostatecznej wersji , na widok której się wzdrygasz ?

Była scena jak gramy w golfa , i ja nie trafiłem . miałem nadzieję , że tego nie zamieszczą(śmiech ) graliśmy o pieniądze (???)
ale ostatecznie nie było żadnych scen kiedy miałbym ochotę krzyknąć "OMG WTF :)" . Zawsze była opcja, że jeśli coś nam się wyjątkowo nie spodobało , mogliśmy im to wskazać i mogli to ewentualnie zmienić .

Na początku filmu , ktoś daje ci butelkę wina , kiedy wsiadasz do samolotu . pożniej bruce dokucza ci z tego powodu . co było takiego szczególnego w tym winie ?

- Kiedy wsiadałem do samolotu ten dziadyga podchodzi i wręcza mi butelkę Chateau Palmer. Myślę sobie ..myślałem ,że to był prezent. Jak zauważyłeś byłem podekscytowany .Wyszedłem po schodach , tego co działo się dalej już nie widać . Wtedy po wejściu na pokład Dicky Bell podszedł i wyjechał " O widzę ,że dostałeś swoje wino To tylko jedna z butelek , chcieliśmy się upewnić , że to dokładnie to co zamówiłeś" Wcześniej zamówiłem trzy tuziny butelek tego palmera i trochę ukochanych czerwonych win
do popijania w samolocie , by przetrwać trasę. Więc nie dość , że naprawdę myślałem , że on daje mi prezent na drogę , to było to jedno z win za które zapłaciłem ! Kiedy wsiadł bruce zanim odlecieliśmy wiedział że byłem zawiedziony tą wpadką wyjechał z tekstem ' O, możemy sobie wypić wszystkie wina nicko! " ( śmiech )

Ostatecznie mogliście się delektować winem , nawet jeśli nie było jakieś super .

Tak ,pewnie że się delektowaliśmy . były już wyprawy , na których więcej niż trochę win zostało skonsumowanych .

W filmie pojawia się scena , w której gość z Kolumbii płacze bo udało mu się złapać jedną z twoich pałeczek . jak to odebrałeś ?

Miałem mieszane uczucia . Myślałem sobie 'zaraz, może on płakał bo chciał jedną z kostek Adriana Dave'a albo Janicka ? czy może płakał bo koncert sie skończył , co było prawdopodobne ? czy płakał faktycznie bo złapał moją pałkę ?' pewnie z dwóch ostatnich powodów . potem go spotkaliśmy

Powodem urokliwości tej sceny jest nie tylko to że skupia się na gościu ściskającym tę pałeczkę... Dziewczyna w tle za nim zaczyna płakać .. Facet za nią również.. oni nawet nie patrzą na siebie . Wydaje mi się , że miała miejsce jakaś zaraźliwa melancholia . To właśnie jest pasjonujące w latyno amerykańskiej publiczności , oni są fanatyczki. A Płaczący Gość, tak go nazwaliśmy - Płaczący Gość - spotkaliśmy go 2 miesiące później , kiedy wyruszyliśmy znowu w trasę ed force one . mieliśmy go okazję wtedy spotkać ,pogadać przywitać się , dostał wtedy od nas pałeczkę , Więc teraz ma już jedną parę . Wcześniej dostał leworęczną a teraz złapał praworęczną . (śmiech ) Był wdzięczny. Sympatyczny gość.

Czy bruce jest naprawdę takim opanowanym pilotem jak się wydaję oglądając dvd ?

Rany, jasne , talent do pilotażu Bruce'a nie podlega dyskusji . Było tak że pasażerowie byli raczej zadowoleni przez pierwsze parę tygodni
dopóki nie robił jakichś wymyślnych ewolucji , wtedy był krzyk "to nie tak jak miało byyyyć !!" (
śmiech ) nie no ,ale jest świetnym pilotem.

Widać ,że masz dużo bagażu . Nic ci się nie zagubiło ?

Kiedy zaczynaliśmy dopiero gadać o złożeniu tego wszystkiego do kupy, jednym z moich powodów do narzekań było to , że będę musiał ładować swój sprzęt perkusyjny do pojedynczych walizek . chodziło mi o to, że coś mogło wtedy zginąć, co do diabła sie stanie jak będziemy gdzieś w Australii czy Argentynie i coś mi zginie z zestawu . Jak dostanę zastępczy sprzęt? No i stało się tak , że mieliśmy kolesia zwanego Jeremy z Rocket Cargo , i on się tym zajął porządnie.

Będąc przy tym , oni jednak coś zgubili , ale z mojego zestawu do ćwiczeń . Właśnie zaczęliśmy grać w Ameryce Południowej , i jeden z moich technicznych mówi mi " Przynoszę złe wiadomości " - " Tia , co się stało " a on wypala " Zgubiliśmy coś z twojego sprzętu " No i wtedy myślałem , że oszaleje , Ale on na to "Nie , nie nie , to nic z głównego zestawu , tylko z zestawu do ćwiczeń" - odparłem ,że "to nic" nie myślałem tak , ale to jednak nie był sprzęt na koncerty . Było się przecież czego obawiać, jak wszystkiego upilnować skoro graliśmy tyle koncertów po całym świece , mieliśmy naprawdę wielkiego fuksa. Naprawdę jednak mają oko na wszystko .

Patrząc na twój zestaw, widzę , że musisz mieć kilka oddzielnych bagaży na to wszystko .

- tak , mam 11 bębnów i 15 talerzy do tego te wszystkie wtyczki i ----inne badziewia -- ( nie wiem co to spare bit i bobs :))

Jedna rzecz która rzuciła się w oczy na nagraniu , ty grasz boso ?

Tak, przywykłem do tego już jako dzieciak . Kiedy zaczynałem grać mocniejszą muzykę , jako nastolatek i a potem już dorosły , zacząłem używać stopek Ludwig Speed King. nie da się na nich grać boso , nie są zbyt gładkie i mają otwory . Więc grałem w tenisówkach (coś w tym stylu ) przez ten cały czas . Na bose stopy z tenisówek przerzuciłem się z powrotem , kiedy zacząłem używać stopek DW . No i gram boso od , nie wiem ośmiu może dziewięciu lat . Jedynym w sumie powodem dlaczego gram boso jest to ,że czuję się tak bardziej swobodnie .

Ostatnie pytanie : Czy Iron Maiden pracuje nad nowym albumem ?

Zaczynamy pracę nad nowym wydawnictwem w listopadzie . Mamy zarezerwowany listopad i pierwsze tygodnie grudnia na pisanie kawałków . Nowy album wypuścimy w styczniu 210 i zagramy trasę późnym latem . Taki jest plan , szczęśliwie , dzięki Bogu , wszyscy zdrowi i możemy się tym zająć .
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Poprawiłem pytanie dotyczące tego tematu. ;)

Ostatnie pytanie : Czy Iron Maiden pracuje nad nowym albumem ?
Zaczynamy pracę nad nowym albumem w listopadzie. Zarezerwowaliśmy sobie czas w listopadzie i w pierwszych tygodniach grudnia na pisanie materiału. Do studia wejdziemy w styczniu 2010, a trasę promującą nowy materiał zaczniemy jakoś późnym latem lub jesienią. Taki jest plan. Mam nadzieję, że, jeśli Bóg nam da, wszyscy będą zdrowi i znów będziemy mogli zająć się tym wszystkim i koncertować.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

czyli co, jak to można rozumieć?
że od stycznia tyle w studiu będą siedzieć , czy po prostu premiera nowej płyty będzie dużo wcześniej niż trasa ja promująca?
Byłoby to trochę dziwne bo zazwyczaj trasa jest od razu po premierze płyty.

Swoją drogą ciekawe kiedy ogłoszą daty koncertów w Europie? Najwcześniej pewnie listopad/grudzień?
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nagrania płyty potrwają 3 miesiące, potem mastering, miksy, trzeba policzyć kolejne kilka tygodni na przygotowanie do trasy i marketing nowego dzieła - od stycznia pól roku jak nic, album ukaże się pewnie z końcem sierpnia. We wrześniu rozpoczną trasę, na 85% OD USA. Niemal pewne, że zagrają kilkanaście koncertów w Europie Zachodniej, całość tradycyjnie zwieńczy UK. Za to w 2011, reszta Globu, latem Europa i na 99% POLSKA i CZECHY, będę na obu gigach, jak nic ;-)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

czyli myślisz że u nas dopiero latem 2011 zagrają?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Budziol pisze:czyli co, jak to można rozumieć?
że od stycznia tyle w studiu będą siedzieć , czy po prostu premiera nowej płyty będzie dużo wcześniej niż trasa ja promująca?
Byłoby to trochę dziwne bo zazwyczaj trasa jest od razu po premierze płyty.

Swoją drogą ciekawe kiedy ogłoszą daty koncertów w Europie? Najwcześniej pewnie listopad/grudzień?
Jest ewidentnie powiedziane, że w styczniu wchodzą do studia. Album ukaże się najwcześniej w sierpniu 2010. Zgadzam się z Faustem co do tego, że pewnie zaczną od USA i Kanady (może jakoś pod koniec sierpnia?) i zagrają tam jakieś miesięczne tournee, porównywalne z 2nd leg SBIT. Po Ryder's Cup (na początku października w Walii, Nicko koniecznie chce tam być), jakoś w połowie października, zaczną tournee halowe po Europie, które potrwa do świąt Bożego Narodzenia - więc przez te 2 miesiące spokojnie zagrają zarówno w zachodniej UE, jak i w naszym regionie Europy (na luzie z 30-35 koncertów). Na początek (luty-marzec?) 2011 roku zapowiada się kolejna trasa "round the world" z Ed Force One. Nie spodziewałbym się natomiast żadnych stadionowych czy festiwalowych koncertów w Europie latem 2011 roku. Idea "A Matter of The Beast" okazała się trochę niewypałem, a zespół powinien raczej odpocząć i przygotować się do mega-trasy w 2012/2013. Jeśli chcą grać wtedy tylko na stadionach to powinni dać trochę odpocząć europejskiemu rynkowi.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

czyli w naszej części będą pod koniec roku 2010, a premiera płyty koło sierpnia, czyli jak na MAIDEN tradycyjnie :)

Ciekawe kiedy europejskie daty ogłoszą :)
Znów będzie wypatrywanie naszego kraju :)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Myślę, że pierwsze daty (jak zwykle raczej Skandynawię ;) ) ogłoszą jakoś na wiosnę... W okolicach marca... Raczej nie wcześniej chociaż kto ich tam wie. :B Potem będą je uzupełniali o koncerty w Zachodniej UE, UK, a nasz region Europy pewnie tradycyjnie pojawi się jako ostatni w europejskiej rozpisce. Daty gigów w USA/Kanadzie podadzą raczej najwcześniej późną wiosną.
ODPOWIEDZ