The Alchemist - opinie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Alkochochlik
- -#Trooper

Re: The Alchemist - opinie
Kawałek świetny, pasuje do albumu, świetny jest też refren, taki krótki 'szybki numerek' bez skojarzeń, dobra solówka, wpada w ucho, nie zanudza, ale trudno też coś zapamiętać po jednym przesłuchaniu, ale z drugiej strony do kawałków których nie da się ogarnąć za jednym razem miałem inne typy, zresztą zaraz je przesłucham...
-
Robercikk
Co tu dużo mówić... znakomity utwór! Kolejny już na tej płycie!! 
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Gitary brzmią świetnie. Jak dla mnie trochę brakuje porywającego refrenu. Utwór dobry aczkolwiek chyba póki co najsłabszy na płycie. Prawda, że nie zanudza... Solówka bardzo dobra i co istotne, ładne, mocne zakończenie!
Czuć w tym kawałku próbę odzwierciedlenia krótkich klasyków ala The Trooper, RttH....po 1 przesłuchaniu..nie udało się dorównac pierwowzorom ale kawałek i tak jest fajny ;]
Niezły, ale kurcze to ciągle ne to
Za dużo tu klimatu solówek Bruce'a, czuję sie jakbym nie słuchał Iron Maiden
Dobra wiadomość to to, że wymieniłem beznadziejną słuchawkę z której słuchałem płyty na beznadziejny głośnik i tu duży plus, ale to nie dotyczy utworu
Za dużo tu klimatu solówek Bruce'a, czuję sie jakbym nie słuchał Iron Maiden
Dobra wiadomość to to, że wymieniłem beznadziejną słuchawkę z której słuchałem płyty na beznadziejny głośnik i tu duży plus, ale to nie dotyczy utworu
No dobry utwór, melodyjny, szybki, w wielu kwestiach klasyczny pod 80, trochę FOTD, ale wydaję mi się że te riffy są jakieś takie niemaidenowe, powinny być galopady perkusyjne-bassowe lepiej ,Bruce naprawdę śpiewa porządnie (wreszcie!) ,solo nawet w porządku ,ogólnie dobry utwór
8/10
mogli by to grać na koncertach zamiast El Dorado ,to mógłby tez być dobry otwieracz
8/10
mogli by to grać na koncertach zamiast El Dorado ,to mógłby tez być dobry otwieracz
DLACZEGO TO NIE JEST NA SINGLU

No właśnie, czemu dali El Dorado, które brzmi świetnie po Satelit 15...The Final Frontier, a samo niezbyt dobrzeRALF pisze:DLACZEGO TO NIE JEST NA SINGLU![]()
Steve ma jakiś kompleks złego wyboru singli
PS: Po odsłuchaniu na lepszym sprzęcie jest super!
Znowu Janick napisał jeden utwór szybki i jeden epicki i wychodzi dla mnie po Stevie jako najlepszy kompozytor na tej płycie.
Byłem bardzo ciekawy tego utworu. Jest świetny. Czekam na tekst 
- Iron Soldier
- -#Invader

Najlepszy kawałek na TFF bezapelacyjnie. Gitary rewelka, wokal Bruce'a też. Refren miazga.
dla mnie solo Janicka z zawalista perką w tle powoduje że ten utwór zyskuje +2 do oceny
- Emilio
- -#Lord of the flies

Bardzo dobre, ten numer najbardziej przypomina stare Iron Maiden. Myśle, że ten kawałek bardziej nadaje sie na singiel niż kawałki, które zostały na niego wybrane 
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
krótki i odpowiednio szybki, bez żadnych skoków w bok i sztucznych przedłużeń - takiego mi właśnie brakowało na AMOLADzie, toteż się cieszę.
Our time will come! Oooo...
takie połączenie zadziorności Man on the Edge i melodyjności Rainmakera i dużo z podobnych utworów na solowych Dickinsonach , dobre heavy, dobre Iron Maiden ,ale takie utwory w latach 80 były wypełniaczami ,znaczy Ironi grali duuużo lepsze rockery ,no ale dobrze że jest bo trochę pobudza ten album , tak jak Pilgrim pobudza A Matter ...
jakoś bez szału póki co 
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Masakra.
Ma ten kawałek coś w sobie z Silver Wings solowego Bruce'a
zawsze chciałem zeby Maiden nagrali taki kawałek i oto mam ! Szybki krótki bezkompromisowy czad ! 10/10
Who motivates the motivator
Podoba mi się. Fakt, odstaje od dawnych, szybkich wałków IM, ale czegoś takiego mi ostatnio brakowało. Pozytywnie zatem, choć wielkiej rewelacji nie ma.
O właśnie.Emilio pisze:Myśle, że ten kawałek bardziej nadaje sie na singiel niż kawałki, które zostały na niego wybrane