aha, jeszcze. tomtomala ma nick z małej litery, sam sobie tak wpisał, to jak mam pisać go ja? Z wielkiej czy z małej?Szajba pisze:nicki, jako nazwy własne użytkowników, pisze się z dużej litery.
witamy nowych uzytkownikow
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
El Dorado
Re: witamy nowych uzytkownikow
Zdecydowanie z małej. Jak napiszesz z dużej to zgłoszę to jako nadużycie.
Porównuję szopki jakie w okół siebie robią.Da5id pisze:Byłbym ostrożny w porównywaniu jednego z najwartościowszych użytkowników w historii tego forum (mowa oczywiście o likim, broń Boże o vladzie) do szajbki...
nick osoby piszemy nie z wielkiej (lol, dużej xD) litery, a w taki sposób w jaki osoba się zarejestrowała.Szajba pisze: nicki, jako nazwy własne użytkowników, pisze się z dużej litery.
Na pewnym forum waste łapie focha za Waste'a natomiast Koki obraża się na kokiego
-
El Dorado
bo poprawna forma to "wielka litera" a nie "duża". Uczy się tego w podstawówce. Duża litera może mieć metr wysokości a mimo to będzie małą literą
np:
g
to jest litera duża ale nie wielka! :-)
np:
g
ale takie argumenty, tak myślałem przynajmniej, szajbie zostawiamy 
PierdołyTobink pisze:bo poprawna forma to "wielka litera" a nie "duża". Uczy się tego w podstawówce. Duża litera może mieć metr wysokości a mimo to będzie małą literą![]()
np:
g
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3028397
http://pl.wiktionary.org/wiki/du%C5%BCa ... _polski.29
http://www.rjp.pan.pl/images/stories/pl ... 5_1_16.pdf strona 40
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Właśnie miałem pisać, że śmiech mnie ogarnia jak widzę takich domorosłych purystów językowych, z całym szacunkiem oczywiście. Nawet gdyby forma "duża" była faktycznie zła, to jakoś częśto jest używana a podobno język przede wszystkim ma pełnić rolę użytkową.
a z tego co Mimski wkleił wynikałoby że jest jak najbardziej poprawna
a z tego co Mimski wkleił wynikałoby że jest jak najbardziej poprawna
-
Deleted User 1309
Mnie uczyli inaczej .bo poprawna forma to "wielka litera" a nie "duża". Uczy się tego w podstawówce.
Co (jak wykazał mimski) nie było błędem w sztuce.
To już jest ,,nadczepianie się'' w stosunku do Szajby . Szczególnie głupkowate , kiedy nie ma się racji .
-
El Dorado
Mnie w podstawówce uczono inaczej, choć może faktycznie błąd popełniam <wstydniś>
Wręcz żenujące kiedy nie ma się racji...
Piękny wywód Tobink, brawo
Co Ty chcesz uwodnić takimi wstawkami? Nawet gdybyś miał rację, to i tak to śmiesznie brzmi, wymądrzalstwo do potęgi. A że racji nie masz...
Piękny wywód Tobink, brawo
-
El Dorado
Dobrze, przyznaję się do błędu i jest mi wstyd, wybaczcie :]
-
szatanista
- -#Long distance runner

Spoko Tobiasz, kazdemu sie zdarza
Niektorzy po takiej fali druzgoczacej krytki napisaliby tylko dramatycznego posta w temacie "pożegnania" i nie widzielibysmy ich na forum przez 2 miesiące.
Niektorzy po takiej fali druzgoczacej krytki napisaliby tylko dramatycznego posta w temacie "pożegnania" i nie widzielibysmy ich na forum przez 2 miesiące.
Rozumiem, że jesteś jego adwokatem. W takim razie przekaż swojemu klientowi, że jego przedstawienie było żałosne, ośmieszyło jego samego, choć skierowane było na zwalczanie kogoś innego, ale jednak mu wybaczamy. Wszyscy mają prawo do błędu. I przekaż mu jeszcze, że uczyć się trzeba całe życie, a nie tylko w szkole podstawowej. Bo z niego taki niby purysta językowy, a widocznie nie wie, że forma "z wielkiej litery", czy "z małej litery" jest niepoprawna.szatanista pisze:Spoko Tobiasz, kazdemu sie zdarza![]()
Pisanie "z małej litery" jest to rusycyzm i traktowany jest jako błąd językowy. Ogólnie rzecz biorąc jedyną osobą, która w tej "dyskusji" popełniła błąd jest właśnie Twój klient, który źle poucza innych, a sam wali przy tym gafy.Tobink pisze:aha, jeszcze. tomtomala ma nick z małej litery, sam sobie tak wpisał, to jak mam pisać go ja? Z wielkiej czy z małej?
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
-
szatanista
- -#Long distance runner

Nie rozumiem, Mimski, dlaczego twierdzisz, że jestem adwokatem użytkownika piszącego na tym forum pod nazwą Tobink, a jego samego nazywasz moim klientem. Pomimo krótkiej przygody z wydziałem prawa kanonicznego na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie nie posiadam żadnych uprawnień do występowania w roli adwokata. W mojej krótkiej wiadomości pochwaliłem jedynie umiejętność przyznania się to błędu pana Tobiasza Nowaka, w momencie gdy niektórzy z uczestników forum polskiego fanklubu zespołu Iron Maiden po prostu pożegnaliby się z resztą użytkowników na kilka miesięcy (były już takie przypadki, są udokumentowane na forum). W swoim postępowaniu daleki jestem również od ferowania wyroków i nazywania kogoś żałosnym tylko dlatego, że upierał się przy stwierdzeniu, że forma "pisać z dużej litery" jest niepoprawna. Znam osobiście Tobiasza Nowaka i wiem, że jest jedną z ostatnich osób które można określić tym mianem. Tobink dzięki swojemu otwartemu umysłowi oraz pracowitości może być wg. mnie wzorem dla wielu młodych ludzi. Oczywiście rozumiem też, że nie każdy musi mieć taką opinię jak moja.
pozdrawiam,
Piotr
pozdrawiam,
Piotr
No proszę... Tobink ledwo co sam stał się dorosły, a już może być wzorem dla młodzieży. Prawie ojciec narodu z niego.szatanista pisze:Tobink dzięki swojemu otwartemu umysłowi oraz pracowitości może być wg. mnie wzorem dla wielu młodych ludzi.
Tylko, jak już napisałem, żałosny (i infantylny do granic...) jest cały ten jego wywód, już pomijając to, czy miał rację, czy jej nie miał. Owszem, to pogłębia jego "żałosność", ale nawet bez tej wpadki prezentuje się nienajlepiej, nie po raz pierwszy zresztą. Nie znam Tobinka osobiście, więc nie chcę oceniać jego osoby, ale to co reprezentuje sobą na tym forum jest w moim przekonaniu żałosne. I taki user nabija się z Szajby? Jakim prawem, skoro sam zachowuje się na tym forum nieustannie jak 9 letni troll (przepraszam w tym momencie dziewięciolatków)?
ah, ah, ale się dzieje
na kogo następnego temat zejdzie?
ale co prawda to fakt. Tobiasz równy gość ale na forum to może powinien nowe konto założyć, zacząć od nowa, żeby ktoś jeszcze jako partnera do dyskusji go potraktował ;]
ale co prawda to fakt. Tobiasz równy gość ale na forum to może powinien nowe konto założyć, zacząć od nowa, żeby ktoś jeszcze jako partnera do dyskusji go potraktował ;]
o ludzie, niech już wyjdzie nowa płyta, bo wam się nudzi tu już nieźle
Polski Fanklub Mowy Polskiej się tu robi