UWAGA! Złodzieje na Allegro!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: UWAGA! Złodzieje na Allegro!
Tu się zgodzę. Ostatnio sporo płyt kupuję ale często najpierw pociągnę, żeby zobaczyć i upewnić się do decyzji. Parę razy już mnie ta uratowało przed niepotrzebnym wydatkiem i zakupem "półkownika". Dzięki temu też sporo płyt zakupiłem, bo po wstępnym przesłuchaniu czy odświeżeniu sobie jakiejś staroci/nowości stwierdziłem, że muszę to mieć.
często pojawia się argmument że słuchanie piratów okrada muzyków,a co jeśli Ci muzycy nie żyją...ustosunkujcie się do tego, komu ja daję zarabiać gdy kupuję oryginał muzyka który nie żyje?
jestem ciekaw waszych zdań
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

No niestety ja różnicy nie widzę - i to jest kradzież i to. Z tym że w przypadku giełdy to kupujący jest frajerem płacąc za kradziony produkt. Jak to się nic nie dzieje przy ściąganiu mp3? Popełnia się wykroczenie takie samo jak wypicie litra wódy z półki w supermarkecie. Stoi to mogę wypić. Ooooo... nunu! To jest czyjaś własność, i pomimo tego że jest dostępna, nie można jej wziąć bo to kradzież. Oczywiście posiadanie mp3 nie jest karalne, pod warunkiem nabycia praw własności na dany utwór. Jeśli np. ktoś nabył mp3 w oficjalnym sklepie i ma na to rachunki, to milicjant może mu skoczyć. Jeśli nie zapłacił i go namierzą i nie będzie miał potwierdzenia zakupu - KARA. Z tego co wiem, jak był nalot milicji na Wittigowo (miasteczko akademickie we Wrocławiu) to około 60 studentów dostało kary powyżej 3000 zł. Za nielegalne Windy, za mp3 i inny piracki staff. Jak wypowiadał się milicjant na łamach Gazety Wrocławskiej - czy masz cały komp piracki, Windowsa czy inny bullshit, czy masz jedno nielegalne nagranie w mp3, kara zaczyna się od 3 tysiączków. I dobrze.voivod pisze:a jednak widze roznice. kupujac poróbe na giełdzie dajesz zarobic frajerowi ktory to przepalił, tym samym nakrecasz jego biznesz. sciagajac mp3 lub przegrywajac plyte od kumpla nic takiego sie nie dzieje. poza tym z tego co mi wiadomo to posiadanie plikow mp3 nie jest karalne, w przeciwienstwie do ich rozpowszechniania
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Dajesz zarobić temu kto jest właścicielem praw do tych utworów. Czyli z reguły wytwórni płytowej (które to najczęściej są właścicielami praw) lub innej żyjącej osobie która te prawa otrzymała np. w spadku, lub nabyła od muzyka. W kwestii prawnie nieuregulowanej tantiemy dostają spadkobiercy. Np. słynny śpiewak Jackson Michael był swego czasu właścicielem całego katalogu The Beatles i cały chajc spływał właśnie do niego a nie do byłych "bitelsów". Przed wykitowaniem odsprzedał te prawa bodajże SONY Music.IM_Power pisze:często pojawia się argmument że słuchanie piratów okrada muzyków,a co jeśli Ci muzycy nie żyją...ustosunkujcie się do tego, komu ja daję zarabiać gdy kupuję oryginał muzyka który nie żyje?
acha, dobrze wiedzieć 
teraz tylko pytanie kto w zespole nabywa prawda do utworów, bo są kapele które zdecydowanie kojarzą się z nieżyjącym muzykiem jak np. Thin Lizzy i teraz pytanie kto to prawa przejmuję, jego towarzysze broni czy wytwórnia?
teraz tylko pytanie kto w zespole nabywa prawda do utworów, bo są kapele które zdecydowanie kojarzą się z nieżyjącym muzykiem jak np. Thin Lizzy i teraz pytanie kto to prawa przejmuję, jego towarzysze broni czy wytwórnia?
Wszystko jest w papierkach, nie martw się. Po to zespoły podpisują kontrakty z wytwórnia, po to w książeczkach masz wymienionych autorów kompozycji... wszystko jest formalnie uregulowane.IM_Power pisze:teraz tylko pytanie kto w zespole nabywa prawda do utworów, bo są kapele które zdecydowanie kojarzą się z nieżyjącym muzykiem jak np. Thin Lizzy i teraz pytanie kto to prawa przejmuję, jego towarzysze broni czy wytwórnia?
Pomyśl dlaczego Dickinson na "Scream for me..." nie umieścił żadnego kawałka z czasów IM? A przecież na każdym koncercie grał ich kilka?
www.MetalSide.pl
wiesz,ja chyba jeszcze jestem na etapie idealizowania muzyków, tzn nie mogę w 100% przyjąć do wiadomości,że oni to robią dla pieniędzy, zawsze mi się wydawało ,że muzyk tak dobiera utwory an koncert by miały one jakiś koncept artystyczny ,ale pewnie jest tak jak mówisz , jednak o ile mi wiadomo Dickinson wykonał na żywo Powerslave,Revelations,Bright Your Daughter i Flight of Icarus więc teoretycznie wszystkie z nich były komponowane przez niego lub parę Adrian/Bruce
no w porzadku, tylko caly czas sprowadzasz ten temat do kwestii przepisow, kar itp. nigdy w zyciu nie zdarzylo Ci sie przekroczyc predkosci albo rzucic peta na chodnik?IRONSPARTAN pisze:No niestety ja różnicy nie widzę - i to jest kradzież i to. Z tym że w przypadku giełdy to kupujący jest frajerem płacąc za kradziony produkt. Jak to się nic nie dzieje przy ściąganiu mp3? Popełnia się wykroczenie takie samo jak wypicie litra wódy z półki w supermarkecie. Stoi to mogę wypić. Ooooo... nunu! To jest czyjaś własność, i pomimo tego że jest dostępna, nie można jej wziąć bo to kradzież. Oczywiście posiadanie mp3 nie jest karalne, pod warunkiem nabycia praw własności na dany utwór. Jeśli np. ktoś nabył mp3 w oficjalnym sklepie i ma na to rachunki, to milicjant może mu skoczyć. Jeśli nie zapłacił i go namierzą i nie będzie miał potwierdzenia zakupu - KARA. Z tego co wiem, jak był nalot milicji na Wittigowo (miasteczko akademickie we Wrocławiu) to około 60 studentów dostało kary powyżej 3000 zł. Za nielegalne Windy, za mp3 i inny piracki staff. Jak wypowiadał się milicjant na łamach Gazety Wrocławskiej - czy masz cały komp piracki, Windowsa czy inny bullshit, czy masz jedno nielegalne nagranie w mp3, kara zaczyna się od 3 tysiączków. I dobrze.
dla mnie robienie zlodzieja z dzieciaka ktory przegral plyte od kuzyna albo z ciekawosci sciagnal mp3 z sieci to jakis absurd i kompletnie nie kupuje tego typu retoryki. a ze prawo jakiegos kraju mowi inaczej w zaden sposob na moja opinie nie wplywa, papier zniesie wszystko, nie jeden durny przepis juz wprowadzano w zycie. Ty uwazasz ze prawo jest dobre, moim zdaniem moglyby byc w tej kwestii nieco bardziej zyciowe. I to chyba jednak bedzie sie musialo stac predzej czy pozniej, bo sciaganie z sieci jest masowe i nie da sie zamiesc tego pod dywan ani nałożyc kar na wiekszosc spoleczenstwa.
Był jeszcze na pewno "The Prisoner"... ale tutaj nie chodzi o wykonywanie na żywo...IM_Power pisze:jednak o ile mi wiadomo Dickinson wykonał na żywo Powerslave,Revelations,Bright Your Daughter i Flight of Icarus więc teoretycznie wszystkie z nich były komponowane przez niego lub parę Adrian/Bruce
A idealizowanie muzyków to bardzo zły pomysł... ale kiedyś się sam o tym przekonasz... wystarczy trochę czasu z nimi spędzić i nie brać na poważnie tego co gadają ze sceny podczas koncertów
www.MetalSide.pl
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Nie no oczywiście ze mi się zdarzyło różne brzydkie rzeczy robić
ale nie może być tak jak mówisz, że jeśli jakaś większość coś robi łamiąc prawo, to państwo może przymknąć na to oko. Tak nie jest i tak nie będzie. Mogę zagwarantować że w dobie tak postępującego zamordyzmu jak w chwili obecnej, za lat powiedzmy 5, nikt z sieci już w tym kraju ściągać nielegalnie nie będzie. Po prostu w chwili obecnej, organy ścigania w dalszym ciągu nie zajmują się tym co trzeba, są nieudolne i nie potrafią wyegzekwować prawa (przez co będą dalej nazywane przeze mnie milicją). Po za tym broń Boże nie robię z chłopaka złodzieja, tylko staram się wytłumaczyć mechanizmy z którymi będzie musiał zmagać się w swoim życiu i wykład ten traktowałbym bardziej wychowawczo, a nie jako ocenę człowieka, bo nie o to mi chodziło. Aaaaaa... Nigdzie nie napisałem że to prawo jest dobre. Jednak musi chronić i chroni w jakimś tam stopniu czyjąś własność. Daleki także jestem od tego żeby ładować się w prawa UE i kopiować nieżyciowe przepisy. Sam byłem przeciwko wejściu w te struktury jeśli chodzi o ich całość, i zdania nie zmieniłem.
Nie sadze zeby kontrolowanie wszystkich i wszystkiego było możliwe. Może gdzies w azji bardziej, ale europejczycy i amerykanie maja troche inna mentalnosc. Poza tym kto by sfinansowal taki system globalnego nadzoru. Juz obecny zamordyzm jest ustrojem mocno deficytowym 
Nie chodziło mi o przyzwolenie na łamanie prawa, bardziej o to gdzie sa granice czerpania korzysci finansowych przez biznes muzyczny. Bo idac ta droga za jakis czas pojawi sie pomysl że za odsłuchanie płyty u kolegi, lub pożyczenie jej, też należy płacić tantiemy
Nie chodziło mi o przyzwolenie na łamanie prawa, bardziej o to gdzie sa granice czerpania korzysci finansowych przez biznes muzyczny. Bo idac ta droga za jakis czas pojawi sie pomysl że za odsłuchanie płyty u kolegi, lub pożyczenie jej, też należy płacić tantiemy
voivod pisze:no w porzadku, tylko caly czas sprowadzasz ten temat do kwestii przepisow, kar itp. nigdy w zyciu nie zdarzylo Ci sie przekroczyc predkosci albo rzucic peta na chodnik?IRONSPARTAN pisze:No niestety ja różnicy nie widzę - i to jest kradzież i to. Z tym że w przypadku giełdy to kupujący jest frajerem płacąc za kradziony produkt. Jak to się nic nie dzieje przy ściąganiu mp3? Popełnia się wykroczenie takie samo jak wypicie litra wódy z półki w supermarkecie. Stoi to mogę wypić. Ooooo... nunu! To jest czyjaś własność, i pomimo tego że jest dostępna, nie można jej wziąć bo to kradzież. Oczywiście posiadanie mp3 nie jest karalne, pod warunkiem nabycia praw własności na dany utwór. Jeśli np. ktoś nabył mp3 w oficjalnym sklepie i ma na to rachunki, to milicjant może mu skoczyć. Jeśli nie zapłacił i go namierzą i nie będzie miał potwierdzenia zakupu - KARA. Z tego co wiem, jak był nalot milicji na Wittigowo (miasteczko akademickie we Wrocławiu) to około 60 studentów dostało kary powyżej 3000 zł. Za nielegalne Windy, za mp3 i inny piracki staff. Jak wypowiadał się milicjant na łamach Gazety Wrocławskiej - czy masz cały komp piracki, Windowsa czy inny bullshit, czy masz jedno nielegalne nagranie w mp3, kara zaczyna się od 3 tysiączków. I dobrze.
dla mnie robienie zlodzieja z dzieciaka ktory przegral plyte od kuzyna albo z ciekawosci sciagnal mp3 z sieci to jakis absurd i kompletnie nie kupuje tego typu retoryki. a ze prawo jakiegos kraju mowi inaczej w zaden sposob na moja opinie nie wplywa, papier zniesie wszystko, nie jeden durny przepis juz wprowadzano w zycie. Ty uwazasz ze prawo jest dobre, moim zdaniem moglyby byc w tej kwestii nieco bardziej zyciowe. I to chyba jednak bedzie sie musialo stac predzej czy pozniej, bo sciaganie z sieci jest masowe i nie da sie zamiesc tego pod dywan ani nałożyc kar na wiekszosc spoleczenstwa.
Co do zasady IRONSPARTAN ma rację, bo kradzież jest kradzieżą, jakkolwiek się odbywa. Faktem jest natomiast, że gdyby nie piractwo, to np. w latach 80-wczesne 90, muzyka byłaby luksusem dla nielicznych, którzy mieli dojścia na zachodzie. Pamiętam jeszcze w pierwszej połowie lat 90-tych, myślałem sobie - chciałbym dożyć dnia, w ktoórym będzie mnie stać tak po prostu kupić płytę. Do dziś mam trochę kopii nagrywanych jeszcze w latach 90-tych (nieraz po 2 płyty na jednej CD-R, bo było drogo). Od jakiegoś czasu wymieniam to sukcesywnie na oryginały, a niektóre po prostu wywalam, bo już mnie coś nie rusza. Faktem jest, że gdyby nie piractwo, to pewnie zbierałbym do dziś kapsle z butelek albo opakowania po papierosach, bo takie były kiedyś możliwości, a o niektórych kapelach nigdy bym nie słyszał. Fajnie by było, jakby tyle ludzi kupiło np. nowy Maiden, ile przychodzi na koncert. Może kiedyś tak będzie. Nie czarujmy się, że piractwo zniknie całkiem, bo to nierealne ale trzeba liczyć na to, że Ci, którzy naprawdę uważają się za fanów wykonawcy, prędzej, czy później kupią. Może na razie klepią biedę albo po prostu kieszonkowe przeputali na inne rzeczy (dotyczy młodszych fanów). Pozostali i tak by nie kupili, więc ich ściąganie, bądź nieściąganie niczego nie zmienia na rynku muzycznym. Dystrybutorzy powinni się zatroszczyć o każdego fana i dostosować ofertę do możliwości poprzez wydawnictwa zupełnie budżetowe po ekskluzywne limity. Pewnie nie zlikwiduje to problemu ale może trochę go zmniejszy. No a w opolskim MM wykupili cały nakład nowego Maidena, więc może jest lepiej niż się wydaje
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Covery można wykonywać na żywo, nie mając z tego dochodów w postaci nagranych płyt. Z drugiej strony ciekawi mnie jak to jest, że Paul wydaje płyty koncertowe z nagraniami Maiden nie mając do nich praw, gdyż odsprzedał je IM Holdings w latach 80-tych. Wydaje mi się że nie robi tego oficjalnie, tylko bootleguje sam siebie.gumbyy pisze:IM_Power napisał/a:
jednak o ile mi wiadomo Dickinson wykonał na żywo Powerslave,Revelations,Bright Your Daughter i Flight of Icarus więc teoretycznie wszystkie z nich były komponowane przez niego lub parę Adrian/Bruce
Był jeszcze na pewno "The Prisoner"... ale tutaj nie chodzi o wykonywanie na żywo...
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

To też jest fakt. Prawo nawet najostrzejsze, organy nawet najudolniejsze, piractwa nie zlikwidują. Samo padnie, jak zwiększy się nasz poziom życia i siła nabywcza naszego pieniązka. Kazdy (moim zdaniem) woli mieć fajną płytę, z okładką, legalną, niż pierdząca mptrójkę. Ot co. Życie.Rafaello pisze:Nie czarujmy się, że piractwo zniknie całkiem, bo to nierealne ale trzeba liczyć na to, że Ci, którzy naprawdę uważają się za fanów wykonawcy, prędzej, czy później kupią. Może na razie klepią biedę albo po prostu kieszonkowe przeputali na inne rzeczy (dotyczy młodszych fanów). Pozostali i tak by nie kupili, więc ich ściąganie, bądź nieściąganie niczego nie zmienia na rynku muzycznym.
Jeśli dla kogoś muzyka jest pasją, to zawsze kupi płyte. Jeśli ktos jest dobrym muzykiem to zawsze znajdzie fanow ktorzy mu sie zloza przynajmniej na srednia krajowaRafaello pisze:
Co do zasady IRONSPARTAN ma rację, bo kradzież jest kradzieżą, jakkolwiek się odbywa. Faktem jest natomiast, że gdyby nie piractwo, to np. w latach 80-wczesne 90, muzyka byłaby luksusem dla nielicznych, którzy mieli dojścia na zachodzie. Pamiętam jeszcze w pierwszej połowie lat 90-tych, myślałem sobie - chciałbym dożyć dnia, w ktoórym będzie mnie stać tak po prostu kupić płytę. Do dziś mam trochę kopii nagrywanych jeszcze w latach 90-tych (nieraz po 2 płyty na jednej CD-R, bo było drogo). Od jakiegoś czasu wymieniam to sukcesywnie na oryginały, a niektóre po prostu wywalam, bo już mnie coś nie rusza. Faktem jest, że gdyby nie piractwo, to pewnie zbierałbym do dziś kapsle z butelek albo opakowania po papierosach, bo takie były kiedyś możliwości, a o niektórych kapelach nigdy bym nie słyszał. Fajnie by było, jakby tyle ludzi kupiło np. nowy Maiden, ile przychodzi na koncert. Może kiedyś tak będzie. Nie czarujmy się, że piractwo zniknie całkiem, bo to nierealne ale trzeba liczyć na to, że Ci, którzy naprawdę uważają się za fanów wykonawcy, prędzej, czy później kupią. Może na razie klepią biedę albo po prostu kieszonkowe przeputali na inne rzeczy (dotyczy młodszych fanów). Pozostali i tak by nie kupili, więc ich ściąganie, bądź nieściąganie niczego nie zmienia na rynku muzycznym. Dystrybutorzy powinni się zatroszczyć o każdego fana i dostosować ofertę do możliwości poprzez wydawnictwa zupełnie budżetowe po ekskluzywne limity. Pewnie nie zlikwiduje to problemu ale może trochę go zmniejszy. No a w opolskim MM wykupili cały nakład nowego Maidena, więc może jest lepiej niż się wydaje
U nas to wyglada tak jak wyglada, bo jednak ceny płyt sa wysokie w stosunku do zarobków. Przynajmniej jesli to porownamy z cywilizowanym swiatem. Gdyby nowa plyta kosztowała nie +50, a 20-30zł to byloby to bardziej na miejscu. No ale to sie chyba bedzie wolno zmieniac.
ja pamiętam jak nowa płyta kosztowała 80, a kaseta 30 ,zresztą kto tego nie pamięta?
jako ekonomiczny "austryjak" w ogóle się nie zgodzę, że łamanie praw autorskich jest okradaniem kogokolwiek. A czemu nie postawisz pytania, czy prawo autorskie nie jest aby zalegalizowaniem pasożytowania wąskiej grupy prawników na społeczeństwie ?IM_Power pisze:często pojawia się argmument że słuchanie piratów okrada muzyków,a co jeśli Ci muzycy nie żyją...ustosunkujcie się do tego, komu ja daję zarabiać gdy kupuję oryginał muzyka który nie żyje?
łamanie prawa autorskiego nie jest złodziejstwem, jest nieposłuszeństwem władzy. A więc naruszenie 4 a nie 7 przykazania z Dekalogu
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- IRONSPARTAN
- -#Ancient mariner

Ja pamiętam jak mój chrzestny kupił mi na urodziny Powerslawe na giełdzie w Indexie na Szewskiej. Była to pierwsza płyta na wrocławskiej giełdzie (może także i we Wrocławiu). Płyta kosztowała 4200 (po stargowaniu) - mój wój zarabiał ok.5000. A ze tylko jest 15 lat starszy rozumiał co to dla mnie znaczy i zaszalał. Szacun dla MirkaIM_Power pisze:ja pamiętam jak nowa płyta kosztowała 80, a kaseta 30 ,zresztą kto tego nie pamięta?
Szewska
,kocham tą ulicę ,mój instytut 
ps. Kresejder, ja mam trochę inne poglądy na gospodarkę,ale światopoglądy zgadzam się z Tobą w 100%, zresztą nie wiem czy pamiętasz ale gadaliśmy ze sobą w Ostravie ,zagadałem się, pamiętam też Cię z forum Judas Priest, chwaliłeś się że jesteś na wkładce mistrza Ronniego
ps.teraz to powinienem sobie puścić Snake Charmera ,tak coś poczułeś że muszę
ps. Kresejder, ja mam trochę inne poglądy na gospodarkę,ale światopoglądy zgadzam się z Tobą w 100%, zresztą nie wiem czy pamiętasz ale gadaliśmy ze sobą w Ostravie ,zagadałem się, pamiętam też Cię z forum Judas Priest, chwaliłeś się że jesteś na wkładce mistrza Ronniego
ps.teraz to powinienem sobie puścić Snake Charmera ,tak coś poczułeś że muszę
kojarzę tę rozmowę, ale nie pamiętałem, że poznałem Cię osobiście. Bardzo mi miłoIM_Power pisze: ale gadaliśmy ze sobą w Ostravie ,zagadałem się, pamiętam też Cię z forum Judas Priest, chwaliłeś się że jesteś na wkładce mistrza Ronniego
\m/ \m/
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...