10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Zakkahletz pisze:
ZłapanyWCzasie pisze:Akurat w tym wypadku przyjdzie spokojnie 60-70 tys. ludzi.
Nie byłbym aż takim optymistą, ale 50 tys. powinno pęknąć bez większego problemu.
to nie kwestia optymizmu tylko realizmu właśnie

Oczywiście,że Metallica jest bardziej popularna od U2 a i ten profil fanów nie jest wcale tak odległy. Metallica ma dużo większą popularność wśród młodzieży, nawet na takim durnym last fm to widać gdzie Metallica jest ciągle na szczycie liczby przesłuchań. Nie wiem czy aż tak duża przewaga wśród ludzi koło 30-tki jest na rzecz U2 ,bardzo w to wątpie.
No a wśród ludzi koło 50-tki z kolei chyba oba zespoły nie mają zbyt dużej publiki, właśnie wspomniane wyżej AC/DC czy choćby Rolling Stones oraz nieistniejące już zespoły jak Pink Floyd czy Queen(który ma też ciągle bardzo dużo fanów w młodszych grupach wiekowych)

Najbardziej popularne zespoły w Polsce to w tej chwili Metallica ,następnie Red Hot Chili Peppers i Coldplay ,względnie U2

AC/DC, Depeche Mode to również zespoły bardzo popularne, choć ten pierwszy bardziej na zasadzie "klasyka-trzeba zobaczyć" ,Depeche Mode ma bardzo dużo fanów-takich bardziej zorganizowanych. Nigdy nie rozumiałem dlaczego Iron Maiden jest umieszczane w tego typu rankingach popularności. Co innego duża liczba osób w koszulkach bo wzór popularny a co innego frekwencja na koncertach, sprzedaż płyt czy ogólna obecność w mediach.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

EDDIE to największa gwiazda Maiden. W mediach ich zawsze było mało, sprzedaż płyt w przedziale 80 - 100 mln, koncerty grają duże, bardzo duże w porywach do wielkich. Jak na tego typu "niezależny zespół" to chyba nie tak źle...

Sądzę, że ok 60 - 65 k ludzi będzie!
Awatar użytkownika
Soloist
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Soloist »

Zakkahletz pisze:Gościem specjalnym, który mógłby naprawdę dać sporą dodatkową frekwencję w Polsce byłby QUEEN z Adamem Lambertem, opcjonalnie KISS.
pod Queen podpisuje się rencyma i nożyma ;) Queen to nie tylko Freddie, posłuchać solówek May'a, to jest to.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Zakkahletz pisze:Gościem specjalnym, który mógłby naprawdę dać sporą dodatkową frekwencję w Polsce byłby QUEEN z Adamem Lambertem, opcjonalnie KISS.
KISS jako support dla Mety? Ktoś to w ogóle bierze pod uwagę? :lol:
Ale co do "Queen" (specjalnie w cudzysłowie) - zgadzam się.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

IgorW pisze:Widać, że handlowiec z Ciebie urodzony ;0 Na szczęście nie jest to tak proste i czarno-białe, jak chciałbyś widzieć. Jak bilety będą zbyt drogie, to nikt nie przyjdzie i wtedy organizator zostaje w domu. I tyle :0
Tak, nikt nie przyjdzie na ten koncert :facepalm: :lol: Ja nie wiem jak to jest, ale co koncert jest ten sam temat. Organizator dał za wysokie ceny biletów i będzie mało ludzi. A jakby dał niższe ceny, to będzie więcej ludzi. :roll: Organizator swoje wie i ustala ceny biletów tak, żeby swoje zarobić.

Ponadto policz sobie tak dla ciekawości:

50 000 biletów po 200 zł
35 000 biletów po 300 zł

:)
www.MetalSide.pl
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Mr. M pisze:KISS jako support dla Mety? Ktoś to w ogóle bierze pod uwagę? :lol:
podobnie jak "Queen", chociaż nie powiem, ten występ bym chyba chętniej od Mety obejrzał.

tak sobie jeszcze pomyślałem, że fajnie by było, jakby Opeth wystąpił :B
Awatar użytkownika
matt89bp
-#Invader
-#Invader

Post autor: matt89bp »

Siwy pisze:
Opeth? 10 May - Charlotte, NC @ Fillmore
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

matt89bp pisze:
Siwy pisze:
Opeth? 10 May - Charlotte, NC @ Fillmore
za 3 tygodnie w Stodole występuje, więc nie sądzę, żeby drugi raz miał tutaj przyjeżdżać w tym roku. tak tylko napisałem, co mi by się podobało ;)
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Siwy pisze:moim zdaniem 50 tys. to maks. no chyba, że dołożą kogoś jeszcze fajnego i ruszą z kopyta z reklamą
mnie się wydaję, że nawet taka liczba będzie trudna do osiągnięcia, bo:
1) do festiwalu zostały 3 miesiące, a dopiero ruszyła sprzedać biletów. W poprzednich dwóch edycjach bilety były w sprzedaży przez prawie pół roku
2) festiwal odbywa się 10 maja. To jest dość słaby termin. Nie każdemu będzie pasować, No i sporo kindermetali, którzy przyjechaliby na Soni w terminie czerwcowym, teraz raczej nie przyjedzie. A osoby z tej grupy wiekowej zawsze stanowią dość duży odsetek publiczności
3) Trzecia edycja festiwalu w Polsce i drugi raz Meta w najwyższym miejscu na plakacie to jednak może być dość rozczarowujące dla truefanów. Nawet granie Black Album w całości może nie być dla niektórych wystarczającym powodem do przyjazdu na Soni.

Na korzyść przemawia trochę fakt obniżenia ceny GC o 100 zł w porównaniu do poprzednich lat. Może to uratuje frekwencję, a może nie.

Wydaję mi się, że wszystko teraz zależy od tego kto jest tym "gościem specjalnym".
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

RALF pisze:Sądzę, że ok 60 - 65 k ludzi będzie!
Moim zdaniem będzie dokładnie tyle ludu ile było na przemówieniu Bieruta podczas otwarcia stadionu X - lecia.

Ludzie... Kto będzie chciał ten przyjdzie. Co temat to te same pierdoły, nie takie ceny biletów, duża/mała ilość ludzi, supporty, o której wpuszczają (i czemu tak wcześnie/późno) Dlaczego taki ch*/*/5y headliner, dlaczego takie z d/*y supporty...

No i oczywiście dla relaksu, porównajmy milionowy raz maiden do mety :lol:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To już lepiej Wały Jagielońskie vs. Metallica :lol:

METALLICA zapowiada jakiś "special anno." na wtorek. Jak zgadnę, kolejny fest gdzieś w USA, albo.... pewnie koncert na Marsie - tam jeszcze nie byli :mryellow:
Awatar użytkownika
masarenka
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: masarenka »

kam pisze: mnie się wydaję, że nawet taka liczba będzie trudna do osiągnięcia, bo do festiwalu zostały 3 miesiące, a dopiero ruszyła sprzedać biletów. W poprzednich dwóch edycjach bilety były w sprzedaży przez prawie pół roku
A koncert w Chorzowie ogłoszony był w grudniu a w styczniu nie było biletów, wystarczyło 1,5 miesiąca aby sprzedać prawie 60 tysięcy biletów.
kam pisze:festiwal odbywa się 10 maja. To jest dość słaby termin. Nie każdemu będzie pasować,
Każdy termin nie każdemu będzie pasować.
kam pisze: No i sporo kindermetali, którzy przyjechaliby na Soni w terminie czerwcowym, teraz raczej nie przyjedzie
Dlaczego? Kindermetale jeżdżą na koncerty tylko z okazji dnia dziecka czy jak?
kam pisze: Trzecia edycja festiwalu w Polsce i drugi raz Meta w najwyższym miejscu na plakacie to jednak może być dość rozczarowujące dla truefanów.
Faktycznie, widzieć Metallicę raz na dwa lata to stanowczo zbyt często. Truefan chce widzieć ulubiony band rzadko. A jeśli nawet często to tylko wtedy, gdy nazwa ulubionej kapeli nie będzie „w najwyższym miejscu na plakacie”
kam pisze: Nawet granie Black Album w całości może nie być dla niektórych wystarczającym powodem do przyjazdu na Soni.
Faktycznie, granie jednego z najważniejszych albumów w historii rocka po raz pierwszy w historii w całości to zbyt mało aby ruszyć dupę na koncert
kam pisze: Może to uratuje frekwencję, a może nie.
Rozgryzłeś to idealnie.
kam pisze: Wydaję mi się, że wszystko teraz zależy od tego kto jest tym "gościem specjalnym".
Faktycznie, o powodzeniu festiwalu na którym headliner Metallica gra swój najlepiej sprzedający się album zdecyduje support.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

ok, ładnie mnie objechałeś, bo może napisałem głupoty będąc trochę podpitym.
ALE.
masarenka pisze: A koncert w Chorzowie ogłoszony był w grudniu a w styczniu nie było biletów, wystarczyło 1,5 miesiąca aby sprzedać prawie 60 tysięcy biletów.
Tylko, że Meta grając w 2008 w Chorzowie przyjechala do Polski po 4 latach, więc IMO było to duże wydarzenie, bo sporo ludzi na to długo czekało. Duże zainteresowanie było zrozumiałe. Teraz kolejny koncert odbywa się po niecałych dwóch latach, więc być może nie jest to już tak atrakcyjne.
Ja np. gdybym był na Soni 2010 to nie wiem czy poszedłbym teraz.
masarenka pisze: Faktycznie, granie jednego z najważniejszych albumów w historii rocka po raz pierwszy w historii w całości to zbyt mało aby ruszyć dupę na koncert
To już jest Twoja opinia.
Pisząc o tym miałem na myśli negatywne komentarze z jakimi się spotkałem w Internecie. Nie wszyscy są zadowoleni, że będzie grany w całości "Black Album". Dla niektórych nie jest to wystarczający powód, dla którego warto przyjechać na Bemowo.
Awatar użytkownika
masarenka
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: masarenka »

1) Ja też bym wolał inną setlistę, bez Don`T Tread On Me, bez Of Wolf And Man czy The Struggle Within. Jest tyyyyle kawałków, które chciałbym usłyszeć zamiast tego. I taka jest moja opinia. Ale wiem, że mnóstwo ludzi kocha czarny album i dla nich to będzie wydarzenie. Dlatego też nie zgadzałem się z Twoim argumentem.
2) Słońce jest żółte, ziemia jest okrągła a "Metallica" to jest jeden z najważniejszych albumów rocka. Ja nie pisałem, że jest to najlepszy album ani nie przedstawiałem swojej opinii.
3) Między Chorzowem a Warszawą również były "tylko" 2 lata a przybyło ponad 20 tysięcy fanów. Wiem, że był też kochany Slayer oraz bardzo lubiane Megadeth oraz Anthrax niemniej już tu (na tym forum) toczyły się dyskusje ilu ludzi przychodzi na koncerty tych kapel kiedy grają samodzielne koncerty w Polsce.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Metallica może grać w Polsce koncert co pół roku za 500 zł na płytę i 700 na sektory a i tak frekwencja będzie 2 razy większa niż na koncercie jakiegokolwiek innego zespołu który ma cokolwiek wspólnego z hard-rockiem,heavy-metalem może nie licząc AC/DC

Tu akurat w odróżnieniu do Sonisphere 2011 będzie ogromny sukces organizatora
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zgadza się, bo TEN zespół jest u nas OGROMNIE popularny... Głupia dyskusja o niczym!!!

MAM BILECIK NA TRYBUNĘ A :mryellow:
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

kam pisze:Nie wszyscy są zadowoleni, że będzie grany w całości "Black Album". Dla niektórych nie jest to wystarczający powód, dla którego warto przyjechać na Bemowo.
na przykład ja nie jestem zadowolony i ten fakt mnie bardziej zniechęca do pójścia na koncert
Awatar użytkownika
Soloist
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Soloist »

Co do Czarnego Albumu, kilka słów. Ten wypiek nie należy do moich ulubionych w dyskografii Metallicy, ale:
1. Mamy szanse usłyszeć kawałki wcześniej nie grane live, bądź nie grane od 20 lat!!! Ze świeczką szukać koncertu z Don't Tread on Me, The God That Failed czy The Struggle Within w secie.
2. Nigdy nie słyszałem na żywca Wherever I May Roam i Of Wolf and Man, a to zawodowe numery. Do tego The Unforgiven, Sad But True, Nothing Else Matters i Ender Sandman... zawodowy set!
3. Po za kawałkami z B.A. możemy przecież liczyć na 6 do 8 innych kawałków. Boicie się, że nie zagrają Masterki, Fade To Black czy Seek & Destroy? ...ciężko w to uwierzyć.

PS. po za tym koncert, to nie tylko to co na scenie. Mnie osobiście Maiden w tamtym roku nie powalił, ale poznałem dwie przemiłe dziewczyny z Buska Zdroju i bawiłem się świetnie. Na parkingu zrobiliśmy jeszcze pogo przy Reing In Blood, dołączyło się zaraz kilkanaście osób... warto myśleć o takich rzeczach. Będzie zawodowo, zobaczycie.

PS II: zaczniemy kręcić nosem, jak im przyjdzie do głowy ogrywać Load'a czy St. Anger :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Emilio pisze:Ludzie... Kto będzie chciał ten przyjdzie. Co temat to te same pierdoły, nie takie ceny biletów, duża/mała ilość ludzi, supporty, o której wpuszczają (i czemu tak wcześnie/późno) Dlaczego taki ch*/*/5y headliner, dlaczego takie z d/*y supporty...
Nic dodać, nic ująć :mrgreen:
www.MetalSide.pl
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

gumbyy pisze:Ja nie wiem jak to jest, ale co koncert jest ten sam temat. Organizator dał za wysokie ceny biletów i będzie mało ludzi.
Trzeba przywyknąć do tego, że to forum dyskusyjne a nie kościół i jeśli coś się ludziom nie podoba, to właśnie o tym mówią, a nie dziękują za łaskę możliwości obejrzenia koncertu :). A skoro, jak słusznie zauważasz, co koncert się te same wkurzenie pojawia, to znaczy, że przyjmowane ostatnio (zauważ, że chodzi wyłącznie o jednego organizatora - Live Nation) ceny biletów przekraczają granicę akceptacji części fanów.
gumbyy pisze:A jakby dał niższe ceny, to będzie więcej ludzi. :roll: Organizator swoje wie i ustala ceny biletów tak, żeby swoje zarobić.
Organizator swoje wie..., ale tego ile ludzi dokładnie przyjdzie na koncert wiedzieć nie może, chyba, że w okolicach samej daty. Organizator ZAKŁADA a nie WIE, to spora różnica. A, że działa na zasadach rządzących się takimi samymi prawami jak każdy inny rynek, to może się okazać, że jego założenia, dotyczące ceny i ilości ludzi, są błędne. Ludzie mogą mieć mniej kasy czy chęci jej wydawania z powodu zaistnienia czynników zewnętrznych, typu kryzysy i inne takie. Nie mówię, że tak będzie w przypadku tego koncertu, ale stanowczo nie zgadzam się z takim absurdalnym myśleniem, że "organizator wie, więc wszystko jest jak należy". Organizator to nie PZRP ;0
gumbyy pisze:Ponadto policz sobie tak dla ciekawości:
50 000 biletów po 200 zł
35 000 biletów po 300 zł
Policzyłem, i co ma to udowodnić? :0 Że wyjdzie prawie to samo? W takim razie mogliby ceny obniżyć, przyjdzie więcej fanów, wdzięcznych za to, że mogli koncert. Jak pewnie pamiętasz, na części Sonisphere w zeszłym roku bilety zostały trochę obniżone. Ciekawe dlaczego? Chyba nie dlatego, że się świetnie sprzedawały, no nie? :-0

Poza tym, czy masz jakieś zdolności prekognicyjne, że wiesz dokładnie ile ludzi przyjdzie i jaki będzie montaż finansowy całego przedsięwzięcia? ;0 Dochód z biletów to przecież część całego finansowania, mnóstwo pieniędzy idzie od sponsorów itd.

Nie zmienia to nic w całej dyskusji, która można sprowadzić do tego, że bilety na koncert organizowane przez Live Nation są drogie, na tyle drogie, że wywołuje to oburzenie. Nie jest to zdanie, które pojawia się tylko na tym forum. Zobacz co jest np. w czołówce "rozczarowań roku", opublikowanych w ramach podsumowania roku w najnowszym numerze Teraz Rock. Proponuję się pochylić nad faktem tego, że niektórym ceny nie odpowiadają. Czy w ogóle nad tym, że ktoś może mieć inne zdanie w jakiejkolwiek kwestii i ma do tego prawo. Jak dla Ciebie czy innych są do zaakceptowania, to okej, ale dla mnie nie, więc o tym piszę. Czy to takie oburzające? :0
ODPOWIEDZ