The Final Frontier

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 804

Re: The Final Frontier

Post autor: Deleted User 804 »

kolejny wywiad z Nicko tu

A to część dotycząca nowej płyty i trasy
The band has studio time booked for early 2010?

Oh yeah. The actual studio is actually booked. But the plan is in November, we congregate somewhere, probably in Europe, to write the album. Bruce and [guitarist] Adrian [Smith] [are over there], [bassist/songwriter] Steve's [Harris] over here in this part of the world, David lives in Hawaii, so to get together for writing before we all get together is a bit difficult at the moment. We'll probably get together in November, first week probably, and go to right before Christmas, writing the album. I'm really looking forward to that: just being with the guys, getting back, writing new songs, and playing them is always very special.

And you'll tour again?

We haven't really scheduled a tour at the moment. But Rod was talking, like, around fall time [2010]. I said to him, "That could be the end of September, early October." I said, "Well, the Ryder Cup is the first week of October?" Ha ha ha ha! And he went, "Good point, Nick." Hee hee hee.

I was blessed to be in the 2008 Ryder Cup as a special guest of Nick Faldo and the European team. I'm not going there as a guest of the team this year, but I've been invited just to go and hang out and enjoy the whole event, which is just awesome. I said to Rod, "We can't be touring unless we have a week off"--Ha Ha Ha Ha!

Nah, obviously, look. If I did happen to miss the Ryder Cup, I've got a television on the road with me and I'd watch it on the telly.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Mam przeczucie, że w lecie 2011 dadzą kilka koncertów nie tyle na stadionach co na wielkich festiwalach, w krajach do których nie dotrą na jesieni 2010, może w Doninton zagrają, co do Polski, nie wydaje mi się by u nas w Rosji, czy na Węgrzech grali w 2010, na jesieni! Czechy i 02 ARENA, to już bardziej prawdopodobny scenariusz, w 2007 forma sceniczna rzeczywiście nie była szczytowa, koncert na Download nie powalał, pewnie dvd oficjalnego z tego eventu nie będzie, masa wpadek!!!
W okresie wrzesień/grudzień 2010 dadzą prawdopodobnie 50 koncertów w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej/UK! W "naszej strefie" najwyżej jeden koncert i koniec! :pijak:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

faust pisze:Mam przeczucie, że w lecie 2011 dadzą kilka koncertów nie tyle na stadionach co na wielkich festiwalach, w krajach do których nie dotrą na jesieni 2010, może w Doninton zagrają, co do Polski, nie wydaje mi się by u nas w Rosji, czy na Węgrzech grali w 2010, na jesieni! Czechy i 02 ARENA, to już bardziej prawdopodobny scenariusz, w 2007 forma sceniczna rzeczywiście nie była szczytowa, koncert na Download nie powalał, pewnie dvd oficjalnego z tego eventu nie będzie, masa wpadek!!!
W okresie wrzesień/grudzień 2010 dadzą prawdopodobnie 50 koncertów w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej/UK! W "naszej strefie" najwyżej jeden koncert i koniec! :pijak:
Stadionowa trasa w 2011 roku jest zupełnie niepotrzebna - chyba, że zimowe koncerty okażą się mega sukcesem. Jednak sądzę, że zespół będzie wolał odpocząć. A Matter of The Beast okazał się niewypałem choćby dlatego, że np. koncerty w Niemczech sprzedały się bardzo słabo (aż trzeba było przenieść jeden z nich do hali). Jednak nowy album powinien być promowany w halach, a stadiony lepiej nadają się na sety "the best of". Na jesieni spokojnie zmieszczą ze 3 państwa z naszego regionu (POL - Spodek, CZR - O2 Arena, HUN - Budapest Sportarena). Do tego z 5 koncertów w Niemczech, 10 w Skandynawii, 10 w UK, Francja, Belgia, Holandia, Hiszpania, Włochy i Szwajcaria - i mamy akurat ok. 35 koncertów. Bardzo realny plan jak na dwumiesięczną trasę.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Stadiony to najodpowiedniejsze miejsca na trasę "Pożegnalną"- co do Niemiec, w Rock Hard i Metal Hammer.de pisali, że były "Ausverkauft", tyle że drugą sztukę przełożyli do areny, ponoć ze względu na ograniczenia w zakresie poziomu dźwięku, lipa! Rynek niemiecki latem jest kompletnie przesycony a show "AMOLAD" ludziom się niezbyt podobało i tyle (...)

Reasumując, jak przeczytałem te pytanka do Smallwooda to coś mi się widzi że możemy sobie tutaj gadać, prognozować a oni nas zaskoczą. Nie zdziwi mnie jeżeli w trasę ruszą już w czerwcu, festiwale w EU to możliwość zaprezentowania nowego stuffu tysiącom ludzi, którzy słyszą ich po raz pierwszy. Możliwe, że zagrają koncerty dopiero w styczniu 2011, nie zdziwi mnie nawet taka decyzja, 9 miesięcy i jakieś 90 sztuk na całym świecie. Przecież 2012 ma być rokiem "wolnym od koncertów". Pożyjemy, zobaczymy! :pijak:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

WICKER MAN pisze:(POL - Spodek, CZR - O2 Arena, HUN - Budapest Sportarena)
a może tak hala w Łodzi? ;)
WICKER MAN pisze:10 w Skandynawii, 10 w UK
i to są imponujące liczby :)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Budziol pisze:a może tak hala w Łodzi? ;)
nie zgadzam sie :P
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Łódż, centrum Polski, nowoczesny obiekt, 13,000 miejsc, pasowałaby jak marzenie, ja mieszkam w Pabianicach, sam mógłbym zabrać ok 5-7 osób, marzenia ;-)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

faust pisze:Stadiony to najodpowiedniejsze miejsca na trasę "Pożegnalną"- co do Niemiec, w Rock Hard i Metal Hammer.de pisali, że były "Ausverkauft", tyle że drugą sztukę przełożyli do areny, ponoć ze względu na ograniczenia w zakresie poziomu dźwięku, lipa! Rynek niemiecki latem jest kompletnie przesycony a show "AMOLAD" ludziom się niezbyt podobało i tyle (...)
Guzik prawda. :lol: W Ludwigshafen sprzedano tylko ok. 14-15.000 biletów (stadion pomieściłby z 30-40 tys.), a w Duisburgu sprzedaż szła tak słabo, że musieli znaleźć jakąś wymówkę, żeby przenieść gig do hali w Dusseldorfie - mieszczącej 13.000 osób (stadion mieścił 35.000).

Ludzie nie mieli ochoty po raz kolejny oglądać tego samego... Do tego zespół za późno wymyślił koncepcję świętowania wydania TNOTB i oszukał trochę fanów grając 4 zamiast zapowiadanych 5 kawałków z tego LP...
faust pisze:Reasumując, jak przeczytałem te pytanka do Smallwooda to coś mi się widzi że możemy sobie tutaj gadać, prognozować a oni nas zaskoczą. Nie zdziwi mnie jeżeli w trasę ruszą już w czerwcu, festiwale w EU to możliwość zaprezentowania nowego stuffu tysiącom ludzi, którzy słyszą ich po raz pierwszy. Możliwe, że zagrają koncerty dopiero w styczniu 2011, nie zdziwi mnie nawet taka decyzja, 9 miesięcy i jakieś 90 sztuk na całym świecie. Przecież 2012 ma być rokiem "wolnym od koncertów". Pożyjemy, zobaczymy! :pijak:
Raczej nie będzie im się chciało koncertować przed wydaniem płyty chociaż byłaby to świetna promocja (coś a'la Give Me Ed w 2003 roku), a przy okazji mogliby odbębnić "press"... Więc raczej skończy się na arena tour po Europie od połowy października do mniej więcej 20 grudnia. To o wiele dłużej niż w 2006 więc 'wcisną' też państwa z naszego regionu Europy. ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No fakt z tymi obchodami NOTB to jaja były, więcej marketingu niż zaangażowania, nawet koncert w Ostrawie był "taki sobie", a czasopisma piszą co chcą, ja też bym nie chciał oglądać w kółko tego samego! Pożyjemy, zobaczymy ja liczę na premierę nowego dzieła w sierpniu 2010 :pijak:
amk
-#Charlotte
-#Charlotte

the clairvoyant

Post autor: amk »

moim zdaniem nie bedzie nastepnego albumu w 2010 a na wiosne bedzie kontynuacja szalenczej trasy Flight 666 across the Europe po czym zespol odejdzie na zasluzony odpoczynek.
szatanista
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: szatanista »

moim zdaniem nie bedzie nastepnego albumu w 2010
czemu tak sadzisz?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: the clairvoyant

amk pisze:moim zdaniem nie bedzie nastepnego albumu w 2010 a na wiosne bedzie kontynuacja szalenczej trasy Flight 666 across the Europe po czym zespol odejdzie na zasluzony odpoczynek.
kontynuacja flight 666?
chyba już nie, zresztą nawet sam zespół przyznaje w wywiadach ze ma inne plany
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To po jaką cholerę by studio na styczeń bookowali, nowy album ukaże się w czerwcu lub we wrześniu 2010.
amk
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: amk »

to tylko moje przypuszczenia niczym nie potwierdzone wiec traktujcie to z przymruzeniem oka
Fight for the honour Fight for the splendour Fight for your life!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W przyszłym roku festiwal Download w Donington ma trwać 4 dni, oczywiście z 4 head-linerami, jednym z zespołów z którym prowadzone są rozmowy jest IRON MAIDEN, info mam od człowieka z OIMFC. Całkiem możliwe! Coś mi się zdaje, że zaczną latem Eu/UK potem Japonia i Stany, w październiku McBrain sobie odpocznie na tym pucharze Rydera (chyba tak to leci). Wrócą w lutym 2011 do ED FORCE 1 i polecą nim w kolejny etap "FLIGHT 666 (667 ;-) ). ALBUM MOŻE WYJŚĆ DOPIERO Z KOŃCEM SIERPNIA, PO KONCERTACH W EUROPIE ZAINTERESOWANIE I PARCIE NA NOWE NAGRANIA BYŁOBY WIELKIE. CZYSTY MARKETING. To oczywiście tylko dywagacje :razz:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Negocjować to sobie mogą z każdym. ;) Jednak wątpię, żeby Maiden zaczęli trasę przed premierą płyty. Jeśli już to Download zostawią sobie na 2011... Aczkolwiek rzeczywiście mały festiwalowy tour latem byłby dobrym posunięciem marketingowym plus Panowie mogliby od razu połączyć go z press tourem - a wiadomo, że wywiadów udzielać nie lubią. ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Press tour plus trasa, tak zrobili w 2003 latem, ja też na ich miejscu tych wywiadów bym nie lubił ;-)
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Press tour plus trasa, tak zrobili w 2003 latem, ja też na ich miejscu tych wywiadów bym nie lubił ;-)
A to nie było też tak, że podeszli do sprawy za optymistycznie i myśleli, że będą mieć już nowy album?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

To fakt, wtedy liczyli na to, że wyrobią się z DOD do maja/czerwca, a wyszło na to, że, chociaż album był już wtedy gotowy, to wydali go we wrześniu (nie mieli kiedy go promować, przeciągnęła się produkcja i mastering płyty, bo Steve'owi nie podobał się oryginalny mastering). Ale sama idea się sprawdziła i tylko podgrzała atmosferę przed premierą płyty.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

faust pisze:W przyszłym roku festiwal Download w Donington ma trwać 4 dni, oczywiście z 4 head-linerami, jednym z zespołów z którym prowadzone są rozmowy jest IRON MAIDEN, info mam od człowieka z OIMFC. Całkiem możliwe! Coś mi się zdaje, że zaczną latem Eu/UK potem Japonia i Stany, w październiku McBrain sobie odpocznie na tym pucharze Rydera (chyba tak to leci). Wrócą w lutym 2011 do ED FORCE 1 i polecą nim w kolejny etap "FLIGHT 666 (667 ;-) ). ALBUM MOŻE WYJŚĆ DOPIERO Z KOŃCEM SIERPNIA, PO KONCERTACH W EUROPIE ZAINTERESOWANIE I PARCIE NA NOWE NAGRANIA BYŁOBY WIELKIE. CZYSTY MARKETING. To oczywiście tylko dywagacje :razz:
nie wierze w taki scenariusz. Owszem przed DOD tak wyszło, ale raz ze przez przypadek, dwa ze przecież teraz grali takie "best of" związane z "flight 666", wiec znów by grali trasę bez nowej płyty?
jaka setliste by ułożyli?
Jestem zdania ze rusza promować nowa płytę dopiero
ODPOWIEDZ