The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Wszystko na temat nowego tournee

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Puszek123
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Post autor: Puszek123 »

Ja jeszcze nie słyszałem tych poważnych klasyków i mam nadzieje że będzie ich dużo w przyszłym roku
IRON MAIDEN
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Ja np.celowo nie wymieniam The Trooper bo faktycznie ten utwór ma swoje stałe miejsce w secie, nawet trochę mi go brakowało w tym roku. Oczywiście gdyby zamiast niego pojawiło by się Die With Your Boots On czy Revelations bym się cieszył,ale nigdy na ten kawałek narzekać nie będe. Ale z Run to the Hills czy nawet Number of the Beast sytuacja jest inna biorąc pod uwagę jak rzadko sięgają o takie 22 Acacia Avenue,o The Prisoner nie mówiąc. Z Fear of the Dark czy Wrathchild nawet nie ma o czym gadać.

I mam nadzieję,że w secie obędzie się bez Wicker Man czy nawet Brave New World lub czegoś długiego z A Matter of Life and Death ,typu Brighter than a 1000 Suns .
Kawałki z okresu Blaze czy coś np.z No Prayer for Dying bardzo mile widziane,marzy mi się tytułowy, idealny na koncert,bo jest i klimat i bardziej ostre dźwięki.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Oczywiście się zgadzam, każdy ma inne swoje klasyki, dla mnie np. Revelations jest takowym, a nie zawsze się znajdzie w secie. O tym jednak co jest klasykiem decyduje ogół, statystyka, Eddie :razz: i sami Panowie z Iron Maiden. Sęk w tym, że debiut i NOTB (+ jeszcze dla wielu BNW) są uważane za najbardziej klasyczne dokonania zespołu. Dochodzi do tego Fear... który jest typowym koncertowym utworem, który robi 'klimat'. Jednym się to podoba, inni po prostu akceptują taki stan rzeczy (np. ja) a jeszcze inni chcieliby zmiany setu. Zakładając, że zespół zagra te 16 kawałków, to mamy 4-5 klasyków, 5 utworów z TFF + zostaje miejsce na 5-6 utworów 'innych'. Jak dla mnie to dużo. Można tam wcisnąć różne rzeczy. W tym roku mają to być wg. plotek utwory z płyt po reunion. Jak dla mnie bomba! Chciałbym usłyszeć Paschendale, RoBB czy Ghost of the Navigator. Wiadomo, że zawsze ktoś nie będzie zadowolony. Ponawiam mój pomysł z poprzednich postów: powinni wstawić takie 1-2 utworowe 'okienko', w którym zawsze coś ciekawego grają na każdej trasie np. naprzemiennie dwa stare i nieograne utwory. Ta 'naprzemienność' też mogłaby być większa u Panów z IM, ale wielokrotnie już wspominali, że chcą dawać dokładnie takie same koncerty na całej trasie. Takie mają podejście a nie inne i tego nie zmienisz. A liczę, że jeszcze zagraliby trochę utworów z NPFTD i FOTD na następnej trasie wspominkowej ( po planowanej promocji Maiden England może)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Widzisz,gdyby to ogół miał decydować to by został zrobiony patent z 1999 roku gdzie to ludzie na ich stronie wybierali utwory. I ogół wygrał..w secie znalazły się Aces High,Powerslave,Killers,Phantom of the Opera ,Clansman czy Wasted Years więc to nie jest też tak...jak dla mnie Ironi troszkę leniwie do tego podchodzą, wręcz apeguem tego lenistwa było na koncertach w 2007 r. gdzie obiecali 5 kawałków z Number of the Beast a koniec końców zagrali 4,poza tym zagrali 5 kawałków z AMOLAD i parę znanych utworów,w sumie 15 kawałków.
Oczywiście to co pisałeś, fani i tak pojadą ,niezależnie od setu,ale to nie znaczy,że nie chcieliby niespodzianek.
Faktycznie mogliby na tej trasie zagrać 5 kawałków z TFF, 7 czy 8 klasyków a 2 czy 3 utwory dac fanom wybrać na stronie swojej. Jestem pewien ,że ludzie by wybrali Alexandra lub Rime'a a zawsze łatwiej przypieprzyć Wicker Mana czy Wildest Dreams, nic tym kawałkom nie ujmując.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Tak, tu masz rację, też wolałbym zamiast Wicker Mana i Wildest Dreams coś innego, bo z obu płyt można wybrać znacznie lepsze utwory niż opener'y. Co do ilości klasyków, że 7-8 to trochę za dużo jednak. Starczy 6. Gdyby resztę mieli wybierać fani to byłoby ciekawie, ale sądzę, że trafiłoby wtedy na piosenki, których zespół zwyczajnie nie chce grać na koncertach / nie lubi itp. Alexandra marzy mi się usłyszeć :mryellow: Flight of Icarus też. Pewnie że bym na to głosował, ale to nierealne, bo i tak obu nie zagrają, najwyraźniej za nimi nie przepadają. Trzeba szanować ich decyzję... Trasa '99 była wyjątkowa przez wielki powrót Bruce'a i Adriana, więc ciężko z nią porównywać cokolwiek innego.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Czy nie jest tak,że wtedy poprostu bardziej im się chciało?

No nic zobaczymy,jak to w 2011 roku będzie wyglądało, co by nie było będą świetne koncerty, jak zawsze.
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

wojteq pisze:Te maidenowe klasyki nigdy się nie nudzą ;-) Jak się siedzi w domu i rozmyśla to faktycznie może się zdawać, że ciągle to samo grają, ale jak się jest tam - na koncercie - to zupełnie inaczej przecież się reaguje, choćby grali cały czas to samo, więc nie dziwię się tym co i po 20 razy byli na koncertach ;-)
Dlatego właśnie o takich rzeczach powinno się rozmawiać na forum. Bo na koncertach jesteśmy jakby to powiedzieć "pod presją" i co by nie zagrali i tak by się podobało. Pomysł z wybieraniem otworów jest ciekawy. Można też by zrobić coś takiego że np na trasę promującą TFF wybieramy utwory od roku 2000 itp. I wydaje mi się że coś takiego bardzo dobrze by się sprawdziło.
wojteq pisze:Gdyby resztę mieli wybierać fani to byłoby ciekawie, ale sądzę, że trafiłoby wtedy na piosenki, których zespół zwyczajnie nie chce grać na koncertach / nie lubi itp.
Nie trzeba wybierać z całej dyskografii można zrobić do każdej trasy listę ja wiem 30 utworów które pasowały by do obecnej trasy i z nich wybierać. Jak to mówią dla chcącego nic trudnego trzeba tylko nad tym zacząć wreszcie pracować. A na to niestety się nie zanosi.
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

Post autor: Wiwern »

za pół roku w Warszawie będzie mój pierwszy koncert Maiden, mimo, że słucham ich od wielu lat. Szczerze mówiąc, to nie mam zbyt wielkich wymagań, co do setlisty. Z t6ego żelaznego zestawu klasyków, które grają zawsze, to MUSZĘ KONIECZNIE uświadczyć tylko "The Trooper" i "Hallowed Be Thy Name". Reszta mi wisi - co będzie, to będzie, a i tak się ucieszę.
Our time will come! Oooo...
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Wiadomo i tak, że będzie 5 utworów z The Final Frontier, 5-6 klasyków i 4-6...no właśnie. Mi szczerze mówiąc wisi jakie to dokładnie będą kawałki, mam nadzieję tylko, że będą w jakiś sposób ze sobą powiązane, służące "czemuś". Na tegorocznej trasie prawie to wyszło. Miało być podsumowanie 10 lat reunion i utwory tylko z płyt 2000 i coś, ale np. w połowie pojawił się nie wiadomo po co "Wrathchild" :roll:. Mogliby teraz dać 5 kawałków np. z okazji 30-lecia "Killers" czy nie granych od 1994 i wcześniej... Dobry by to klimat tworzyło na koncercie.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

2 kawałki z okazji 30-lecia Killers
2 kawałki z okazji 25 lecia SiT

to by było coś, wtedy by pokazali pazur i siłę, żadnych Wicker Manów,Wildest Dreamsów czy For the Greater Good of God,nikt tego nie chcę ,z lat 80 zawsze powinno być conajmiej 10 kawałków
Awatar użytkownika
Veyron
-#Invader
-#Invader

Post autor: Veyron »

ZłapanyWCzasie pisze:nikt tego nie chcęw
Ja chce :B
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Veyron pisze:Ja chce
Ja też chce Wicker Mana, a jak!
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

ZłapanyWCzasie pisze: to by było coś, wtedy by pokazali pazur i siłę, żadnych Wicker Manów,Wildest Dreamsów czy For the Greater Good of God,nikt tego nie chcę ,z lat 80 zawsze powinno być conajmiej 10 kawałków
Ja tam nie mam nic przeciw For the Greater Good of God osobiście bardzo ten utwór lubię :)
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

Mogli by ciapnac Paschandale-chyba najlepszy numer z DoD,Benjamina bo na zywo numer ma swoja moc,moze byc Wicker Man,chociaz chcialbym The Nomad czy The Mercenary.Klasyki pewnie beda oklepane a nudzi sie pomalu Run to the hills,zreszta uwazan ten numer za jeden z gorszych na Number i mogliby wogole go nie grac.Duzo bym dal za 22 acacia ale pewnie predzej zostane ksiedzem ;) Cos z No prayer..nawet Cora u zeznika wypada niezle.Szkoda bo widzialem ekipa juz pare razy i bedzie to moj 9 czy 10 gig Maiden i niechcialbym slyszen znowu tych samych "klasykow" co zawsze.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

ZłapanyWCzasie pisze:to by było coś, wtedy by pokazali pazur i siłę, żadnych Wicker Manów,Wildest Dreamsów czy For the Greater Good of God,nikt tego nie chcę ,z lat 80 zawsze powinno być conajmiej 10 kawałków
ja chce, po stokroć lepsze usłyszeć mocarny FTGGOG, nieśmiertelnego Wickera, a nie oklepanego do bolu TROOPERa, RTTH, czy WRATHCHILDa
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Budziol pisze:
ZłapanyWCzasie pisze:to by było coś, wtedy by pokazali pazur i siłę, żadnych Wicker Manów,Wildest Dreamsów czy For the Greater Good of God,nikt tego nie chcę ,z lat 80 zawsze powinno być conajmiej 10 kawałków
ja chce, po stokroć lepsze usłyszeć mocarny FTGGOG, nieśmiertelnego Wickera, a nie oklepanego do bolu TROOPERa, RTTH, czy WRATHCHILDa
Dokładnie. Był by jakiś powiew świeżości a nie stare kanapki które już dawno się znudziły... To tak jakbym non stop jadł chleb z serem, jest dobry no ale ile można xD
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Eee tam, Troopera akurat powinni grać na każdym koncercie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
niyol
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: niyol »

jak dla mnie tylko 'Hallowed...' powinien być na każdym koncercie, reszta może się zmieniać :B
po godzinach w wolnych chwilach kojarzę fakty
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Budziol pisze:
dla mnie o ile Wrathchild i Run to the Hills są trochę oklepane,to tylko z tego względu,że na Killers i Number of the Beast są lepsze i ciekawsze kawałki,ale są to jednak klasyki heavy-metalu i Iron Maiden, natomiast Fear of the Dark to tylko popularny przebój,nic więcej...natomiast Wicker Man to dla mnie średni kawałek, powiedzmy niezły, jest jakiś taki nieciekawy melodycznie, taki "gładki" ,mówi się,że Can I Play with Madness czy Wasted Years to komercyjne kawałki-dla mnie kompletnie nie, zwróćcię uwagę na drapieżne zwrotki w tych kawałkach, zwłaszcza w koncertowych wykonaniach gdzie oba są odarte z gładkości a zyskują klasyczną Ironowską moc

co do TFGGoG to dla mnie kwintesencja "przesady" na A Matter...liczba refrenów i przedrefrenów zabija ten utwór,do tego te górki Bruce'a ,totalnie nieudane i jakiś taki klimat tego utworu ,jakaś taka zbytnia delikatność...mocarne to są Nomad czy To Tame a Land np. ,zresztą to jest tylko moje zdanie :)

The Nomad na żywo to by było coś,jak juz Alexandra nie chcą,to Nomada by mogli zagrać, jest w tym kawałku bardzo dużo koncertowych fragmentów, a także fragment gdzie Bruce mógłby odpocząć troszke
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Zilian pisze:
Budziol pisze:
Dokładnie. Był by jakiś powiew świeżości a nie stare kanapki które już dawno się znudziły... To tak jakbym non stop jadł chleb z serem, jest dobry no ale ile można xD
A ile razy, osobiście, na żywo słyszałeś RTTH, TT czy Wrathchild'a? ;-)
ODPOWIEDZ