Behemoth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Behemoth

Post autor: SebastianArcheo »

Abstract pisze:Co masz konkretnie na myśli?
A co? Nie będzie "akcji" z Dodunią?! ooo... jaka szkoda... miałem nadzieje na pikantne szczegóły z ich wspólnych podróży...ajjć
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

ooo... jaka szkoda... miałem nadzieje na pikantne szczegóły z ich wspólnych podróży...ajjć
Jesteś taki pusty, że szkoda gadać...
yankes pisze:a. samo wydawnictwo w cenie 45zł
http://www.mystic.com.pl/...12010,10320.htm
Cena bardzo ale to bardzo przystępna. Obowiązkowa pozycja do zakupienia.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

tomtomala pisze:
ooo... jaka szkoda... miałem nadzieje na pikantne szczegóły z ich wspólnych podróży...ajjć
Jesteś taki pusty, że szkoda gadać...
Taa, z założenia SebastianArcheo chciał być zapewne "fajny", "cool" i w ogóle śmieszny, tylko wyszło jakoś tak... żałośnie :facepalm:

tomtomala pisze:
yankes pisze:a. samo wydawnictwo w cenie 45zł
http://www.mystic.com.pl/...12010,10320.htm
Cena bardzo ale to bardzo przystępna. Obowiązkowa pozycja do zakupienia.
Jak za takie wydawnictwo, to nie boję się powiedzieć, że tanio. Ponad dwukrotnie mniej niż zakładałem w optymistycznej wersji.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Wersja z mystic.pl też będzie podpisana, a jest o 21 zł tańsza niż w sklepie Behemoth.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

W nowym "Wprost" jest wywiad z Dodą o Nergalu. Cały wywiad + fragmenty wycięte przez redakcję w linku poniżej:

http://dodaqueen.com/do_wiadomosci-id82.html

Doda: Adam ma fanów na całym świecie i za całego świata nie dostał ani jednego meila, dosłownie ani jednego, w którym ktoś życzyłby mu źle. Ludzie mieszkający za granicę zapisują się w DKMS-ie jako potencjalni dawcy. A w Polsce co drugi email, jaki ludzie wysyłają Adamowi, brzmi: zdechnij, dlaczego jeszcze żyjesz?, pan Bóg cię pokarał albo nawet: jakbym mógł, sam bym cię zatruł. NIE MA TO, JAK DZIAŁAĆ ZGODNIE Z IDEĄ CHRZEŚCIJAŃSTWA.

CO NERGAL ROBI, CZYTAJĄC TAKIE LISTY?

Nic, śmieje się. Chociaż nie wierzę, że coś z tych świństw nie zostaje mu w głowie. Na pewno jest mu przykro. A ja wściekam się i wkurzam. To jest właśnie dekoncentracja, na którą nie mogę sobie pozwolić.

PEWNIE PROGRAMY W RODZAJU SŁYNNEJ JUŻ „MISJI SPECJALNEJ”, W KTÓREJ NIESŁUSZNIE ZARZUCONO CI, ŻE PROMUJESZ ODDAWANIE POLSKIEGO SZPIKU NIEMCOM, TEŻ MOCNO CIĘ DEKONCENTRUJĄ?

Małe zachowanie małych ludzi. Staram się być ponad to i pamiętać, że wszystkie tego typu absurdy przede wszystkim odbijają się na chorych. To jest sianie nienawiści i tworzenie sztucznych fobii narodowych. Walka o zdrowie powinna nas jednoczyć, a nie dzielić. Dzięki temu, że DKMS ma dostęp do międzynarodowej Bazy Dawców Szpiku, mnóstwo polskich pacjentów ze względu na śmiesznie małą bazę polskich dawców, zostało wyleczonych, także m. in. niemieckim szpikiem i proszę mi uwierzyć chorego najmniej interesuje, z której strony świata ktoś uratuje mu życie, a zapisując się w DKMS-ie możemy zrewanżować się potrzebującym również z innego kraju. Zdrowie nie ma narodowości.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

yankes pisze:
CO NERGAL ROBI, CZYTAJĄC TAKIE LISTY?

Nic, śmieje się.
powinien się śmiać i cieszyć. Bo to jest właśnie tryumf jego chorej ideologii nad zdrowym rozsądkiem. A idea jest ważniejsza od życia, prawda ?
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

krusejder pisze:Bo to jest właśnie tryumf jego chorej ideologii
ej pomyliłeś sie przecież on nie jest chrześcijaninem
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Elevatorman pisze:
... podobnie jak ludzie, którzy do niego piszą takie listy. Ja jestem chrześcijaninem i tak nie napisałbym, gdyż albowiem zgrzeszyłbym. A nie grzeszę bez powodu
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

krusejder pisze:
Elevatorman pisze:
... podobnie jak ludzie, którzy do niego piszą takie listy. Ja jestem chrześcijaninem i tak nie napisałbym, gdyż albowiem zgrzeszyłbym. A nie grzeszę bez powodu
I wszyscy chrześcijanie są tacy jak Ty. Amen ;)
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

krusejder pisze:Ja jestem chrześcijaninem
na prawdę bardzo mi przykro :sad:
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

krusejder pisze: powinien się śmiać i cieszyć. Bo to jest właśnie tryumf jego chorej ideologii nad zdrowym rozsądkiem. A idea jest ważniejsza od życia, prawda ?
Nie martw się Krusejder nie jesteś sam, jak wiesz myślę tak samo jak Ty... Tylko powiem Ci w tajemnicy nie warto wdawać się w dyskusje dotyczące tego typa Nargula, czy jak on tam ma... Bo po co się denerwować... a Ci którzy są w niego zapatrzeni i tak nie zmienią zdania...
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

SebastianArcheo pisze:
krusejder pisze: powinien się śmiać i cieszyć. Bo to jest właśnie tryumf jego chorej ideologii nad zdrowym rozsądkiem. A idea jest ważniejsza od życia, prawda ?
Nie martw się Krusejder nie jesteś sam, jak wiesz myślę tak samo jak Ty... Tylko powiem Ci w tajemnicy nie warto wdawać się w dyskusje dotyczące tego typa Nargula, czy jak on tam ma... Bo po co się denerwować... a Ci którzy są w niego zapatrzeni i tak nie zmienią zdania...
Obrazek

Obrazek
yankes
-#Clansman
-#Clansman

SebastianArcheo pisze:
Widzę, że pogrubione przeze mnie zdanie, to objaw chrześcijańskiej tolerancji i szacunku do drugiej osoby, wyrażanej w przekazaniu "kochaj bliźniego swego jak siebie samego" ( przepraszam jeśli coś przekręciłem;) )

krusejder pisze: ... podobnie jak ludzie, którzy do niego piszą takie listy. Ja jestem chrześcijaninem i tak nie napisałbym, gdyż albowiem zgrzeszyłbym. A nie grzeszę bez powodu
Ludzie spod krzyża też nazywali siebie "prawdziwymi katolikami", tak, jak teraz Ty to robisz..

Zacytowałem ten fragment wywiadu, nie dlatego, że chcę wywoływać wojnę na tle religijnym na tym forum. Po prostu te zdarzenia ( obraźliwe maile do Nergala) pokazują jak żałosnym jesteśmy krajem, społeczeństwem żyjącym w totalnej ciasnocie umysłowej, uprzedzone, nietolerancyjne i nastawione, że jak ktoś nie jest taki, jak ja, to jest śmieciem. I nie pisz mi, że to paru debili napisało parę maili, bo gdzie nie spojrzysz masz mnóstwo przykładów tego działania.

P.S. SebastianArcheo - nie jestem ślepo zapatrzony w Nergala. Szkoda, że traktujesz drugą stronę w dyskusji jako bezmyślne istoty, które nie potrafią wykreować własnej opinii. Ciekawe co to o Tobie świadczy..?
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

krusejder pisze:powinien się śmiać i cieszyć. Bo to jest właśnie tryumf jego chorej ideologii nad zdrowym rozsądkiem. A idea jest ważniejsza od życia, prawda ?
A co jest chorego w "jego ideologi"? Coś poza tym że nie jest chrześcijaninem? Czy może to już w twojej opinii wystarczajacy powod?
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

yankes pisze:Po prostu te zdarzenia ( obraźliwe maile do Nergala) pokazują jak żałosnym jesteśmy krajem, społeczeństwem żyjącym w totalnej ciasnocie umysłowej, uprzedzone, nietolerancyjne i nastawione, że jak ktoś nie jest taki, jak ja, to jest śmieciem. I nie pisz mi, że to paru debili napisało parę maili, bo gdzie nie spojrzysz masz mnóstwo przykładów tego działania.
czyżby te emaile były gorsze od postawy Nergala względem chrześcijaństwa ? No, tu już prezentujesz mentalność Kalego.

Ja twierdzę, że to podobne zbydlęcenie jak darcie Biblii i obrażanie uczuć religijnych. Nb. strasznie mientki jest ten wasz Negral, że nie sprofanował symboli wiary innych religij monoteistycznych: islamu i judaizmu.

Na chrześcijanach jakoś dziwnie łatwo się wykazywać. Tylko dlatego, że nie ma odpowiedniej ochrony prawnej lub ... bezprawnej (vide: sprawa Rushdiego i "Szatańskich wersetów")
yankes
-#Clansman
-#Clansman

krusejder pisze:
czyżby te emaile były gorsze od postawy Nergala względem chrześcijaństwa ? No, tu już prezentujesz mentalność Kalego.

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Mnie załamuje postawa wobec poważnie chorej osoby. To, co ta osoba robi nie jest aż tak istotne. Obrazując to: mnie doprowadza do białej gorączki to co robi/mówi Jarosław Kaczyński, ale nie pisałem po tragedii Smoleńskiej do niego maila, że "fajnie, szkoda, że Ciebie też tam nie było" itp... Rozumiesz?
krusejder pisze: Ja twierdzę, że to podobne zbydlęcenie jak darcie Biblii i obrażanie uczuć religijnych. Nb. strasznie mientki jest ten wasz Negral, że nie sprofanował symboli wiary innych religij monoteistycznych: islamu i judaizmu.

Na chrześcijanach jakoś dziwnie łatwo się wykazywać. Tylko dlatego, że nie ma odpowiedniej ochrony prawnej lub ... bezprawnej (vide: sprawa Rushdiego i "Szatańskich wersetów")
Po pierwsze, nie stawiaj mnie w pozycji obrońcy Nergala, bo nim nie jestem i nie będę. Mimo, że od instytucji kościoła trzymam się od wielu lat z daleka, to nie skakałem z radości, jak podarł tą Biblię.
Inna sprawa, ze nie wiem jak długo można jeszcze rzucać na stół ten banalny argument o atakowaniu chrześcijaństwa, a nieatakowaniu islamu? Naprawdę, to jest śmieszny argument, oczywiście bardzo wygodny dla jednej strony. Odpowiedź jest taka:
1. W tekstach Behemoth jest wiele rzeczy o innych religiach, co ich wyznawcy uznaliby za obraźliwe, tylko po co się zagłębiać, prawda? Wystarczy rzucić hasło..
2. (najważniejsze). Krytykuję się to, co się zna, prawda? Przynajmniej tak powinno się robić. Nergal nie wychował się w kraju islamskim, tylko katolickim. Logiczne jest, że jak się buntuję, to przede wszystkim przeciwko chrześcijaństwu, bo miał/ma możliwość życia w społeczeństwie wyznającym tą religie.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

>> Mnie załamuje postawa wobec poważnie chorej osoby.

Ależ to jest NORMALNA I TYPOWA postawa społeczeństw niechrześcijańskich. Były i są one zorientowane na inne wartości. U Azjatów masz dobro zbiorowości, przy której jednostka jest niczym. Chora jednostka osłabia społeczność. Z kolei u pogan europejskich rozumienie bliźniego, czyli osoby której byłeś zobowiązany pomódz kończyło się na rodzinie, klanie itp.

Dopiero chrześcijaństwo mówiło o tem, że bliźnim jest każdy człowiek, że masz go traktować jak brata. Czytasz w Ewangelji św. Mateusza: "Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski."

Dlatego Kościół doprowadzał do poprawy losu niewolników, do zniesienia niewolnictwa. Do opieki nad chorymi, organizował szpitale, przytułki dla biedoty. Czy też wysyłał misjonarzy, by nawracali pogan i organizowali się zgodnie z zasadami braterstwa. Te wszystkie czyny były krytykowane przez np. Nietzschego jako przejaw słabości.

Doda i Nergal odwołali się do wartości chrześcijańskich, zaś durnie piszący obelgi do Nergala pozostają w kręgu wartości niechrześcijańskich.

Nie trzeba być chrześcijaninem, by uważać za użyteczny dorobek chrześcijaństwa

p.s.. W wyliczance:
"1. W tekstach Behemoth jest wiele rzeczy o innych religiach, co ich wyznawcy uznaliby za obraźliwe, tylko po co się zagłębiać, prawda? Wystarczy rzucić hasło..
2. (najważniejsze). Krytykuję się to, co się zna, prawda? Przynajmniej tak powinno się robić. Nergal nie wychował się w kraju islamskim, tylko katolickim. Logiczne jest, że jak się buntuję, to przede wszystkim przeciwko chrześcijaństwu, bo miał/ma możliwość życia w społeczeństwie wyznającym tą religie."

widzę sprzeczności. Po pierwsze, pomiędzy 1 a 2 - no chyba, że Nergal zna i wychowywał się również w społeczeństwach niechrześcijańskich ;) A po drugie - to już do Ciebie - osobiste doświadczenie nie jest konieczne, by krytykować
yankes
-#Clansman
-#Clansman

krusejder pisze:
Ależ to jest NORMALNA I TYPOWA postawa społeczeństw niechrześcijańskich.
Tylko, że my żyjemy w społeczeństwie, gdzie 90% ludzi deklaruje, że są katolikami, w kraju, gdzie Kościół odgrywa wielką rolę, na szczęście przez swoje błędy i wewnętrzne problemy coraz mniejszą, w kraju, który będzie miał największy pomnik Jezusa Chrystusa na świecie.. :lol: :facepalm:

Ty mi przedstawiasz teorie i ideały chrześcijaństwa, które są piękne, bo wszystkie założenia są piękne, a ja Ci pokazuję drugą stronę medalu, skrajność, ludzi obłudnych, którzy podając się za prawdziwych katolików, robią dokładnie odwrotnie niż jest napisane w Biblii. No ale od zarania ludzkości było tak, że ludzie najpotworniejsze rzeczy robili w imię boga ( nieważne, jakie imię on nosił )

Zasadniczo zgadzamy się do oceny tego typu zachowań (pisanie maili) tylko, że Ty jako katolik, próbujesz mi wmówić, że ci, co to robią nie są prawdziwymi katolikami, a ja jako osoba antyreligijna pokazuję Ci, do czego może "na podatnym gruncie ludzkim" prowadzić wyznawanie religii ( czyt. fanatyzm ).

Na tym możemy skończyć ;-)
krusejder pisze: p.s.. W wyliczance:

widzę sprzeczności. Po pierwsze, pomiędzy 1 a 2 - no chyba, że Nergal zna i wychowywał się również w społeczeństwach niechrześcijańskich ;) A po drugie - to już do Ciebie - osobiste doświadczenie nie jest konieczne, by krytykować

Nie ma sprzeczności, dlatego, że chrześcijaństwo jest głównym tematem, a inne religie występują "okazjonalnie". Osobiste doświadczenie nie jest konieczne, ale niewątpliwie odgrywa znaczącą rolę. Nergal jest dla mnie naturalny w tym swoim buncie przeciwko katolicyzmowi, gdyby koncentrował się na islamie, to nie byłby wiarygodny. Dla mnie logiczne jest, że człowiek buntuje się przeciwko temu co doświadcza, sytuacji, w której się znajduję, a nie przeciwko czemuś co praktycznie nie ma na niego żadnego bezpośredniego wpływu. To, że są odniesienia do innych religii jest podyktowane głównym przesłaniem tekstów Behemoth czyli "antyreligijnością".
Awatar użytkownika
Kimal_
-#Invader
-#Invader

Post autor: Kimal_ »

Zobacz najnowsze DVD na dużym ekranie!

8. listopada w warszawskiej Kinotece będzie można zobaczyć koncert "Live In Warsaw 2009" oraz dokument z trasy po Polsce "Evangelia Nova" na dużym ekranie. Ten jedyny, ekskluzywny pokaz rozpocznie się o godzinie 21.00. Ilość biletów jest ograniczona! Rezerwacja: www.kinoteka.pl
yankes
-#Clansman
-#Clansman

http://www.youtube.com/watch?v=NufNUMrB2cU

trzeci trailer dvd. To moje wrażenie, czy na smutno go zrobili? Zwłaszcza ostatnie sekundy..
ODPOWIEDZ