The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Wszystko na temat nowego tournee

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Post autor: Zilian »

Ja bym bardzo chciał zobaczyć koncert IM w jakiejś hali :) Kiedyś pisałem o tym i nadal to podtrzymuje że koncerty Maidenów są idealne do hal koncertowych. hala dodaje temu wszystkiemu taki teatralny wymiar moim zdaniem :) No i dźwięk, co by nie mówić w halach jest dużo lepiej słychać niż na otwartym polu :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Sonisphere w Polsce z Maiden za rok jest bardzo prawdopodobny. Co z tego, że "znają dwie piosenki" a może po koncercie kupią album/my!? Ja też na początku (26 lat temu) znałem tylko okładkę "Killers". ;-)
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Dlatego tak bardzo chciałem pojechać do Budapesztu gdzie będzie normalna publika, bo udział w Sonisphere mało mnie interesuję (i nie wciskajcie kitu proszę ,bo Sonisphere w Polsce na 100% odbyłoby się na pastwisku na Bemowie) , to byłaby karykatura koncertu Iron Maiden jeszcze w takim kraju jak Polska to w ogóle żal.pl , jeszcze walną takie ceny ,że tylko poziom portfela będzie decydował o obecności ,podczas gdy na Węgrzech ceny są ludzkie a publika sto razy lepsza, zresztą nie ma publiki gorszej niż z Polski, nie ma to jak drzeć się Fear of the Dark na trasie poświęconej czterem pierwszym albumom ,albo co kawałek drzeć się Happy Birthday dla Bruce'a ,zamiast ustalić po którym kawałku zrobić to wspólnie, jeszcze te punkowskie przepychanie łapkami ,zamiast jakiejś normalnej postawy.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

IM_Power, idąc Twoim tokiem rozumowania, najlepiej jakby koncerty były za free, ciekawe jaka wtedy byłaby publiczność. :lol: W 2008 roku byłem w Warszawie, wg. mnie nie było źle z tą publiką, problemem było wzajemne niesłyszenie się ludzi, ale to normalne przy takim typie obiektu... Jakieś porównanie mam, bo byłem też w 2008 na Twickenham w Londynie i było niemal to samo, odniosłem nawet wrażenie że publika była jeszcze bardziej 'casual', więc nie sądzę że akurat z nami Polakami coś jest nie teges.... Co do porównania hala-stadion nie wypowiadam się bo na halowym Maiden nie byłem, domyślam się że z oczywistych względów hala jest lepsza akustycznie i lepszy klimat, ale no bez przesady z tą publiką na festiwalach i koncertach... Jakoś mam wrażenie że na takiej Metallice czy AC/DC więcej jest ludzi z przypadku niż na Ironach, IM to jednak dla Polaków bardziej niszowy zespół i mniej znany w PL.... Kończąc ten wywód, ja tam nie patrzę co inni robią na koncercie, sam chłonę widowisko...

Żeby nie było całkiem offtop, to myślę że set na przyszły rok będzie mniej więcej taki: 5 nowych utworów (w tym dwa już znane) + Number, HBTN, RTTH, Trooper, TCDR, Blood Brothers, Dance of Death. Coś w ten deseń...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

IM_Power pisze:w Polsce jest kilka tys. osób które zna w stopniu podstawowym kawałki IM(bo całą dyskografią to nieliczni znają)
Taaa.... ciekawe jak to policzyłeś...
IM_Power pisze:Dlatego tak bardzo chciałem pojechać do Budapesztu gdzie będzie normalna publika
Przecież tam będzie festiwalowa publika, tak jak w PL na Sonisphere było...
IM_Power pisze:podczas gdy na Węgrzech ceny są ludzkie a publika sto razy lepsza
Skąd wiesz jaka będzie publika na Węgrzech? Koncert się jeszcze nie odbył...
IM_Power pisze:zresztą nie ma publiki gorszej niż z Polski
W ilu krajach byłeś na koncertach? Skąd bierzesz porównanie?
IM_Power pisze:eszcze te punkowskie przepychanie łapkami ,zamiast jakiejś normalnej postawy.
Jaka to jest "normalna postawa" na koncercie? :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

gumbyy pisze:Jaka to jest "normalna postawa" na koncercie? :lol:
jak to, nie wiesz?? Siedzenie na krzesełkach pod sceną jak w JuEsEj (czyt. "USA") ;-)
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Brak mi slow.........

Podoba mi sie ten kompleks warszawy, oni tam zarabiaja kokosy i ich na wszystko stac a my maluczcy na prowincji musimy cierpiec. Wyjedz chlopie do wawy i zobaczysz czy ci tak dobrze bedzie szlo............

Pozatym co to jest zaporowa cena?? W 2000 roku 85 PLN na bilet moim zdaniem bylo tak samo trudno/latwo wysuplac jak 250 w 2010, wiec ja nie wiem o co kam an.

Co do publicznosci to mit o "wspanialem polskiej publice" juz dawno u mnie runal. Tzn nie jestesmy zli, ale nie jacys fenomenalni. Wylaczajac publicznosc szwedzka i brazylijska, to reszta jest mniej wiecej na podobnym poziomie. kwestia gustu jest juz czy ktos woli statycznych czechow czy holendrow, duzo spiewajacych francuzow, czy pchajacych sie polakow czy chorwatow.

Na koniec trzeba sobie jasno powiedziec ze panowie z Maiden jak i organizatorzy koncertu maja serdecznie w D to czy osoba zna 2 kawalki, 3 a moze zadnego..........wazne ze zaplacila za bilet. A najwieksi fani fige by mieli jakby nie Ci " z przypadku" bo panowie muszac grac w klubach czy malych halach, pewnie dali by sobie z tym sportem juz dawno spokoj...........
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

IM_Power pisze:Dlatego tak bardzo chciałem pojechać do Budapesztu gdzie będzie normalna publika, bo udział w Sonisphere mało mnie interesuję (i nie wciskajcie kitu proszę ,bo Sonisphere w Polsce na 100% odbyłoby się na pastwisku na Bemowie) , to byłaby karykatura koncertu Iron Maiden jeszcze w takim kraju jak Polska to w ogóle żal.pl , jeszcze walną takie ceny ,że tylko poziom portfela będzie decydował o obecności ,podczas gdy na Węgrzech ceny są ludzkie a publika sto razy lepsza, zresztą nie ma publiki gorszej niż z Polski, nie ma to jak drzeć się Fear of the Dark na trasie poświęconej czterem pierwszym albumom ,albo co kawałek drzeć się Happy Birthday dla Bruce'a ,zamiast ustalić po którym kawałku zrobić to wspólnie, jeszcze te punkowskie przepychanie łapkami ,zamiast jakiejś normalnej postawy.
To chyba nie wiesz na co jedziesz do Budapesztu. Festiwal Sziget łączy przeróżne gatunki muzyki - od electro, popu, techno, aż po alternatywę, rock czy metal... Cos a'la nasz Open'er tylko jeszcze bardziej zróżnicowany. Oprócz Maiden wystąpią tam m.in. Muse, Kasabian, 30 Seconds To Mars, Faithless czy The Hives... W 2008 roku w dniu, w którym grało Maiden, na festiwalu bawiło się 35.000 osób - z czego tylko 5.000 kupiło bilet jednodniowy. Pozostałe 30 tys. to w takim razie 'pozerzy', bo przyszli na cały festiwal, posłuchać przeróżnej muzy, a nie tylko na jeden zespół. Nie wiem czy nie zauważyłeś, ale gdyby Maiden nie grali dla coraz bardziej zróżnicowanej publiczności to nigdy nie doszliby do tego miejsca, w którym obecnie są. A oni ciągle poszerzają swoja fan-base. Na większości koncertów Maiden, może poza częścią Ameryki Łacińskiej, duża część publiki to ludzie, którzy nie słuchają ich na codzien, a idą na koncert, bo Iron Maiden jest obecnie trendy. I czy to źle? Kupują bilet na koncert, poznają lepiej zespół, a może nawet sięgną po jakieś płyty... Chyba o to właśnie chodzi? Zespół chce grac dla jak największej liczby osób, zdobywać nowych fanów, a tak naprawdę nie obchodzi ich czy ludzie 100m od sceny znają i śpiewają teksty, czy nie - liczy się reakcja fanów w pierwszych rzędach i stad takie akcje jak First To The Barrier dla członków FC.
AnarchyMen
-#Invader
-#Invader

Post autor: AnarchyMen »

No i oto chodzi ''Przyszedłem na chwilę ,zostałem na dłużej a teraz jestem fanem IRON MAIDEN'' :PPP
Awatar użytkownika
Godzio
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Godzio »

Uwielbiam te Wasze chwilami debilne dyskusje. :pijak:
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Ciekawe ,że nikt nie odniósł się do krzyczenia Fear of the Dark na trasie Early Days ,to trochę tak jakby iść na urodziny do jednego kolegi i składać życzenia drugiemu ,który siedzi obok, głupota czysta ,a jeśli wynika z ignorancji tymbardziej kłująca w oczy, miałbym to w dupie gdyby potem bootlegowcy nie robili sobię z nas łacha jak np. tu

"All in all, the gigs were great, showing that Iron Maiden had lost none of their earlier energy on stage, as well as pleasing the older fans and introducing the younger ones to their early material. How many of us, long-time fans, have smiled upon hearing 16-year-olds going, "What's that?" when the band played "Another Life"? I know I did. What wasn't so nice was to hear some of the crowd requesting "Fear Of The Dark", whereas Bruce had made it clear that they were only going to play songs from the first four albums. The blatant stupidity of some people can be quite distressing... "

Co do Sziget to uważam , że będzie lepiej niż przedstawia to Wickerman, fakt ,że skład festivalu za ciekawy nie jest ,ale być może w innych krajach ,gorliwymi fanami Iron Maiden są nie tylko fani szeroko pojętego metalu, w sumie to co za różnica czy jak w Polsce słucha Ironów ktoś kto słucha też Behemota czy np.w Anglii ktoś kto słucha też Muse ,może Węgry są tutaj bliżej Anglii Jednak liczba 5 tys. wydaję mi się przesadzona tzn. tych co szli tylko na Ironów. Myślę ,że będzie to z 15 tys. ,przecież zjadą tam ludzie z innych krajów .

A normalna postawa na koncercie to przede wszystkim śpiewanie tekstu, refrenów, no ale to trzeba znać, przepychać się można na koncercie kapeli w miejskim domu kultury.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Moim zdaniem Maiden grają w głównej mierze dla fanów tzw. "ciężkiego rocka", natomiast "przypadkowi ludzie" to u nich mniejszość. Raczej nie jest to "publiczka radia RMF FM" z "Nothin' Else Matters " do tańca i różańca. A że po 35 latach ciężkiej pracy przyciągają wielotysięczne tłumy, dosłownie wszędzie - SZACUNECZEK.

Wicker ma rację, od 3 lat zobaczyć Maidenów jest "modne" i dobrze, jako dziewięciolatek chciałem ich zobaczyć w Pałacu Sportowym, w Łodzi - bo inni znajomi też tam jechali... Fajnie, że dziś ojcowie przyprowadzają swoje dzieciaki na ich show. Sądzę, że ten cały cyrk z Eddiem , scenografią i sceną a'la "SF" jest chwytem z premedytacją poczynionym dla oczu właśnie tych najmłodszych - przyszłych fanów. I dobrze. :mryellow:

Ja jednak liczę na plenerowy koncert zespołu w Polsce w 2011 - tym, może i Sonisphere, pomyślcie, może załatwią show kilku innych, znanych grup. Byłoby BOSKO. Nie interesuje mnie, czy będzie tam "full true fans" czy piknik, interesuje mnie SHOW.

Czy Maiden w Polsce jest niszowy... Może inaczej - mniej popularyzowany. Niszowy zespół nie gra raz kolejny dla wielotysięcznej publiki, nawet moje koleżanki, które nienawidzą metalu ich kojarzą (ich i Metę), choć nie posłuchałyby nawet 5-ciu minut muzyki.

Ni i na Wacken, gdzie jest 80,000 ludzi - raczej przypadkowych "gapiów" nie ma...
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

WICKER MAN pisze:W 2008 roku w dniu, w którym grało Maiden, na festiwalu bawiło się 35.000 osób
To w sumie myślałem, że na Sziget jest więcej ludzi.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

IM_Power pisze:Ciekawe ,że nikt nie odniósł się do krzyczenia Fear of the Dark na trasie Early Days ,to trochę tak jakby iść na urodziny do jednego kolegi i składać życzenia drugiemu ,który siedzi obok, głupota czysta ,a jeśli wynika z ignorancji tymbardziej kłująca w oczy, miałbym to w dupie gdyby potem bootlegowcy nie robili sobię z nas łacha jak np. tu

"All in all, the gigs were great, showing that Iron Maiden had lost none of their earlier energy on stage, as well as pleasing the older fans and introducing the younger ones to their early material. How many of us, long-time fans, have smiled upon hearing 16-year-olds going, "What's that?" when the band played "Another Life"? I know I did. What wasn't so nice was to hear some of the crowd requesting "Fear Of The Dark", whereas Bruce had made it clear that they were only going to play songs from the first four albums. The blatant stupidity of some people can be quite distressing... "
W USA fani na trasie po AMOLAD domagali się starych kawałków i jest nawet filmik jak Bruce drze tekturkę z prośbą, żeby grali stare kawałki. I co też mam z tego łacha drzeć??
IM_Power pisze:Co do Sziget to uważam...
bla, bla, bla... wróżenie z fusów... :)
IM_Power pisze:A normalna postawa na koncercie to przede wszystkim śpiewanie tekstu, refrenów, no ale to trzeba znać, przepychać się można na koncercie kapeli w miejskim domu kultury.
Każdy bawi się na koncercie jak jemu odpowiada... ja na przykład nie lubię jak totalnie zamroczony alkoholem nastolatek przez cały koncert drze mi się nad uchem totalnie fałszując i myląc tekst. No ale to na koncercie trzeba być w miarę trzeźwym, bo narąbać się to można na dożynkach przy disco polo.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Ja jednak liczę na plenerowy koncert zespołu w Polsce w 2011 - tym, może i Sonisphere, pomyślcie, może załatwią show kilku innych, znanych grup. Byłoby BOSKO. Nie interesuje mnie, czy będzie tam "full true fans" czy piknik, interesuje mnie SHOW.
Ja bym wolał samych Maidenów, żeby nic nie zepsóło magii tego wieczoru ;-)
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Polska to wolny kraj i każdy morze pójść na koncert i każdy może bawić się na nim jak chce :) A mówienie danej osobie jak ma się bawić bo to co"JA" robię jest dobre a "TY" złe jest dla mnie dziwne. Tak samo jak mówienie że Pan X morze iść na koncert bo jest fanem a Panu Y że nie może bo danego zespołu słucha tylko przelotnie i nie zna wszystkich tekstów jest głupie :D Ja jak jestem na koncercie to ciesze się że publika jest zróżnicowana że niektórzy się bawią inni śpiewają :) Szanuje tych ludzi bo przyszli tam z tego samego powodu co ja posłuchać dobrej muzyki :)
Awatar użytkownika
Michcio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Michcio »

IM power, pieprzycie jak tirowiec małe dzieci...
Bo na sziget to, bo w juesej tamto, w Polsce be, w Europie fe.
Byłeś Ty kiedykolwiek na koncercie? O maiden nie wspominając? Widziałeś zachowania publiki tu i tam? Czy masz jakiekolwiek porównanie?
Czy tylko to, co w szkiełku na MTV widziałeś....
Jedź do Francji, jedź do Niemiec do Anglii. Nie przypuszczaj tylko konkretnie gadaj.
Inna sprawa to narzekanie na miejsce kocnertu. To, że u nas koncerty odbywają się na byłym lotnisku zwnanym klepichem nie znaczy że w innych miejscach jest lepiej. Dynamo 2000 ? Po kolana w błocie i deszczu ludzie stali. Cluj? Koncert ma się odbyć na parkingu przed centrum handlowym. Taka prawda, że nie od miejsca, a od obsługi zależy czy koncert będzie dobry. Jak dźwiękowcy nie spaprają to i koncert w sraczu mariota będzie doskonały!
A normalna postawa na koncercie to przede wszystkim śpiewanie tekstu, refrenów, no ale to trzeba znać, przepychać się można na koncercie kapeli w miejskim domu kultury
.
jak dla mnie to cytat roku :d
powiem Ci, maiden słucham, a tekstów nie znam. Mam ważniejsze rzeczy na głowie. Na koncercie morde dre bo lubie, a przepychanie? Czasem trzeba, zwłaszcza jak jakis hevi metal bambo się wczówa w muze :dance:
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Michcio pisze:IM power, pieprzycie jak tirowiec małe dzieci...
Bo na sziget to, bo w juesej tamto, w Polsce be, w Europie fe.
Byłeś Ty kiedykolwiek na koncercie? O maiden nie wspominając? Widziałeś zachowania publiki tu i tam? Czy masz jakiekolwiek porównanie?
Czy tylko to, co w szkiełku na MTV widziałeś....
Jedź do Francji, jedź do Niemiec do Anglii. Nie przypuszczaj tylko konkretnie gadaj.
Inna sprawa to narzekanie na miejsce kocnertu. To, że u nas koncerty odbywają się na byłym lotnisku zwnanym klepichem nie znaczy że w innych miejscach jest lepiej. Dynamo 2000 ? Po kolana w błocie i deszczu ludzie stali. Cluj? Koncert ma się odbyć na parkingu przed centrum handlowym. Taka prawda, że nie od miejsca, a od obsługi zależy czy koncert będzie dobry. Jak dźwiękowcy nie spaprają to i koncert w sraczu mariota będzie doskonały!
A normalna postawa na koncercie to przede wszystkim śpiewanie tekstu, refrenów, no ale to trzeba znać, przepychać się można na koncercie kapeli w miejskim domu kultury
.
jak dla mnie to cytat roku :d
powiem Ci, maiden słucham, a tekstów nie znam. Mam ważniejsze rzeczy na głowie. Na koncercie morde dre bo lubie, a przepychanie? Czasem trzeba, zwłaszcza jak jakis hevi metal bambo się wczówa w muze :dance:
Popieram w 100% i podpisuje się pod tym co napisał Kolega :)
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Michcio pisze:[...]koncert w sraczu mariota będzie doskonały![...]
Chciałbym to zobaczyć. :mrgreen: Nicko na klapach do kibla. :mrgreen:
El Dorado

Post autor: El Dorado »

Na koncercie najważniejsze jest śpiewać solówki