Witam. Zakupiłem na allegro po bardzo okazyjnej cenie (25zł :O) najnowszą płytę Iron Maiden. Dziś ją dostałem, i mam zastrzeżenia co do jej oryginaklności.
Czasy utworów się różnią (WTWWB okładka 10:59, na płycie 11:00), na wewnętrznej stronie dysku są oznaczenia "ifpi L573 6477722 AA06420-01 manufactured by optimal media production".
Moglibyście podrzucić swoje zdjęcia standardowej edycji tej płyty lub po prostu przepisać oznaczenia po wew. stronie płyty? Albo podzielić się spostrzeżeniami?
to jest na 99,8 % wydanie licencjonowane na rynki wschodnie. Trudno nazywać je piratem, ale elementarna uczciwość sprzedawcy wymaga, by je dokładnie opisał.
Płyty takie różnią się od wydań zachodnich:
- grammaturą papieru,
- nadrukami na CD.
Ktoś mi kiedyś opowiadał, że Ruscy kupili stare maszyny od Japońców. Może tak być, bo jakość dźwięku zwykle jest niezła.
popatrz DOKŁADNIE na czytelność nadruku na CD. Największy ból jest jednak wtedy jak kupisz od takich sprzedawców rossyjskie kopie japończyków jako japończyki :/
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
No to tak, ale też jest spora grupa ludzi sprzedająca rosyjskie nie wydania licencjonowane IROND albo CD Maximum ale najzwyklejsze piraty - łatwo ich poznać, bo zazwyczaj mają na aukcjach same nowości po ok. 20-25 zł.
to jest oficjalne wydanie ruskich.
z naklejkami rozniace sie od europejskiego tym ze ma paierowa (ciezko nazwac to tekturowa) nakladke na plastikowe pudleko
greycoffey pisze:Witam. Zakupiłem na allegro po bardzo okazyjnej cenie (25zł :O) najnowszą płytę Iron Maiden. Dziś ją dostałem, i mam zastrzeżenia co do jej oryginaklności.
Cóż:
- nowa płyta w takiej niskiej cenie
- gość znowu wystawił to samo (a w opisie napisał, że z prywatnej kolekcji)
- sprzedając z małą ilością pozytywów na koncie
- brak zdjęć sprzedawanego przedmiotu
Ja bym tego nie kupił w tej aukcji.
krusejder pisze:to jest na 99,8 % wydanie licencjonowane na rynki wschodnie. Trudno nazywać je piratem
greycoffey pisze:Mógłbym wiedzieć na jakiej podstawie prawnej?
Hmm... skoro są licencjonowane na rynek wschodni (Rosja i itp.) to u nas nie są legalne. Nie znam się na tym, ale rozumiem, że właściciel praw autorskich wydał licencję na rynki wschodnie i tylko tam można sprzedawać takie płyty.
greycoffey pisze:Mógłbym wiedzieć na jakiej podstawie prawnej?
Hmm... skoro są licencjonowane na rynek wschodni (Rosja i itp.) to u nas nie są legalne. Nie znam się na tym, ale rozumiem, że właściciel praw autorskich wydał licencję na rynki wschodnie i tylko tam można sprzedawać takie płyty.
1) Słusznie ale ... nie dotyczy to rynku wtórnego, rzeczy używanych
2) dokładnie na tej samej zasadzie można i nie można sprzedawać japończyków
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
krusejder pisze:1) Słusznie ale ... nie dotyczy to rynku wtórnego, rzeczy używanych
Nie wiem, nie wnikam... Dla mnie to trochę jest "szukanie wytłumaczenia" przez kupujących. Ja w rosyjskie wydania nie wchodzę i kupuje normalne. Ot zwykła uczciwość i normalność. Dwa, trzy raz trafiłem na Allegro taką niespodziankę, ale za każdym razem sprzedający przyjmował zwrot i nie było problemu.
krusejder pisze:2) dokładnie na tej samej zasadzie można i nie można sprzedawać japończyków
Nie wiem, nie wnikam. Nie mam potrzeby posiadania kilku wydań tej samej płyty...