najbardziej "przereklamowany" album Maiden
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: najbardziej "przereklamowany" album Maiden
ja to bym się zastanowił czy "Dance Of Death" w ogóle należy rozpatrywać w kategoriach przereklamowanego - przecież ten album nigdy nie uchodził za jakiś bardzo udany.
- kapitan żbeak
- -#Prodigal son

Ja uważam, że najbardziej przereklamowany jest "Fear of the Dark". Wiele osób uważa, że skoro z tej płyty jest największy hicior (tytułowy) = najlepszy album.
Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries.
Ja z kolei ten album bardzo lubię za całokształt, a nie za tytułowy, w zasadzie to z albumów "postseventhsonowych" tylko "Brave New World" lubię bardziej.
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Najbardziej przereklamowany IM to oczywiście The Number of the Beast.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
- kapitan żbeak
- -#Prodigal son

a jakieś większe uzasadnienie?panzerschreck pisze:Najbardziej przereklamowany IM to oczywiście The Number of the Beast.
Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries.
za dużo oczekujesz - przecież tego się nie da logicznie uzasadnić
Number Of The Beast oczywiście mistrz \m/
Number Of The Beast oczywiście mistrz \m/
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Wystarczy posłuchać debiutu, Killers, Piece of Mind, SiT, Seventh Sona (fakultatywnie jeszcze 2 pozycje można by dorzucić); wówczas uznawanie Numbera za czołówkę płyt IM przy tych krążkach to absolutnie coś niezrozumiałego, a jakoś tak się utarło, że Number to wizytówka tego zespołu.kapitan żbeak pisze:a jakieś większe uzasadnienie?panzerschreck pisze:Najbardziej przereklamowany IM to oczywiście The Number of the Beast.
Jeden znakomity utwór- Hallowed Be Thy Name, 2 lub 3 dobre utwory, reszta średnia albo totalnie asłuchalna
Children Of the Damned, Prisoner, 22AA, RTTH, ktory z tych kawalkow uznajesz za "asluchalny"?
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Dobra, to tak:Kro pisze:Children Of the Damned, Prisoner, 22AA, RTTH, ktory z tych kawalkow uznajesz za "asluchalny"?
Hallowed Be Thy Name- genialny
Children of the Damned- bardzo dobry
22 Acacia Avenue- bardzo dobry
Run to the Hills- dobry
Prisoner- średni
The Number of the Beast- średni
Invaders- średni/asłuchalny
Gangland- Asłuchalny
Total Eclipse to inna sprawa, bo wychowałem się na wersji albumu bez tego utworu, posłuchałem go dopiero później i dla mnie to taki b-side/ciekawostka.
No weźcie posłuchajcie takiego nie najbardziej wybitnego, nie najbardziej znanego, niespecjalnie wyjątkowego Another Life z Killers, przecież ten utwór kasuje większość Numbera już pierwszym riffem.
To teraz poprosze Ciebie o podobna ocene albumu Killers
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

The Ides of March- bardzo dobry
Wrathchild- genialne (tu na ocenę, przyznam, trochę rzutuje wykonanie z RiR które wielbię)
Murders in the Rue Morgue- bardzo dobry
Another Life- bardzo dobry
Genghis Khan- bardzo dobry
Innocent Exile- bardzo dobry
Killers- genialny
Prodigal Son- dobry+/bardzo dobry
Purgatory- dobry+/bardzo dobry
Twilight Zone- średni
Drifter- dobry+/bardzo dobry
Tam gdzie dałem dobry+/bardzo dobry najzwyczajniej w świecie nie mogę się zdecydować, bo choć są to świetne utworki, to jednak nieco słabsze od tych którym wcześniej dałem czyste bardzo dobry.
Wrathchild- genialne (tu na ocenę, przyznam, trochę rzutuje wykonanie z RiR które wielbię)
Murders in the Rue Morgue- bardzo dobry
Another Life- bardzo dobry
Genghis Khan- bardzo dobry
Innocent Exile- bardzo dobry
Killers- genialny
Prodigal Son- dobry+/bardzo dobry
Purgatory- dobry+/bardzo dobry
Twilight Zone- średni
Drifter- dobry+/bardzo dobry
Tam gdzie dałem dobry+/bardzo dobry najzwyczajniej w świecie nie mogę się zdecydować, bo choć są to świetne utworki, to jednak nieco słabsze od tych którym wcześniej dałem czyste bardzo dobry.
Dobra to widze, ze wg Ciebie album Killers to najlepszy album w calej dyskografii Maiden. No coz wszystko jest kwestia gustu, nie mam wiecej pytan.
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Skąd, widzę od Killers 3 (albo w zależności od humoru 4) lepsze albumyKro pisze:Dobra to widze, ze wg Ciebie album Killers to najlepszy album w calej dyskografii Maiden. No coz wszystko jest kwestia gustu, nie mam wiecej pytan.
EDIT: To powiedz mi jeszcze co takiego jest w Killers złego, skoro stawianie jej w czołówce dyskwalifikuje dyskusję
Skoro sa lepsze to wszystkie piosenki na nich powinny byc genialne lub "uber genialne", bo na Killers tylko jeden utwor wg Ciebie jest sredni a reszta bardzo dobre lub genialne. Ja nie mowie ze stawianie Killers w czolowce dyskwalifikuje dyskusje, wrec przeciwnie jest mozliwosc wzajemnej argumentacji swoich pogladow co powoduje wzmozenie dyskusji. Tyle ze czyjes upodobania muzyczne sa poprostu kwestia gustu i nikt nikomu nie wpoi swoich pogladow. Dla mnie na Killers licza sie tylko: MITRM i Killers reszta dla mnie jest co najwyzej srednia, a Prodigal Son ktory uznajesz za bardzo dobry wg mnie jest kompletnym gniotem.panzerschreck pisze:Skąd, widzę od Killers 3 (albo w zależności od humoru 4) lepsze albumyKro pisze:Dobra to widze, ze wg Ciebie album Killers to najlepszy album w calej dyskografii Maiden. No coz wszystko jest kwestia gustu, nie mam wiecej pytan.![]()
EDIT: To powiedz mi jeszcze co takiego jest w Killers złego, skoro stawianie jej w czołówce dyskwalifikuje dyskusję
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Wiesz, bardzo dobre bardzo dobremu nierówneKro pisze:Skoro sa lepsze to wszystkie piosenki na nich powinny byc genialne lub "uber genialne", bo na Killers tylko jeden utwor wg Ciebie jest sredni a reszta bardzo dobre lub genialne. Ja nie mowie ze stawianie Killers w czolowce dyskwalifikuje dyskusje, wrec przeciwnie jest mozliwosc wzajemnej argumentacji swoich pogladow co powoduje wzmozenie dyskusji. Tyle ze czyjes upodobania muzyczne sa poprostu kwestia gustu i nikt nikomu nie wpoi swoich pogladow. Dla mnie na Killers licza sie tylko: MITRM i Killers reszta dla mnie jest co najwyzej srednia, a Prodigal Son ktory uznajesz za bardzo dobry wg mnie jest kompletnym gniotem.panzerschreck pisze:Skąd, widzę od Killers 3 (albo w zależności od humoru 4) lepsze albumyKro pisze:Dobra to widze, ze wg Ciebie album Killers to najlepszy album w calej dyskografii Maiden. No coz wszystko jest kwestia gustu, nie mam wiecej pytan.![]()
Co do Prodigala- ma fantastyczne zwrotki, świetnie diAnno je śpiewa, gdyby nie wstęp na ten utwór też by inaczej był ten utwór postrzegany.
panzerschreck pisze:Prisoner- średni
The Number of the Beast- średni
Dżizys Panzer, raczej w kwestii Iron Maiden się z Tobą nie dogadampanzerschreck pisze:bardzo słaby, asłuchalny wręcz Sea of Madness
Co do "Numbera" - dla mnie to album genialny i już. Ma swoje niedoskonałości (choć gdybym musiał coś wywalić to mógłby być to tylko i wyłącznie "Gangland"), ale mają je przecież również np. pierwsze płyty Black Sabbath , też przecież epokowe. Zresztą, przecież po jego wydaniu to właśnie "Number" stał się punktem odniesienia dla wszystkich kolejnych płyt Maiden, nawet jeśli po drodze zdarzyły się rzeczy doskonalsze to i tak kiedy wychodzi nowa płyta zespołu to w wielu recenzjach "TNOTB" się wspomina.
Poza tym, myślę że zdecydowana większość fanów Maiden postawi ten album bardzo wysoko, co ma swoją wymowę.
Ja w każdym razie do tej grupy należę i dla mnie to jedno z najwybitniejszych dokonań Iron Maiden, a takie kawałki jak "Hallowed...", tytułowy, "Prisoner" czy "Children Of The Damned" to jedne z największych klasyków w ich historii.
Dziękuję, skończyłem
Ja wcale nie uwazam TNOTB czy Powerslave za jakies nadzwyczajne albumy. Ale oceniajac Killers wez pod uwage caloksztalt Maiden, dokonaj oceny rowniez pod wzgledem kawalkow np. z BNW. Przy najlepszych utworach Maiden Killers wypada poprostu slabo.
żaden
kiedyś uważałem ,że FotD ale o tym albumie wcale się tyle nie mówi, mało kawałków było granych na trasie, to raczej tytułowy tylko,ale na pewno nie cały album,może z 10 lat temu,teraz nie
nie widzę takie albumu, może niektórzy troszeczkę przeceniają debiut,przecież wcale nie wydaję się być lepszy od Killers które z kolei jest ciągle mocno niedoceniane
kiedyś uważałem ,że FotD ale o tym albumie wcale się tyle nie mówi, mało kawałków było granych na trasie, to raczej tytułowy tylko,ale na pewno nie cały album,może z 10 lat temu,teraz nie
nie widzę takie albumu, może niektórzy troszeczkę przeceniają debiut,przecież wcale nie wydaję się być lepszy od Killers które z kolei jest ciągle mocno niedoceniane
Zabijcie mnie, ale jak dla mnie to te 2 pierwsze albumy znacznie słabsze są od pozostałych, może dlatego, że nie przemawia do mnie wokal Paula, muzyka jednak OK.IM_Power pisze:nie widzę takie albumu, może niektórzy troszeczkę przeceniają debiut,przecież wcale nie wydaję się być lepszy od Killers które z kolei jest ciągle mocno niedoceniane
Co do najbardziej przereklamowanego albumu to chyba nie mam swojego typu.
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

No Artur, przecież Sea of Madness to taka mielizna i zapychacz że aż szkoda gadać- co to w ogóle jest ta przewodnia melodia, soundtrack do gry z Commodore?Artur pisze:panzerschreck pisze:Prisoner- średni
The Number of the Beast- średniDżizys Panzer, raczej w kwestii Iron Maiden się z Tobą nie dogadampanzerschreck pisze:bardzo słaby, asłuchalny wręcz Sea of Madness![]()
Co do "Numbera" - dla mnie to album genialny i już. Ma swoje niedoskonałości (choć gdybym musiał coś wywalić to mógłby być to tylko i wyłącznie "Gangland"), ale mają je przecież również np. pierwsze płyty Black Sabbath , też przecież epokowe. Zresztą, przecież po jego wydaniu to właśnie "Number" stał się punktem odniesienia dla wszystkich kolejnych płyt Maiden, nawet jeśli po drodze zdarzyły się rzeczy doskonalsze to i tak kiedy wychodzi nowa płyta zespołu to w wielu recenzjach "TNOTB" się wspomina.
Poza tym, myślę że zdecydowana większość fanów Maiden postawi ten album bardzo wysoko, co ma swoją wymowę.
Ja w każdym razie do tej grupy należę i dla mnie to jedno z najwybitniejszych dokonań Iron Maiden, a takie kawałki jak "Hallowed...", tytułowy, "Prisoner" czy "Children Of The Damned" to jedne z największych klasyków w ich historii.
Co do reszty- każda płyta niemalże ma swoje niedoskonałości. Problem polega na tym, że w przypadku Numbera o tych niedoskonałościach się kompletnie zpaomina i jest właśnie tak o czym sam piszesz- że w rankingach itd. to ona właśnie jest umieszczana, a gdzież tej płycie do debiutu, PoM, SiT, Siódmego? Nie mówię, że to najgorsza płyta Maiden, nie odbieram jej ważności, ale właśnie dlatego umieszczam ją w tym temacie, a nie w temacie o płytach mało ważnych czy najsłabszych
A co do Black Sabbath- akurat słaby strzał, bo pierwsze BS to najlepsze BS, więc z niedoskonałościami to musisz gdzie indziej szukać
Killers naprawdę zabija- w tym jest jej siłaKro pisze:Ja wcale nie uwazam TNOTB czy Powerslave za jakies nadzwyczajne albumy. Ale oceniajac Killers wez pod uwage caloksztalt Maiden, dokonaj oceny rowniez pod wzgledem kawalkow np. z BNW. Przy najlepszych utworach Maiden Killers wypada poprostu slabo.
Zabijam._desant_ pisze:
Zabijcie mnie