The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Wszystko na temat nowego tournee

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: The Final Frontier World Tour - Setlista [SPOILER]

Post autor: gumbyy »

Mr. M pisze:Ale wcześniej było naprawdę dużo zmian...
Dużo zmian, ale niestety w obrębie tych samych (częściowo) kawałków. Jedynie trasa AMOLAD to było coś innego.

Ja nie twierdzę, że mają co noc grać innego seta, ani powywalać żelazne klasyki. Po prostu przydałoby się wsadzić jakąś niespodziankę, coś niegranego od 20 lat na przykład.

Co do świateł i setlisty, to inne zespoły z tym sobie radzą i pewno nie jest to wielki problem. Tym bardziej, że niektóre kawałki mają po prostu zwykłe światła, bez udziwnień. Zresztą można zapewne sobie zaprogramować światła do każdego kawałka i po prostu mieć gdzieś to zapisane. Kwestia chęci i wygody ;)

==============
Edit:

Tak sobie przeanalizowałem na szybko:

Popatrz na 3 ostatnie trasy: obecna, zeszłoroczna i Somewhere Back...

Pomijając utwory z nowej płyty, bo dopiero teraz się pojawiły...

Lecimy:

1. El Dorado - pomimo tego, że z nowej płyty, to już powtórzony
2. 2 Minutes - grany na Somewhere
3. Dance of Death - grany latem
4. The Trooper - grany na Somewhere
5. The Wicker Man - grany latem
6. Blood Brothers - grany latem
7. The Evil That... - grany latem
8. Fear - grany tu i tu
9. Iron Maiden - grany tu i tu
10. The Number - grany tu i tu
11. Halloweed - grany tu i tu
12. Running Free - grany latem

+ 4 z nowej płyty.

to nazywasz dużą ilością zmian? :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

gumbyy pisze:
to nazywasz dużą ilością zmian? :)
Nie. Mówię, że obecny set jest trochę "oklepany'. Zmiany były porównując set ze SBiT do AMoLaD tour i TFF z 2010 roku.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

2. Stranger In A Strange Land (5 koncertów)
na której z tras?
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Budziol pisze:2. Stranger In A Strange Land (5 koncertów)

na której z tras?
Zdaje sie, że na Ed Hunter Tour.

gumbyy pisze:grany latem
Ale generalnie 2010 i 2011 to jedna trasa pt The Final Frontier World Tour. SBIT też było grane 2008 i 2009 i wiekszośc kawałków z 2008 została w secie 2009...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Emilio pisze:Ale generalnie 2010 i 2011 to jedna trasa pt The Final Frontier World Tour.
Z nazwy tak ;) przecież w tamtym roku podczas tej trasy Maiden "promowało" płytę, która jeszcze nie miała premiery...

A to, że kawałki zostają, to świadczy właśnie o tym co pisałem wcześniej.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Mr. M pisze:"Somewhere Back in Time World Tour" - chyba połowa setlisty nie grana po reunion
Raczej tylko 2 kawałki - Rime i Moonchild.

Maiden nie chcą zmieniać setlisty co noc, gdyż:

1) Steve uważa, że byłoby to nie fair wobec fanów - załóżmy, że w Grecji grają Alexander The Great i potem wszyscy są oburzeni, że nie było go na innych koncertach.

2) Ze względu na to, że zdecydowana większość osób widzi ich raz na każdej trasie chcą oferować wszystkim taki sam show.

3) Zespół czułby się niezbyt komfortowo nie mając super przećwiczonego repertuaru. Panowie nie robią prób przed każdym koncertem i nie rozgrzewają się razem jak Metallica. Widać, że prosta próba zamiany co noc Paschendale z Dance of Death zakończyła się niepowodzeniem. Maiden nie lubią zmian, wolą czuć się pewnie m.in. dlatego od lat nie zmienili konstrukcji swojej sceny oraz chcą mieć jeden set na całej trasie.

A co do zmiany setu w stosunku do zeszłorocznej trasy to nie wiem czemu niektórzy z Was oczekiwali cudów. Przecież to kontynuacja trasy The Final Frontier więc logicznym jest, że większość setu pozostaje bez zmian - i tak zmieniło się aż 7 kawałków czyli blisko połowa setu! Zespół nie wraca do tych samych miejsc, w których grał w 2010 roku - Ameryka Północna jest w tym roku pominięta za wyjątkiem Florydy, w Europie też grają inne koncerty (np. własne show zamiast festiwali w Niemczech, Skandynawii czy na Wyspach). Większość fanów, która zobaczy ich w tym roku nie widziała zeszłorocznego show więc nie było potrzeby drastycznie zmieniać setlistę. Zresztą od początku było powiedziane, że setlista ulegnie jedynie nieznacznej modyfikacji.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Dlatego mówię,niech zagrają następną trasę za 2-3 lata,niech po pierwsze wygłodzą trochę fanów(od 2005 nie było roku by nie grali w Europie) i co ważniejsze dobrze się do tej trasy przygotują. Fajnie jakby też informacja o trasie pojawiła się spontanicznie w miarę,bez podbijania bębenka co chwile.
Naprawdę mogliby by zrobić fanom niespodziankę,bo jak te "Maiden England" będzie wyglądało tak,że w secie pojawią się Wrathchild,Running Free,Sanctuary,Run to the Hills,From Here to Eternity,Fear of the Dark czy Wicker Man to ja dziękuje
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Ja nawet ich rozumiem, z reszta większość starych, legendarnych gwiazd ma podobnie... Jakby przyjrzeć się koncertom KISS to jest to to samo, co w latach '70 - tych, tylko wzmocnione technika multimedialną XXI wieku... Nawet identyczne repliki strojów mają. Ja liczę na ekstra Wielkiego EDDIE'go podczas europejskich koncertów - a może już w Ameryce Łacinskiej, choć - przecież grają serię festiwali w Australii, może w takim Sydney czy Melbourne będzie "BIG ED"... !?? :mrgreen:
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Ja liczę, że teraz lecą tymi hitami, a potem zrobią trasę z innymi kawałkami np. Maiden England ;-) Tak jak to ujął Złapany.

Ralf- niezły nowy av, ale the trooper lepszy moim skromym zdaniem :cool:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dzięki - moja zabawa z Photoshopem... :mryellow:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

WICKER MAN pisze:Maiden nie chcą zmieniać setlisty co noc, gdyż:
1. Dziwne myślenie Stefka, no ale jakby teraz zaczęli nagle zmieniać setlistę, to pewno tak byłoby :lol:
2. To akurat nie ma sensu... przecież mogą co koncert 1-2 kawałki grać wymiennie i fani nie narzekaliby, że mają inny show, niż u sąsiadów był. Dla innych zespołów to norma.
3. Tutaj wychodzi lenistwo zespołu... bo po co uczyć się 20-kilku kawałków na cała trasę, jak można 16. W dodatku ponad połowa granych rok temu.
www.MetalSide.pl
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Dokładnie tak jest.
Jedna rzecz jeszcze jest warta zauważenia,że o ile taki set jest świetny,dla osoby,która idzie pierwszy raz(w zasadzie to każdy set by był) to osoby,które idą po raz 6-7 czy więcej,mogą czuć lekkie rozczarowanie. Właśnie Iron Maiden nie zacheca swoich starych fanów do tego by poszli jeszcze raz a biorąc pod uwagę,że Iron Maiden ma zagorzałych fanów jak mało który zespół i i tak oni pójdą,to muzycy powinni jednak zawsze mieć w zanadrzu 1-2 niespodzianki.

Poza tym ja sam mam wrażenie,że oni takie stare klasyki jak Trooper czy Number of the Beast wykonują od niechcenia,bez 1/3 tej siły wyrazu co w latach 80,weźmy wersje Numbera czy Run to the Hills na trasie Beast on Tour.Gdy biorą coś dawno niegranego czuć,że jest to dla nich wyzwaniem vide Rime na trasie SBIT
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Ostatnio znalazłem dzięki forum stronę z Bootlegami i co mnie zaciekawiło to nie to że jest tam świetny materiał z koncertów tylko jego różnorodność. Przykład trasa Somewhere In Time World Tour z roku '86. 18 kawałków po za wtedy już żelaznymi klasykami w secie i oczywiście materiałem z nowej płyty pojawiają się takie perełki jak, Rime of the Ancient Mariner, Phantom of the Opera (te dwa kawałki na jednym koncercie! chyba bym się popłakał) następnie, Where Eagles Dare, Children of the Damned. Nowych utworów mamy 5. Koncert trwa w bardzo wielkim przybliżeniu 2h bo nie chciało mi się dokładnie liczyć ile. Dlaczego przytaczam ten koncert. Bo widać tu różnorodność. Set jest bogaty w nowe utwory są stare klasyki i są też niespodzianki. Wydaje się że zespół był wtedy bardziej otwarty na dobór utworów na show. Jest nadal schemat Hallowed, RTTH, Number ale pomimo tego i tak setlista jest świetna i gdyby taka była w najbliższym czasie podejrzewam że wszyscy by byli wniebowzięci. Problem nie polega na tym że pojawiają się żelazne klasyki tylko że po za nimi zespół nie chce nic nowego zagrać. Gdyby na takim show pojawiły się ze 3 takie perełki podejrzewam że było by bardzo fajnie i każdy by był zadowolony. Nie ma co liczyć że zrezygnują z Numbera itp bo no nie i koniec. Ale poza nimi i nowym materiałem powinny się takie perełki pojawić. Co do obecnej setlisty nadal podtrzymuję że jest bardzo dobra. Fakt nadal pojawia się 6 stałych numerów koncertowych co jest dla mnie oczywiście nie do pomyślenia bo to co usłyszę w tym roku a w 2008 nie będzie się zbytnio różnic poza materiałem z TFF ale jakoś to wszystko się tak pookładało że set pasuje do siebie. Nie będę ukrywał jadę do Wawy na Talizmana, Coming Home, Dance Of Death i Wiatr.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

http://www.youtube.com/watch?v=3uWzPfKlTgs

fragment Talizmanu z Singapuru, w niezłej jakości. Fajnie bedzie usłyszec ten numer.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Bruce daje rade w refrenie i to mnie baaardzoo cieszy dawno tak dobrze nie spiewał naprawde jestem pod wrażeniem jego głosu na tej trasie :dance:
Who motivates the motivator
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Już w Moskwie było OK - miejmy nadzieję, ze forma będzie zwyżkowała.... :mryellow:
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

RALF pisze:Już w Moskwie było OK - miejmy nadzieję, ze forma będzie zwyżkowała....
100% zgody w tym temacie :mryellow:
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Emilio pisze:http://www.youtube.com/watch?v=3uWzPfKlTgs

fragment Talizmanu z Singapuru, w niezłej jakości. Fajnie będzie usłyszeć ten numer.
Bardzo fajnie będzie GO usłyszeć :D Jednak wykonanie z Moskwy jakoś bardziej mi się podobały zmiany tępa wokalu tu się gdzieś pomylił itd. Fajnie się czegoś takiego słucha inaczej niż na płycie. Niby utwór osłuchany a taka zmiana tępa albo akcentowanie wszystko zmienia a takie trzymanie się dokładnie tego co mamy na płycie to takie kopiowanie więc dlatego na razie najfajniejsze wykonanie jakie słyszałem to Moskwa :D Jednak tutaj widać że inna taktykę przyjął przy śpiewaniu refrenu i w sumie na dobre to wyszło bo w Moskwie takie trochę piani a nie śpiewanie było ;)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Setlista z Bali:
01. Satellite 15... The Final Frontier
02. Eldorado
03. 2 Minutes To Midnight
04. Coming Home
05. Dance Of Death
06. The Trooper
07. Blood Brothers
08. The Wicker Man
09. When The Wild Wind Blows
10. The Talisman
11. The Evil That Men Do
12. Fear Of The Dark
13. Iron Maiden
14. The Number Of The Beast
15. Haloweed Be Thy Name
16. Running Free

Moim zdaniem trochę lipa. Z klasyków żadnej niespodzianki nie ma, same oklepane kawałki.
Zaś z TFF grają np. 2 najsłabsze kawałki z płyty (El Dorado i Coming Home). Nie rozumiem dlaczego nie grają Mother Of Mercy - świetny kawałek na koncert, nie grają też żadnego z najlepszych utworów na płycie (Starblind, Isle Of Avalon).
Jak przyjadą z tym setem do Polski to będę mega zawiedziony.
Zaskoczenia na plus to Dance of Death i Wicker Man.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

czyli nic się nie zmienia i założę się że do Polski przyjadą dokładnie z tym samym setem
ODPOWIEDZ