10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Re: 10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa
RALF, nie wiem czym się podniecasz. Frewkencja na Sonisphere, i to nie tylko u nas, zapowiada się mizernie. Te 20.000 osób to mniej niż w 2005 roku (ok. 25.000) czy na Gwardii 3 lata temu (28-30.000). A wcale nie jest powiedziane, że tyle biletów już się sprzedało - myślę, że to kalkulacja obejmująca sprzedaż w dniu koncertu. Poza tym wiele osób może odstraszyć pogoda - jutro ma padać deszcz i być chłodniej (wieczorem 15 st.). Jedyna nadzieja w tym, że management Maiden zrozumie, że winni frekwencji są organizatorzy, a nie fani i nie zrezygnują z koncertów w naszej części Europy przy okazji kolejnych tras koncertowych.
Jutro będzie wiadomo, co i jak... 
Widać takie są realia jeśli chodzi o IM i tutaj nie ma co się napinać. Najwyraźniej zespół nie jest na tyle medialny, żeby przyciągnąć takie tłumy jakie były w tamtym roku na Sonisphere z Wielką 4.WICKER MAN pisze:Frewkencja na Sonisphere, i to nie tylko u nas, zapowiada się mizernie.
www.MetalSide.pl
Z tego co patrzyłem w internecie to opady będą tylko przed południem, a to raczej dokładne prognozy, więc przynajmniej jeden problem mamy chyba z głowy.
- Nocny Jastrząb
- -#Trooper

Lepszczy "kapuśniaczek' z nieba niż ma smażyć jak na patelni 
Ma być dość duże zachmurzenie, ale bez deszczu.
http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_ ... e=Warszawa
http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_ ... e=Warszawa
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

To oczywiste, że zeszłoroczny koncert The Big 4 przeszedł do historii i było to znacznie większe wydarzenie niż kolejna trasa Maiden. Także pozycja Metalliki w naszym kraju jest znacznie mocniejsza i to bezdyskusyjne. Co jednak nie zmienia faktu, że sprzedaż 20.000 biletów na cały festiwal jest fatalnym wynikiem, a przy niższych cenach czy lepszym składzie bez problemu udałoby się przyciągnąć 30-40.000 osób. Równie dobrze można było zorganizować solowy koncert Maiden w Atlas czy Ergo Arenie i zgromadzić niewiele większy tłum przy nieco tańszych biletach. Swoją drogą chorwacki promotor zabiegał o zorganizowanie własnego koncertu Maiden w tym kraju i oferował im niezłą gażę, a w odpowiedzi usłyszał, że jedyna opcja na ściągnięcie Maiden to zorganizowanie Sonisphere. Mam nadzieję, że teraz Maiden przejdzie ochota na angażowanie się w to wątpliwe przedsięwzięcie. O ile Sonisphere ma sens przy mocnym składzie kilku zespołów czy edycji kilkudniowej, to w tym roku od początku był organizowany na zasadzie łapanki i kompletnie chaotycznie.gumbyy pisze:Widać takie są realia jeśli chodzi o IM i tutaj nie ma co się napinać. Najwyraźniej zespół nie jest na tyle medialny, żeby przyciągnąć takie tłumy jakie były w tamtym roku na Sonisphere z Wielką 4.WICKER MAN pisze:Frewkencja na Sonisphere, i to nie tylko u nas, zapowiada się mizernie.
- Emilio
- -#Lord of the flies

Ale jadnak rok temu Iron Maiden na soni też sciagało wielka publike razem z R+, Motley Crue czy Alice Cooperem. Nawet przy okazji soni w Finlandii gdzie przeszedł huragan, publiczność na Maiden dopisała. Problem w tym, że wtedy Maiden mieli dobre supporty, a teraz tylko motorynki sa godne uwagi.gumbyy pisze: Najwyraźniej zespół nie jest na tyle medialny, żeby przyciągnąć takie tłumy jakie były w tamtym roku na Sonisphere z Wielką 4.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
TAK - masz rację, IM zdecydowanie lepiej wyszliby na "swoich koncertach". Ale cóż, liczę ze te 20 - 25,000 się zjawi i będzie mniejszy tłok 
Zobaczymy jakie będą tegoroczne wyniki, bo na razie to nic nie wiemyEmilio pisze:Ale jadnak rok temu Iron Maiden na soni też sciagało wielka publike razem z R+, Motley Crue czy Alice Cooperem. Nawet przy okazji soni w Finlandii gdzie przeszedł huragan, publiczność na Maiden dopisała. Problem w tym, że wtedy Maiden mieli dobre supporty, a teraz tylko motorynki sa godne uwagi.gumbyy pisze: Najwyraźniej zespół nie jest na tyle medialny, żeby przyciągnąć takie tłumy jakie były w tamtym roku na Sonisphere z Wielką 4.
No ale... sądzisz, że dodanie Sabaton i Saxon podwoiłoby frekwencję? Oczywiście przy zakładanych 20.000 obecnie sprzedanych biletów. Nie wydaje mi się...WICKER MAN pisze:Co jednak nie zmienia faktu, że sprzedaż 20.000 biletów na cały festiwal jest fatalnym wynikiem, a przy niższych cenach czy lepszym składzie bez problemu udałoby się przyciągnąć 30-40.000 osób.
No ale sam piszesz, że Chorwaci chcieli tak zrobić i się nie dało. Najwyraźniej w tym roku był tylko pakiet Sonisphere + Maiden.WICKER MAN pisze:Równie dobrze można było zorganizować solowy koncert Maiden w Atlas czy Ergo Arenie i zgromadzić niewiele większy tłum przy nieco tańszych biletach.
Wciąż nie wiemy ilu jutro rzeczywiście będzie ludzi, a po drugie pewno taniej wychodzi zrobić to na Bemowie, niż w hali. W hali masz z góry ograniczoną liczbę biletów i tutaj organizator na pewno nie zrobiłby tańszych wejściówek, bo swoje musi zarobić. A Bemowo ma jednak nieograniczoną sprzedaż i tutaj jest szansa sporo więcej zarobić.
Ostatnio zmieniony czw cze 09, 2011 4:09 pm przez gumbyy, łącznie zmieniany 1 raz.
www.MetalSide.pl
Wczoraj pokazywano, że ma być 10 mm. Dzisaj, że 3. Przedwczoraj też, że trzy...
Tak, jak gumbyy słusznie zauważył, dodanie do składu Sabaton czy Saxon nic by nie dało, bo przecież 90% fanów tych kapel słucha Maiden, więc wątpię, żeby wcześniej biletu nie kupili. Oczywiście może zadziałać syndrom "pakietu" ale nie oszukujmy się - mówimy max o paru tysiącach ( 2-3 ) a nie o 10tys. Poza tym, gdzie te zespoły w Polsce grają? Saxon nie zapełnił Stodoły a teraz ma niby podnieść sprzedaż na Sonisphere
Tylko dywersyfikacja zespołów mogłaby pomóc. Dodanie do składu właśnie Slipknota, In Flames itd. ale też nagle nie zrobi się z tego 50tys ludzi. To nie BIG4 i nie ma nawet co tego porównywać. Wydaje mi się, że LN widząc, ze słabo idzie sprzedaż, zdecydowali o nie powiększaniu kosztów poprzez bookowanie kapel, które dadzą max 10tys ludzi więcej. Po prostu im się to nie kalkulowało i tyle. Nie bronię takiego rozumowania, żeby była jasność.
Nie wiedziałem, że dzielnica Bemowo dołożyła 300tys do AC/DC i BIG 4 i teraz też dają takie pieniądze. To chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości, że w przyszłym roku ( o ile będzie, ale ponoć kontrakt jest na 5 edycji ) również będziemy mieć Sonisphere na Bemowie i to bez znaczenia jaki będzie headliner czy skład. Wynajęcie Stadionu Legii to duże koszty i ograniczona pojemność, a im mniejsza miejscówka tym droższe bilety. Postawienie trybun, ogrodzenia i stoisk gastronomicznych to nie są wielkie koszty, zwłaszcza jak jeszcze za umiejscowienie imprezy na lotnisku dają 300tys.
Nie wiedziałem, że dzielnica Bemowo dołożyła 300tys do AC/DC i BIG 4 i teraz też dają takie pieniądze. To chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości, że w przyszłym roku ( o ile będzie, ale ponoć kontrakt jest na 5 edycji ) również będziemy mieć Sonisphere na Bemowie i to bez znaczenia jaki będzie headliner czy skład. Wynajęcie Stadionu Legii to duże koszty i ograniczona pojemność, a im mniejsza miejscówka tym droższe bilety. Postawienie trybun, ogrodzenia i stoisk gastronomicznych to nie są wielkie koszty, zwłaszcza jak jeszcze za umiejscowienie imprezy na lotnisku dają 300tys.
-
monsters666
- -#Prowler

według ochrony i służb mundurowych spodziewanych fanów ciężkiego grania na Bemowie będzie ponad 50 tys
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

każdy mówi co innego i nie ma się co rozwodzić ile osób będzie. jutro się okaże
są jakies spekulacje nt. przyszłorocznej imprezy? kto mógłby na niej grac?
Podobno Iron Maiden, to już prawie pewne.
Jazz is not dead, it just smells funny.
a mogę spytać skąd taka wiedza lub jej źródło? bo to dość ogólnikowo powiedziane "według ochrony i służb mundurowych"monsters666 pisze:według ochrony i służb mundurowych spodziewanych fanów ciężkiego grania na Bemowie będzie ponad 50 tys
- Emilio
- -#Lord of the flies

Wiadomośc o 8 tys i 20 tys też nie jest potwierdzona żadnym wiarygodnym źródłema mogę spytać skąd taka wiedza lub jej źródło? bo to dość ogólnikowo powiedziane "według ochrony i służb mundurowych"
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
-
monsters666
- -#Prowler

Bardock24 pisze:a mogę spytać skąd taka wiedza lub jej źródło? bo to dość ogólnikowo powiedziane "według ochrony i służb mundurowych"monsters666 pisze:według ochrony i służb mundurowych spodziewanych fanów ciężkiego grania na Bemowie będzie ponad 50 tys
juz wyjaśniam mój znajomy pracuje w fosa ,mam nadzieje ze nie ściemnia
- Emilio
- -#Lord of the flies

A co, pracownik fosa ma wiedze ile osób kupiło bilety?