Od jakiego albumu należy zacząć słuchać Maiden??
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Od jakiego albumu należy zacząć słuchać Maiden??
Powerslave jest za bardzo nie równy, są na niej i niesamowite utwory, ale są też pozycje o wiele słabsze. Na początek lepiej jakąś bardziej wyrównaną płytę
no to Piece of Mind...z doświadczenia wiem że początkujący słuchasz i tak na początku zwraca uwagę tylko na najlepsze utwory, najczęsciej hity a te na Powerslave są bombowe
Ja bym jednak obstawiał na 666. Chyba esencja muzyki Maiden z największymi i najbardziej znanymi utworami grupy
Ja jak zaczęłem od BNW to mi się tylko spodowało, ale bez jakiejś histerii, natomiast 3 miesiące potem miałem w domu Numbera,Piece of Mind i Powerslave naraz i to już było naprawdę coś ,także myślę że jedna z tych trzech właśnie, co do znanych utworów, właśnie najwięcej ich jest na tych trzech płytach ,no i na Seventh Sonie ale od niego bym raczej nie zaczynał.
Nie wiem co to za pomysł by zaczynać od Feara(9 głosów) ,najlepszy zniechęcacz na początek.
Nie wiem co to za pomysł by zaczynać od Feara(9 głosów) ,najlepszy zniechęcacz na początek.
ja zaczynałem od Feara, genialna płyta, genialna na początek.
BNW albo NOTB
-
AMK Sanktuarium
- -#Prowler

lubie te skroty - zacznij od im pozniej k pozniej notb pozniej skocz do sit i lad pozniej amolad pom ssoass npftd a skoncz na nkotb
-
Deleted User 4432
tak samo ja . potem był szok kiedy zobaczyłem jak jest przez wszystkich mieszana z błotem. do dzisiaj nie mogę odkryć co jest z nią nie tak .Filik10 pisze:ja zaczynałem osobiście od VirtualXI. Hardcore
najlepiej zaczynać od początku czyli - iron maiden . jak nie zaskoczy to znaczy ,że nie wiesz co dobre i wtedy ewentualnie zostaje tylko dance of death
Moim zdaniem od "Powerslave" bo definiuje cały styl Iron Maiden. I mega strzał w postaci "Aces High" i epicka rozbudowana kompozycja, czyli oczywiście "Rime of an Ancient Mariner". Poza tym gitary w "Duellists", instrumental "Losfer Words" - czyli po prostu cały Iron Maiden 
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

U mnie też Virtual był jedną z pierwszych i też nie bardzo wiedziałem co jest z nią nie taknumLock pisze:tak samo ja . potem był szok kiedy zobaczyłem jak jest przez wszystkich mieszana z błotem. do dzisiaj nie mogę odkryć co jest z nią nie tak .Filik10 pisze:ja zaczynałem osobiście od VirtualXI. Hardcore![]()
najlepiej zaczynać od początku czyli - iron maiden . jak nie zaskoczy to znaczy ,że nie wiesz co dobre i wtedy ewentualnie zostaje tylko dance of death
Z drugą częścią wypowiedzi również się zgadzam.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
ja wiem od jakiej nie zaczynać- Fear of the Dark, ta płyta praktycznie nie mówi nic o zespole, jest dobra jak się już dobrze zna klasyki, wtedy może stanowić taki smaczek ,a tak może bardzo zniechęcić, w sumie takie kawałki jak Wasting Love, Apparition czy Weekend Warrior to chyba najmniej Maidenowe utwory w historii ,ja z czasem uznałem album za więcej niż dobry, ale na początku to była ciężka przeprawa
już na pewno lepiej zacząć od płyt z Blazem czy którejś po reunion
już na pewno lepiej zacząć od płyt z Blazem czy którejś po reunion
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Wiekszość z nas poleci chyba płytę którą samemu po raz pierwszy się przesłuchało. Inaczej by się nie zakochał. Ja pomimo pierwszej Piece poleciłbym kwintesencję pierwszego okresu Maiden czyli koncert Live After Death.
- IronCezarek
- -#Clairvoyant

Zaczynałem od LaD , wiec na nią zagłosuję 
Ja zaczynałem od RiR, więc i tak zagłosowałem
IMO koncertówka lepsza niż LAD, no i do tego oprucz starszych hitów mamy nowsze jak Brave New World, albo Dream Of Mirrors.
a gdzie Kill'em All?
już nie mam tu najwięcej postów

Ja zacząłem słuchać Ironów od No Prayer i żyję
Więc w sumie z czystym sumieniem mógłbym polecić.
Ja również zacząłem słuchać Maidenów od No Prayer i wtedy zakochałem się w tej płycie.
http://muzycznerecenzje123.blogspot.com
https://rateyourmusic.com/~Rosa2207
- IronCezarek
- -#Clairvoyant

nie chcesz mi przez to powiedzieć , że LaD jest słabemolojuh pisze:Ja zaczynałem od RiR, więc i tak zagłosowałemIMO koncertówka lepsza niż LAD, no i do tego oprucz starszych hitów mamy nowsze jak Brave New World, albo Dream Of Mirrors.
- MetallicaTruFan^^
- -#Long distance runner

Naprawdę nie wiem. Ja zaczynałem TNOTB, a później od pierwszej płyty po kolei... Ale chyba właśnie po to powstała składanka Edward the Great