The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Re: The Final Frontier - opinie na temat nowego albumu Maiden

Postautor: VeeKing » śr wrz 29, 2010 10:09 am

nie wiem co macie do TFF :P według mnie AMOLAD była gorsza :P za bardzo w stylu Bruce Solo a za mało w stylu Iron Maiden Heavy Metal. Fakt, że TFF to raczej ROCK PROGRESYWNY A NIE HEAVY METAL ale mi sie bardzo podoba :)

Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Postautor: ttomasz » śr wrz 29, 2010 10:18 am

Dla mnie to TFF ma bliżej do solowego Bruce'a, zresztą obydwie są dla mnie 100% Maiden ;-)

Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Son after sin » czw wrz 30, 2010 8:01 am

Moim skromnym zdaniem najlepsza płyta od czasów siódmego syna obok Brave New World i X Factor.

Przebija zdecydowanie nierówne dwie pierwsze płyty z lat 90.(pomimo klasyków), takie sobie Virtual XI, posępne(acz fajne) AMOLAD i jarmarczne DOD, który jest dla mnie najsłabszy (choć ma super moment) od czasów reuniona.

I nie rozumiem argumentu o trudnym odbiorze tej płyty, bo ona wyjątkowo miłe i łatwo wpadające w ucho brzmienie (kawałek tytułowy, taki refren Talismana, WTWWB itd.). Rozumiem mówić tak o AMOLADZIE, ale o Final Frontier to dla mnie niepojęte wręcz :) (Rozumiem jednak, że są i tacy ;).

Płyta u mnie zyskuje z każdym przesłuchanim. Nie wiem czy to zasługa zmiany podejścia, czy po prostu aktualnie luźnej atmosfery, ale ta płyta aż bije luzem jak dla mnie. Na DOD czy AMOLADzie wyczuwałem jakichś podnioślejszy nastrój, a tu nawet te epickie kawałki nie mają tego jakiegoś ciężaru i ... bardzo mi się to podoba :)

Na początku dawałem tej płycie 8/10, teraz ma conajmniej 8,5, a i nad 9 się zastanawiam ;)
I don't give a fuck

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » czw wrz 30, 2010 11:04 am

Płyta u mnie zyskuje z każdym przesłuchanim. Nie wiem czy to zasługa zmiany podejścia, czy po prostu aktualnie luźnej atmosfery, ale ta płyta aż bije luzem jak dla mnie.
i tak i.... nie ;) też uważam że jest jakis luz. ale on jest jak się wsłuchasz ;) nie da się puścić TFF 'w tle', słuchać jednym uchem, wypuszczać drugim. to nie jest luźna, lekka muzyka na soundtrack do dłubania w nosie. bo potrafi zamęczyć na śmierć :P np dwa ostatnie kawałki. wiele osób je uwielbia i jestem nawet w stanie to zrozumieć, ale właśnie pod warunkiem że się wsłucham w to. bo w innym wypadku potrafią wkurrrrzyć neisamowicie. męczy, irytuje.. i tylko 'next' szukam podświadomie.
TFF to raczej ROCK PROGRESYWNY A NIE HEAVY METAL
jeszcze bolda mogłeś wsadzić w te brednie :roll:

Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Postautor: VeeKing » czw wrz 30, 2010 1:20 pm

Płyta u mnie zyskuje z każdym przesłuchanim. Nie wiem czy to zasługa zmiany podejścia, czy po prostu aktualnie luźnej atmosfery, ale ta płyta aż bije luzem jak dla mnie.
i tak i.... nie ;) też uważam że jest jakis luz. ale on jest jak się wsłuchasz ;) nie da się puścić TFF 'w tle', słuchać jednym uchem, wypuszczać drugim. to nie jest luźna, lekka muzyka na soundtrack do dłubania w nosie. bo potrafi zamęczyć na śmierć :P np dwa ostatnie kawałki. wiele osób je uwielbia i jestem nawet w stanie to zrozumieć, ale właśnie pod warunkiem że się wsłucham w to. bo w innym wypadku potrafią wkurrrrzyć neisamowicie. męczy, irytuje.. i tylko 'next' szukam podświadomie.
TFF to raczej ROCK PROGRESYWNY A NIE HEAVY METAL
jeszcze bolda mogłeś wsadzić w te brednie :roll:
"W przewadze są jednak kompozycje o zdecydowanie bardziej progresywnym charakterze. Dlatego dość popularny zarzut, że Ironi nagrywają za każdym razem tę samą płytę, włóżmy od razu między bajki. Nawet jeśli obcowanie z niektórymi utworami faktycznie przypomina grę w skojarzenia – początek takiego "Isle of Avalon" to wypisz-wymaluj "The Rime of the Ancient Mariner"!"

Masz upragnionego BOLDA :cool: recenzje wzięta z onet.pl :P

Podobnie na innych portalach :P

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » czw wrz 30, 2010 1:38 pm

czy naprawdę za święte uznajesz pitolenie z onetu? :P
poza tym progresywny charatker a ROCK PROGRESYWNY to też różnica. nigdy nei zarzucałem Maiden że grają ciągle to samo. tym bardziej denerwuje mnie to gadanie o progresywności. wielu używa tego argumentu na 'obronę' słabszych kompozycji. takie mydlenie oczu frazesami. muzyka ma bronić się sama. a porównanie isle do rime jest idealnym podsumowaniem cytowanej recenzji ;]

Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Postautor: VeeKing » czw wrz 30, 2010 2:28 pm

"...Wspomniane ryzyko polegało na tym, że muzycy tworzący Iron Maiden rozpoczęli swoje PROGRESYWNE EKSPERYMENTY kiedy każdy z nich był już powyżej 40-stki, a apogeum progresywno/heavy metalowego Maiden przypada kiedy cała szóstka jest już po 50-tce. To dużo jak na dorabianie do swojej heavy metalowej ideologii czegoś nowego, w tym wypadku wydawać by się mogło egzotycznego, bo kto jak nie Iron Maiden tworzył fundamenty pod sztywny nurt w muzyce jakim był NWOBHM? Czasy się zmieniły, a muzycy Maiden, chyba trochę na starość, chcą jeszcze raz zainspirować cały świat. Czy skutecznie?..."

teraz musisz przyznać mi racje :P recka ze strony bestofironmaiden.pl

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » czw wrz 30, 2010 3:29 pm

misiu, ja mam wątpliwości do okreslania tego rockiem progresywnym a Ty mi tutaj wyjeżdzasz z jakimiś śmiesznymi cytatami ;> słuchałeś coś rocka progresywnego? co to ma wspólnego z tff? O TO MI CHODZI :twisted:

Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Postautor: VeeKing » czw wrz 30, 2010 4:16 pm

Nie napisałem, że CAŁY TFF jest progresywny :roll: ale spora jego część.

Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Son after sin » czw wrz 30, 2010 6:23 pm

Co do dwóch ostatnich to zgoda, ale takie utwory jak Final Frontier, a zwłaszcza Talisman(poza intro) to dla mnie mogą lecieć w "tle" cały czas. Są dla mnie takimi typowymi kawałkami, w które wsłuchiwać się nie trzeba. Talisman jest dla mnie jednak tak genialnym kawałkiem, że dodatkowe wsłuchiwanie się w niego dostarcza emocji na innym, wyższym poziomie ;)
I don't give a fuck

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » czw wrz 30, 2010 7:32 pm

Nie napisałem, że CAŁY TFF jest progresywny ale spora jego część.
bla bla bla, wali mnie ile z całości uważasz za progresywne ;) napisałeś
Fakt, że TFF to raczej ROCK PROGRESYWNY A NIE HEAVY METAL
i tylko do tego się odniosłem, do niczego innego ;]
Co do dwóch ostatnich to zgoda, ale takie utwory jak Final Frontier, a zwłaszcza Talisman(poza intro) to dla mnie mogą lecieć w "tle" cały czas. Są dla mnie takimi typowymi kawałkami, w które wsłuchiwać się nie trzeba. Talisman jest dla mnie jednak tak genialnym kawałkiem, że dodatkowe wsłuchiwanie się w niego dostarcza emocji na innym, wyższym poziomie
tytułowy to jest kawałek tylko na słuchanie jednym uchem ;) wtedy jakoś nie boli ten powtarzany w nieskończoność refren i ta festyniarska gitarka akustyczna w stylu hity na czasie ;)

Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Postautor: VeeKing » pt paź 01, 2010 12:19 am

zauważ, że napisałem RACZEJ :P a nie CAŁY :mrgreen:

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » pt paź 01, 2010 8:16 am

'raczej' i 'cały' to przecież nie są antonimy więc nie pitol mi tu :twisted:
poza tym napisałeś 'fakt' i 'rock progresywny' :P to są bzdury ;]

a tak na marginesie to dostałem zakaz puszczania TFF w domu i w aucie :B

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Mr. M » pt paź 01, 2010 3:27 pm

Ostatnio mam mniej czasu, aby go słuchać, ale po prawie półtora miesiąca okazuje się, że to cały czas całkiem przyjemny album. Jeszcze jakiś czas temu nie spodziewałbym się, że tak progresywny album tak mi się spodoba (mając w pamięci A Matter of Life and Death...).

Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: matik » pn paź 04, 2010 7:48 pm

Dla mnie ten album jest zadziwiający. Wraz z biegiem czasu coraz to inne kawałki wysuwaja sie na czoło raz najbardziej podoba mi sie Starblind potem znow wracam do Mother Of Mercy , jeszcze kiedy indziej stwierdzam , ze TMWWBK jest w gronie faworytów . Bardzo dziwna płyta w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;-)
Who motivates the motivator

Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Postautor: ttomasz » wt paź 05, 2010 3:23 pm

Dla mnie ten album jest zadziwiający. Wraz z biegiem czasu coraz to inne kawałki wysuwaja sie na czoło raz najbardziej podoba mi sie Starblind potem znow wracam do Mother Of Mercy , jeszcze kiedy indziej stwierdzam , ze TMWWBK jest w gronie faworytów . Bardzo dziwna płyta w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;-)
To jest nas dwóch.
Fawortyów, jak do tąd, zmieniałem już kilkanaście razy ;-)

Awatar użytkownika
maidengraf
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Postautor: maidengraf » wt paź 05, 2010 6:31 pm

Trzech :twisted:

Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: jArO » wt paź 05, 2010 7:10 pm

Czterech :twisted:

Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Son after sin » wt paź 05, 2010 8:48 pm

Pięciu ;)

Choć u mnie Taisman pozostaje niezachwianie numerem jeden, choć numery dwa, trzy, cztery pięć się ciągle zmieniają ;)
I don't give a fuck

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: RALF » wt paź 05, 2010 8:51 pm

Szesciu :twisted:

Obrazek

Wróć do „The Final Frontier”