14/08/2010 - IM - Węgry - sprawy ogólne
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Re: 14/08/2010 - IM - Węgry - sprawy ogólne
A wracając do tematu, to chciałbym wszystkich wyjeżdzających uczulić by wcześniej zaopatrzyli się w forinty, jeśli chcą zakupić je w Polsce, bo przynajmniej we Wrocławiu z ilością węgierskich dukatów jest dość krucho. Wakacje? Z drugiej strony, w daną walutę najlepiej zaopatrzać się w danym kraju. Najtaniej.
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

No tak tylko dziwię się dlatego że na SBIT tour wydali 3 różne wersje. Na wszystkie części trasy. A tu niiimaaa niiic...Madril pisze:Na naszym obszarze dopiero co trasa się rozpoczęła.IRONSPARTAN pisze:Zgadza się, to i ja wiem. Tylko zagrali już blisko 3/4 letniej trasy, do końca jeszcze 9 koncertów, a tu ani widu, ani słychu. To co, będą we Włoszech, czy w Hiszpanii? Chyba nie. Szkoda.
Pewnie pojawią się dopiero w przyszłym rokuA jak nie będzie, to też przeżyjemy.
jest nawet taki temat, ale pomysl umarl, a teraz juz raczej poznawoAnarchyMen pisze:byśmy mogli zrobić sobie takie jako Polska też fajna pamiątka
to prawda wrocilem wlasnie w Bulgarii i u nas kurs Lewa 2,5zł, tam niewiele ponad 2zł!IRONSPARTAN pisze:A wracając do tematu, to chciałbym wszystkich wyjeżdzających uczulić by wcześniej zaopatrzyli się w forinty, jeśli chcą zakupić je w Polsce, bo przynajmniej we Wrocławiu z ilością węgierskich dukatów jest dość krucho. Wakacje? Z drugiej strony, w daną walutę najlepiej zaopatrzać się w danym kraju. Najtaniej.
opłaca się też ze "ściany" wypłacić
-
AnarchyMen
- -#Invader

czyli pieniądze wymieniać u nas w kantorach tak ?
no właśnie niekoniecznie ):
u nas dużo drożej kupisz forinty niz tam na miejscu
u nas dużo drożej kupisz forinty niz tam na miejscu
a najtaniej wychodzi płącenie kartą! przelcizniki bardzo atrakcyjne
sam to stosuje już od kilku wyjazdów, a nie musze się obawiać o gotówkę. Ide do bankomatu i wypłacam
sam to stosuje już od kilku wyjazdów, a nie musze się obawiać o gotówkę. Ide do bankomatu i wypłacam
zgadza się, "ze ściany" najlepiej a w stolycy nie powinno być problemu z bankomatami 
-
AnarchyMen
- -#Invader

Mhy w sumie kartę mam i tak by było najlepiej
Nie ma tam np problemu z wypłacaniem? Co prawda mam karte w systemie Visa, ale lepiej sie upewnić. Korzystam z konta inteligo (pko)
Nie ma problemów, ale sprawdź jaką prowizję ma PKO. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś prowizje za wypłacanie kasy z bankomatów mieli uberzłodziejskie. Oczywiście płatność kartą jest zawsze bezpłatna.
Inteligo za granicą ma 3%, ale minimum 10zł biorą, więc przy odpowiednich kursach i większej kwocie powinno się jeszcze opłacać w stosunku do wymiany w Polsce. Przy płatnościach kartą nie ma żadnych prowizji.
mBank nie ma oplaty minimalnej w ogole, kiedys nie mieli nawet prowizji, teraz jest jakas minimalna.
Tylko zeby komus nie przyszlo wyplacac gotowki kartami kredytowymi Visa czy Mastercard bo za taka operacje niezaleznie od banku zawsze sie slono placi.
Tylko zeby komus nie przyszlo wyplacac gotowki kartami kredytowymi Visa czy Mastercard bo za taka operacje niezaleznie od banku zawsze sie slono placi.
absolutnie się zgadza!Szymon pisze:mBank nie ma oplaty minimalnej w ogole, kiedys nie mieli nawet prowizji, teraz jest jakas minimalna.
No wlasnie mam tą kartę prowizji i jest na niej wskazane 2% i minimum 8zł.Madril pisze:Inteligo za granicą ma 3%, ale minimum 10zł biorą, więc przy odpowiednich kursach i większej kwocie powinno się jeszcze opłacać w stosunku do wymiany w Polsce. Przy płatnościach kartą nie ma żadnych prowizji.
to duzo nie jest przy jednorazowej wyplacie 
lepiej i tak na tym wyjdziesz niz na kupnie forintow w Polsce
I ma dość dobre kursy walut, w przeciwieństwie do np. CitiBanku w którym mam nieprzyjemność mieć kartę kredytową.Szymon pisze:mBank nie ma oplaty minimalnej w ogole, kiedys nie mieli nawet prowizji, teraz jest jakas minimalna.
Też tak myślę, może jeszcze uda mi się załatwić kartę z MBank...Budziol pisze:to duzo nie jest przy jednorazowej wyplacie
Tak swoją drogą to ma może ktoś jakieś świeże informacje dot. kursu Forintów u nas?
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Niestety... W tym roku zrobiono jedynie fotki, które posłużą do przyszłorocznego tourbooka. W sumie obecna trasa była jednak trochę za krótka, żeby robić na nią oddzielny program.IRONSPARTAN pisze:Zgadza się, to i ja wiem. Tylko zagrali już blisko 3/4 letniej trasy, do końca jeszcze 9 koncertów, a tu ani widu, ani słychu. To co, będą we Włoszech, czy w Hiszpanii? Chyba nie. Szkoda.
Pewnie pojawią się dopiero w przyszłym roku