The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Post autor: matik »

Tak troche zbaczam z tematu ale ciekawą wiadomość podaje serwis contactmusic. Otóż nasz Bruce został własnie mianowany Dyrektorem Marketingowym linii lotniczych Astreaus :pijak: . Wyglada na to , ze nasz frontman poszedł w dyrektory :mryellow: ... Czy jest jakies zajęcie , ktorego Bruce nie mogłby wykonywac ? Smiem wątpic ;-)
Who motivates the motivator
Gustava
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Gustava »

matik pisze:Czy jest jakies zajęcie , ktorego Bruce nie mogłby wykonywac ? Smiem wątpic ;-)
Lubi działać :)

"Done more in my life
Than some do in ten
I'd go back and do it all over again" ;)
What a dream, when will it end? And will I transcend?
volant
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: volant »

"Done more in my life
Than some do in ten
I'd go back and do it all over again"
Słowa te napisał Steve.
Gustava
-#Prodigal son
-#Prodigal son

wiem, widzę, ale pasują tu do Bruce'a
Awatar użytkownika
mistrzu
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: mistrzu »

Troch się dziwię tym co twierdzą, że album jest trudny w odbiorze, a co tu jest trudnego? :>
dla mnie trudne w odbiorze jest tylko black metal i disco polo :D hehehhehe.

,,ale mniejsza o to, doszedłem do wniosku ze ta płyta jest autoplagiatem :D Zawsze bylem wrogi takim stwierdzeniom, ze ironi sie kopiują, ale ta płyta jako tako do ich twórczości nie wnosi nic nowego.

Może pierwszy utwór sie wyróżnia a tak?
Większość rzeczy już gdzieś była u nich wcześniej, tylko trochę inaczej to poskładali do kupy, nawet niektóre linie wokalne są podobne do starszych utworów. A to wszystko przez to, że komponują to na szybko... byle coś tam napisać w niecały miesiac i szybko nagrać...nawet z pomyłkami...do czego przyznal sie Nico w jakims tam wywiadzie....

Dziwne to wszystko...
Awatar użytkownika
maidengraf
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: maidengraf »

mistrzu pisze:Troch się dziwię tym co twierdzą, że album jest trudny w odbiorze, a co tu jest trudnego? :>

,,ale mniejsza o to, doszedłem do wniosku ze ta płyta jest autoplagiatem :D Zawsze bylem wrogi takim stwierdzeniom, ze ironi sie kopiują, ale ta płyta jako tako do ich twórczości nie wnosi nic nowego.

Większość rzeczy już gdzieś była u nich wcześniej, tylko trochę inaczej to poskładali do kupy, nawet niektóre linie wokalne są podobne do starszych utworów. A to wszystko przez to, że komponują to na szybko... byle coś tam napisać w niecały miesiac i szybko nagrać...nawet z pomyłkami...do czego przyznal sie Nico w jakims tam wywiadzie....

Dziwne to wszystko...
Trudność w odbiorze tej akurat płyty wynika z faktu,że potrzeba Jej poświęcić więcej czasu,aby chwycić wszystkie niuanse...autoplagiat...oczywiście..taki sam jak w Deep Purple , Black Sabbath , Rammstein , Slayer ..i cała rzesza kapel ,mających Swój styl ,czerpiących ze swojej tożsamości muzycznej.Dla Ciebie autoplagiat , dla mnie czerpanie ze żródeł własnego stylu....no , ale jak to bywa zwykle..wszystkim nie dogodzisz:)
Awatar użytkownika
mistrzu
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: mistrzu »

maidengraf pisze:
mistrzu pisze:Troch się dziwię tym co twierdzą, że album jest trudny w odbiorze, a co tu jest trudnego? :>

Dziwne to wszystko...
Trudność w odbiorze tej akurat płyty wynika z faktu,że potrzeba Jej poświęcić więcej czasu,aby chwycić wszystkie niuanse...autoplagiat...oczywiście..taki sam jak w Deep Purple , Black Sabbath , Rammstein , Slayer ..i cała rzesza kapel ,mających Swój styl ,czerpiących ze swojej tożsamości muzycznej.Dla Ciebie autoplagiat , dla mnie czerpanie ze żródeł własnego stylu....no , ale jak to bywa zwykle..wszystkim nie dogodzisz:)

Zgadzam się... ale wiem, że stać ich na więcej niż na "czerpanie ze swojej tożsamości" :D albo tak mi się przynajmniej wydaje.:]
Awatar użytkownika
maidengraf
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: maidengraf »

mistrzu pisze:
maidengraf pisze:

Dziwne to wszystko...

Zgadzam się... ale wiem, że stać ich na więcej niż na "czerpanie ze swojej tożsamości" :D albo tak mi się przynajmniej wydaje.:]
Ba! Pewnie ,że Ich stać na więcej...więc wszystko jeszcze przed nami ( mam nadzieję )
Gustava
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Znamy ich możliwości, więc mamy duże oczekiwania ;)

Mnie ta płyta narobiła apetytu na jeszcze coś, chętnie bym usłyszała jeszcze jakieś nowe utwory. Jak dla mnie mogłaby być jeszcze nieco dłuższa;)
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Po pierwszym przesłuchaniu El Dorado nie wróżyłem albumowi zbyt dobrze. I nie ukrywam bardzo pozytywnego zaskoczenia. Jeszcze nie znam wszystkich smaczków płyty aż tak dobrze (w końcu przesłuchałem ją może zaledwie 15-20 razy :D). Ale naprawdę to bardzo dobra i dopracowana płyta :) Osłuchałem się z El Dorado i teraz bardzo go lubię :D Inne moje ulubione kawałki póki co to: Final Frontier, Mother Of Mercy, Isle Of Avalon oraz When the Wild Wind Blows :D
Night Mistress Fan Club Łódź
Deleted User 4432

Post autor: Deleted User 4432 »

Po dłuższej przerwie spowodowanej zgubieniem płyty przesłuchałem całość ponownie i wyrobiłem sobie trzeźwiejszy pogląd na Final Frontier.
Najrówniejszy , najlepszy album od czasów BNW , nie dorównuje mu jednak chociaż poszczególne kawałki tak .
Po pierwsze The Alchemist - typowy do bólu kawałek Maiden wykorzystujący ograne patenty . Jednak dzięki temu jest rewelacyjny , stawiam go na równi z takimi killerami z BNW jak Mercenary czy Fallen Angel. (myślę , że porównania z Pilgrimem są nie na miejscu ) Dodatkowo nareszcie ciekawy , intrygujący tekst który sprawił ,że zainteresowałem się manuskryptem Voynicha - lubię takie inspirujące teksty o wiele bardziej niż płacze o wojnie lub pseudopoetyczne banialuki .
Starblind - jak dla mnie to jest Infinite Dreams 2 (do przeciwników tej tezy - mam na myśli nie tylko muzykę ale i tekst) , godny następca poprzednika .
The Talisman
Utwór idealny , klimat jest , pierdolnięcie jest , wokal Dickinsona zadziwiająco dobry ,ostatni wers wyśpiewany naprawdę potężnie co jest dokonałym epickim zamkięciem klasycznego Maidenowskiego epika w najlepszym stylu .
Poza tym When The Wild Wind blows , też miażdży , Man Who Would Be King - miłe wspomnienie Virtual XI , Mother of Mercy - tekst słaby ale nadrabia muzyką.
Co do słabych stron płyty to jest za długa , wyciąłbym najchętniej dwa pierwsze kawałki(El Dorado na singla ?) i może skrócił Isle of Avalon i było by git .
Awatar użytkownika
serek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: serek »

płytka super są lepsze i gorsze kawałki ,ale im dłużej słuchasz i się wsłuchasz w to co posiada każdy kawałek jest coraz bardziej zajebista.
To co lubie nie chiciory co łatwo wpadają w uchole i nuda ,lecz ten mistrzoski majstersztyk. Im głęgiej tym przyjemniej ha ha :twisted:
ironlukasz
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: ironlukasz »

Zgadzam się z tobą serek.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

serek pisze: To co lubie nie chiciory co łatwo wpadają w uchole i nuda ,lecz ten mistrzoski majstersztyk. Im głęgiej tym przyjemniej ha ha :twisted:
Ja też (dlategu uwielbiam AMOLAD), chociaż łatwo wpadającymi w ucho kawałkami też nie pogardzę.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Ja ostatnio lubie sobie wybrac 2-3 kawałki z płyty i wsłuchac sie w nie . Nie musze od razu odpalac całego albumu lubie te smaczki jakie odkrywam w kazdym z utworów z osobna . Ostatnio tak mnie wziął Starblind :mryellow:
Who motivates the motivator
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

no to ja też się wypowiem 'po czasie', po kilku przerwach i powrotach do słuchania.
płyta jest nierówna. kawałki jak isle of avalon, starblind i talisman są bardzo dobre. myślę że zespół może być z nich dumny. są też bardzo słabe kawałki jak dwa pierwsze.
płyta na pewno jest lepsza niż AMOLAD, który wypada o wiele lepiej jak się go wspomina, mówi/pisze o nim, niż podczas słuchania ;) pamiętam że są tam fajne kawałki, świetne momenty, ale czy chciałbym posłuchać? NIE :D to samo jest z TFF. fajnie sobie puścić wspomniane na początku kawałki ale przesłuchanie całej płyty wydaje mi się bardzo odpychające. za dużo pięknej muzyki na świecie i za mało na nią czasu żeby wpychać TFF w całości.

tak reasumując. płyta jest dobra. 6/10. cieszę się że zespół podniósł się z tego amoladowego marazmu, ale z drugiej strony stawianie TFF obok (lub ponad...) klasyków z lat 80-tych to jakieś nieporozumienie. brak szacunku dla tych dokonań. nie twierdzę że nie może się podobać, bo może. to jest zrozumiałe. ale ''podoba się" =/= "dobre". gust to względna sprawa, ale są też na tym świecie kryteria bardziej obiekywne. klasykiem jakiego gatunku będzie tff? ;) litości.
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

Najfajniejszye kawałki to Satellite 15 i When The Wild Wind Blows :) tylko szkoda, że Satellite sie tak wolno rozkręca.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Przez ostatni tydzien sporo sluchalem nowej plyty. No i niewiele z tego wyniklo; polubilem tylko Talisman, ktory awansowal na drugie miejsce po Wild Windzie. Mimo calego chaosu lubie też Man Who Would Be King i mimo wszystko Coming Home, które wczesniej podobalo mi się bardziej. Reszta - jednak na niższym poziomie. Najsłabszy Maiden bez dwu zdań :/
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

Post autor: Wiwern »

"Talisman" to najlepszy utwór z całego "AMOLAD" i "TFF" razem wziętych tak moim skromniutkim zdaniem.
Our time will come! Oooo...
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Po ponownym odsłuchaniu kolejna pozytywna opinia.
Świetna płyta!
ODPOWIEDZ