Teraz słucham...

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Artur
-#Nomad
-#Nomad

Re: Teraz słucham...

Post autor: Artur »

no miałem pytać, ale z drugiej strony ja się na industrialu nie znam za cholere ;) ale ludzie którzy się na tym mocno znają to raczej Samaela do tej szufladki nie wciskają o ile się nie mylę :P
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Artur zna się na industrialu :)
Jazz is not dead, it just smells funny.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

as fuck :cool:
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

Artur pisze:
w sumie to jednak z "Icon" na równi postawie, dziś obydwu słuchałem i obydwu słucha się wyśmienicie. Co nie Syzyg ? :twisted:
Takie jest, obie to pełniutkie 10/10, sam nie wiem która lepsza, jedna i druga miażdży, każda na swój sposób inacej ;) Syzyg na pewno się zgodzi :D
Artur pisze: No może, w każdym razie w "Mortals Watch The Day" jest jeden riff, który zaczyna się niemal identycznie jak riff z "Fade To Black" kiedy Hetfield śpiewa "No one but me can save myself, but it's too late". Co śmieszniejsze, w którymś z późniejszych utworów (nie powiem Ci dokładnie czy 7 czy 8) też pojawia się podobny riff.
Aha, myślałem, że chodzi Ci o któryś motyw akustyczny z SoG, więc mówimy o czymś innym ;) Ten riff o którym Ty mówisz z Fade to Black i Mortals to bardziej mi się też z jakimś Black Sabbath kojarzy, ale sam nie wiem z jakim :B.
Artur pisze:Co do Sabbath to domyślam się że cytat pierwszy to początkowe takty z "Iron Man" w "No Forgiveness" bodaj ? ;> co do drugiego to ja poproszę o wskazówkę ;) mam jakieś podejrzenia, ale to nawet bym nie podał z jakim dokładnie kawałkiem Sabbath, więc sam zagadki nie rozwiążę :B
Wiem o które takty Ci chodzi (i nie No Forgiveness, a Crying for Eternity ;)) ale to nie to. Chodzi mi o coś innego- początek Iron Man porównaj sobie z tym werblowym środkiem Your Hand in Mine- to skrzypienie gitary ;). A drugi cytat to refren w "The Word Made Flesh" PL i okolice 5 minuty w "Into the Void" BS ;)
Artur pisze:no to bardzo dobrze, płyta już czeka na mnie do odebrania w siedzibie Omnio :mryellow:
Jak Ci się spodoba to możesz brać się bez obaw za Celtic Frost- ta płyta to niemalże tribute to CF ;)
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Artur
-#Nomad
-#Nomad

panzerschreck pisze:Chodzi mi o coś innego- początek Iron Man porównaj sobie z tym werblowym środkiem Your Hand in Mine- to skrzypienie gitary
sprawdziłem, to o ten utwór mi właśnie chodziło ;) tam jest czysty "Iron Man" :)
panzerschreck pisze:A drugi cytat to refren w "The Word Made Flesh" PL i okolice 5 minuty w "Into the Void" BS ;)
już obczajam, w sumie aż dziwne że nie zauważyłem, bo "Into The Void" uwielbiam. No ale zaraz obczaje, może to nie aż tak wyraźne :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

panzerschreck pisze:A drugi cytat to refren w "The Word Made Flesh" PL i okolice 5 minuty w "Into the Void" BS ;)
okazało się, że pisząc to:
mam jakieś podejrzenia, ale to nawet bym nie podał z jakim dokładnie kawałkiem Sabbath, więc sam zagadki nie rozwiążę :B
miałem na myśli właśnie to o czym mówisz ;) czyli nie tak źle z moją znajomością Sabbath :P
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

slayer pisze:industrialna????
rockowo industrialna.
Rammstein jest bardziej industrialny może? A w tej szufldace siedzi.
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

Obrazek
Dopiero teraz dokładniej przyglądam się tej płycie. 'Światła miasta' to to nie są, ale Grammatik to jednak była klasa...
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

syzygy pisze:
slayer pisze:industrialna????
rockowo industrialna.
Rammstein jest bardziej industrialny może? A w tej szufldace siedzi.
Posłuchaj tego Syzyg- to jest industrial ;)

Obrazek

Fall of Because- Life is easy

"Grind" to dźwiękowy gwałt na mózgu, ale nie mogę sobie odmówić tej masochistycnej przyjemności i tak już leci któryś raz.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Obrazek
MEGADETH Endgame

hmmm.... takie refleksje po 3-4 odsłuchach: płyta pod wieloma względami robi wrażenie - świetnie brzmi (Sneap nie zawodzi, a jednocześnie ta płyta nie brzmi jak Nevermore, Exodus czy Kreator), jest dosyć szybka (tak szybko to na pewno nie grali od "Rust In Peace"), energiczna (zwłaszcza jeśli porównać ją z "United Abominations") ma mnóstwo b. dobrych riffów, morze popisowych solówek (choć może nieco za dużo, o czym za chwilę)....

ALE

... nie mogę powiedzieć by same kompozycje powalały w całości (no może nie wszystkie, bo kilka mi już pasuje w całości), chodzi mi głównie o to, że ta wielka mnogość solówek często przyćmiewa pozostałą część utworu, jakby "przykrywała" linię melodyczną, przez co ciężko ją zapamiętać (co innego, jeśli od początku słychać świetnę melodię, refren), płyta jest b. intensywna, to dobrze ale ja bym jednak preferował taką intensywność w riffach niż w częściach solówkowych.

Nie znaczy to jednak że płyta jest zła - koniec końców nie mam wątpliwości że to płyta udana, może nawet bardzo. Raczej na pewno jest lepsza od "United Abominations", więcej życia, witalności w tych utworach. Ale też nie powiem bym był w stanie ustawić ją w jednym szeregu z "Rust In Peace", "Countdown To Extinction" czy "Peace Sells...", czy "So Far, So Good...". Chętnie za to zrobię sobie porównanie z dwoma poprzednimi. Płytę oczywiście jeszcze solidnie przewałkuję, mam nadzieję że zyska z czasem. Tak czy siak jest dobrze i z płyty należy być zadowolonym. Jak bardzo - czas pokaże ;-)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

panzerschreck pisze:Posłuchaj tego Syzyg- to jest industrial
Ty mi industrialu może lepiej nie polecaj :mrgreen: Nie chcę już żadnych walcowatych Godflashów itd. nie moja działka.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

syzygy pisze: Rammstein jest bardziej industrialny może? A w tej szufldace siedzi.
przez pomyłkę ktoś go tam umieścił, jaki to industrial ... gdzie marsze, gdzie tłuste bity, gdzie łamanie blachy. Zwyczajnie jak zestawisz R. z Coil, Einstürzende Neubauten, NON, czy Laibach to są pipy. A rock industrialny tu już większa działka do polemiki, aczkolwiek jak sobie myślę, że Swans jest uznawane za ważny symbol rocka industrialnego to znów R. ma się nijak do nich.

Rammstein dla mnie to jest industrial w przebraniu.

Obrazek

ale odbiegając od tematu, szg sprawdz Rysię, Ty chyba jestes zwolennikiem damskich wokali, a tutaj jest przewspaniale. Nick Cave pod postacią kobiety.
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Obrazek
Joy Division - Unknown Pleasures
El Dorado

Post autor: El Dorado »

juras pisze:Joy Division - Unknown Pleasures
geniusz :]
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

No bardzo dobra muzyka, ale jakimś wielkim fanem Joy Division to nie jestem ;-)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

slayer pisze:przez pomyłkę ktoś go tam umieścił, jaki to industrial ... gdzie marsze, gdzie tłuste bity, gdzie łamanie blachy.
Slay, co Ty tworzysz? ;-) ROCK industrialny to właśnie R+, Pain, KMFDM, nowy Pitchshifter Turmion Katilot.
Mało w nich czystego industrialu, bo to głównie rock, z domieszką elektroniki.
Wiadomo, że można przytoczyć mnóstwo zespołów bardziej industrialnych od w/w, ale te zespoły nie prentendują do szufladki CZYSTY industrial, tylko ROCK.
NiN z With Teeth to tez taki industrial jak Pain.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Obrazek
PELICAN What We All Come To Need

rewelacji się nie spodziewam i pierwsze 3 kawałki na to wskazują.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

no ROCK ROCK
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Obrazek