Grupa III
Fear Of The Dark 2 -
2 Stranger In A Strange Land
When The Wild Wind Blows 3 -
1 Caught Somewhere In Time
Murder In The Rue Morgue 1 - 3 The Reincarnation Of Benjamin Breeg
Iron Maiden 3 - 1 The Ides Of March
CSiT i IM - oczywistość. Wielki kłopot sprawił mi pojedynek Fear of the Dark i Stranger in the Stranger Land. Ten pierwszy naprawdę daję dużo wspomnień, ale ten drugi to chyba najpiękniejszy utwór Maiden z arcygenialną solówką, więc ostatecznie zdobył mój głos. Po chwili zastanowienia postawiłem też na "Murders", jako jeden z ciekawszych utworów reprezentujących klasyczne NWOBHM.
Grupa IV
Rime Of The Ancient Mariner 2 - 2 Coming Home
Alexander The Great 1 - 3 Paschendale
These Colours Don't Run 0 -
4 Flight Of Icarus
Wasted Years 1 -
3 The Educated Fool
Rime, FoI i Alexander - oczywistość (chociaż Paschendale to również utwór na 10/10). Zastanawiałem się chwilę nad ostatnim pojedynkiem, ale TEF to wyjątkowo pozytywnie wybijający się kawałek na VXI, więc jakoś wolę na niego postawić
Krótki komentarz odnośnie poprzedniej kolejki: Cieszy 3 poz. Talizmanu, smuci brak punktów TEtMD i JBMG, dziwi 4 miejsce Journeyman. Ale z drugiej strony, oprócz wspomnianego "Podróżnika", w Grupie I nie ma słabych kawałków, więc trudno wytypować najlepszą czwórkę i jakiś świetny kawałek będzie musiał odpaść...
W Grupie II dziwi 4 pozycja "Córki" i smuci dopiero 7 BQoBD. Mam nadzieję, że ten genialny opener jeszcze podskoczy w tabeli.