The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Wszystko na temat nowego tournee

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Post autor: Budziol »

też myślę że Wicker ma rację, aler taki set był do przewidzenia, tyle że szkoda że żadnej perełki z X lub XI, nie granej i śpiewanej do tej pory przez Bruca
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Nie ma na to szans, ale nowe kawałki też są świetne ;-)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Budziol pisze:tyle że szkoda że żadnej perełki z X lub XI
Ja licze na niespodzianke w postaci jednego z krótszych kawałków, np futureal czy lotf, ale pewnie sie przelicze :/
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Moj faworyt z nowej płyty Starblind mam nadzieje ze bedzie zagrany na żywca. Poza tym milo byłoby znow usłyszeć takie kawałki jak Powerslave albo Paschandale który moim zdaniem wypada lepiej niz DoD i zostal niepotrzebnie wypchnięty z seta na ostatniej trasie ;-) No ale coż co zagraja to zagrają i tak bedzie git :mryellow:
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

WICKER MAN pisze:Myślę, że set w 2011 będzie baaardzo podobny do tego:
jest to prawdopodobne aczkolwiek w powrót Troopera i Run To Hills naraz nie wierzę. Ogólnie rzecz biorąc wystarczyłby mi wówczas 1 koncert Maiden. Smutne ale prawdziwe :/
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

a może nas zaskoczą? :)

fajnie że z nowej płyty mają być: intro/tytułowy, talisman i wtwwb, szkoda że brak avalona lub starblinda.
Niestety obawiam się że powróci do setu i RTTH i Trooper, chociaż jakby zostały KOLORKI to może kosztem troopera własnie?
Jak pięknie by było by na przykład bisy otwierał BE QUICK lub MAN ON THE EDGE w wykonaniu Bruca!
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Smutek...setlisty Iron Maiden stały się tak niesamowicie przewidywalne, wzięli by odświeżyli coś z Killers, Piece of Mind ,Somewhere in Time czy No Prayer for Dying ...poza tym Coming Home na żywo? najgorszy z możliwych wyborów

Niech wróci The Trooper,ale niech za to wyleci Fear of the Dark!
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Cale wieki nie grali np Tailgunnera ktory wypadał bardzo dobrze na trasie Fear... bardzo energetyczny zywiołowy kawałek mozna by pomyslec o jego odswieżeniu ;-) Ostatnio przyszedł mi do głowy tez Afraid To Shoot Strangers ... Bisy tez stały sie przewidywalne ostatnio a moze wlasnie dobrze byloby zacząć bis np. od Be Quick...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

dokładnie MOONLIGHT był znakomitym pomysłem, tyle że inna trasa
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Niewątpliwie wymiana FOTD na Afraid TSS wpłynęłaby bardzo korzystnie na odświeżenie setu, przy częściowym usatysfakcjonowaniu także tej części publiczności, dla której bez FOTD nie ma koncertu. To byłaby sensowna, odświeżająca i raczej niekontrowersyjna zamiana.

"Kolorki" w secie na dłużej - bardzo chętnie, od pierwszego przesłuchania czuję ten kawałek, a wykonania live pokazują jak dobrze się sprawdza właśnie na koncertach. Co do Benjamina - bardziej widziałbym zamiast niego FTGGOG. Poza tym od paru tygodni mam nieodparte wrażenia, że Benjamin Breeg i "Dziki Wiatr" to utwory bardzo do siebie muzycznie zbliżone, więc nie bardzo jest dla nich jednoczesne miejsce w secie, zwłaszcza blisko siebie.

Co do nowych kawałków:
- przywoływany przez wielu Starblind raczej do setu nie trafi, bo jest muzycznie trudny, wymaga większego skupienia, a poza tym ma miejscami specyficzny klimat, który w bardziej surowym i energetycznym wykonaniu koncertowym niekoniecznie mógłby zostać podtrzymany, co nie wpłynęłoby dodatnio na odbiór tego numeru
- TFF - na opener wg mnie średnio się nadaje, więc zobaczymy jak się w tej roli sprawdzi, np. nie wyobrażam sobie przy nim biegającego Harrisa - za mało ognia w tym kawałku
- El Dorado - ok, na koncert całkiem dobry
- Coming Home - wg mnie sprawdzi się doskonale
- WTWWB - wielu na pewno na ten moment będzie czekać, a panowie mają za zadanie utrzymać właściwy mu klimat, jestem ciekaw jak wypadnie live i już się nie mogę doczekać
- Talisman - jeśli tylko Bruce nie zawali refrenu, to będzie najmocniejszy punkt wieczoru :!:

M.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Wg. mnie TFF, El Dorado, WTWWB, The Talisman nie jestem pewny czy dobrze sie sprawdzi live (może lepiej Mother of Mercy ? ) i wolałbym Alchemist zamiast Coming Home,
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Talisman na 100% pozamiata. Będzie młyn jakich mało i ryk z tysięcy gardeł. Do tego jest w nim 2 razy takie fajne przejście (przed pierwszym refrenem i przed ostatnią zwrotką) idealne na kilkukrotne "scream for me", no i na "Oooo, ooooo" też jest miejsce podczas gitarowej harmonii. Absolutny pewniak, uwaga na latające w powietrzu nogi ;) No chyba że fani IM są już kompletnie zmanierowani i wszystko co nowe, lub co stare ale za bardzo ograne, i tak zawsze będą krytykować. Weeestward the tiiiideeee!

Steve zapowiedział dziś, że oprócz kilku utworów z TFF w secie zostanie parę kawałków z ostatnich dokonań.

M.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

ale też i klasyków, a więc wrócą RTTH i Trooper, naprawdę szkoda że tak przewidywalną mają setlistę, zwłaszcza przy takim bogactwie wyboru, chociaż jedną perełkę mogliby zagrać
Awatar użytkownika
Puszek123
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Puszek123 »

Wicker a gdzie zabodziałes Troopera ??
IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Duzo ludzi krytykowało zespół na trasie AMOLAD ze grali cały album bez klasyków ale wg mnie to było to własnie coś nowego czego jeszcze nie robili ... zagrać cały album od pierwszej do ostatniej nuty. Uwazam ze trasa AMOLAD była najbardziej udana oprócz oczywiscie SBIT w całym okresie po 2000r. ze wzgledu własnie na tę nowość czyli zagranie całego albumu . Najgorzej jest byc przewidywalnym i nie wprowadzac zadnych nowości . To sie zawsze konczy nieciekawie . Naprawde moge sie obejść bez usłyszenia po raz 1054 RTTH chociaż bardzo lubie ten kawałek ... ;-)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

matik pisze: Naprawde moge sie obejść bez usłyszenia po raz 1054 RTTH
Oczywiście tyle że RTTH to tylko 4 minutki seta ;-) Trzeba pamietać, że spora czesc widowni na koncertach ironów to ludzie, którzy ogladaja ich raz na kilka lat, albo widza ich pierwszy raz... Pare klasyków dla tej czesci publiki wypadałoby zagrać :-)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

"The Trooper", "Kolorki" - doskonale się wiążą tematycznie. "Kolorki" to też "hymniczny utwór" - no i płachta z Edkiem - wymiata. Ta piątka z "TFF" wymiata, jeżeli Dicki da radę, będzie jazz! Jestem ciekaw efektów specjalnych, pewnie na "Around The World In 66 Days" nie będzie "Big Eddie" - za duży, nowe płachty, może jakieś pyro (w 2009 było).

Natomiast trasa europejska - dla mnie TO MUSI BYĆ ODJAZD! Liczę na "2010 do kwadratu", pod względem widowiska.

Teraz trochę marzeń: Już widzę te wizualizacje na "Satellite 15" i słyszę narrację Dickinson'a - puszczą to pewnie z dysku... Ironi wychodzą od pierwszego dźwięku, właściwego "The Final Frontier". Aż się prosi pyro-blast . Widowisko musi być!

Rzeczywiście, set-lista powinna być bardziej zbalansowana. Starocie - też są mile widziane, sadzę że "The Wicker Man" zostanie - bo to największy szlagier Iron Maiden ostatniej dekady - dla młodszych fanów - hymn, "FOTD"- pewnie też (sic!) Marzy mi się "Rainmaker" - trochę zapomniany ale klasowy przebój.

Moja Set Lista, to:

1. Introduction: Satellite 15...
2. The Final Frontier
3. El Dorado
4. 2 Minutes To Midnight
5. Rainmaker (opcja) v Wasted Years
6. The Evil That Men Do
7. These Colours Don't Run
8. The Trooper
10.Coming Home
11.The Talisman
12.When The Wild Wind Blows
13.Fear Of The Dark
14.Hallowed Be Thy Name
15.Iron Maiden
16.The Wicker Man
17.The Number Of The Beast
18.Sanctuary (opcja) v Wrathchild
19.Run To The Hills

W sumie to aż 110 minut "ciągłego czasu koncertowego". Jakby to zagrali u nas, byłbym happy! ;-) :dance:
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

The Final Frontier
El Dorado
Mother of Mercy
Murders in the Rue Mourge
The Trooper
The Clansman
The Evil that Man Do
The Talisman
When the Wild Wind Blows
The Clairvoyant
Hallowed Be thy Name
Fear of the Dark
Iron Maiden

Dream of Mirrors
The Number of the Beast
Run to the Hills

np.tak i już byłoby pewne odświeżenie setu .ok.100 minut, w normie
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Nie bylem jeszcze na żadnym koncercie IM, zanwet jak zagrają całego FotD będę wniebowzięty :mryellow:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Jak można było NIE BYĆ, WSTYDŹ SIĘ ;-)
ODPOWIEDZ