Najlepsza Płyta Black Sabbath

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Ulubiona płyta Black Sabbath

Black Sabbath
14
10%
Paranoid
25
18%
Master of Reality
14
10%
Vol.4
1
1%
Sabbath,bloody Sabbath
22
16%
Heaven and Hell
44
31%
Mob Rules
3
2%
Born Again
2
1%
Headless Cross
5
4%
Dehumanizer
9
6%
Inna płyta
2
1%

Liczba głosów: 141

Awatar użytkownika
MrCrowley
-#Trooper
-#Trooper

Re: Najlepsza Płyta Black Sabbath

Post autor: MrCrowley »

Ja kocham płyty nagrane z Ozzym. Jego głos u progu kariery Black Sabbath jest moim ideałem wokalisty, drugim jest Axl Rose w studio (byle nie na żywo). Bruce jest inny, niezastąpiony, ale mówimy o Black Sabbath.

A najlepsza koncertówka? Dio świetnie wykonuje kawałki z ery Osbourne'a na Live in Hammersmith Odeon, co mnie osobiście najbardziej imponuje. Chciałbym kiedyś dopaść Reunion... ostatnio zszedł za chyba 20zł na Allegro a ja go nie zauważyłem :evil:
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Z ery Ozza zawsze najbardziej lubiłem i ceniłem "jedynkę", zaś u Dio moją liderką jest Mob Rules, chociaż kocham właściwie wszystko co nagrali z tymi 2 Panami ( no może poza Technical Ecstasy, na którym podoba mi się jedynie Dirty Woman ). Z pozostałych słyszałem jedynie BA, HC i CP. I pewnie się zdziwicie, ale najwyżej stawiam tą 1, która mimo koszmarnej produkcji, przerabia na miazgę ostatnie 2 z Ozzym i jest tam kilka naprawdę genialnych kawałków. Z koncertowych najbardziej polecam Past Lives, Reunion i Cross Purposes Live, te nagrane z Dio w latach 80. jakoś nigdy specjalnie do mnie nie przemawiały, Gillan, Martin a nawet Ray Gillen zdecydowanie lepiej się prezentowali w nagraniach z Ozzym, wolę zdecydowanie okres live H&H.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Ja ostatnio złapałem się na dziwnym stwierdzeniu, o które jeszcze kilka lat temu bym się nigdy nie posądzał, że najlepsze albumy Black Sabbath to te nagrane z Tonym Martinem. No może poza Forbidden. Uwielbiam i zawsze będę uwielbiał wszystko nagrane z Dio, ale klimat płyt z Martinem jest niepowtarzalny.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Jak dla mnie są one nieco nierówne,w odróżnieniu do płyt z Dio,nie wiem moje zdanie.
Tym niemniej mają całą masę świetnych utworów jak np. Shining, Headless Cross,When Death Calls(z gościnnym udziałem Briana Maya),Lawmaker czy Jerusalem. Tzn generalnie to mam tu myśmy głównie Headless Cross i Tyr,dwie zdecydowanie najlepsze z Tonym.
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Mr.Hankey pisze:ale klimat płyt z Martinem jest niepowtarzalny.
O taak, też ostatnio się w nim zasłuchałem, chociaż kwintesencją Black Sabbath zawsze będzie era Ozza. ;]
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Demon pisze:Ja kocham płyty nagrane z Ozzym. Jego głos u progu kariery Black Sabbath jest moim ideałem wokalisty,
Racja, na Paranoidzie i Black Sabbath świetnie się spisuje. Aż sobie odsłucham ;-)
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

M@ti pisze: O taak, też ostatnio się w nim zasłuchałem, chociaż kwintesencją Black Sabbath zawsze będzie era Ozza. ;]
Dla mnie dyskografia tego zespołu zaczyna się od Heaven And Hell. Poprzednie albumu mogą dla mnie nie istnieć.
Pochwalę się, że wczoraj udało mi się kupić pierwsze wydania Headless Cross i Tyr w idealnym stanie :dance:
Awatar użytkownika
MrCrowley
-#Trooper
-#Trooper

ttomasz pisze:
Demon pisze:Ja kocham płyty nagrane z Ozzym. Jego głos u progu kariery Black Sabbath jest moim ideałem wokalisty,
Racja, na Paranoidzie i Black Sabbath świetnie się spisuje. Aż sobie odsłucham ;-)
A w Electric Funeral? NIB? Children of the Grave? Sabbath Bloody Sabbath? Jak ktoś niewtajemniczony spyta mnie o wokalistę Black Sabbath powiem - Osbourne!
Po prostu uważam się za fana Black Sabbath, ale żaden utwór z ery innych wokalistów nigdy nie przekona mnie tak jak całokształt z Osbournem, efektem czego znam się na dyskografii z Ozzym, a najlepszą koncertówką pozostaje Reunion i Past Lives ;]
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Płyty z Ozzorkiem (przynajmniej te pierwsze) są genialne i nie zmienia tego fakt, że jest on co najwyżej przeciętnym wokalistom - w takiej muzyce, nie chodzi przecież o perfekcję, ale praktycznie wyłącznie o emocje. Nie potrafię sobie jakoś wyobrazić tych posępnych, brudnych kawałków z kryształowym głosem Dio, to przecież zabiłoby praktycznie cały ich klimat i niepowtarzalność.
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Demon pisze: A w Electric Funeral? NIB? Children of the Grave? Sabbath Bloody Sabbath? Jak ktoś niewtajemniczony spyta mnie o wokalistę Black Sabbath powiem - Osbourne!
Po prostu uważam się za fana Black Sabbath, ale żaden utwór z ery innych wokalistów nigdy nie przekona mnie tak jak całokształt z Osbournem, efektem czego znam się na dyskografii z Ozzym, a najlepszą koncertówką pozostaje Reunion i Past Lives ;]
Trzeba przyznać, że Ozzy jest stworzony dla Black Sabbathu, ale najlepszym wokalistą pozostanie Dio :razz: 100 razy lepszy wokal, choć już inny klimat (co nie jest minusem ;-) )
Awatar użytkownika
MrCrowley
-#Trooper
-#Trooper

Jak kto woli ;) chciałbym o tym pogadać, ale od tego jest inny temat ;P
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

te namnozenie tematów to jakas farsa,jak ktos chce pogadac to gada

sorry za brak polskich znaków

Demon,obczaj sobie inne albumy niz z Ozzym ,np.Dehumanizer albo Tyr,bo sorry ale troche pierdolisz, z calym szacunkiem
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

ZłapanyWCzasie pisze:Demon,obczaj sobie inne albumy niz z Ozzym ,np.Dehumanizer albo Tyr,bo sorry ale troche pierdolisz, z calym szacunkiem
Bez przesady, po prostu powiedział, że płyty z Ozzym lubi najbardziej ;-)

Co do Dehumanaizera...Ja w nim niestety geniuszu nie zauważam, jego największa "zaleta", czyli ciężkość znacznie obniża atrakcyjność albumu. Najlepiej prezentują się szybsze i energiczniejsze kawałki, jak Master i I.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

wszystko sie tam najlepiej prezentuje
Awatar użytkownika
MrCrowley
-#Trooper
-#Trooper

Sympatia do jego głosu przebija szacunek do Twojego postu ;]
Płyt z innych epok słuchałem. Są na nich niektóre świetne kawałki, ale pierwsze albumy biją moim zdaniem wszystko. Oczywiście - na mp3 mam zgrane np. Heaven and Hell, ale to tylko z szacunku do zespołu/kompozycji. Chodzi o to, że naderszczególną sympatią darzę głos Osbourne'a jako głos Black Sabbath ;)
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

No tak jak Demon czasem gada od rzeczy, tak tutaj ma 100% rację- oczywiście, że początkowy BS przebija wszystko co nagrali później i tu nie ma co dyskutować.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

mój Top 5

1.Dehumanizer
2.Paranoid
3.Mob Rules
4.Master of Reality
5.Heaven and Hell

jestem eklektyczny widac
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

panzerschreck pisze:oczywiście, że początkowy BS przebija wszystko co nagrali później i tu nie ma co dyskutować.
i tyle na ten temat
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

H&H to dla mnie płyta tak samo dobra jak te najlepsze z czasów Ozzorka, a i Mob Rules bardzo mało im ustępuje.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

a Dehumanizer to wszystko niszczy
ODPOWIEDZ