Czyli tak jak inżynier Mamoń lubisz tylko te kawałki które już znasz ?baxi100 pisze:chciałam sie wziąść za słuchanie Def Leppard ale jakoś nie mam weny na słuchanie jeszcze nieznanych mi zespołów ;p ale na pewno se posłucham ;p
Czy lubicie NWOBHM ?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 4432
Re: Czy lubicie NWOBHM ?
taaa nie lubię jakoś eksperymentować ale często okazuje się że nie chcę słuchać czegoś nowego a później okazuje się że to jest świetne

UP THE IRONS \m/
Dla mnie to jest jedno z najlepszych heavymetalowych wydawnictw w ogole i niczym nie ustepuje najlepszym albumom IM. Paul Samson był rewelacyjnym gitarzysta, co pokazal tez na koncertowce z Readingpanzerschreck pisze:No i to jesteś właśnie cały Ty- uprzedzony do muzyki nie przez muzykę, ale przez jakieś bzduryIM_Power pisze:Samson to nie cierpię, bardziej ze względów historycznych (debilne zachowanie lidera ,który bardzo nieuczciwie konkurował z Ironami, zrywanie plakatów itd.),zresztą ogólnie to musiał być bardzo głupi człowiek z relacji Bruce'a...zresztą muzycznie też mi nie podchodzi ,taki tam hard-rock ,przeciętne"Ze względów historycznych"- absurd
Ja pamiętam, że dawno temu przy poznawaniu IM to jakoś mi się zachciało i ruszyłem "Shock Tactics" Samson. Mam same dobre wspomnienia, dawno takiej muzyki nie słuchałem, ale myślę, że ciągle w moim przypadku dawałaby radę
Aaa wreszcie temat dla mnie
Kocham, uwelbiam NWOBHM, staram sie ciagle zapoznawac z innymi kapelami i albumami. Poza tymi dobrze znanymi wszystkim kapelami to polecam:
1. Avenger - http://www.youtube.com/watch?v=QETI5vd6kHo
2. Battleaxe - http://www.youtube.com/watch?v=GgHnPHc3gPE
3. Blade Runner - http://www.youtube.com/watch?v=jXDSIpAVztc
4. Blackmayne - http://www.youtube.com/watch?v=sjJU4DHpyqk
Wiadomo klasyka tego nurtu to IM, Saxon, Angel Witch, Tygers Of Pan Tang, Diamond Head, Tank, Praying Mantis, Blitzkrieg, Samson itp. - EDIT: Zapomnialem o Raven \m/
JP czy Motorhead to kapele nieco starsze, nie lapiace sie czasowo
Chcialem kiedys utworzyc jakies forum dedykowane NOWBHM, tylko nie wiem jak byloby z forumowiczami.
Kocham, uwelbiam NWOBHM, staram sie ciagle zapoznawac z innymi kapelami i albumami. Poza tymi dobrze znanymi wszystkim kapelami to polecam:
1. Avenger - http://www.youtube.com/watch?v=QETI5vd6kHo
2. Battleaxe - http://www.youtube.com/watch?v=GgHnPHc3gPE
3. Blade Runner - http://www.youtube.com/watch?v=jXDSIpAVztc
4. Blackmayne - http://www.youtube.com/watch?v=sjJU4DHpyqk
Wiadomo klasyka tego nurtu to IM, Saxon, Angel Witch, Tygers Of Pan Tang, Diamond Head, Tank, Praying Mantis, Blitzkrieg, Samson itp. - EDIT: Zapomnialem o Raven \m/
JP czy Motorhead to kapele nieco starsze, nie lapiace sie czasowo
Chcialem kiedys utworzyc jakies forum dedykowane NOWBHM, tylko nie wiem jak byloby z forumowiczami.
Jak dla mnie dwie płyty które definiują ten gatunek to British Steel i The Number of the Beast, pierwsza wprowadziła te wszystkie młode kapele Brytyjskie ,dała im szansę bo ktoś się wreszcie zainteresował takim graniem. Natomiast druga definitywnie zamknęła takiego granie ,tzn po tej płycie zaczęto grać inaczej, bardziej przebojowo, dojrzale ,a heavy-metal z klubów wszedł na hale i stadiony.
a skoro Paul Samson ma uchodzić za genialnego gitarzystę to jak nazwać Johna Sykesa grającego m.in na wczesnych płytach Tygers of Pan Tang?
a skoro Paul Samson ma uchodzić za genialnego gitarzystę to jak nazwać Johna Sykesa grającego m.in na wczesnych płytach Tygers of Pan Tang?
-
Deleted User 622
Sykes był i jest wirtuozem. Udowodnił bezapelacyjnie na warszawskim koncercie pod szyldem Thin Lizzy \m/IM_Power pisze:to jak nazwać Johna Sykesa
dorzucilbym jeszcze WarfareDziku pisze:Wiadomo klasyka tego nurtu to IM, Saxon, Angel Witch, Tygers Of Pan Tang, Diamond Head, Tank, Praying Mantis, Blitzkrieg, Samson itp. - EDIT: Zapomnialem o Raven \m/
IM_Power pisze:a skoro Paul Samson ma uchodzić za genialnego gitarzystę to jak nazwać Johna Sykesa grającego m.in na wczesnych płytach Tygers of Pan Tang?
tylko ze Samson bylo lepsze niz Tygers of Pan Tang
Nomad, co do zrywania plakatów...przeciez to gnojki jeszcze byli
To byly zespoly rockowe dwudziestolatkow, a nie firmy (tak jak to teraz jest z kapelami). Rywalizacja (nie tylko na scisle muzyczna) byla na porzadku dziennym, zaloze sie ze spora czesc naszych wspolnych idoli uciekala sie do tego typu zagrywek.
Generalnie Paul Samson to gitarzysta, którego Iron Maiden nigdy nie miało i nigdy mieć nie będzie. Mistrz.panzerschreck pisze:Ja pamiętam, że dawno temu przy poznawaniu IM to jakoś mi się zachciało i ruszyłem "Shock Tactics" Samson. Mam same dobre wspomnienia, dawno takiej muzyki nie słuchałem, ale myślę, że ciągle w moim przypadku dawałaby radę
Shock Tactics wciąż jest świeżutkie i któregoś razu złapałem się na tym, że częściej wracam do tej płyty niż płyt IM.
Wystarczy posłuchać: http://www.youtube.com/watch?v=TzYmX9rD ... re=related
Jazz is not dead, it just smells funny.
Dla mnie Samson to przeciętne hard-rockowe riffy i totalnie niedojrzały wokal Bruce'a który wtedy nie mógł konkurować w żaden sposób z charakterystycznymi wokalami NWOBHM jak Biff Byford, Paul Di Anno czy Kevin Heybourne .Przyznam ,że byłem w szoku gdy usłyszałem Shock Tactics ,myśląc jaki Bruce przez rok wykonał nieprawdopodobny postęp na Numberze,choć to też kwestia genialnych kompozycji na tej płycie które pomogły mu wycisnąć wszystkie jego talenty wokalne.
A co do Tygers to kapela dużo bardziej finezyjna niż surowy Samson, melodyjna, szybka, grająca z polotem ,ech...
http://www.youtube.com/watch?v=4he5qdo3N14
A co do Tygers to kapela dużo bardziej finezyjna niż surowy Samson, melodyjna, szybka, grająca z polotem ,ech...
http://www.youtube.com/watch?v=4he5qdo3N14
No to przynajmniej sobie wyjaśniliśmy 
Jazz is not dead, it just smells funny.
-
Deleted User 4432
Ja tam lubię Samson , Head On dosyć często słucham , takie kawałki jak Hard Times , Manwatcher, Vice Versa czy Take Me To Your Leader to są prawdziwe killery . Wiadomo ,że to zupełnie inne granie niż Maiden więc Bruce nie miał okazji pośpiewać niczym Luciano Pavarotti , ale uważam że jego wokale na Samson są naprawdę czadowe Nie wiem czemu niedojrzałe ( że niby gówniarskie?) mi się podobają i to o wiele bardziej niż te obecne.
Shock Tactics nie udało mi się jeszcze dorwać ale z tego co znam jest to płyta jeszcze lepsza niż poprzednia . I teraz pytanie czy słuchał ktoś albumów wydanych po odejściu Dickinsona ? Jakie wrażenia ?
Shock Tactics nie udało mi się jeszcze dorwać ale z tego co znam jest to płyta jeszcze lepsza niż poprzednia . I teraz pytanie czy słuchał ktoś albumów wydanych po odejściu Dickinsona ? Jakie wrażenia ?
są bardziej bluesowe niż hardrockowe, to oczywiście też zależy od składu, ale nie ma już takich nośnych numerów jak Riding With The Angels.numLock pisze: I teraz pytanie czy słuchał ktoś albumów wydanych po odejściu Dickinsona ? Jakie wrażenia ?
Bo śp. Paul Samson był raczej bluesmanem podczepionym do NWOBHM niż metalem. Nie wiem, czy mu pasował Thunderstick w fetyszystycznej masce i w klatce na scenie. Mam wrażenie, że to nie był jego cyrk.
Nie ma co się na gościa boczyć; tworzył po prostu inną muzykę niż Maiden, ale miała swoje uczucia.
Zaś co do wokalu Bruce'a, to wiadomo, że był gorzej wyszkolony. Ale to właśnie świetnie pasuje do bluesa, w którym umiejętności nie liczą się tak bardzo jak w metalu.
O ile Survivors to płyta dla twardzieli, to Head On i Survivors są bardzo udane. Nb. poza wymienioną trójką (w Survivors tylko na bonusach), Bruce'a w Samson można posłuchać jeszcze na Live at Reading i w BBC Sessions
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
pomysł nie jest zły. Nie mówię, że byłbym najaktywniejszym forumowiczem, ale na pewno chętnie włączałbym się w wymianę doświadczeń z fanami.Dziku pisze:Chcialem kiedys utworzyc jakies forum dedykowane NOWBHM, tylko nie wiem jak byloby z forumowiczami.
luknij tutaj i skontaktuj się może z tym gościem: http://www.nwobhm.pl/
kontakt z jednoosobową redakcją:
p.bachorek@gmail.com.
GG: 1968123
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Jak dla mnie to oni w ogóle nie byli "metalami" ,weźmy Saxon np. kapela która muzycznie jak dla mnie grała rock and rolla i to takiego archaicznego pod Purpli czy Nazareth , Heavy Metal Thunder? każdy chyba wie ,że nie chodzi to o muzykę ,Tygers of Pan Tang to samo, fajny ,ostrzej zagrany rock and roll pod Thin Lizzy, Ironi? maniacy starego hard-rocka,rocka progresywnego ...to moja opinia ale wydaję mi się,że gdyby ktoś tego nie nazwał New Wave of British Heavy Metal to by uchodził ten nurt na 3 falę hard-rocka...pierwsza-Black Sabbath,Led Zeppelin,Deep Purple,Uriah Heep,Budgie,...druga-Thin Lizzy,AC/DC,Motorhead,Rainbow,Scorpions,Van Halen...tak samo gdyby ktoś heavy-metalem nazwał dajmy na to stare Rainbow, to podejrzewam ,że pojawiłoby się z 7-8 kapel które by się pod to podpięły
Myślę ,że metalami to się z pewnością czuli młodzi thrashersi z Bay Area ,a co do NWOBHM to jak dla mnie to był hard-rock podany szybciej, bardziej zwarto bez wszystkiego typowego dla lat 70, hammondów, melotronów itd. ,ale czy to była ciężka muzyka,agresywna ,metaliczna? raczej nie
Dlatego właśnie zobaczcie na kariery Iron Maiden,Saxon i Def Leppard, gdyby Ci muzycy czuliby się metalowcami to ścigaliby się na agresywność ,ciężar z thrashem,a było zupełnie inaczej.
Myślę ,że metalami to się z pewnością czuli młodzi thrashersi z Bay Area ,a co do NWOBHM to jak dla mnie to był hard-rock podany szybciej, bardziej zwarto bez wszystkiego typowego dla lat 70, hammondów, melotronów itd. ,ale czy to była ciężka muzyka,agresywna ,metaliczna? raczej nie
Dlatego właśnie zobaczcie na kariery Iron Maiden,Saxon i Def Leppard, gdyby Ci muzycy czuliby się metalowcami to ścigaliby się na agresywność ,ciężar z thrashem,a było zupełnie inaczej.
moja prywatna definicja heavy metalu oznacza muzykę opartą o 2 gitary (dopuszcza się tylko jedną) i perkę. Tam gdzie są klawisze, nie ma ortodoksyjnego metalu, aczkolwiek może być power czy rower metal (eufemizm dla gay metalu z Italii) 
zatem gatunek HEAVY METAL to albo naśladowcy Sabs - monumentalnych riffów Iommi'ego albo pojedynków gitarowych Thin Lizzy. W Rainbow chodziło jednak o zupełnie co innego
Sprowadzanie metalu do thrashu i gatunków cięższych to oddawanie naszego dziedzictwa młodszem pokoleniom
Nie idźcie tą drogą IM_Power !!
zatem gatunek HEAVY METAL to albo naśladowcy Sabs - monumentalnych riffów Iommi'ego albo pojedynków gitarowych Thin Lizzy. W Rainbow chodziło jednak o zupełnie co innego
Sprowadzanie metalu do thrashu i gatunków cięższych to oddawanie naszego dziedzictwa młodszem pokoleniom
Ja już nie wiem jaką drogą mam idź, wiesz z jednej strony widzę w muzyce Iron Maiden,Judas Priest, Saxon ,Black Sabbath czy Motorhead coś bezkompromisowego ,szaleńczego co łączyłem kiedyś w sposób naturalny z heavy-metalem...jednak z drugiej strony gdy widzę kapele thrash czy death metalowe to coraz mniej widzę punktów stycznych jeśli chodzi o ich muzykę z kapelami heavy starej daty i siłą rzeczy wolę łączyć Ironów z hard-rockiem lat 70 do którego się non stop odwołują i w wywiadach i po prostu w swojej muzyce.
Poza tym słowo metal nawet z przedrostkiem heavy mnie coraz bardziej drażni, denerwuje ,kojarzy mi się źle, z czymś efekciarskim . A Rock? Rock to skała, szczerość ,moc poprostu.
Poza tym słowo metal nawet z przedrostkiem heavy mnie coraz bardziej drażni, denerwuje ,kojarzy mi się źle, z czymś efekciarskim . A Rock? Rock to skała, szczerość ,moc poprostu.
ja tam powiem: nie lubię rocka jako takiego. Wszystkie te Stingi itp nie robiły na mnie żadnego wrażenia; szanuję czy kocham dopiero gatunki, jakie z tego wynikły:
- progressive rock
- hard rock
- heavy metal
- thrash metal
Co do death metalu, to nie cierpię growlu i napieprzanek dla samego hałasu. O black metalu z litości nie wspomnę.
Szukam zaś punktów wspólnych ww. 4 podgatunków z muzyką klasyczną. Czyli z muzyką dobrą, "klasycznej" awangardy w stylu wczesnego Pendereckiego też nie trawię.
- progressive rock
- hard rock
- heavy metal
- thrash metal
Co do death metalu, to nie cierpię growlu i napieprzanek dla samego hałasu. O black metalu z litości nie wspomnę.
Szukam zaś punktów wspólnych ww. 4 podgatunków z muzyką klasyczną. Czyli z muzyką dobrą, "klasycznej" awangardy w stylu wczesnego Pendereckiego też nie trawię.
Rockiem można nazwać wszystko i to sprawia ,że to słowo straciło swoją pierwotną wartość z czasów kiedy o "metalu" nikomu się nie śniło. Wtedy nazywano to rockiem i rock and rollem .To były piękne czasy, bez teledysków, bez segregowania wszystkiego na pod-gatunki, takie co są trendy i nie trendy, bez subkultur związanych z muzyką, dla których jest zarezerwowana jakaś moda ,bez tego całego biznesu który jest związany z muzyką...wychodziło sobie 4-5 gościu na scenę i grało swoją muzę ,bez granic gatunkowych ,ale ostro ,bezkompromisowo, wiernie tradycji. Nikt nikogo nie nazywał pozerem bo nie zna jakiejś kapeli,bo ten co nie znał miał poznać a nie zostać wyśmiany ,nie chodziło by napie..lać dla szatana tylko by dawać ludziom radość muzyką.
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

sorry chłopaki, że wam przerwę tę fajną dyskusję, ale zapomniałem o bardzo ważnym zespole- jak NWOBHM to oczywiście Witchfinder General - http://www.youtube.com/watch?v=cuweBceovrk 
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol