10/08/2011 - Metal Hammer Festival - Katowice

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Re: 10/08/2011 - Metal Hammer Festival - Katowice

Post autor: Emilio »

Pawel_Maiden pisze:na Rapid Fire laski, które stały przy barierkach padały jak muchy
Standard na każdym tego typu gigu :evil:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Pawel_Maiden pisze:i Rob z naszą flagą :)
A w Niemczech z niemiecką... pewno w każdym kraju ubiera odpowiednią flagę.

Muszę przyznać, że te 2 koncerty JP bardzo mnie zaskoczyły produkcją sceniczną. Telebim z tyłu, ognie, lasery, przebieranki Halforda itp. W 2005 roku tyle tego nie było. Naprawdę rozmach show robi wielkie wrażenie. Moim zdaniem przebili w tym Iron Maiden.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

gumbyy pisze: Moim zdaniem przebili w tym Iron Maiden.
Pod wzgledem pirotechniki to na bank :lol: Fajne szoł dali ;-)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Judas pozamiatał nieźle. Fajnie, że zagrali na prawdę długo. Trochę za mało ruchu na scenie, jak dla mnie ale Rob to nie Bruce ;-) . Miałem wrażenie lekkiego niechlujstwa ze strony Roba na niektórych kawałkach (Turbo Lover, Sentinel). Poza Judasami Morbid wypadł świetnie. Chyba sobie odkurzę ich płyty i coś przesłucham. Bardzo liczyłem na Exodusa ale się rozczarowałem. Może to kwestia brzmienia, bo było kompletnie nieselektywnie. Jedna ściana dźwięku, że trudno było w ogóle wyłapać jakieś utwory. Morbid brzmieniowo wypadł dużo lepiej. Ogólnie, zajefajnie. Pozdrowienia!
niyol
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: niyol »

Pablo1919 pisze:Stałem po prawej stronie sceny przed Glennem, przy samej barierce, był taki ścisk że masakra, żebra poobijane że hoho :)
Byłem przy barierce więc wcześniej dużo się namachałem flagą do naszych Bogów. Glennowi i Robowi się spodobała, Rob to nawet rzucił "beautiful, thank you" więc misja wykonana.
To stałam na Priestach bardzo blisko Ciebie, przy barierce na prawo. Nawet rzuciłam, żebyś poprosił ochronę o podanie flagi, ale nie wiem czy słyszałeś w tym harmiderze.
Ten pseudo fotograf, który Cię denerwował, jechał ze mną razem w busie na Maiden do Berlina. Na prawdę nie wiem z jakiej racji ci ludzie tam byli. Zasłaniali połowę sceny swoją obecnością.
I udało mi się zdobyć kostkę Glenna jak za drugim razem przyszedł, po Living After Midnight :)
Koncert GIT!
po godzinach w wolnych chwilach kojarzę fakty
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Heh to ty byłaś :) ano nic nie słyszałem, ale i tak zaraz ochroniarz podał flagę komuś innemu na środku, to nawet lepiej bo tak Priest mieli ją ciągle przed oczami.

Priest w TVP Katowice
http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne ... 45/5072140
zaczyna się od 9 minuty, króciutko ale chociaż wspomnieli
Tutaj więcej od 16:30
http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne ... ia/5067346
I w TVS też był krótki reportaż
http://www.tvs.pl/36073,wystartowal_met ... tival.html
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

A ja niestety bardzo się rozczarowałem... Tzn. sam koncert świetny, ale na pewno Judas Priest nie łapie się do mojego Top 5 Live.
Bardzo rozczarował mnie Halford. To co zrobił z The Sentinel woła o pomstę do nieba. Jeden z najlepszych numerów w historii metalu, a Rob kompletnie go położył. Niewiele lepiej było we wstępie do Blood Red Skies (choć resztą numeru panowie kompletnie pozamiatali), o Painkilerze nawet nie wspominam. W ogóle Halford bardzo mało ruchliwy i jakoś nie potrafił mnie porwać.
Ktoś tu wcześniej napisał, że Halford to najlepszy metalowy wokalista, co wydaje mi się ogromną przesadą. Przy Ronim, to Halford wygląda na dziadka amatora. Jak dla mnie w ogóle nie ma porównania, obu panów dzielą lata świetlne.
Ale tak, jak pisałem poza Robem koncert naprawdę bardzo dobry, młody też dał radę i moim zdaniem doskonale wkomponował się w zespół. No i oprawa naprawdę znakomita. Zgadzam się, że przebili w tym roku Maiden pod względem oprawy.
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

kolejna porcja.....

Judas Priest -Starbreaker live @ Spodek , Katowice Poland 2011
http://www.youtube.com/watch?v=3C0XE_FwgIg

Judas Priest - Victim of Changes live @ Spodek , Katowice Poland 2011
http://www.youtube.com/watch?v=xO_3kX2Y63A

Judas Priest - Turbo Lover live @ Spodek , Katowice Poland 2011
http://www.youtube.com/watch?v=Ntxrr_WxxOY

Judas Priest - The Green Manalishi live @ Spodek , Katowice Poland 2011
http://www.youtube.com/watch?v=KOCVCPkXObk

Judas Priest - Breaking The Law live @ Spodek , Katowice Poland 2011
http://www.youtube.com/watch?v=0p5bQ28AJ5U
Ostatnio zmieniony czw sie 11, 2011 8:00 pm przez Szymon, łącznie zmieniany 1 raz.
Tipton
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Tipton »

Mr.Hankey pisze:A ja niestety bardzo się rozczarowałem... Tzn. sam koncert świetny, ale na pewno Judas Priest nie łapie się do mojego Top 5 Live.
Bardzo rozczarował mnie Halford. To co zrobił z The Sentinel woła o pomstę do nieba. Jeden z najlepszych numerów w historii metalu, a Rob kompletnie go położył. Niewiele lepiej było we wstępie do Blood Red Skies (choć resztą numeru panowie kompletnie pozamiatali), o Painkilerze nawet nie wspominam. W ogóle Halford bardzo mało ruchliwy i jakoś nie potrafił mnie porwać.
Ktoś tu wcześniej napisał, że Halford to najlepszy metalowy wokalista, co wydaje mi się ogromną przesadą. Przy Ronim, to Halford wygląda na dziadka amatora. Jak dla mnie w ogóle nie ma porównania, obu panów dzielą lata świetlne.
Ale tak, jak pisałem poza Robem koncert naprawdę bardzo dobry, młody też dał radę i moim zdaniem doskonale wkomponował się w zespół. No i oprawa naprawdę znakomita. Zgadzam się, że przebili w tym roku Maiden pod względem oprawy.
chyba byles kolego na innym koncercie skoro twierdzisz, ze halford cos polozyl na tym koncercie...jego spiew wczoraj to byl absolutny top...skala, modulacja, frazowanie, barwy etc. robil z wokalem co chcial i jak chcial
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Powiem tylko tyle, jeśli ktoś nie był może się śmiało zacząć ciąć z rozpaczy, bo już chyba drugiego takiego koncertu u nas nie będzie. Pozamiatali totalnie i nawet jakoś strasznie nie cierpię z powodu że już przy drugim utworze zacząłem tracić przytomność od ścisku i musiałem się ewakuować na sam koniec płyty.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Tipton pisze:chyba byles kolego na innym koncercie skoro twierdzisz, ze halford cos polozyl na tym koncercie...jego spiew wczoraj to byl absolutny top...skala, modulacja, frazowanie, barwy etc. robil z wokalem co chcial i jak chcial
Dokładnie - stałem przy samej obsłudze dźwięku i bardzo dokładnie wsłuchiwałem się w Halforda. Jak na moje ucho poza jakimiś drobnymi niedociągnięciami nie było żadnych większych fałszy. Tak swoją drogą instrumentalnie też prawie perfekcyjnie - nie było większych wpadek oprócz zbyt wczesnego wejścia młodego w LAM i jakiejś drobnej pomyłki Glenna w sweepie w Painkillerze.
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Ja tam słyszałem wyraźnie, że średnio się Rob starał na niektórych kawałkach. Najsłabiej mu wyszedł Breaking the Law :lol: A tak poważnie, to na Sentinelu i Turbo wyraźnie słyszałem, że rewelacji nie ma. Nie zmienia to faktu, że całość wypadła świetnie.
Ostatnio zmieniony czw sie 11, 2011 8:26 pm przez Rafaello, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Ode mnie BTROD
http://www.youtube.com/watch?v=TKJ4GtDlJtQ
I kawałek LAM
http://www.youtube.com/watch?v=ILt9hr848Ms
Później jeszcze wrzucę po jednej piosence z Vadera, Tanka i Exodusa. Z Pristów nic więcej nie nagrywałem.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Tipton pisze:jego spiew wczoraj to byl absolutny top...skal
Błagam Cię. Nie wypisuj takich bzdur. Sentinel położony, nieudolny śpiew na Painkillerze. Ruchy majestatyczne, ani jednego wysiłku, jak zaryczał trochę dłużej to oddychał tak, że bałem się, że trzeba mu będzie tlen podawać, ledwo zlazł z Harleya. Dalej mam wymieniać?

Nie zmienia to faktu, że koncert znakomity. Oprawa, długość, kawałki jakie zagrali - klasa!
Mr.Hankey pisze:młody też dał radę i moim zdaniem doskonale wkomponował się w zespół
Jako zamiennik do odgrywania kawałków wypadł świetnie. Niestety na koniec było to jego żenujące solo, które obnażyło całe jego braki techniczne jakie posiada. Jak porównam go do jego rówieśnika - Gus G. od Ozziego to dzielą ich lata świetlne.
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

co do Sentinela to żadna niespodzianka, bo w Pradze też był to najsłabszy kawałek na koncercie, jak się przysłuchuję tym nagraniom to u pepików Pejnkyla wypadło dużo lepiej
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Tipton pisze:
Mr.Hankey pisze:A ja niestety bardzo się rozczarowałem... Tzn. sam koncert świetny, ale na pewno Judas Priest nie łapie się do mojego Top 5 Live.
chyba byles kolego na innym koncercie skoro twierdzisz, ze halford cos polozyl na tym koncercie...jego spiew wczoraj to byl absolutny top...skala, modulacja, frazowanie, barwy etc. robil z wokalem co chcial i jak chcial
Rob niczego nie położył. Zarówno Sentinel jak i Painkiller były znakomite, aczkolwiek na kilku koncertach tej trasy bywało gorzej.

Nie będę polemizował z tezą, że śp. Ronnie Dio był lepszy, bo też ją podzielam. Ale nie ze względu na technikę głosu, lecz z uwagi na koloraturę.

Zaś co do porównania koncertów, to wolę mój pierwszy show z Robem, z 2004 r. w Pradze. W Spodku drażniła mnie niespójna oprawa: albo marne animacje i wizualizacje albo zupełnie bez polotu wyświetlane okładki płyt. Wadą był również brak telebimu, na którym można by oglądać muzyków z dalszej odległości od sceny (ważne zwłaszcza na płycie).

p.s. Na płytach JP dodawano do wokalu tyle elektroniki, że nie da się tego odegrać 1:1 na koncertach. To też powinno być jasne. Można na płytach koncertowych, ale nie do końca godnemi metodami ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

krusejder pisze:Wadą był również brak telebimu, na którym można by oglądać muzyków z dalszej odległości od sceny (ważne zwłaszcza na płycie).
O, tu się zgadzam, zwłaszcza że scena była dość nisko
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

krusejder pisze:Zarówno Sentinel jak i Painkiller były znakomite, aczkolwiek na kilku koncertach tej trasy bywało gorzej.
ale nie możesz się cieszyć i wielbić wykonania bo "bywało gorzej". Painkiller jest jednym z najtrudniejszych kawałków do zaśpiewania. I albo jest w stanie go wykonać albo nie powinni go grać.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Painkiller - ja się nie czepiam, bo skala trudności w tym kawałku powala.

The Sentinel - Rob po prostu większość tekstu deklamuje i omija wszelkie górki. Tak było wczoraj i na Wacken. Dla mnie to słabizna.

Nie pamiętam jeszcze w którym kawałku było podobnie, ale na troszkę mniejszą skalę.

Poza tym większych zastrzeżeń brak. To jest koncert, coś co dzieje się na żywo i tutaj jakieś niedociągnięcia, czy małe wpadki są akceptowalne. Natomiast chałturą mówię stanowcze nie! :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

tomtomala pisze:
krusejder pisze:Zarówno Sentinel jak i Painkiller były znakomite, aczkolwiek na kilku koncertach tej trasy bywało gorzej.
ale nie możesz się cieszyć i wielbić wykonania bo "bywało gorzej". Painkiller jest jednym z najtrudniejszych kawałków do zaśpiewania. I albo jest w stanie go wykonać albo nie powinni go grać.
Dlatego piszę wyraźnie: uważam rze tak powinny brzmieć na koncertach jak zabrzmiały w Spodku. Aczkolwiek nie zawsze Rob radzi sobie z nimi na tej trasie.

Inna sprawa: czy kupiliście program ? 30 zł za takie cudo to jak za darmo :D Mam prywatną teorję, że to miało kosztować 30 euro ale ktoś czegoś nie przeliczył ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ODPOWIEDZ